Αμερικανικός Τύπος: Η Κύπρος αναμένει την υποστήριξη της ΕΕ κατά της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

Reuters

Η Κύπρος αναμένει υποστήριξη από την ΕΕ κατά της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της, καθώς πρόκειται να συναντηθεί η διχασμένη ΕΕ για να συζητήσει πιθανές κυρώσεις στην Άγκυρα. «Η Κύπρος προσβλέπει στην ΕΕ και τους εταίρους της για αλληλεγγύη στη δράση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια. “Η συγκεκριμένη υπεράσπιση των κοινών αξιών και συμφερόντων μας και η εφαρμογή των δικών μας αποφάσεων είναι ουσιαστική.” Η Κύπρος αρνείται τη συγκατάθεσή της για ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Λευκορωσία, επειδή θέλει αυστηρότερα μέτρα από την Ένωση για την Τουρκία, η οποία παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματά της. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη θέση της Κύπρου. Ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Ένωση είναι απίθανο να αποδεχθεί τα αιτήματα της Κύπρου, αφού η Άγκυρα συμφώνησε να συνομιλήσει με την Ελλάδα σε ένα ξεχωριστό, αλλά σχετικό ζήτημα. Η Τουρκία απέστειλε δύο σκάφη έρευνας σε χωριστές περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο φέτος, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα. Ενώ αρχικά το ερευνητικό πλοίο κοντά στην Ελλάδα έχει ανακληθεί από την Τουρκία για να επιτρέψει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, το πλοίο κοντά στην Κύπρο, το Μπαρμπάρος Hayrredin Pasa, εξακολουθεί να λειτουργεί νοτιοανατολικά του νησιού. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει κίνηση αποκλιμάκωσης στην Κύπρο», είπε ο Χριστοδουλίδης. Η Λάγια είπε ότι απαιτείται διάλογος για την επίλυση του ζητήματος και όχι μονομερής δράση. «Αυτό υποστηρίζει η Ισπανία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το ίδιο υποστηρίζει και μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας». Οι ενστάσεις πρόκειται να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την 1 και 2 Οκτωβρίου.


The Associated Press

139 πρόσφυγες κατευθύνονται προς τη Γερμανία από την Ελλάδα για εγκατάσταση. Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι 139 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που ζούσαν σε ελληνικά στρατόπεδα έχουν φύγει για τη Γερμανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για διευκόλυνση του υπερπληθυσμού και μετακίνησης προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ομάδα που πέταξε από την Ελλάδα την Τετάρτη αποτελείται από παιδιά που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους, καθώς και από 53 ασυνόδευτους ανηλίκους, όπως ανέφερε το υπουργείο Μετανάστευσης. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούν μέρος ενός προγράμματος για 1.600 παιδιά έως 18 ετών που είναι στην Ελλάδα χωρίς τους γονείς ή κηδεμόνες τους και πρέπει να επανεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η πτήση προς τη Γερμανία ήταν η πρώτη πτήση επανεγκατάστασης αφού κάηκε στις αρχές του μήνα το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων της Ελλάδας στη Μόρια στο νησί της Λέσβου. Η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι 51 από τα ασυνόδευτα παιδιά ζούσαν στο παρελθόν στη Μόρια. Η Γερμανία συμφώνησε να πάρει έως και 150 παιδιά μετά την καταστροφή του καταυλισμού, ως μέρος της ευρωπαϊκής δέσμευσης να αναλάβει 400 «Είδαμε τρομερές εικόνες τις τελευταίες ημέρες από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι ήταν σωστός ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία ενήργησε εκεί και παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια, παρόλο που γνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμη λύση για το πρόβλημα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στους βουλευτές την Τετάρτη. Η Μέρκελ είπε ότι ήταν «ευγνώμων» για μια πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πολιτική των μεταναστών για την αντιμετώπιση «ενός πραγματικά περίπλοκου προβλήματος που δεν θα μας απασχολεί μόνο για δύο, τρία χρόνια, αλλά, προβλέπω, ολόκληρες τις επόμενες δεκαετίες».

μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο καρά τεπέ
Από τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στη δομή του Καρά Τεπέ / Πηγή: Eurokinissi

New York Post

Περισσότερα από 4.000 παιδιά στη Νέα Υόρκη έχουν χάσει έναν γονέα από τον κορονοϊό – με την πανδημία να χτυπάει τα παιδιά στο Μπρονξ, το Μπρούκλιν και το Κουίνς με ποσοστό 57%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Ερευνητές από το United Hospital Fund και την Boston Consulting Group ανέλυσαν τις μόνιμες επιπτώσεις που είχε η κρίση COVID-19 σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, 4.200 παιδιά υπέστησαν το θάνατο ενός γονέα ή φροντιστή και 325.000 παιδιά έχουν ωθηθεί στη φτώχεια ή είναι πολύ κοντά. Στη μελέτη υπογραμμίζεται το πρόβλημα της φυλετικής ανισότητας. Τα μαύρα και τα ισπανόφωνα παιδιά έχασαν τους γονείς τους από κορονοϊό με διπλάσιο ποσοστό από τα λευκά παιδιά. Η Νέα Υόρκη κατέγραψε 238.733 περιπτώσεις κορονοϊού και 19.183 επιβεβαιωμένους θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

