Αμερικανικός Τύπος: Η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει – Θρησκευτική γιορτή στο Ισραήλ μετατράπηκε σε καταστροφή

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Eurokinissi

The New York Times 

Η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει, ξεπερνώντας μερικές από τις επιπτώσεις της πανδημίας τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 2,6% και η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το πρώτο τρίμηνο έφτασε το 6,4% σε ετήσια βάση.

Η Amazon ανέφερε πωλήσεις 108,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, αυξημένες κατά 44% σε σχέση με ένα προηγούμενο έτος, ενώ δημοσίευσε κέρδη 8,1 δισ. δολαρίων. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η συνολική οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα το τρέχον τρίμηνο.

Η αποκάλυψη έγινε μια μέρα μετά την παρουσίαση από τον Πρόεδρο Μπάιντεν δύο μεγάλων πακέτων δαπανών, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου υποδομής με έμφαση στη μετακίνηση της κατασκευής ημιαγωγών στις ΗΠΑ, εστιάζοντας σε δίκτυα 5G, τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένη ρομποτική. Ωστόσο, αν και η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει γρήγορα, είναι βαθιά άνιση μεταξύ των τομέων και καθόλου ισορροπημένη με τρόπους που έχουν τεράστιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, καθώς για παράδειγμα τα καταναλωτικά αγαθά θα είναι πιο ακριβά.

Η κρίση σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και ιδίως στη Νότια Αμερική, έχει πάρει μια ανησυχητική στροφή προς το χειρότερο, απειλώντας την πρόοδο που σημειώθηκε πέρα ​​από τα σύνορά της. Τα προβλήματα οφείλονται στις περιορισμένες προμήθειες εμβολίων, στην αργή διάθεση, στα αδύναμα συστήματα υγείας και στις εύθραυστες οικονομίες που καθιστούν δύσκολη την επιβολή ή τη διατήρηση της απομόνωσης στο σπίτι.

Το ποσοστό θνησιμότητας στην Ουρουγουάη είναι πλέον από τα υψηλότερα στον κόσμο, ενώ ο καθημερινός αριθμός των νεκρών έχει σημειώσει ρεκόρ στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Περού. Ακόμη και η Βενεζουέλα, της οποίας η αυταρχική κυβέρνηση είναι διάσημη για την απόκρυψη στατιστικών για την υγεία, λέει ότι οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά 86% από τον Ιανουάριο. Η περιοχή, η οποία αποτελεί μόλις το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιπροσώπευε το 35% όλων των θανάτων από τον ιό στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα.

Τα 40 περιφερειακά γραφεία του Aleksei Navalny σε ολόκληρη τη Ρωσία πρόκειται να διαλυθούν μετά τις τελευταίες προσπάθειες του Κρεμλίνου για καταστολή της πολιτικής διαφωνίας, ανέφεραν οι συνεργάτες του, ακόμη και όταν ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρωσίας δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πολεμά τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι εισαγγελείς στη Ρωσία επιδιώκουν να κηρυχθεί το κίνημα του Ναβάλνι εξτρεμιστική οργάνωση, ενώ δικαστήριο της Μόσχας αυτή την εβδομάδα διέταξε τη διακοπή όλων των δημόσιων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε πολιτικές εκστρατείες ή δημοψηφίσματα εν αναμονή τελικής απόφασης για υπόθεση εξτρεμισμού. Είναι το τέλος μιας εποχής στη ρωσική πολιτική, στην οποία οNavalny ελέγχει τις πολιτικές κινήσεις της χώρας που είναι αφιερωμένες στην ανατροπή του Προέδρου Πούτιν. Ο Navalny επέστρεψε στη δημόσια σκηνή με μια διαδικτυακή εμφάνιση στο δικαστήριο χθες.

«Ο αυτοκράτορας χωρίς ρούχα έχει κλέψει το πανό της νίκης και προσπαθεί να το μετατρέψει σε λουρί για τον εαυτό του», είπε για τον Πούτιν. “Όλες οι αρχές σας είναι κατακτητές και προδότες.”

