Αμερικανικός Τύπος: Ηλικιωμένη γυναίκα από την Ολλανδία είναι ο πρώτος γνωστός θάνατος από επαναμόλυνση του COVID-19

Πρεσβεία ΗΠΑ στην Αθήνα
Πηγή: Eurokinissi

New York Post

Ολλανδή γυναίκα είναι ο πρώτος γνωστός θάνατος από επαναμόλυνση του COVID-19. Ηλικιωμένη γυναίκα από τις Κάτω Χώρες είναι το πρώτο άτομο που αναφέρθηκε ότι πέθανε μετά τη μόλυνση του COVID-19 για δεύτερη φορά. Η άγνωστη 89χρονη γυναίκα – η οποία είχε μια σπάνια μορφή καρκίνου – βρέθηκε θετική για το COVID-19 νωρίτερα αυτό το έτος αφού μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου μπήκε σε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης με «πυρετό και έντονο βήχα», δήλωσε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases. «Πήρε εξιτήριο μετά από 5 ημέρες και εκτός από κάποια επίμονη κόπωση τα συμπτώματά της υποχώρησαν εντελώς», αναφέρεται στην μελέτη. Αλλά 59 ημέρες αργότερα, «ανέπτυξε πυρετό, βήχα» και είχε δυσκολία στην αναπνοή – και βρέθηκε θετική για δεύτερη φορά.  «Την 8η  ημέρα,  η κατάσταση της ασθενούς επιδεινώθηκε και πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα», αναφέρεται η μελέτη, χωρίς να δίνονται ημερομηνίες. Η γυναίκα δεν είχε κάνει άλλο τεστ ανάμεσα στις δύο περιόδους – αλλά «τα δύο στελέχη διέφεραν», έγραψε η ομάδα των Ολλανδών ερευνητών. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει μόνο 23 περιπτώσεις επαναμόλυνσης, αλλά σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, ο ασθενής ανέκαμψε. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μια προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 μπορεί να μην προστατεύει απαραίτητα από μελλοντική λοίμωξη. Η πιθανότητα επαναμόλυνσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της ανοσίας COVID-19, ειδικά με την απουσία αποτελεσματικού εμβολίου».

The New York Times

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία που εδρεύει στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα, με γραφεία σε 18 χώρες, Eli Lilly, διακόπτει τη δοκιμή θεραπείας με αντισώματα COVID-19 λόγω «ανησυχίας για την ασφάλεια». Η έρευνα μιας πιθανής θεραπείας με αντισώματα για το COVID-19 από τον γίγαντα των φαρμάκων Eli Lilly έχει προσωρινά «παγώσει», ανέφερε έκθεση την Τρίτη.Αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές αργού σταδίου που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση έστειλαν mail σε ερευνητές που έλεγε ότι το πρόγραμμα είχε σταματήσει επειδή ένας εθελοντής αρρώστησε, σύμφωνα με τους New York Times.«Η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας για τη Lilly», έγραψε η εταιρεία Post Molly McCully την Τρίτη.«Γνωρίζουμε ότι, με μεγάλη προσοχή, το ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων ACTIV-3 (DSMB) συνέστησε μια παύση στην έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην ομάδα εμπειρογνωμόνων κλινικής έρευνας που βοηθά την κυβέρνηση να επιβλέπει τέτοιες δοκιμές. “Ο Lilly υποστηρίζει την απόφαση του ανεξάρτητου DSMB να διασφαλίσει προσεκτικά την ασφάλεια των ασθενών που συμμετέχουν σε αυτήν τη μελέτη”. Η εξέλιξη έρχεται μια μέρα αφότου η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές της για πιθανό εμβόλιο κοροναϊού επειδή ένα άτομο που συμμετείχε σε αυτές είχε αρρωστήσει. Οι δοκιμές περιλαμβάνουν θεραπεία χρησιμοποιώντας αίμα από έναν από τους πρώτους ασθενείς που ανέκαμψαν. Η ιδέα είναι να αντιγράψουν τα αντισώματα που βρίσκονται στο αίμα του ατόμου και να τα συνδυάσουν με το αντι-ιικό φάρμακο remdesivir για μια επιτυχημένη θεραπεία. Σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, τέτοιες παύσεις δεν είναι ασυνήθιστες και η ασθένεια σε εθελοντές δεν είναι απαραίτητα το αποτέλεσμα του πειραματικού φαρμάκου ή του εμβολίου. Τέτοιες αναστολές προορίζονται να επιτρέψουν σε ένα ανεξάρτητο συμβούλιο επιστημονικών εμπειρογνωμόνων να επανεξετάσει τα δεδομένα και να καθορίσει εάν το συμβάν μπορεί να σχετίζεται με τη θεραπεία ή να συμβαίνει τυχαία.

The Associated Press

Τούρκοι και  Σουηδοί υπουργοί ανταλλάσσουν χτυπήματα σε μια  τεταμένη συνάντηση. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας επέκρινε την Τρίτη την Τουρκία για το περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, αφού ο Τούρκος ομόλογός της έκανε κριτική στις πολιτικές της Στοκχόλμης κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου στην οποία υπήρξε ένταση. Στο πλευρό της Ann Linde, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέπληξε την Σουηδή υπουργό για την παρότρυνση της Τουρκίας να αποσύρει στρατεύματα από τη Συρία και, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τη Σουηδία ότι υποστήριζε Κούρδους μαχητές καθώς και ότι  παρέμεινε σιωπηλή για την υποτιθέμενη κακομεταχείριση μεταναστών στην Ελλάδα – ισχυρισμούς που αρνείται η Ελλάδα. «Θέλω να ρωτήσω: Με ποια εξουσία λέτε στην Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία ή προειδοποιείτε την Τουρκία;» ρώτησε ο Τσαβούσογλου. «Αν είσαι τόσο ευαίσθητος στα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί να μην επικρίνεις μια φορά την Ελλάδα;» Η Linde απάντησε στην επίπληξη του Τσαβούσογλου λέγοντας: «Είμαι ο καλεσμένος σας. Δεν θα έρθω σε αντιπαράθεση εδώ. Ελπίζω απλώς ότι όλοι στην Τουρκία θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους τόσο ειλικρινά όπως εσείς, υπουργέ», είπε. Ήταν μια ασαφής αναφορά στις επιθέσεις που δέχεται η Τουρκία σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης πολλών δημοσιογράφων και πολιτικών φίλα προσκείμενων στους Κούρδους.

