Αμερικανικός Τύπος: Η Καλιφόρνια ξεκινά εμβολιασμούς κρατουμένων – Η Νέα Υόρκη στοχεύει σε ένα εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλος Ιανουαρίου

ΗΠΑ

Οι New York Times σχολιάζουν τις κυριότερες ειδήσεις ως εξής:

Οι στοχευμένες δολοφονίες τρομοκρατούν τους Αφγανούς, ενώ κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι Ταλιμπάν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δημοσίων υπαλλήλων, μέσων ενημέρωσης, εργαζομένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλων.

Ο Αντιπρόεδρος Mike Pence έδειξε την υποστήριξή του καθώς περισσότεροι Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν για να ακυρώσουν τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden.

Κάποιοι ασθενείς που έχουν επιβιώσει από την Covid παραπονούνται για απώλεια μυρωδιάς και γεύσης και οι επιστήμονες φοβούνται ότι μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και την ψυχική υγεία τους.

Η Καλιφόρνια ξεκινά τον εμβολιασμό κρατουμένων, αλλά όχι στις φτωχότερες φυλακές της, καθώς οι εγκαταστάσεις που επιλέχθηκαν για εμβολιασμούς είχαν πολύ λιγότερες μολύνσεις και θανάτους από τις περισσότερες άλλες κρατικές φυλακές.

Η περιοχή του Λος Άντζελες πλήττεται από αύξηση των κρουσμάτων μετά τα  Χριστούγεννα καθώς ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα, είναι ο μεγαλύτερος στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάνοντας στα 16.193, ενώ το αντίστοιχο της 1ης Νοεμβρίου ήταν 1.347.

Ο Καναδάς θα απαιτήσει από τους επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό, να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιβίβαση.

Ένας δημοκρατικός γερουσιαστής της Βιρτζίνια, ο Ben Chafin, πέθανε από επιπλοκές του Covid-19, ενώ νοσηλευόταν στο Ιατρικό Κέντρο VCU στο Ρίτσμοντ για δύο εβδομάδες, όπως δήλωσε η οικογένειά του.

Η Ινδία είναι κοντά στην έγκριση δυο εμβολίων, αφού μια ομάδα ειδικών αποδέχτηκε την έγκριση του εμβολίου που δημιουργήθηκε από το AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και από μία ινδική φαρμακοβιομηχανία, για επείγουσα χρήση.

Ένα παράνομο πάρτι στη Γαλλία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τελείωσε τελικά με την επέμβαση της αστυνομίας. Το πάρτι πραγματοποιήθηκε σε δύο αποθήκες που είχαν μετατραπεί σε νυχτερινά κέντρα, διήρκεσαν περίπου 36 ώρες και είχαν  περίπου 2.500 άτομα από όλη τη Γαλλία.

Το Βιετνάμ ανέφερε μια περίπτωση του μεταλλαγμένου ιού, καθιστώντας την, την 34η χώρα που ταυτοποίησε την παραλλαγή.

Μετά από μέρες ψηφοφορίας στο Τόκιο, ο κυβερνήτης της πόλης, Yuriko Koike, ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση της Ιαπωνίας το Σάββατο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, γιατί ανέφερε ημερήσιο μέσο όρο σχεδόν 3.000 κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο ποσοστό θανάτων το έχει η Βραζιλία, με σχεδόν 200.000 νεκρούς, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες με σχεδόν 350.000.

Η Νότια Κορέα δήλωσε το Σάββατο ότι οι περιορισμοί θα επεκταθούν έως τις 17 Ιανουαρίου εντός και γύρω από τη Σεούλ και το Σάββατο θα επιβάλλει απαγόρευση συγκεντρώσεων περισσότερων των τεσσάρων ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Washington Post αναφέρει τα εξής:

Οι πιστοί του Τραμπ στη Γερουσία δεσμεύονται να αμφισβητήσουν τη νίκη του Μπάιντεν. Η κατάσταση στο Καπιτώλιο αναμένεται να με ενδιαφέρον στην αυγή της προεδρίας του Μπάιντεν. Ο Κρουζ, και άλλοι γερουσιαστές ζητούν διερεύνηση αβάσιμων αξιώσεων περί απάτης των εκλογών.

Οι σύμμαχοι του Προέδρου Τραμπ βλέπουν την κοινή σύνοδο του Κογκρέσου να πιστοποιεί τη νίκη του Τζο Μπάιντεν ως την τελευταία κίνησή τους για να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, ακόμα κι αν αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικό θέατρο. Ο εμβολιασμός στις φυλακές του Κολοράντο προσφέρει μια πρώτη ένδειξη ότι οι φυλακές, οι οποίες έχουν δυσανάλογο αριθμό έγχρωμων και έχουν αναφέρει τα περισσότερα κρούσματα, προκαλούν πρόβλημα στους υπεύθυνους που κατανέμουν α μερίδια του εμβολίου.

Η Wall Street Journal σε άρθρα της λέει: Η Musk Steers Tesla, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δήλωσε ότι παρέδωσε  499.550 οχήματα παγκοσμίως το 2020, από 367.500 το προηγούμενο έτος, λέγοντας οτι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν παρά τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για νέα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Tesla δήλωσε ότι παρήγαγε 509.737 οχήματα πέρυσι.

Η Νέα Υόρκη στοχεύει σε  ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς έως τα τέλη Ιανουαρίου.  Η πόλη, η οποία έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί ένα μέρος των εμβολίων που έχει λάβει από τα μέσα Δεκεμβρίου, στοχεύει στο άνοιγμα 250 επιπλέον εγκαταστάσεων για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς.

Η έκδοση ομολόγων της Ευρώπης αντιμετώπισε  δημοσιονομικές αδυναμίες.  Η ευρωζώνη είχε πάντα μια θεμελιώδη αδυναμία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ όταν αντιμετώπιζε χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κρίσεις: Ενώ οι 19 χώρες της μοιράζονται μια πολιτική νομισμάτων και επιτοκίων, δεν έχουν κοινή φορολογία ή την ίδια φορολογική δύναμη.

Ο κρατικός καπιταλισμός της Κίνας συγκρούεται με τις τεχνολογικές φιλοδοξίες, καθώς η διαρκής ισχύς των κρατικών επιχειρήσεων της Κίνας να απορροφούν πόρους και να μάχονται με ανταγωνιστές εξακολουθεί να είναι η Αχίλλειος πτέρνα για τη χώρα.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ , https://www.washingtonpost.com/, https://www.wsj.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...