Αμερικανικός Τύπος: Η Κίνα απειλεί με πυρηνικό πόλεμο – Το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του Ιραν καίγεται στον Κόλπο του Ομάν

Η Κίνα απειλεί με πυρηνικό πόλεμο, μεγαλώνοντας το πυρηνικό οπλοστάσιο της σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» με τις ΗΠΑ. Η κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση έδειξε τον «μεγάλο» στόχο της χώρας να επεκτείνει το οπλοστάσιό της των πυρηνικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας εν αναμονή μιας «έντονης αναμέτρησης» με τις ΗΠΑ.«Καθώς η αμερικανική στρατηγική περιορισμού της Κίνας εντείνεται όλο και περισσότερο, θα ήθελα να υπενθυμίσω και πάλι ότι έχουμε πολλά σημαντικά θέματα, αλλά μεταξύ των πιο σημαντικών είναι η ταχεία αύξηση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών που έχουν τεθεί σε λειτουργία και των DF-41, πυραύλων που είναι σε θέση να χτυπήσουν σε μεγάλες αποστάσεις και έχουν μεγάλη δυνατότητα επιβίωσης, στο κινεζικό οπλοστάσιο », έγραψε ο Hu Xijian, ο συντάκτης των Global Times.«Ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών της Κίνας πρέπει να φτάσει σε σημείο που να κάνει τις ΗΠΑ να τρέμουν αν διασκεδάζουν με την ιδέα στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Κίνα», ανέφερε στο δημοσίευμα.«Σε αυτή τη βάση, μπορούμε να διαχειριστούμε ήρεμα και ενεργά τις αποκλίσεις με την Ουάσιγκτον για να αποφύγουμε ένα συμβάν που μπορεί να προκαλέσει πόλεμο. Η εχθρότητα των ΗΠΑ προς την Κίνα καίει. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας και τις συνέπειες που δεν μπορεί να αντέξει η Ουάσιγκτον εάν κάνει επικίνδυνες κινήσεις, για να τις κρατήσει νηφάλιες», έγραψε ο Hu, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο πρέπει να είναι έτοιμο για μια «έντονη αναμέτρηση».Η απειλή από τον συντάκτη των Global Times έρχεται αφού ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών να ρίξει μια άλλη ματιά στο αν ο ιός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, ενώ κατηγόρησε για έλλειψη διαφάνειας την Κίνα και παρεμπόδιση προηγούμενων ερευνών σχετικά με την προέλευση του.

Η Νέα Υόρκη θα αρχίσει να εμβολιάζει μαθητές σε επιλεγμένα δημόσια σχολεία της πόλης την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, Bill de Blasio. «Θα είναι ένας τρόπος να προσεγγίσεις πολλούς νέους γρήγορα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης. «Θέλουμε να κάνουμε τα σχολεία ένα μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν. Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι θα ανοίξει έναν κόσμο δυνατοτήτων».Η πόλη θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό παιδιών σε τέσσερα σχολεία στο Bronx και θα επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού στο σχολείο σε άλλα σχολεία και δήμους τις επόμενες εβδομάδες.Μέχρι στιγμής, 118.000 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών στην  Νέα Υόρκη έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω μπορούν να κάνουν  το εμβόλιο της Pfizer στο ενυδρείο της Νέας Υόρκης ή μέσω ραντεβού, σημειώνοντας ότι τα παιδιά που εμβολιάζονται στο ενυδρείο θα λάβουν δωρεάν εισιτήριο για τον χώρο.

Μπροστά στον στόχο του στις 4 Ιουλίου να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων κατά του ιού, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν φροντίδας των παιδιών, ενώ οι γονείς κάνουν τα εμβόλιά τους σε κουρεία που ανήκουν σε Μαύρους. Το 62,8 % των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, και 12 πολιτείες έχουν περάσει το 70%. Ωστόσο, καθώς οι εργοδότες καταργούν την πολιτική της μάσκας, πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται εκτεθειμένοι. Η επιθετική εκστρατεία περιλαμβάνει επίσης δώρα από αθλητικά πρωταθλήματα, όπως δωρεάν εισιτήρια για τα παιχνίδια Super Bowl και Major League Baseball και από ιδιωτικές εταιρείες. Η United Airlines προσφέρει ένα χρόνο δωρεάν πτήσεις σε κλήρωση μόνο για εμβολιασμένους Αμερικανούς και η Anheuser-Busch έχει υποσχεθεί δωρεάν μπύρα στους ενήλικες την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, εάν το έθνος επιτύχει τον στόχο του προέδρου.

