Αμερικανικός Τύπος: Η πανδημία πλήττει τη θέση της γυναίκας – Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ έκλεισε το Διαδίκτυο την Πέμπτη

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

The New York Times

Σχεδόν κάθε πολιτεία στις ΗΠΑ βρίσκεται τώρα σε αγώνα για τον εμβολιασμό των κατοίκων της και μπροστά σε ένα νέο κύμα κρουσμάτων που οφείλεται στις μεταλλάξεις, έχοντας εισέλθει σε μια ανησυχητική φάση της πανδημίας. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ανησυχητικά παραδείγματα είναι το Michigan, το οποίο έχει τα περισσότερα κατά κεφαλήν κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία. Οι αριθμοί στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϋ είναι επίσης επίμονα υψηλοί. Στο Μέριλαντ, η ζήτηση για εμβόλια είναι τεράστια, καθώς μόνο τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, οι βασικοί εργαζόμενοι και μερικές άλλες κατηγορίες ήταν επιλέξιμες μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αφήνοντας τα δύο τρίτα του πληθυσμού ακόμη απροστάτευτα. Ο μεγάλος σκεπτικισμός σχετικά με το εμβόλιο οδηγεί την κυβέρνηση του Μπάιντεν να ανακοινώσει μια διαφημιστική εκστρατεία με στόχο κοινότητες όπου το ποσοστό που αρνείται να εμβολιαστεί παραμένει υψηλό.

Η φίλη του Τζορτζ Φλόιντ, Courteney Ross, με δάκρυα στα μάτια,  κατέθεσε για τον κοινό αγώνα τους με τον εθισμό στα οπιοειδή. Η σχέση τους, διάρκειας  σχεδόν τριών χρόνων ως το θάνατό του, ήταν γεμάτη με προσπάθειες να σταματήσουν τη χρήση των ναρκωτικών, αναζητώντας διάφορες θεραπείες, οι οποίες ήταν άκαρπες ως και τον Μάρτιο του 2020. Οι δικηγόροι για την οικογένεια του Floyd είπαν ότι οι ένορκοι θα πρέπει να κοιτάζουν πέρα ​​από τη χρήση ναρκωτικών, υποστηρίζοντας ότι η υπεράσπιση επικεντρώθηκε σε αυτό «επειδή αυτή είναι η τακτική  όταν τα γεγονότα δεν είναι με το μέρος τους». Οι δικηγόροι του Derek Chauvin, υποστήριξαν ότι τα ναρκωτικά θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει το θάνατο του Floyd ή να τον οδηγήσουν να αντισταθεί περισσότερο στην σύλληψή του από την αστυνομία.  

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση στο υπουργικό συμβούλιο, καλώντας πέντε υπουργούς να αναπτύξουν το σχέδιο υποδομής του στο κοινό. Το σχέδιο περιλαμβάνει 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση της γρήγορης πρόσβασης στο Διαδίκτυο και τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τις ρυθμιστικές αρχές κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Κλίντον. Η κατάσταση των μη συνδεδεμένων μαθητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Ο τομέας της παιδικής φροντίδας των ΗΠΑ βρίσκεται σε κρίση, καθώς με εξαίρεση τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ δεν αντιμετώπισαν ποτέ τη φροντίδα των παιδιών ως βασική υπηρεσία. Η απασχόληση στον τομέα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους μειώθηκε κατά 16% σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει διαθέσει άλλα 25 δισεκατομμύρια δολάρια για τη φροντίδα των παιδιών στο σχέδιο υποδομής του. «Όταν η οικονομία χειροτερεύει, ο τομέας της παιδικής μέριμνας μειώνεται», δήλωσε ένας καθηγητής οικονομικών, «αλλά όταν η οικονομία βελτιώνεται, ο τομέας της παιδικής φροντίδας δεν ανακάμπτει τόσο γρήγορα όσο η υπόλοιπη οικονομία».

Εκατοντάδες γυναίκες στο Τιγκράι, την ορεινή περιοχή της βόρειας Αιθιοπίας, όπου μαίνεται ένας τρομερός εμφύλιος πόλεμος, έχουν υποστεί κακοποιήσεις και φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης σεξουαλικής επίθεσης από στρατιώτες. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότερες από 500 γυναίκες της Αιθιοπίας είχαν επίσημα αναφέρει σεξουαλική βία, αν και το πραγματικό ποσοστό είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερο, πρόσθεσε. Πρόσφατα, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Αιθιοπίας, ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed αναγνώρισε δημοσίως ότι η σεξουαλική επίθεση είχε γίνει αναπόσπαστο μέρος ενός πολέμου που κάποτε υποσχέθηκε ότι θα ήταν γρήγορος και αναίμακτος. «Όποιος βίασε τις αδερφές μας από τον Τιγκράι, οποιοσδήποτε εμπλέκεται σε λεηλασίες, θα θεωρηθεί υπόλογος σε δικαστήριο», είπε, ενώ  φαίνεται να εμπλέκει τους δικούς του στρατιώτες.

