Αμερικανικός Τύπος: Η Κίνα θα επιτρέψει στις οικογένειες να έχουν τρία παιδιά – Το Ιράν θα δικάσει Γάλλο πολίτη για κατασκοπεία

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί στο νομοθετικό σώμα του Τέξας πραγματοποίησαν μια δραματική αποχή αργά το βράδυ την Κυριακή το βράδυ και εμπόδισαν τους Ρεπουμπλικάνους του Τέξας να ψηφίσουν ένα μεγάλο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της ψηφοφορίας. Η κίνηση, ήταν μια τεράστιο υποχώρηση για τους Ρεπουμπλικάνους που είχαν καταστήσει το νέο νόμο μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει. Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Greg Abbott, δήλωσε ότι θα καλέσει μια ειδική σύνοδο του νομοθετικού σώματος, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου, για να επανεκκινήσει τη διαδικασία στην προσπάθειά τους να θεσπίσουν έναν εκτεταμένο εκλογικό νόμο που θα καθιέρωνε μερικούς από τους πιο άκαμπτους περιορισμούς στην πολιτεία και να την παγιώσει  ως μία από τις δυσκολότερες για να ψηφίσει κάποιος. Ο κυβερνήτης είπε ότι υποστήριξε σθεναρά το νομοσχέδιο, ενώ χαρακτήρισε την αποτυχία «απογοητευτική».

Το Ιράν θα δικάσει Γάλλο πολίτη για κατασκοπεία. Ο Benjamin Brière, ο οποίος είναι γύρω στα 30, συνελήφθη και κρατείται στο Ιράν από τον Μάιο του 2020 , κατηγορείται ότι με την βοήθεια ενός drone φωτογράφισε μια απαγορευμένη περιοχή. Ο Saeid Dehghan, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τον εκπροσωπεί, δήλωσε στο Twitter την Κυριακή ότι οι Ιρανοί εισαγγελείς επιβεβαίωσαν πως ο πελάτης του δικάζεται για δύο κατηγορίες, της κατασκοπείας και της «προπαγάνδασ κατά του συστήματος». «Ο εισαγγελέας προετοιμάζει το κατηγορητήριο και το στέλνει στο επαναστατικό δικαστήριο», δήλωσε ο κ. Dehghan στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse.  Η καταδίκη για προπαγάνδα μπορεί να έχει ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως ένα έτος, ενώ η κατασκοπεία μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο στο Ιράν. Ο κ. Dehghan, δήλωσε στο BBC τον Μάρτιο ότι κινδυνεύει να επιβληθεί μακρά ποινή φυλάκισης εάν καταδικαστεί.Η αδερφή του, Blandine Brière, χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του αδελφού της ως αβάσιμες και είπε ότι ήταν απλώς Γάλλος τουρίστας στο Ιράν.Αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από μια πυρηνική συμφωνία με τη χώρα και επέβαλε κυρώσεις, το Ιράν έχει συλλάβει πολλούς αλλοδαπούς και πολίτες με διπλή υπηκοότητα και το χρησιμοποιεί συχνά σε περιπτώσεις όπως διπλωματικές διαπραγματεύσεις ή πιέζει για την απελευθέρωση Ιρανών κρατουμένων στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η γαλλική κυβέρνηση εξασφάλισε την απελευθέρωση του ακαδημαϊκού Roland Marchal,  ως μέρος της ανταλλαγής κρατουμένων.

«Θα υπάρξουν COVID-26 και COVID-32, εκτός αν αποκαλυφθεί πλήρως η προέλευση του COVID-19. Ο Δρ. Peter Hotez, πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine, προειδοποίησε την Κυριακή ότι μια πλήρης έρευνα για την προέλευση του COVID-19 στην Κίνα είναι «απολύτως κρίσιμη» προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές πανδημίες και να αποφευχθεί το «COVID-32». Ο Hotez πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να ξεκινήσουν απλά μια έρευνα πληροφοριών σχετικά με τις θεωρίες ότι ο ιός προέκυψε φυσικά από ζώα ή διέφυγε από ένα εργαστήριο στο Wuhan της Κίνας. «Είμαι προσωπικά της άποψης ότι έχουμε προωθήσει τις μυστικές υπηρεσίες όσο μπορούμε», είπε ο Hotez, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να στείλουν εμπειρογνώμονες στο αρχικό επίκεντρο της πανδημίας, την Wuhan. «Χρειαζόμαστε μια ομάδα επιστημόνων, γενεαλόγων, βιολόγων, οικολόγων νυχτερίδων στην επαρχία Hubei για μια περίοδο έξι μηνών έως ενός έτους και να αποκαλύψουμε πλήρως την προέλευση του COVID-19». Ωστόσο, ο Hotez αναγνώρισε ότι η Κίνα μπορεί να αντισταθεί σε μια έρευνα σε βάθος. Μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που διερεύνησε τον χώρο νωρίτερα αυτό το έτος, μπλοκαρίστηκε με παρέμβαση του Πεκίνου. «Νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να ασκήσουμε μεγάλη πίεση στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων, για να επιτρέψουμε σε μια ομάδα επιδημιολόγων και ιολόγων στην Κίνα απρόσκοπτη πρόσβαση στα ζώα, τους ανθρώπους, σε δείγματα και στο εργαστήριο», δήλωσε ο Hotez και συμπλήρωσε καταλήγοντας ότι χωρίς «πλήρη πρόσβαση», η προέλευση δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκαλυφθεί. (εικόνα 3)

