Αμερικανικός Τύπος: Η Νέα Υόρκη ανοίγει ξανά – Η Κίνα δημοσιοποίησε τις πρώτες φωτογραφίες του Rover από τον Άρη

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Η διεθνής πίεση αυξάνεται στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους μαχητές για να σταματήσουν τη σύγκρουση των 10 ημερών. Το Ισραήλ και η Χαμάς πιθανότατα θα καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εντός των επόμενων δύο ημερών, σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο εξοικειωμένο με τις διαπραγματεύσεις καθώς και δύο άλλους που επιβεβαίωσαν την είδηση. Η υπό συζήτηση εκεχειρία θα ξεκινήσει με τον τερματισμό όλων των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον των υποδομών και των εγκαταστάσεων της Χαμάς, καθώς και με τη διακοπή ρίψης πυραύλων από τη Χαμάς στις ισραηλινές πόλεις. Το Ισραήλ ζητά επίσης από τη Χαμάς να σταματήσει να σκάβει σήραγγες επίθεσης προς το Ισραήλ και να σταματήσει τις βίαιες διαδηλώσεις στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ.

Η συμφωνία πραγματοποιείται μετά από έντονη παρότρυνση από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Επισήμως, το Ισραήλ αρνήθηκε την ύπαρξη διαπραγματεύσεων ή την επικείμενη υπογραφή μιας συμφωνίας, αλλά αυτή μπορεί να είναι μια τακτική που έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει πίεση στη Χαμάς, δείχνοντας ότι το Ισραήλ δεν φοβάται την περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu- το δεύτερο τηλεφώνημα τους σε τρεις ημέρες – λέγοντας στον ισραηλινό ηγέτη ότι «περίμενε σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα στο δρόμο προς την κατάπαυση του πυρός», ανέφεραν αξιωματούχοι της διοίκησης. Ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσε τουλάχιστον 227 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 64 παιδιών και ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου, του Yusef Abu Hussein, του πρώτου δημοσιογράφου που σκοτώθηκε στη σύγκρουση. Οι πύραυλοι της Χαμάς έχουν σκοτώσει 12 άτομα στο Ισραήλ.


Ισραηλινοί εξτρεμιστές έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 100 νέες ομάδες στο WhatsApp για να κάνουν επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Ένα μήνυμα έλεγε «Θάνατος στους Άραβες» και καλούσε τους Ισραηλινούς να συμμετάσχουν σε μαζικές διαμάχες κατά των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ. Μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες άλλες νέες ομάδες WhatsApp εμφανίστηκαν με παραλλαγές του ίδιου ονόματος και μηνύματος. «Μαζί οργανώνουμε και μαζί ενεργούμε» «Πείτε στους φίλους σας να συμμετάσχουν στην ομάδα, γιατί εδώ ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε την εβραϊκή τιμή».  

Οι ομάδες οργάνωσαν σύντομα στις 6 μ.μ. ώρα έναρξης, μια σύγκρουση στο Bat Yam, μια πόλη στην ακτή του Ισραήλ. Εκείνο το βράδυ, ζωντανές σκηνές προβλήθηκαν από Ισραηλινούς που έσπαζαν τα παράθυρα αυτοκινήτων, ενώ ο όχλος τράβηξε έναν άντρα που υποτίθεται ότι ήταν Άραβας από το αυτοκίνητό του και τον χτύπησε αφήνοντάς τον αναίσθητο και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Το επεισόδιο ήταν ένα από τα δεκάδες σε ολόκληρη τη χώρα που οι αρχές έχουν συνδέσει με ένα κύμα εξτρεμιστικής δραστηριότητας. Εβραϊκές ομάδες και Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η σύγκρουση μετατρέπεται σε αντισημιτικές εκδηλώσεις και ενέργειες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων εναντίον συναγωγών στη Γερμανία.


Η πόλη της Νέας Υόρκης, που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας, ανοίγει ξανά. Μετά από 14 μήνες θυσίας και ταλαιπωρίας, από τον Μάρτιο του 2020, η Νέα Υόρκη άφησε τελικά τους περισσότερους περιορισμούς του κορονοϊού σήμερα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, καταστημάτων και γυμναστηρίων, είναι πλέον σε θέση να ανοίξουν με 100 %  χωρητικότητα, αλλά μόνο αν μπορούν ακόμα να διατηρήσουν απόσταση έξι μέτρων μεταξύ ατόμων ή ομάδων. Το ίδιο ισχύει και για τις εκκλησίες. Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες στις περισσότερες περιπτώσεις, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, αλλά οι μεμονωμένες επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να θέσουν αυστηρότερους κανόνες. Οι μάσκες εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές για τις δημόσιες συγκοινωνίες και σε σχολεία, χώρους περίθαλψης αστέγων, φυλακές, γηροκομεία και χώρους υγειονομικής περίθαλψης.