Οι ισραηλινοί ηγέτες της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία συνασπισμού για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση και να εκδιώξουν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου,τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία του Ισραήλ και μια κυρίαρχη προσωπικότητα που έχει σπρώξει την πολιτική του έθνους του στα δεξιά. Ο νέος συνασπισμός είναι μια ασυνήθιστη και αδέξια συμμαχία μεταξύ οκτώ πολιτικών κομμάτων, από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά. Ενώ ορισμένοι αναλυτές χαιρέτισαν τη συμμαχία, άλλοι υποστηρίζουν ότι τα μέλη της κυβέρνησης δεν εγγυώνται μακροβιότητα και το θεωρούν ενσάρκωση της πολιτικής δυσλειτουργίας του Ισραήλ. Η συμμαχία περιλαμβάνει και το Raam, ένα αραβικό ισλαμικό κόμμα. Η συμφωνία «διασφαλίζει τη θέση των αραβικών κομμάτων ως επιρροής και νόμιμου παράγοντα στην πολιτική αρένα», ανέφερε το κόμμα σε δήλωση. Η συμμαχία θα ηγηθεί έως το 2023 υπό τον Naftali Bennett, έναν πρώην ηγέτη εποίκων και οπαδό του θρησκευτικού δικαιώματος, ο οποίος αντιτίθεται σε ένα παλαιστινιακό κράτος και θέλει το Ισραήλ να προσαρτήσει την πλειοψηφία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Στη συνέχεια εάν η κυβέρνηση διαρκέσει για ολόκληρη τη θητεία, θα ηγηθεί μέχρι το 2025 ο Yair Lapid, ένας πρώην τηλεοπτικός παραγωγός, που θεωρείται υποστηρικτής των κοσμικών Ισραηλινών.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν άλλες χώρες να υποστηρίξουν έναν παγκόσμιο φόρο. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης αυτής της εβδομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen θα προσπαθήσει να κερδίσει την  υποστήριξη για μια ευρεία συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει τέρμα στους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους και να καθιερώσει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο. Η Yellen είπε ότι η προσπάθεια στοχεύει στο να τερματίσει μια «κούρσα προς τα κάτω» στην οποία οι χώρες θα μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές τους για να παρασύρουν τις εταιρείες να μετακινήσουν τα κεντρικά γραφεία και τα κέρδη πέρα από τα σύνορα. Μια τέτοια συμφωνία υπήρχε εδώ και χρόνια, καθώς χώρες όπως η Ιρλανδία προσπάθησαν να διατηρήσουν τους φόρους τους χαμηλούς για να προσελκύσουν παγκόσμιες επενδύσεις.Η διοίκηση του Μπάιντεν έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση ενός παγκόσμιου φόρου καθώς φαίνεται να αυξάνει τους φόρους εταιρειών στο εσωτερικό. Μέχρι στιγμής, ο Καναδάς, η Ιταλία και η Ιαπωνία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για ένα ελάχιστο 15% εταιρικό σχέδιο φόρου, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Βρετανία.

Η NASA ανακοίνωσε δύο νέες αποστολές για εξερεύνηση της Αφροδίτης, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, σηματοδοτώντας την επιστροφή της NASA στην Αφροδίτη για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες. Τον περασμένο χρόνο, η Αφροδίτη επέστρεψε στο προσκήνιο αφού μια ομάδα επιστημόνων ισχυρίστηκε ότι είχαν ανακαλύψει πειστικά στοιχεία για τα μικρόβια που ζουν στα σύννεφα του πλανήτη.Είπαν ότι είχαν ανιχνεύσει ένα στοιχείο, την  φωσφίνη και δεν μπορούσαν να βρουν καμία εύλογη εξήγηση για το πώς θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί εκεί εκτός από απόβλητα των ζωντανών οργανισμών. Μία από τις ρομποτικές αποστολές θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την παρουσία φωσφίνης, ενώ μια άλλη θα παράγει τρισδιάστατους χάρτες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας του πλανήτη.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας συλλαμβάνει την ηγέτη της αντιπολίτευσης Cristiana Chamorrothe, σε μια σειρά κινήσεων που έχουν περιορίσει οποιαδήποτε πρόκληση για τον Πρόεδρο Daniel Ortega στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η Chamorro, 67 ετών, κατηγορήθηκε για καταχρηστική διαχείριση και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές. Η αστυνομία έψαξε στην κατοικία της στη Managua για αρκετές ώρες και την έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τον αδερφό της Carlos, γνωστό δημοσιογράφο. Η κράτηση της επικρίθηκε από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα και στο εξωτερικό. «Η κυβέρνηση του Μπάιντεν και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταδικάσουν, από κοινού, αυτό το σχέδιο για την παρεμπόδιση των ελεύθερων εκλογών», έγραψε στο Twitter ο José Miguel Vivanco, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αμερικής. Η μητέρα της Chamorro, Violeta Chamorro, νίκησε τον Ortega στις προεδρικές εκλογές του 1990, τερματίζοντας την 11ετή κυριαρχία του κινήματος των Σαντινίστας. Ο Ortega επέστρεψε στην εξουσία το 2007 και επανεκλέχθηκε δύο φορές από τότε, με εκλογές που χαρακτηρίζονται από παρατυπίες. Συγκέντρωσε σταδιακά την εξουσία και κυβέρνησε αυταρχικά, με την αστυνομία να σκοτώνει πάνω από 300 άτομα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πριν από τρία χρόνια.

