Αμερικανικός Τύπος: Καταρρέει η αφγανική κυβέρνηση – Ισχυροί σεισμοί στην Αϊτή

ΗΠΑ - Αμερικάνικη σημαία
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Ο Αμερικανικός Τύπος καταπιάνεται με την εκατόμβη νεκρών στην Αϊτή, την τροπική καταιγίδα GRACE, την τρίτη δόση εμβολιασμού στις ΗΠΑ και την προέλαση των Ταλιμπάν. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι «Καταρρέει η αφγανική κυβέρνηση» και «Ισχυροί σεισμοί συγκλονίζουν την Αϊτή». Αναλυτικότερα:


Προελαύνουν οι Ταλιμπάν

Με την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την επέλαση των Ταλιμπάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιτάχυνε την ανάπτυξη επιπλέον 1.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν καθώς ανακοίνωσε μια σειρά από βήματα που θα προστατεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα. Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την τελευταία μεγάλη πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν, τη Μαζάρ-Σαρίφ, σηματοδοτώντας την ολοκληρωτική απώλεια του βορρά της χώρας και την πλήρη στρατιωτική κατάληψη που κατάφερε ένα καταστροφικό πλήγμα στο ηθικό μιας χώρας που είναι σε πανικό.

Μια μέρα νωρίτερα, οι αντάρτες περικυκλώνοντας την πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπούλ, συνέχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν τον Μάιο, ενώ κατάφεραν να καταλάβουν περισσότερες από τις μισές επαρχιακές πρωτεύουσες του Αφγανιστάν σε πάνω από μία εβδομάδα. Οι δύο μεγάλες πόλεις που έχουν απομείνει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης είναι η Καμπούλ και η Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η δήλωση του κ. Μπάιντεν το Σάββατο είναι μια κίνηση υποστήριξης στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν καθώς και μια προειδοποίηση προς τους Ταλιμπάν, να μην επιτεθούν στα αμερικανικά στρατεύματα. Εν τω μεταξύ δόθηκε εντολή να ξεκινήσουν εντατικές διαδικασίες για τη χορήγηση ειδικής βίζας για μετανάστες στους Αφγανούς που εργάζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι πρώτες δυνάμεις ενός τάγματος πεζοναυτών, η εμπροσθοφυλακή τριών ταγμάτων πεζοναυτών και στρατού που οι ΗΠΑ θα στείλουν στην πόλη μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, έφτασαν την Παρασκευή στην Καμπούλ για να προστατεύσουν τους Αμερικανούς διπλωμάτες και χιλιάδες Αφγανούς συναδέλφους τους, καθώς οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Το Πεντάγωνο επίσης μετέφερε επιπλέον 4.500 έως 5.000 στρατιώτες σε βάσεις στις χώρες του Περσικού Κόλπου, Κατάρ και Κουβέιτ, συμπεριλαμβανομένων 1.000 στο Κατάρ για να επιταχυνθεί η επεξεργασία βίζας για Αφγανούς μεταφραστές και άλλους που φοβούνται τις ποινές για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους από τους Ταλιμπάν για την συνεργασία τους με Αμερικανούς. Οι υπόλοιποι 3.500 έως 4.000 στρατιώτες από μια ταξιαρχία της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, κατευθύνεται προς το Κουβέιτ. Ο Κίρμπι δήλωσε ότι τα στρατεύματα θα είναι εφεδρική δύναμη σε ετοιμότητα «σε περίπτωση που χρειαζόμαστε περισσότερα» από τους 3.000 που πηγαίνουν στην Καμπούλ.