Το Σώμα ψήφισε 252 υπέρ και 175 κατά, για τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση της επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ξεπερνώντας την ευρεία αντιπολίτευση από τους Ρεπουμπλικάνους. Ομάδα νομοθετών, η οποία περιλαμβάνει 29 Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε επίσημα την επιτροπή. Οι υποστηρικτές θεωρούν την κίνηση ως κρίσιμη για την πλήρη κατανόηση ενός γεγονότος που εμπλέκει άμεσα τον Τραμπ και το κόμμα του. Με βάση το σώμα που μελετούσε την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η επιτροπή θα παραδώσει τα πορίσματά της έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η μοίρα της επιτροπής θα αποφασιστεί στη Γερουσία, όπου απαιτούνται τουλάχιστον 10 ψήφοι Ρεπουμπλικάνων για να για να εξασφαλιστεί η έγκρισή της. Ο γερουσιαστής Mitch McConnell, ο ηγέτης της μειοψηφίας, προσχώρησε σε άλλους Ρεπουμπλικάνους για να αντιταχθεί στην επιτροπή, αν και είχε κατηγορήσει τον Τραμπ για την επίθεση. Ωστόσο, καθώς ο πρώην πρόεδρος επανέκτησε τον έλεγχο του κόμματος, ο McConnell είναι όλο και πιο απρόθυμος να προκαλέσει την οργή του.


Μια σοβαρή ξηρασία, που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, πλήττει ολόκληρο το δυτικό μισό των ΗΠΑ. Ενώ τα πηγάδια και οι λίμνες στεγνώνουν, απειλώντας το γεωργικό σύστημα της περιοχής, ο πιο δραματικός και θανατηφόρος αντίκτυπος της εκτεταμένης ξηρασίας είναι οι μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα. Καμία δεν έχει περιοριστεί πλήρως σε μια περίοδο πριν την πλήρη επέλαση της καλοκαιρινής ζέστης.Η προειδοποίηση έρχεται καθώς μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές «ζόμπι», οι οποίες καίνε τους υγρούς, κρύους χειμώνες στα μακρινά βόρεια δάση και εμφανίζονται ξανά την άνοιξη, αυξάνονται.

Η Ευρώπη θα ανοίξει τα σύνορά της σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες και τουρίστες που προέρχονται από μια λίστα χωρών που θεωρούνται σχετικά ασφαλείς από πανδημική άποψη. Οι 27 χώρες θα δεχτούν επισκέπτες που έχουν λάβει πλήρη ανοσοποίηση χρησιμοποιώντας ένα από τα πλάνα που έχουν εγκριθεί από τον δικό του ρυθμιστή ή από το W.H.O. Αυτό περιλαμβάνει εμβόλια από Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Sinopharm. Ο κατάλογος των ασφαλών χωρών βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων θα οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και τα νέα μέτρα ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα.

Τα κράτη μέλη μπορούν να τροποποιήσουν τις οδηγίες απαιτώντας αρνητικές δοκιμές PCR, rapid tests ή άλλα μέτρα. Η ΕΕ θα διατηρήσει επίσης μια επιλογή έκτακτης ανάγκης που θα της επιτρέψει να επιστρέψει γρήγορα σε πιο περιοριστικές συνθήκες, εάν εμφανιστεί μια απειλητική νέα μετάλλαξη ιού ή ένα νέο ξέσπασμα. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισλανδία και η Κροατία είχαν ανοίξει για τους τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες πριν από την ανακοίνωση της ΕΕ. Στην Ελλάδα, όπου η φιλοξενία και ο τουρισμός αποτελούν μεγάλο μέρος της οικονομίας, οι εισερχόμενοι τουρίστες πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR έως 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, αλλά δεν μπαίνουν σε καραντίνα.


Η Κίνα δημοσιοποίησε τις πρώτες φωτογραφίες του Rover τέσσερις μέρες μετά την προσγείωση του στον Άρη, ενώ το διαστημικό πρακτορείο της χώρας είπε ότι τα εξαρτήματα του διαστημικού σκάφους «είχαν αναπτυχθεί κανονικά» και η αποστολή πήγε όπως είχε προγραμματιστεί. Η τετραήμερη αναμονή για φωτογραφίες, μία έγχρωμη, μία ασπρόμαυρη, προκάλεσε ανησυχίες ότι κάτι μπορεί να πήγε στραβά με την προσγείωση το Σάββατο. Όταν η διαστημική υπηρεσία της Κίνας εξέδωσε δήλωση ως απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες την Τρίτη, τα σχόλια στο διαδίκτυο ήταν καυστικά. “Δεν μπορείτε να μάθετε από την προπαγάνδα της NASA;” έγραψε ένας χρήστης κάτω από τη δήλωση, χλευάζοντας το πρακτορείο σε σύγκριση με τις ζωντανές μεταδόσεις της NASA.


Νομοσχέδιο για το κλίμα διχάζει τη Γαλλία. Λιγότερο κρέας, περισσότερα τρένα, όχι περισσότεροι εξωτερικοί θερμοσίφωνες στις βεράντες των καφέ: Ένα μεγάλο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αυτό το μήνα από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο ζωής, εργασίας και κατανάλωσης των Γάλλων.Ωστόσο, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, στην προσπάθειά του να καταστήσει τη Γαλλία παγκόσμιο πρωταθλητή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζει αντίσταση από όλες τις πλευρές.

Οι ακτιβιστές για το περιβάλλον κατηγόρησαν το νομοσχέδιο για «ξέπλυμα» λέγοντας ότι έδωσαν προτεραιότητα στα εταιρικά συμφέροντα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας το καταδίκασαν  θεωρώντας το υπερβολικό και πως σκοτώνει την εργασία. Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι ακτιβιστές για το κλίμα διαμαρτυρήθηκαν για τη νομοθεσία, για την οποία προειδοποίησαν ότι ήταν τόσο διάτρητη που η Γαλλία δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...