παιδιά στην Αμερική στο σχολείο με μάσκες

The New York Times

Η μεγαλύτερη απειλή για τις εκλογές είναι ο ίδιος ο πρόεδρος, σύμφωνα με ανάλυση της χθεσινής αναμέτρησης μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν. Ο ισχυρισμός του κ. Τραμπ ότι η ψηφοφορία, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, είναι «απάτη και ντροπή» και απόδειξη «νοθευμένης εκλογής» ισοδυναμούσε με δήλωση ότι θα προσπαθούσε να ρίξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα σε δικαστήρια, Κογκρέσο ή στους δρόμους εάν δεν εκλεγεί. Αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου Ρεπουμπλικανικού σχεδίου για διακοπή των εκλογών με τον ισχυρισμό ότι η απάτη των ψηφοφόρων είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Times Magazine. Παρά τη ρητορική των αξιωματούχων της κυβέρνησης και των δεξιών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η απάτη των ψηφοφόρων είναι ένα ανύπαρκτο πρόβλημα. Η συζήτηση άφησε συμμάχους και αντιπάλους να αμφισβητούν την κατάσταση της αμερικανικής δημοκρατίας και τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.  Οι άνθρωποι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, τη δυσπιστία τους και μερικές φορές χάρηκαν για τη φασαρία του κ. Τραμπ για τον συντονιστή, τον Chris Wallace και τον κ. Μπάιντεν, οι οποίοι  χαρακτήρισαν τον κ. Τραμπ «κλόουν» και του ζήτησαν να «πάψει». Ο κ. Wallace είπε στους The Times ότι «ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα εκτροχιαζόταν όπως έκανε». Οι εκλογές κάνουν επίσης τους επενδυτές νευρικούς. Οι μετοχές είχαν την πρώτη μηνιαία πτώση τους από τον Μάρτιο, κλείνοντας τον Σεπτέμβριο κατά 4% κάτω, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για αστάθεια μετά τις εκλογές.

ντιμπέιτ τραμπ μπάιντεν
Από το ντιμπέιτ του Τραμπ με τον Μπάιντεν

BBC News

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η ακροδεξιά ομάδα πρέπει να «σταματήσει» και να αφήσει το νόμο να κάνει το έργο του, αφού η άρνησή του να καταδικάσει ρητά την ομάδα σε τηλεοπτική συζήτηση προκάλεσε αντίδραση. Ο κ. Τραμπ είπε «Δεν ξέρω ποιοι είναι οι Proud Boys», μια μέρα μετά από να τους παροτρύνει στην προεκλογική συζήτηση με τον Joe Biden να «σταθούν πίσω και να μείνουν δίπλα». Τα μέλη του Proud Boys χαρακτήρισαν τα σχόλια της συζήτησης «ιστορικά». Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι ο κ. Τραμπ “αρνήθηκε να απορρίψει τους λευκούς υπερασπιστές”. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ήταν η πρώτη από τις τρεις τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των δύο ανδρών πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Κατέληξε σε διαφωνίες και προσβολές, με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να το χαρακτηρίζουν χαοτικό, άσχημο και απαίσιο. Ο κ. Τραμπ είπε ότι πρέπει να αποκτήσουν έναν εξυπνότερο Δημοκρατικό υποψήφιο. Δεν εξετάστηκαν πολλά σχετικά με την πολιτική και παρόλο που μια σύντομη δημοσκόπηση στη συζήτηση έδωσε στον κ. Μπάιντεν ένα μικρό πλεονέκτημα, άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 90% των Αμερικανών έχουν ήδη αποφασίσει σχετικά με την ψήφο του και η συζήτηση ελάχιστα μπορεί να τους επηρέασε.

Ο Πάπας απορρίπτει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Η Αγία Έδρα είπε ότι ο Ποντίφικας δεν δέχεται πολιτικούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.Η κίνηση προσθέτει άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα των σχολίων του κ. Πομπέο για την Κίνα και την Καθολική Εκκλησία.Το Βατικανό κατηγόρησε τον κ. Πομπέο ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το ζήτημα για να προσελκύσει ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.Σε άρθρο νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κ. Πομπέο δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία διακινδυνεύει την «ηθική της εξουσία» ανανεώνοντας μια συμφωνία με την Κίνα σχετικά με το διορισμό επισκόπων.Ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει υποστήριξη από συντηρητικά θρησκευτικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών Καθολικών ψηφοφόρων, μερικοί από τους οποίους πιστεύουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι πολύ φιλελεύθερος.Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι πολλοί καθολικοί στην Κίνα διώκονται για την πίστη τους στον Πάπα αντί για την  επίσημη κινεζική καθολική ένωση.Παρ’ όλα αυτά, το 2018 το Βατικανό συμφώνησε με την Κίνα για να έχει κάποιο λόγο για το διορισμό Κινέζων επισκόπων.Εκείνη την εποχή ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι ελπίζει πως η συμφωνία “θα επιτρέψει να ξεπεραστούν οι πληγές του παρελθόντος” και να επιφέρει πλήρη καθολική ενότητα στην Κίνα.Σε ομιλία του την Τετάρτη στη Ρώμη ο κ. Πομπέο κάλεσε το Βατικανό να υπερασπιστεί τη θρησκευτική ελευθερία στην Κίνα.Η δημόσια κριτική του κ. Πομπέο προς τον Πάπα αποτέλεσε έκπληξη ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Γκάλαγκερ σχολίασε ότι τα ζητήματα αυτά συζητούνται «ιδιωτικά».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...