Αμερικανικός Τύπος: Η Moderna υπέβαλε αίτηση για πλήρη έγκριση του εμβολίου Covid-19 για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω

moderna

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις μισθώσεις γεώτρησης πετρελαίου στο Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ. Η απόφαση θα μπορούσε τελικά να τερματίσει οποιαδήποτε σχέδια για εξόρυξη σε ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια άθικτης άγριας φύσης στις ΗΠΑ, της τούνδρας στην Αλάσκα που φιλοξενεί μεταναστευτικά πουλιά, καριμπού και πολικές αρκούδες. Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς η κυβέρνηση του Μπάιντεν επικρίνει τις πρόσφατες αποφάσεις είτε για να υποστηρίξει είτε γιατί απέτυχε να μπλοκάρει μεγάλα έργα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εν τω μεταξύ, κρίση ξηρασίας που πλήττει περισσότερο από το ήμισυ της Αμερικανικής Δύσης απειλεί να μετατραπεί σε πόλεμο για την παροχή νερού. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν πει στους αγρότες του Όρεγκον ότι μπορεί να μην πάρουν νερό για πρώτη φορά από το εδώ και ενός αιώνα έργο Klamath και οι ντόπιοι ηγέτες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να κλιμακωθούν οι εδώ και γενιές εντάσεις, ενώ και τα δυτικά κράτη αντιμετωπίζουν επίσης προειδοποιήσεις για υπερβολική ζέστη αυτή την εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τους επιζώντες της σφαγής στην Tulsa  το 1921, καθώς προσπαθεί να θέσει κεντρικά θέματα της φυλετικής ισότητας και της δικαιοσύνης στην προεδρία του. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στους επιζώντες της σφαγής ότι η ιστορία τους «θα γίνει πλήρως γνωστή». Ήταν η πρώτη φορά που πρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή για να αντιμετωπίσει αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια στο Greenwood, τον τόπο ενός από τα χειρότερα κρούσματα ρατσιστικής βίας στην αμερικανική ιστορία. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιόδευσε επίσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Greenwood στην Tulsa της Οκλαχόμα, ενώ ανακοίνωσε περισσότερες ομοσπονδιακές δαπάνες σε μικρές και μειονοτικές επιχειρήσεις, δίκαιες βελτιώσεις στέγασης και προγράμματα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση των ζημιών στις γειτονιές που χωρίζονται με έργα μεταφοράς.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ψηφιακό πιστοποιητικό Covid για ταξίδια. Το έγγραφο, γνωστό ως πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, καταγράφει εάν οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν αναρρώσει από τον κοροναϊό ή έχουν ελεγχθεί αρνητικά τις τελευταίες  72 ώρες και έχει προγραμματιστεί να χρησιμοποιείται και στις 27 E.U. χώρες από την 1η Ιουλίου.Το μόνο κυβερνητικό διαβατήριο εμβολίων στις ΗΠΑ είναι το Excelsior Pass της Νέας Υόρκης. Έγινε λήψη του, από πάνω από ένα εκατομμύριο φορές, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν απαιτεί καμία απόδειξη για εμβολιασμό.Μετά από παρότρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως οι εταιρείες μπορούν να καταστήσουν υποχρεωτικό το εμβόλιο στους εργαζομένους.

Καθώς το Τέξας γίνεται νεότερο, λιγότερο λευκό και λιγότερο Ρεπουμπλικανικό, οι βουλευτές του ωθούν το κράτος πιο ακροδεξιά. Τα νομοσχέδια που είχαν σταματήσει σε προηγούμενες συνεδρίες επειδή ήταν υπερβολικά ακραία, θεωρήθηκαν τώρα ως «τα μισά του δρόμου». Μέσα σε λίγες μέρες, οι νομοθέτες ψήφισαν σχεδόν την απαγόρευση της άμβλωσης και ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε την οπλοφορία χωρίς άδεια. Οι Δημοκρατικοί σταμάτησαν με επιτυχία ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε στους τρανς μαθητές να παίζουν σε αθλητικές ομάδες με βάση την ταυτότητα του φύλου τους. Σταμάτησε ένα νομοσχέδιο που θα επέβαλλε ορισμένα από τα αυστηρότερα όρια του έθνους στις εκλογές, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι δεσμεύτηκαν να το εγκρίνουν σε μια ειδική σύνοδο.

