Αμερικανικός Τύπος: Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η πανδημία ξεκίνησε στην Ιταλία – Πύραυλοι έπληξαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

The New York Times 

Μετά από συνάντηση στο Λευκό Οίκο, οι γερουσιαστές του Μίσιγκαν δήλωσαν ότι θα επικυρώσουν το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας της πολιτείας, ένα πλήγμα για τον Πρόεδρο Τραμπ. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Joseph R. Biden Jr. κέρδισε το Μίσιγκαν και το κρατικό συμβούλιο προγραμματίζει να εξετάσει την πιστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος τη Δευτέρα. Αν και ο Τραμπ έχει κατηγορήσει για απάτη στο Μίσιγκαν, δύο κορυφαίοι Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές του Μίσιγκαν, Ο κ. Shirkey, ο κ. Chatfield, καθώς και αρκετοί άλλοι γερουσιαστές, που είχαν κληθεί στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο, δήλωσαν μετά τη συνάντηση μαζί του ότι «δεν είχαν ακόμη ενημερωθεί για οποιαδήποτε πληροφορία που θα άλλαζε το αποτέλεσμα των εκλογών» στην πολιτεία. Σε δήλωσή τους, δεσμεύθηκαν να μην παρέμβουν στη διαδικασία πιστοποίησης.


New York Post 

Μελέτη αναφέρει ότι η επαναμόλυνση με COVID-19 είναι απίθανο να συμβεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρώτης γραμμής στη Βρετανία, διαπίστωσε ότι μόνο τρεις από τους 1.246 συμμετέχοντες που είχαν ήδη αναπτύξει αντισώματα COVID-19 βρέθηκαν θετικοί στον ιό και όλοι ήταν ασυμπτωματικοί. Από τους 11.052 εργαζόμενους χωρίς αντισώματα, 89 ανέπτυξαν λοίμωξη με συμπτώματα και 79 εμφάνισαν ασυμπτωματική λοίμωξη. Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, κάλυψε μια περίοδο 30 εβδομάδων μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 2020.

Κορονοϊός Covid-19 Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στη Θεσπρωτία Πηγή: EUROKINISSI

«Αυτά είναι πραγματικά καλά νέα γιατί μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από COVID-19 δεν θα ξανανοσήσουν», δήλωσε ο David Eyre, καθηγητής στο Τμήμα Υγείας του πληθυσμού της Nuffield της Οξφόρδης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μελέτη. «Η μόλυνση με COVID-19 προσφέρει προστασία από επανεμφάνιση για τουλάχιστον έξι μήνες». Η έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πολλά υποσχόμενη μελέτη ανοσίας τις τελευταίες ημέρες, καθώς  επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας της La Jolla στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους αρχικούς τους ασθενείς εξακολουθούν να έχουν αναπτύξει ανοσία για να πολεμήσουν άλλη μια μόλυνση, υποδεικνύοντας ότι η ανοσία θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια. Η πανδημία έχει μολύνει μέχρι τώρα περισσότερα από 57 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 11,7 εκατομμυρίων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ιταλία μπορεί να είναι η γενέτειρα της πανδημίας. Αυτό βασίζεται σε μια νέα μελέτη σχετικά με την πρώιμη, κρυφή εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία προκαλώντας αμφιβολίες στην αρχική υπόθεση ότι το ασιατικό κράτος ήταν η γενέτειρα της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Αξιωματούχοι στο Πεκίνο προωθούν μια νέα μελέτη που υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να έχει εξαπλωθεί στο ευρωπαϊκό κράτος ήδη από τον Σεπτέμβριο – τρεις μήνες πριν επιβεβαιωθεί ότι εξαπλώθηκε στην κινεζική πόλη Wuhan. Το ασιατικό κράτος έχει ρωτήσει προηγουμένως την Ισπανία σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, καθώς και τον αμερικανικό στρατό, ισχυριζόμενο ότι έφερε τον ιό στη Wuhan τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Στρατιωτικών Αγώνων, ανέφερε η έκθεση.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προωθούν έντονα την ιδέα ότι η νέα μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου αποδεικνύει ότι η μετάδοση πιθανότατα ξεκίνησε στην Ιταλία και όχι στην Κίνα, σύμφωνα με το βρετανικό έγγραφο. «Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ανίχνευση της πηγής του ιού είναι ένα περίπλοκο επιστημονικό ζήτημα που πρέπει να αφεθεί στους επιστήμονες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν. “Είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία που μπορεί να περιλάβει πολλές χώρες”. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό ο ιός να κυκλοφορούσε σιωπηλά αλλού πριν εντοπιστεί στη Wuhan. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες είναι δύσπιστοι για τα ευρήματα της ιταλικής μελέτης – ενώ άλλοι σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται ο κορονoϊός να προέρχεται από την Κίνα.


Reuters

Πύραυλοι έπληξαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν κατοικημένες περιοχές σε ώρα αιχμής στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ το Σάββατο, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ πολίτες και τραυματίζοντας 31, ανέφερε ο Ταρίκ Άριαν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Άριαν είπε ότι «τρομοκράτες» έβαλαν 14 ρουκέτες σε ένα μικρό φορτηγό και ξεκίνησαν, προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα για να μάθουν πώς το όχημα μπήκε στην πόλη. Μερικοί κάτοικοι μαγνητοσκόπησαν τους πυραύλους που ρίχτηκαν και τους δημοσίευσαν στα κοινωνικά μέσα. Ένας από τους πυραύλους προσγειώθηκε κοντά στην ιρανική πρεσβεία και αρκετά θραύσματα έπληξαν το κεντρικό κτίριο, αλλά δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ του προσωπικού, δήλωσε η πρεσβεία.

Οι εκρήξεις συνέβησαν  δύο ημέρες πριν από μια μεγάλη διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Γενεύη. Από τότε που οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν σταμάτησαν στην πρωτεύουσα της Ντόχα στο Κατάρ, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων έχουν αυξηθεί, ειδικά στην πρωτεύουσα που φιλοξενεί περισσότερους από πέντε εκατομμύρια Αφγανούς. Οι αντάρτες των Ταλιμπάν, που πολεμούν εναντίον μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το εξωτερικό, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην επίθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ταξιδεύει στο Κατάρ το Σάββατο για να συναντηθεί με αφγανική αντιπροσωπεία και διαπραγματευτές των Ταλιμπάν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...