Ισχυροί σεισμοί συγκλονίζουν την Αϊτή

Ισχυροί σεισμοί συγκλονίζουν την Αϊτή, σκοτώνοντας εκατοντάδες. Σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αρκετές πόλεις, θάβοντας ανθρώπους στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και ήταν πιο ισχυρός από τον σεισμό του 2010, που σκότωσε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους.Η σεισμική δόνηση συγκλόνισε την Αϊτή το πρωί του Σαββάτου και είναι ένα ακόμη καταστροφικό πλήγμα σε μια εξαθλιωμένη χώρα που συγκλονίστηκε από την  πολιτική κρίση της δολοφονίας του προέδρου της χώρας, Jovenel Moïse, στις 7 Ιουλίου και που εξακολουθεί να αναρρώνει από έναν καταστροφικό σεισμό πριν από περισσότερα από 11 χρόνια. Η ανεξιχνίαστη δολοφονία, το κενό ηγεσίας, η σκληρή φτώχεια και η συστηματική βία των συμμοριών σε μέρη της Αϊτής άφησαν την κυβέρνηση στο έλεος και απροετοίμαστη για μια φυσική συμφορά.Ο σεισμός κατέστρεψε νοσοκομεία, ισοπέδωσε κτίρια και εγκλώβισε ανθρώπους κάτω από ερείπια σε τουλάχιστον δύο πόλεις στο δυτικό τμήμα της νότιας χερσονήσου της χώρας και ανέφεραν μεγάλες καταστροφές στη Les Cayes και στη Jeremie.  Τουλάχιστον 304 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.800 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Jerry Chandler, γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ενώ ένας τεράστιος αριθμός αγνοείται.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν πέντε μίλια από την πόλη Petit Trou de Nippes, περίπου 80 μίλια δυτικά του Port-au-Prince στο δυτικό τμήμα της χώρας, οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν διακοπεί και καμία είδηση δεν υπήρξε από αυτήν την πόλη, αφήνοντας τους αξιωματούχους της Αϊτής να φοβούνται για το χειρότερο. Μια κατολίσθηση, που προκλήθηκε από τον σεισμό, διέκοψε την πρόσβαση στο δρόμο προς την δεύτερη πόλη, Jeremie, ενώ οι γιατροί είπαν ότι τα δύο κύρια νοσοκομεία στο Les Cayes και το κύριο νοσοκομείο στο Jeremie είχαν κατακλυστεί από τραυματίες. Ο Δρ. James Pierre, με αγωνία βγήκε και είπε ότι είναι ο μόνος χειρουργός που βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο γενικό νοσοκομείο Les Cayes, καθώς πολλοί συνάδελφοί του επέστρεψαν στην πρωτεύουσα της Αϊτής για το Σαββατοκύριακο την Παρασκευή. Είπε επίσης ότι ένα κτίριο που στεγάζει φοιτητές ιατρικής, ασκούμενους στο νοσοκομείο και δύο γιατρούς κατέρρευσε, εγκλωβίζοντας εκείνους που χρειάζονταν για να παράσχουν βοήθεια. Οι σεισμολόγοι αποκάλυψαν ότι είχε βάθος 7 μιλίων και έγινε αισθητός σε απόσταση 200 μιλίων στην Τζαμάικα και είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Η πρεσβεία της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε σε δήλωσή της ότι «η κυβέρνηση της Αϊτής πιστεύει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μεγάλες απώλειες λόγω του μεγέθους του σεισμού», ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ιδιωτικές υπηρεσίες παροχής βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην Αϊτή υποσχέθηκαν επείγουσα βοήθεια.

Ανατολική Καραϊβική: Τροπική καταιγίδα Grace

Η τροπική καταιγίδα Grace που ξέσπασε στην ανατολική Καραϊβική το πρωί του Σαββάτου, κατευθύνεται προς τα νησιά και θα μπορούσε να περάσει πάνω ή κοντά στην σεισμόπληκτη Αϊτή, όπου αναμένεται να φέρει ισχυρή βροχή, έως και 10 ίντσες, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλημμύρες και πιθανές κατολισθήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, δήλωσε το Σάββατο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, προειδοποιώντας για τροπικές καταιγίδες στο Πουέρτο Ρίκο, τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ και σε άλλα μέρη της Καραϊβικής. Η καταιγίδα κινούνταν προς τα δυτικά με ταχύτητα 23 μίλια την ώρα με μέγιστους δυνατούς ανέμους 40 μιλίων την ώρα. Το Εθνικό Κέντρο είπε ότι η καταιγίδα «κινείται γρήγορα» και ότι μπορεί να ενισχυθεί την επόμενη μια ή δύο ημέρες, πριν εξασθενήσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Η Grace, είναι η έβδομη καταιγίδα της εποχής τυφώνων του Ατλαντικού 2021 και έρχεται μετά από αρκετές ημέρες πλημμυρών και διακοπών ρεύματος που προκάλεσε αυτή την εβδομάδα ο Fred, η έκτη καταιγίδα της εποχής και που διαλύθηκε το Σάββατο, αλλά τα απομεινάρια της αναμένεται να γίνουν ξανά τροπική καταιγίδα καθώς πλησιάζει την βόρεια ακτή του Κόλπου την Κυριακή.