Η Ναόμι Οσάκα εξέπληξε τον κόσμο του τένις αποχωρώντας από το Γαλλικό Όπεν, αφού της επιβλήθηκε πρόστιμο για παράλειψη συνέντευξης τύπου. Πριν από το τουρνουά, η Οσάκα είπε ότι δεν θα έκανε συνεντεύξεις τύπου, επικαλούμενη την ψυχική της υγεία. Αφού παράκαμψε την πρώτη, αξιωματούχοι του τουρνουά της επέβαλαν πρόστιμο 15.000 $ και κατέστησαν σαφές ότι κινδύνευε με παράβαση συμβολαίου. Στην ανακοίνωση της απόσυρσης, η Οσάκα δήλωσε ότι είχε βιώσει μακρά περίοδο κατάθλιψης από το Open US του 2018. Στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας του τένις δήλωσαν ότι η απόφαση να κρατήσουν  σκληρή γραμμή επηρεάστηκε από τη μάχη του αθλήματος να διατηρήσει την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σε μια εποχή συρρίκνωσης των προϋπολογισμών και έντονου ανταγωνισμού από άλλες μορφές ψυχαγωγίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος διεύρυνε το νόμο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για να καλύψει τη σεξουαλική κακοποίηση ενηλίκων. Οι νέοι κανόνες του ποινικού κώδικα του Βατικανού ποινικοποιούν ρητώς τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκων από ιερείς που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και ισχύουν επίσης για άτομα με εξουσία στην εκκλησία. Οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν μια νέα εκτίμηση στην εκκλησία ότι η δυναμική της μπορεί να είναι κρίσιμος παράγοντας κατάχρησης και αναγνωρίζει ότι και οι ενήλικες και όχι μόνο τα παιδιά, μπορούν να πέσουν θύματα ιερέων και λαϊκών.

Η Moderna έγινε την Τρίτη η τελευταία φαρμακευτική εταιρεία που υπέβαλε αίτηση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για πλήρη έγκριση του εμβολίου Covid-19 για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η έγκριση επιτρέπει στην εταιρεία να προωθήσει την αγορά απευθείας στους καταναλωτές και θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού στο εμβόλιο. Η πλήρης έγκριση διευκολύνει τα σχολεία, τους εργοδότες, τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τον στρατό των Η.Π.Α., ο οποίος αντιμετώπισε άρνηση τους εμβολιασμούς, να τους καταστήσει υποχρεωτικούς. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το F.D.A. και θα συνεχίσουμε να υποβάλλουμε δεδομένα από τη μελέτη Φάσης 3 και να ολοκληρώσουμε την υπάρχουσα υποβολή», δήλωσε η Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna. Τον περασμένο μήνα, η Pfizer και η BioNTech υπέβαλαν αίτηση στην εταιρεία για πλήρη έγκριση του εμβολίου τους για χρήση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση τον Δεκέμβριο και από την Κυριακή, περισσότερες από 151 εκατομμύρια δόσεις είχαν χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει αποδεσμεύσει ένα εμβόλιο Covid-19 που κατασκευάστηκε από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac για επείγουσα χρήση, ανοίγοντας το δρόμο για να συμπεριληφθεί στο Covax, την παγκόσμια πρωτοβουλία, που βασίζονται οι χώρες χαμηλού εισοδήματος για το εμβόλιο. Η απόφαση ανακοινώθηκε την Τρίτη, περίπου ένα μήνα αφότου η υπηρεσία ενέκρινε ένα άλλο κινεζικό εμβόλιο, που παρασκευάστηκε από την Sinopharm, για επείγουσα χρήση. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για εμβόλια σε χώρες και περιοχές όπου ο ιός αυξάνεται, όπως η Ινδία και σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Νότιας Αμερικής.  11 δισεκατομμύρια δόσεις απαιτούνται για τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, το ανώτατο όριο που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης, ενώ υπολογίστηκε στα μέσα Μαΐου ότι ο κόσμος είχε μέχρι στιγμής παράγει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δόσεις. Το εμβόλιο της Sinovac, που ονομάζεται CoronaVac, αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας αδρανοποιημένους ιούς, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για πάνω από έναν αιώνα, έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας και του Μεξικού, ενώ χορηγείται σε δύο δόσεις σε διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων και φυλάσσεται πιο εύκολα από εκείνο των Pfizer-BioNTech και Moderna, τα οποία πρέπει να διατηρούνται κατεψυγμένα για μακροχρόνια αποθήκευση.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένας άνδρας στην επαρχία Jiangsu, βορειοδυτικά της Σαγκάης, έγινε το πρώτο άτομο που ήταν γνωστό ότι έχει μολυνθεί με το στέλεχος της γρίπης των πτηνών H10N3. Ο ασθενής, ένας 41χρονος άνδρας που ζει στην πόλη Zhenjiang, νοσηλεύτηκε στις 28 Απριλίου μετά από συμπτώματα πυρετού, δήλωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας και διαγνώστηκε με H10N3 ένα μήνα αργότερα. Αν και ο άντρας παραμένει υπό ιατρική επίβλεψη, η κατάστασή του χαρακτηρίστηκε σταθερή και πληρούσε τα πρότυπα για εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ δεν έγινε γνωστό πώς κόλλησε τον ιό. Η επιτροπή τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το στέλεχος είχε την ικανότητα να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος σημαντικής επιδημίας ήταν «πολύ χαμηλός». Οι κινεζικές αρχές έθεσαν όλες τις στενές επαφές του άνδρα υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ συμβούλεψαν τους ντόπιους να παραμείνουν σε εγρήγορση, να φορούν μάσκα και να επισκεφτούν γιατρό εάν νιώσουν συμπτώματα γρίπης και επίσης να προσπαθήσουν να αποφύγουν τη στενή επαφή με πουλιά, νεκρά ή ζωντανά.

Πηγές:https://www.washingtonpost.com/ https://www.nytimes.com/ https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...