Αμερικανικός Τύπος: Η Βόρεια Κορέα δεν είναι ευχαριστημένη με τον Μπάιντεν – Η Ινδία έχει ανεβάσει το παγκόσμιο ρεκόρ σε καθημερινά κρούσματα αναφέροντας 401.993 νέες περιπτώσεις

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

The New York Times 

Τουλάχιστον τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένα υπερφορτωμένο σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για λαθρεμπόριο μεταναστών διαλύθηκε σε έναν ύφαλο στα ανοικτά των ακτών του Σαν Ντιέγκο την Κυριακή το πρωί, όπως ανέφεραν οι αρχές. Είκοσι επτά άλλοι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αφού το σκάφος 40 ποδών διαλύθηκε όταν συνετρίβη στα βράχια κοντά στο Point Loma, μια χερσόνησο που χωρίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό και τον κόλπο του Σαν Ντιέγκο, όπως ανέφερε το Τμήμα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το ναυάγιο επέφερε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης από τη θάλασσα, τη ξηρά και τον αέρα, με τις ομάδες έκτακτης ανάγκης να αγωνίζονται για να σώσουν τους επιβάτες του σκάφους από το να παρασυρθούν από την παλίρροια και να πάθουν υποθερμία. Η αναζήτηση συνεχίστηκε την Κυριακή το απόγευμα.

Η Ινδία έχει ανεβάσει το παγκόσμιο ρεκόρ σε καθημερινά κρούσματα ακόμη περισσότερο αναφέροντας 401.993 νέες περιπτώσεις και στη συνέχεια 392.488 το σαββατοκύριακο, ενώκατά μέσο όρο αναφέρονται πάνω από 3.000 θάνατοι κάθε μέρα. Οι αποστολές βοήθειας αρχίζουν να καταφθάνουν στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών οξυγόνου από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, ενώ χώρες σε όλο τον κόσμο επιταχύνουν τις παραδόσεις ιατρικών προμηθειών που χρειάζονται απεγνωσμένα στην Ινδία καθώς η χώρα υφίσταται ένα αδυσώπητο, καταστροφικό κύμα κορονοϊού. Την Κυριακή, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν την τρίτη από τις έξι αποστολές βοήθειας στο Νέο Δελχί, συμπεριλαμβανομένων 1.000 κυλίνδρων οξυγόνου. Η Βρετανία δώρισε περισσότερους από 400 συμπυκνωτές οξυγόνου και η Γαλλία έστειλε οκτώ γεννήτριες οξυγόνου, καθεμία από τις οποίες μπορεί να εξυπηρετήσει 250 νοσηλευόμενους ασθενείς. Λιγότερο από το 2% των 940 εκατομμυρίων ενηλίκων της Ινδίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ Αξιωματούχοι στο Δελχί, την Δυτική Βεγγάλη και την Καρνατάκα, ανακοίνωσαν ότι η προγραμματισμένη επέκταση της επιλεξιμότητας του εμβολίου σε όλους τους 18 και άνω είναι σε αναμονή λόγω έλλειψης του εμβολίου.

Η προβληματική διπλωματία της Ρωσίας για το εμβόλιο Sputnik V, προκαλεί αναταραχές και διασπάσεις στην Ευρώπη. Ο Igor Matovic, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, παρήγγειλε δύο εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου για να καταπολεμήσει το κύμα  της Σλοβακίας, μια προσπάθειά που σύντομα γύρισε εναντίον του, του κόστισε τη θέση του και σχεδόν ανέτρεψε ολόκληρη την κυβέρνηση, καθώς κατηγορήθηκε ότι σύναψε συμφωνία με τη Ρωσία πίσω από την πλάτη των υπουργών, αγνόησε τις οδηγίες του ευρωπαϊκού μπλοκ και κατηγορήθηκε από τον υπουργό  Εξωτερικών του, που τον χαρακτήρισε ως ρωσικό «εργαλείο υβριδικού πολέμου» που «δημιουργεί αμφιβολίες στην συνεργασία» με την ΕΕ. Παρόμοιες διαμάχες έχουν συμβεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των Γάλλων και των Ρώσων ηγετών για πιθανές παραγγελίες χλευάστηκαν στη συνέχεια από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος χαρακτήρισε το εμβόλιο «εργαλείο προπαγάνδας». Και οι ηγέτες της Αυστρίας και της Γερμανίας συγκρούστηκαν για την αποτυχία της ΕΕ να διαχειριστεί το εμβόλιο, ενώ το μπλοκ προέτρεψε τα κράτη μέλη να καθυστερήσουν τις παραγγελίες μέχρι να δοθεί έγκριση. Οι Ισραηλινοί ζήτησαν να αποδοθεί ευθύνη μετά από το θανατηφόρο περιστατικό την Παρασκευή, καθώς θέτουν ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη της κυβέρνησης, των θρησκευτικών ηγετών και της αστυνομίας. Σαράντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια νύχτα που ξεκίνησε ως ένα χαρούμενο προσκύνημα για δεκάδες χιλιάδες Εβραίους, αλλά έγινε μια από τις θανατηφόρες τραγικές καταστάσεις στην ισραηλινή ιστορία. Όμως η τραγωδία δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς για χρόνια, τοπικοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και διαμεσολαβητές είχαν προειδοποιήσει ότι ο χώρος είχε γίνει παγίδα θανάτου, ακόμη και όταν αξιωματούχοι έβλεπαν τα προβλήματα ασφαλείας.