Ανακαλύφθηκε ηρωίνη 102 κιλά σε κατοικία στην Ελλάδα. Η αστυνομία δήλωσε την Τρίτη ότι βρήκε την ποσότητα ηρωίνης σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα για διακοπές στο κέντρο της Αθήνας. Τα ναρκωτικά που ήταν τυλιγμένα  σε συσκευασίες και αποθηκευμένα σε τέσσερις σακούλες, βρέθηκαν όταν η αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμα κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Το διαμέρισμα είχε ενοικιαστεί από τις 24 Σεπτεμβρίου και η επιδρομή έγινε την Κυριακή. Κανείς δεν ήταν παρών και δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

 Ένας 28χρονος άνδρας δικάστηκε στην Ελλάδα για τον  βιασμό και την δολοφονία πέρυσι της Αμερικανής επιστήμονος Suzanne Eaton, η οποία παρευρισκόταν σε συνέδριο στο νησί της Κρήτης. Η Eaton, 59 ετών, εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 2019, κοντά στο λιμάνι των Χανίων. Το σώμα της βρέθηκε έξι ημέρες αργότερα σε μια εγκαταλελειμμένη υπόγεια αποθήκη που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συγγενείς της δήλωσαν ότι η Eaton είχε πάει για πεζοπορία όταν δέχθηκε επίθεση. Η Eaton, από το Armonk της Νέας Υόρκης, κατοικούσε στη Δρέσδη της Γερμανίας, όπου εργαζόταν στο Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics (Μοριακής βιολογίας και γενετικής κυττάρων). Ο κατηγορούμενος Γιάννης Παρασκάκης ο οποίος κατηγορείται για τη βάναυση δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου το 2019, Έλληνας από την Κρήτη, εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Τρίτη στην πόλη του Ρεθύμνου. Η αστυνομία έλεγξε διεξοδικά την αίθουσα του δικαστηρίου πριν από τη δίκη, ενώ η Julie Broaddus Eaton, αδελφή της Suzanne, βρέθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου την πρώτη ημέρα της δίκης.

Reuters

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την Τρίτη την εκ νέου κίνηση  της Τουρκίας να στείλει σκάφος για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι προκαλεί μονομερώς και σκόπιμα εντάσεις περιπλέκοντας την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την νέα τουρκική δραστηριότητα ερευνών σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους, ενώ προτρέπει την Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες. «Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα λύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την σοβαρή πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα », είπε.  Τη Δευτέρα, το τουρκικό πλοίο Oruc Reis έπλευσε για να πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, ωθώντας την Ελλάδα να απαιτεήσει για κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα. Η Γαλλία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της όταν το Oruc Reis ξεκίνησε το ταξίδι του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας χαρακτήρισε την κίνηση ως «μεγάλη κλιμάκωση» και «άμεση απειλή για την ειρήνη στην περιοχή». Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, κατηγόρησε την Αθήνα ότι πυροδότησε εντάσεις. Το Oruc Reis σκοπεύει να πραγματοποιήσει εργασίες νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται κοντά στις ακτές της Τουρκίας. Η Ελλάδα αναφέρει ότι δεν θα γίνουν συνομιλίες με την Τουρκία όσο το πλοίο έρευνας πλέει στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης την Τρίτη.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρέθηκε θετικός μετά από τεστ για τον κοροναϊό. Ο σταρπου θεωρείται ευρέως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, αποκλείστηκε προσωρινά από το να συνεργαστεί με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. «Ο Πορτογάλος διεθνής τα πηγαίνει καλά, χωρίς συμπτώματα», δήλωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Πορτογαλίας την Τρίτη το απόγευμα. Η Πορτογαλία αναμένεται να παίξει με τη Σουηδία την Τετάρτη στη Λισαβόνα στο πλαίσιο του τουρνουά Nations League. Ο Ρονάλντο ήταν από τους Πορτογάλους παίκτες που αντιμετώπισαν την γαλλική ομάδα του Γκριζμάν και του Εμπαπέ στις 11 Οκτωβρίου. Παίκτες από την πορτογαλική ομάδα, όπως ο Μπερνάρντο Σίλβα της Μάντσεστερ Σίτι και ο Μπρούνο Φερνάντες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επανέλαβαν τις δοκιμές για το Covid-19 την Τρίτη, τα οποία ήταν αρνητικά. Οι μετοχές στο Juventus Football Club SpA με έδρα το Τορίνο, όπου ο Ρονάλντο παίζει επαγγελματικά, έπεσαν κατά 6,9% στις συναλλαγές του Μιλάνου μετά τα νέα. Ο 35χρονος Ρονάλντο θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες της εποχής του, μαζί με τον Αργεντινό Lionel Messi. Ο Ρονάλντο έχει κερδίσει πέντε τίτλους στο Champions League κατά τη διάρκεια της καριέρας του και κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ στο Champions League.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...