Το Ισραήλ κινείται προς μια συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού που θα μπορούσε να παρακάμψει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό με τη μεγαλύτερη θητεία στη χώρα. Ο υπερεθνικιστής, Naftali Bennett, δήλωσε την Κυριακή ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με επτά άλλα για να πετύχει έναν νικηφόρο συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων και των αριστερών και των ακροδεξιών κομμάτων, ενώ ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον προτεινόμενο συνασπισμό «κυβέρνηση συνθηκολόγησης». Η θέση του πρωθυπουργού θα εναλλάσσεται μεταξύ του ακροδεξιού θρησκευόμενου Bennett, που απορρίπτει την έννοια ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους και του Yair Lapid, τη φωνή των μη θρησκευόμενων κεντρώων. Η κυβέρνηση συνασπισμού θα βασιστεί επίσης στην υποστήριξη ενός μικρού αραβικού ισλαμικού κόμματος, του Raam, που έχει τις ρίζες του στο ίδιο θρησκευτικό ρεύμα με τη Χαμάς, την μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Raam δεν είναι πιθανό να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στον συνασπισμό, αλλά αναμένεται να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία εμπιστοσύνης του Knesset. Ελπίζεται ότι ο προτεινόμενος συνασπισμός να μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο που βρίσκεται το Ισραήλ για περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, από τότε που η χώρα ήταν «πράσινη» για ταξίδια χωρίς καραντίνα, ενθουσιάστηκαν από την απόδραση, ακόμη και αν οι αυστηροί κανόνες για τις μάσκες και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας τους υπενθύμισαν ότι αυτό δεν θα ήταν μια απόδραση χωρίς περιορισμούς. Η χώρα υπήρξε ένας αγαπημένος τουριστικός προορισμός Βρετανών ταξιδιωτών, αν και τώρα έχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις, καθώς νωρίτερα τον Μάιο, η Βρετανία συμπεριέλαβε την Πορτογαλία στον «πράσινο κατάλογο» μόλις 12 χωρών στις οποίες μπορούσαν να ταξιδέψουν οι κάτοικοι χωρίς καραντίνα κατά την επιστροφή, πολλές εκ των οποίων δεν δέχονται τουρίστες, ακόμη και αν οι περιορισμοί χαλαρώνουν σε ορισμένα μέρη. (εικόνα 5)

Εδώ και 134 χρόνια, η φυλακή Insein, που σημαίνει «τρελή», είναι η πιο τρομακτική φυλακή της Μυανμάρ και αποτελεί μνημείο βαρβαρότητας του απολυταρχικού καθεστώτος. Οι Βρετανοί αποικιστές το είχαν χτίσει για να υποτάξουν τον πληθυσμό και η στρατιωτική δικτατορία που κυβέρνησε από το 1962 έως το 2011 το χρησιμοποίησε για να βασανίσει και να καταστείλει τους πολιτικούς κρατουμένους. Τώρα, με τον στρατό να έχει τον έλεγχο μετά από πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, το παλιό κτίριο έχει καταστεί κεντρικό μέρος της καταστολής κατά του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι, πολιτικοί ηγέτες και διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στο κτίριο. Οι πολιτικοί κρατούμενοι αποκάλυψαν ότι στον καιρό της δικτατορίας, ξυλοκοπήθηκαν, τους έκαιγαν, υποβαλλόταν σε ηλεκτροσόκ, αναγκάστηκαν να σέρνονται σε βράχους και να κλειδώνονται σε κλουβιά που προορίζονταν για σκύλους. Οι αρχές συνέλαβαν πολλούς δημοσιογράφους μεταξύ των οποίων τον Nathan Maung, έναν Αμερικανό πολίτη και τον Hanthar Nyein, συνιδρυτές του διαδικτυακού ιστότοπου ειδήσεων Kamayut Media. Ένας άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος, Danny Fenster, διευθύνων σύμβουλος του Frontier Myanmar, συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα στο αεροδρόμιο Yangon καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα και μεταφέρθηκε στη φυλακή.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε όλες τις οικογένειες να έχουν τρία παιδιά, τερματίζοντας την πολιτική για δύο παιδιά που απέτυχε να αντιμετωπίσει μια επικείμενη δημογραφική κρίση. Η κίνηση δείχνει την ανησυχία ότι ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων στην Κίνα θα μπορούσε να επιδεινώσει την έλλειψη εργαζομένων και να επιβαρύνει την οικονομία στο εγγύς μέλλον. Το κόμμα έκανε την ανακοίνωση μετά από συνάντηση του Politburo, ενός κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων  και ανέφερε ότι η απόφαση «θα βελτιώσει τη δομή του πληθυσμού της χώρας μας και θα βοηθήσει στην εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την ενεργή ανταπόκριση στη γήρανση του πληθυσμού». Οι περιορισμοί οικογενειακού προγραμματισμού της Κίνας χρονολογούνται από το 1980, όταν το κόμμα επέβαλε για πρώτη φορά την  πολιτική του «ενός παιδιού» για να επιβραδύνει την αύξηση του πληθυσμού και να ενισχύσει την οικονομική άνθηση που μόλις άρχισε. Το 2013, καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι άρχισαν να κατανοούν τις συνέπειες του γηράσκοντος πληθυσμού της χώρας, η κυβέρνηση επέτρεψε στους γονείς που ήταν από οικογένειες ενός παιδιού να έχουν δύο παιδιά. Δύο χρόνια αργότερα, από 1 Ιανουαρίου 2016,το όριο αυξήθηκε σε δύο παιδιά για όλους.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ https://nypost.com/ https://www.washingtonpost.com/ https://www.wsj.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...