Η επίτευξη της «Ανοσίας της αγέλης» είναι απίθανο να συμβεί στις ΗΠΑ, πιστεύουν οι ειδικοί τώρα, καθώς οι ευρέως διαδεδομένες μεταλλάξεις του ιού και η διστακτικότητα σχετικά με τα εμβόλια θα κρατήσουν τον στόχο μακριά. Ο ιός είναι εδώ για να μείνει, αλλά ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων μπορεί να είναι αρκετός για να αποκαταστήσει την ομαλότητα. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ωστόσο, τα καθημερινά ποσοστά εμβολιασμού μειώνονται και υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων και των εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας ότι το κατώτατο όριο ανοσίας της αγέλης δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.

The Washington Post 

Η σύγκρουση για τον αγωγό με την Enbridge’s Line 5 με έδρα το Κάλγκαρι, η οποία μεταφέρει έως και 540.000 βαρέλια αργού πετρελαίου και φυσικό αέριο σε όλο το Μίσιγκαν και κάτω από τις Μεγάλες Λίμνες κάθε μέρα, επιδεινώνει τους δεσμούς ΗΠΑ-Καναδά και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι σύμμαχοι, που έχουν εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να εξισορροπήσουν την ενεργειακή ασφάλεια με τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας. Για τον κυβερνήτη του Μίσιγκαν, ο αγωγός μήκους 645 μιλίων θέτει σε κίνδυνο τις Μεγάλες Λίμνες. Για τον υπουργό φυσικών πόρων του Καναδά, η συνεχιζόμενη λειτουργία του είναι «μη διαπραγματεύσιμη». Σε μια κίνηση που επικροτούν περιβαλλοντολόγοι και αυτόχθονες ομάδες και στις δύο πλευρές των συνόρων, ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν Gretchen Whitmer, διέταξε τον Νοέμβριο την εταιρεία να κλείσει τις σχεδόν 70 ετών γραμμές μέχρι τις 12 Μαΐου. Καναδοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Justin Trudeau, έχουν ζητήσει βοήθεια από τους Αμερικανούς ομολόγους τους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken και της υπουργού Ενέργειας Jennifer Granholm.  

Η Βόρεια Κορέα δεν είναι ευχαριστημένη με τον Μπάιντεν και χαρακτήρισε τα πρόσφατα σχόλιά του σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα της «απαράδεκτα» ενώ επισήμανε ότι έχει χαμηλές προσδοκίες για τις διμερείς σχέσεις. Ο κ. Μπάιντεν έκανε μια σύντομη αναφορά στη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα και το Ιράν παρουσίασαν «σοβαρές απειλές για την αμερικανική ασφάλεια και την ασφάλεια του κόσμου». Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα τους αντιμετωπίσουν «μέσω της διπλωματίας και της αυστηρής αποτροπής». Αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την κυβέρνηση του Μπάιντεν, η οποία προετοιμάζεται να αποκαλύψει μια νέα στρατηγική της Βόρειας Κορέας. “Είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ένα μεγάλο λάθος”, αποκαλώντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο «απειλή» την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Kwon Jong-gun, ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας. Ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν «μια πολύ σοβαρή κατάσταση» εάν διατηρήσουν την «εχθρική πολιτική» τους έναντι της Pyongyang, ενώ είπε ότι η παρατήρηση του κ. Μπάιντεν δείχνει την πρόθεσή του να συνεχίσει να επιβάλλει την εχθρική πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας. Η δήλωση, απευθυνόμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον σύμμαχό του στη Νότια Κορέα, περιλάμβανε προειδοποιήσεις ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τη χώρα με μη καθορισμένα «αντίστοιχα μέτρα».

«Η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί», αν και χωρίς θεατές, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κυκλοφόρησε ενημερωμένα «σχέδια» την περασμένη εβδομάδα για τη διεξαγωγή των Αγώνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά πολλοί Ιάπωνες πολίτες και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν θέλουν να προχωρήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Για τις πόλεις υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα από τα κλειδιά για τους επιτυχημένους Αγώνες είναι ο στρατός των εθελοντών που εκτελούν μια σειρά από καθήκοντα, όπως η οδήγηση ολυμπιακών οχημάτων, διερμηνεία για αθλητές ή μεταφορά μεταλλίων σε τελετές. Εάν προχωρήσουν οι προγραμματισμένοι Αγώνες του Τόκιο όπως είχε προγραμματιστεί αυτό το καλοκαίρι, περίπου 78.000 εθελοντές θα έχουν άλλη ευθύνη: αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, τόσο μεταξύ των συμμετεχόντων όσο και των ίδιων. Για προστασία, στους εθελοντές δεν προσφέρονται τίποτα περισσότερο από μερικές μάσκες, ένα μπουκάλι απολυμαντικό και οδηγίες για κοινωνικές αποστάσεις, ενώ εάν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό εξαιτίας της αργής ηλικιακής διάθεσης της Ιαπωνίας, δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ , https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...