Επτά από τους βετεράνους ηγέτες υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ κρίθηκαν ένοχοι την Πέμπτη για μη εξουσιοδοτημένη συνέλευση, απόφαση που οι υποστηρικτές τους την είδαν ως σοβαρή επίθεση κατά των πολιτικών ελευθεριών στην περιοχή.

Μια ομάδα Ιαπώνων νομοθετών ζητά από την Ιαπωνία να πάρει θέση για τη μεταχείριση της Κίνας έναντι των Ουιγούρων, πέρα ​​από τις εκφράσεις «σοβαρών ανησυχιών», παρά τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους. Εάν η χώρα συμμετέχει πλήρως στην προσπάθεια να αναγκάσει την Κίνα να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ, θα προσθέσει μια κρίσιμη ασιατική φωνή.

The Washington Post

Καθώς ξεκίνησε η αντίδραση την Πέμπτη στη Βρετανία για μια έκθεση που ανέθεσε η κυβέρνηση για τις φυλετικές διακρίσεις, οι επικριτές της λένε ότι δείχνει υποχωρητικότητα στην έκταση και τις επιπτώσεις του ρατσισμού, ενώ δημόσια παραιτήθηκε ο μαύρος σύμβουλος του πρωθυπουργού. Πολλοί νομοθέτες, ακτιβιστικές ομάδες και επικριτές έχουν χαρακτηρίσει την έκθεση των φυλετικών ανισοτήτων, που ζήτησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά τις διαδηλώσεις του βρετανικού Black Lives Matter του περασμένου έτους και κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, ως «διχαστική», «προσβλητική» και «βαθιά κυνική».

Μια νέα εκστρατεία του στρατού της Βενεζουέλας κοντά στα δυτικά σύνορα της χώρας πυροδοτεί ένα κύμα προσφύγων, με χιλιάδες να αψηφούν την πανδημία που επελαύνει για να συσσωρευτούν σε πρόχειρα καταφύγια και οικισμούς σκηνών σε αυτήν την πόλη της Κολομβίας. Η ξαφνική εκροή ενισχύει ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών της Βενεζουέλας, τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα διεθνώς εκτοπισμένων ανθρώπων, από το κατεστραμμένο σοσιαλιστικό κράτος.

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ διέταξε να κλείσει το ευρυζωνικό Διαδίκτυο την Πέμπτη ενώ συνεχίζεται η βίαιη καταστολή στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, στοχεύοντας στα μέσα ενημέρωσης, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν συλλάβει τουλάχιστον 56 δημοσιογράφους, απαγόρευσαν διαδικτυακά πρακτορεία ειδήσεων και απέκοψαν τις επικοινωνίες διακόπτοντας την υπηρεσία δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, αφού ο στρατός επιδιώκει να καταστείλει τις φωνές διαμαρτυρίας μετά το πραξικόπημα. Ο προφανής στόχος του καθεστώτος είναι να επιστρέψει στις τακτικές που υπήρχαν όταν ο στρατός κυβερνούσε τη χώρα, όταν τα μέσα ενημέρωσης ήταν σταθερά στα χέρια του και μόνο οι πλουσιότεροι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα και στο διαδίκτυο, αλλά η γενιά των νέων που μεγάλωσαν με το Διαδίκτυο λένε ότι δεν εγκαταλείπουν τις ελευθερίες τους χωρίς αγώνα.

Η πανδημία μπορεί να οπισθοδρομήσει τη θέση της γυναίκας  μια ολόκληρη γενιά, πράγμα που οι αναλυτές φοβούνται ότι θα είναι καταστροφικό, καθώς περισσότερες γυναίκες από ότι άντρες αναγκάστηκαν να φύγουν από το εργατικό δυναμικό, μεγαλώνοντας το φορτίο της μη αμειβόμενης εργασίας και αφήνοντάς τες πιο ευάλωτες στην ενδοοικογενειακή βία. Όλες αυτές οι ανησυχίες αποδείχθηκαν αληθινές, αλλά η κοινωνική ζημία που προκαλείται μπορεί να γίνει αισθητή τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης για το παγκόσμιο χάσμα των φύλων που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο διατηρεί έναν δείκτη για την «ισότητα των φύλων» σε 156 χώρες. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από 2 εκατομμύρια γυναίκες εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό τον τελευταίο χρόνο, ενώ σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn, τα ποσοστά πρόσληψης γυναικών, ειδικά σε ηγετικές θέσεις, έχουν μειωθεί, με την έκθεση να προβλέπει ότι άνδρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα λαμβάνουν ίση αμοιβή, μετά από έξι δεκαετίες από τώρα.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...