Σχέδια Μπάιντεν για τρίτη δόση εμβολιασμού

Σχέδια καταρτίζονται από τη διοίκηση Μπάιντεν για ενισχυτικό εμβολιασμό, ίσως μέχρι το φθινόπωρο και παρόλο που δεν είναι σαφές το πλαίσιο, οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη θα είναι πιθανότατα οι πρώτοι στη σειρά. Με ένα απόθεμα τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων έτοιμο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αναπτύσσουν το σχέδιο, ακόμη και όταν οι ερευνητές συνεχίζουν να συζητούν έντονα εάν χρειάζονται επιπλέον δόσεις, αφού υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη απόδειξη ότι η προστασία των εμβολίων άρχισε να μειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεν υπάρχει αύξηση στο ποσοστό σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, σύμφωνα με πηγές. Ωστόσο αξιωματούχοι της διοίκησης λένε ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να αναβάλουν την παροχή ενισχυτικών εμβολιασμών σε εκατομμύρια ανθρώπους περιμένοντας μέχρι να φτάσει αυτό το σημείο.

Έχει συζητηθεί η έναρξη της προσπάθειας να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε χρονοδιάγραμμα, καθώς ένα ακόμη κύμα του κορωνοϊού πλήττει το έθνος, αντιστρέφοντας μεγάλο μέρος της προόδου που είχε κάνει η κυβέρνηση. Τα νοσοκομεία σε πολιτείες όπως του Τέξας, της Λουιζιάνα και του Μισισιπή πλημμυρίζουν και πάλι ασθενείς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστους. Μεταξύ άλλων δεικτών, η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά το Ισραήλ, όπου ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν αύξηση της σοβαρής νόσησης μεταξύ των ηλικιωμένων που έκαναν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech νωρίς. Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ακόμη και αν μια μείωση της προστασίας καταλήξει μόνο σε ήπιες ή ασυμπτωματικές λοιμώξεις, αυτοί οι μολυσμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό και να παρατείνουν έτσι την πανδημία.

Πλημμύρες στη βόρεια Τουρκία και στην Κίνα

Πλημμύρες στη βόρεια Τουρκία και στην Κίνα, σκότωσαν τουλάχιστον 27 και 21 ανθρώπους αντίστοιχα και άφησαν πολλούς άλλους ντόπιους αγνοούμενους και εκατοντάδες άστεγους, καθώς οι διασώστες προσπαθούν να απομακρύνουν όσους επλήγησαν από την καταστροφή και να φτάσουν σε χωριά που είχαν αποκοπεί από τα νερά. Στην επαρχία Kastamonu, στην Τουρκία, τουλάχιστον εννέα άτομα, εκ των οποίων πέντε μικρά παιδιά, εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πλημμύρες επίσης που προκλήθηκαν από καταρρακτώδη βροχή σκότωσαν 21 άτομα στην επαρχία Hubei της Κίνας, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη, καθώς η τελευταία νεροποντή σε ένα καλοκαιρινά ακραία φαινόμενα έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε όλη την κεντρική περιοχή της χώρας. Οι έντονες βροχοπτώσεις, έχουν φέρει περίπου 20 ίντσες βροχής σε περιοχές της Hubei, ενώ τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται εκτός από τους 21 θανάτους στην πόλη Liulin, σύμφωνα με τοπικές ειδήσεις. Η πλημμύρα προκάλεσε τη φυγή περισσότερων από 7.200 ανθρώπων σε καταφύγια, ενώ σχεδόν 6.000 άλλοι εκκένωσαν την περιοχή, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ. Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://edition.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...