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας διέταξε την κυβέρνηση να επεκτείνει έναν νόμο του 2019 με στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της χώρας έως το 2050, αποφασίζοντας την Πέμπτη ότι η νομοθεσία δεν προχώρησε αρκετά για να εξασφαλίσει την προστασία των μελλοντικών γενεών.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ήρθε ως επίπληξη στην κυβέρνηση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συνέταξε το νόμο, αλλά περιλάμβανε μόνο λεπτομερείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών έως το 2030. «Αυτοί που άσκησαν έφεση, μερικοί από τους οποίους είναι ακόμη πολύ νέοι, είχαν δεχτεί παραβίαση των ελευθεριών τους από τις αμφισβητούμενες διατάξεις», ανέφερε η απόφαση, διατάζοντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους για να διευκρινίσει και να προσδιορίσει στόχους που φτάνουν πέρα ​​από το 2030.

«Για να διατηρηθεί η θεμελιώδης ελευθερία, ο νομοθέτης έπρεπε να είχε προβλέψει για να μετριάσει αυτό το βάρος». Ο γερμανικός νόμος περιλάμβανε μια σειρά μέτρων, ωστόσο, όριζε μόνο πως πρέπει να επιτευχθούν μειώσεις κατά την επόμενη δεκαετία.


The Washington Post 

Θρησκευτική γιορτή στο Ισραήλ μετατράπηκε σε καταστροφή, με τουλάχιστον 44 άτομα να σκοτώνονται σε ατύχημα. Περίπου 100.000 άνθρωποι λέγεται ότι είχαν συγκεντρωθεί στους πρόποδες του όρους Meron, στα βορειοανατολικά της χώρας, για να γιορτάσουν το ορθόδοξο εβραϊκό φεστιβάλ του Lag B’Omer. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν ότι μια καταστροφή ξεκίνησε την Παρασκευή περίπου στις 1 π.μ., η οποία προκάλεσε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Η Magen David Adom, η εθνική υπηρεσία ασθενοφόρων, δήλωσε νωρίς την Παρασκευή ότι είχε μεταφέρει τουλάχιστον 150 τραυματίες. Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε πηγές της αστυνομίας ότι το περιστατικό ξεκίνησε όταν μερικοί παρευρισκόμενοι έπεσαν στα σκαλοπάτια, προκαλώντας δεκάδες άλλους να πέσουν. «Πάνω από χίλιοι άνθρωποι μαζί προσπάθησαν να κατεβούν σε ένα πολύ στενό δρόμο και απλά έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον. Η χαρά έγινε πένθος, ένα μεγάλο φως έγινε ένα βαθύ σκοτάδι».

Ήταν το μεγαλύτερο γεγονός της χώρας από τότε που ο μαζικός εμβολιασμός επέτρεψε την άρση των περιοριστικών μέτρων, αν και οι εορτασμοί ήταν ακόμη περιορισμένοι. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου το χαρακτήρισε «φοβερή καταστροφή».

Οι αμερικανικές πτήσεις με επείγουσα βοήθεια κατέφθασαν στην Ινδία, καθώς η χώρα ανέφερε έναν ακόμη τρομακτικό αριθμό νέων κρουσμάτων. Η αμερικανική κυβέρνηση παρέδωσε προμήθειες αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τα υπερβολικά συνωστισμένα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης οξυγόνου, προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, θεραπευτικών και γρήγορων διαγνωστικών εξετάσεων.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανέφερε την Πέμπτη 379.257 νέες μολύνσεις -παγκόσμιο ρεκόρ- και 3.645 θανάτους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών έφτασε τους περισσότερους από 204.000. Αλλά ακόμη και καθώς η κρίση βαθαίνει, οι ψηφοφόροι σχημάτισαν μεγάλες ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν στις εκλογές της Δυτικής Βεγγάλης, καθώς μεγάλο μέρος της οργής  για την διαχείριση της πανδημίας κατευθύνεται στον πρωθυπουργό Narendra Modi.

Πηγές: https://www.nytimes.com/https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...