Το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του Ιρανικού ναυτικού καίγεται και βυθίζεται στον Κόλπο του Ομάν. Η πυρκαγιά ξέσπασε στο Kharg των 679 ποδιών στα ιρανικά νερά και βυθίστηκε στο λιμάνι του Jask, κοντά στα στενά του Hormuz, μετά από προσπάθειες πυρόσβεσης που διήρκεσαν σχεδόν μια μέρα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν. Το Associated Press ανέφερε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 2:25 π.μ., ενώ η Fars News είπε ότι ξεκίνησε στις 11 π.μ. την προηγούμενη ημέρα.Το πλοίο, που κατασκευάστηκε από τη Βρετανία το 1977 και εντάχθηκε στο στόλο του Ιράν από το 1984, είχε χρησιμοποιηθεί για ασκήσεις κατάρτισης και για την ανεφοδιασμό πλοίων στη θάλασσα.Περίπου 400 ναυτικοί βρισκόταν στο πλοίο των 33.000 τόνων τη στιγμή της πυρκαγιάς ενώ περίπου 20 τραυματίστηκαν.Το περιστατικό συνέβη σε μια εποχή αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μαζί με τους δυτικούς συμμάχους του και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν διαπραγματεύονται για την πυρηνική δραστηριότητα και τις κυρώσεις.

Η μετάλλαξη του ιού του Βιετνάμ δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό μιας νέας μετάλλαξης, λέει ο ΠΟΥ, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ μεταδοτική και επικίνδυνη, όπως δήλωσε ο Kidong Park. Αντ’ αυτού, αυτό που βρήκαν αξιωματούχοι του Βιετνάμ ήταν μια μετάλλαξη μιας παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είπε, αναφερόμενος στην παραλλαγή B.1.617.2 που ο ΠΟΥ ονομάζει τώρα Delta. Το Hanoi είπε ότι, χρησιμοποιώντας γενετική αλληλουχία, βρήκε μια εξαιρετικά μολυσματική νέα μετάλλαξη που συνδυάζει χαρακτηριστικά μεταλλάξεων που είχαν προηγουμένως εντοπιστεί στη Βρετανία και την Ινδία. Ο υπουργός Υγείας Nguyen Thanh Long είπε σε δημοσιογράφους ότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μέσω του αέρα, ενώ οι ιογενείς καλλιέργειες αποκάλυψαν ότι αναπαράγεται πολύ γρήγορα.

10.000 εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων παραιτήθηκαν, ενώ ο Shigeru Omi, κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης εξέφρασε ανησυχίες για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, κάνοντας λόγο  για «μη φυσιολογικούς» Αγώνες. Η αποτυχία του Τόκιο να ελέγξει τη συνεχιζόμενη αύξηση των μολύνσεων ήταν ένας παράγοντας για τις μαζικές παραιτήσεις, δήλωσε ο Toshiro Muto, επικεφαλής της ιαπωνικής οργανωτικής επιτροπής. Ωστόσο, επέμεινε ότι η απώλεια άνω του 10% των 80.000 εθελοντών που είχαν εγγραφεί δεν ήταν «ιδιαίτερα προβληματική», δεδομένης της μικρότερης έκτασης της εκδήλωσης, η οποία δεν θα έχει ξένους θεατές, ανέφεραν οι Japan Times. Το Τόκιο την περασμένη εβδομάδα επέκτεινε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που καλύπτει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μέχρι μόλις ένα μήνα πριν από την τελετή έναρξης στις 23 Ιουλίου. Η τοπική αυτοδιοίκηση της πρωτεύουσας ακύρωσε πρόσφατα ένα σχέδιο για τη δημόσια προβολή των ήδη καθυστερημένων Αγώνων σε ένα μεγάλο πάρκο. Τόσο ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται σημαντικές τηλεοπτικές συμφωνίες, επέμειναν ότι μπορούν να διεξαχθούν «ασφαλείς» Αγώνες.

https://nypost.com/ https://www.washingtonpost.com/ https://apnews.com/ https://www.nytimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...