Αμερικανικός Tύπος: Med7 και ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

Σύνοδος MED7
Σύνοδος MED7 / Πηγή: Eurokinissi

Reuters

Η Ελλάδα ανέφερε 372 νέα κρούσματα COVID-19 την Πέμπτη, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από την έναρξη της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα. Η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων  έφερε τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων στην Ελλάδα σε 12.452 και 297 θανάτους από τα τέλη Φεβρουαρίου.Από τις νέες περιπτώσεις, 114 οφείλονταν σε ένα ξέσπασμα COVID-19 σε εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων στη Βόρεια Ελλάδα, με 133 να καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, ανέφεραν οι αρχές υγείας.Η αύξηση των λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες ώθησε τις ελληνικές αρχές να εισαγάγουν σταδιακά περισσότερους περιορισμούς κατά την περίοδο αιχμής της τουριστικής περιόδου.

Ο Μακρόν λέει ότι θα επιδιώξει κοινή θέση στην ΕΕ για την Τουρκία. Η σύνοδος κορυφής επτά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μεσόγειο θα ωθήσει μια κοινή θέση της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, οικοδεσπότης της συνάντησης.Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι τεταμένες σε πολλά θέματα, αφού η Άγκυρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με κράτη μέλη της ΕΕ, όπως την Κύπρο και την Ελλάδα.Ο Μακρόν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στην Κορσική ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται σε μια συντονισμένη δράση για να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, όπου χιλιάδες μετανάστες έμειναν χωρίς καταφύγιο την Τετάρτη μετά από πυρκαγιές που ξέσπασαν στο υπέρπληρες στρατόπεδο στο νησί της Λέσβου.

Η Τουρκία αναφέρει ότι η Ε.Ε πρέπει να παραμείνει αμερόληπτη στη διαμάχη με την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι η Ε.Ε δεν έχει δικαιοδοσία για τα θαλάσσια σύνορα και ότι πρέπει να παραμείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.Οι ηγέτες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα σε σύνοδο κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, καθώς η Ελλάδα έχει ζητήσει κυρώσεις για την Άγκυρα.Απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για «άνευ όρων» διάλογο με την Ελλάδα και την Ένωση.

Ο νότος της Ευρώπης προειδοποιεί την Τουρκία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρτίσει έναν κατάλογο νέων κυρώσεων για την Τουρκία στα τέλη Σεπτεμβρίου, εκτός εάν η Άγκυρα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση εδαφικών διαφορών με την Ελλάδα και την Κύπρο, ανέφεραν την Πέμπτη τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ. Τα επτά μέλη της ΕΕ σε κοινό ανακοινωθέν, επανέλαβαν την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα από τις επανειλημμένες παραβιάσεις της κυριαρχίας τους, από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας». «Η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου». Η θέση των επτά κρατών της ΕΕ δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τη στάση ολόκληρης της Ένωσης.

Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ την Πέμπτη για συνομιλίες που αποσκοπούν στην αποτροπή περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, καθώς η Ελλάδα ζήτησε «ουσιαστικές» κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τις δύο χώρες, και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Τρίτη μετά από μια αρχική επαφή την περασμένη εβδομάδα, αλλά το ΝΑΤΟ ανέβαλε τις συνομιλίες. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όπου συζητήθηκαν μέτρα για την αποτροπή πιθανών παρεμβολών από στρατιωτικά στοιχεία, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή ιδεών», ανέφερε το υπουργείο. Ανέφερε επίσης ότι η επόμενη συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις «επόμενες μέρες». Έλληνες αξιωματούχοι δεν σχολίασαν τις συνομιλίες.

The New York Times 

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία απέτυχαν να προωθήσουν το ουσιαστικά «ισχνό» σχέδιο ανάκαμψης, όταν οι Δημοκρατικοί τους αρνήθηκαν τις 60 ψήφους που χρειάστηκαν για να το προωθήσουν. Το σχέδιο μείωσε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την πρόταση του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που παρουσίασαν οι Ρεπουμπλικάνοι τον Ιούλιο. Οι δημοκράτες αρνήθηκαν να αποδεχθούν οποιαδήποτε πρόταση κάτω των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το αδιέξοδο μεγαλώνει καθώς το Υπουργείο Εργασίας δήλωσε ότι 857.000 περισσότεροι εργαζόμενοι υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Το ομοσπονδιακό επίδομα ανεργίας των  $ 600 την εβδομάδα που έληξε τον Ιούλιο πιστώθηκε για την ενίσχυση της οικονομίας. Ωστόσο, η συζήτηση στο Κογκρέσο σχετικά με το εάν το όφελος έκανε την επανένταξη στην εργασία δυσκολότερη, καθυστέρησε τη συμφωνία για ένα νέο πακέτο βοήθειας.

Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών παραβιάζει λογαριασμούς αξιωματούχων  και από τα δύο μέρη, προειδοποίησε η Microsoft, ενώ η Κίνα επικεντρώνεται στην διείσδυση της εκστρατείας του Μπάιντεν. Η αξιολόγηση, πολύ πιο λεπτομερής από οποιαδήποτε άλλη που έχει δημοσιευτεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, περιγράφει τις νέες επιθέσεις ως πιο επιθετικές από αυτές πριν από τέσσερα χρόνια, με στόχο τώρα τα μέλη του προσωπικού της εκστρατείας, τους συμβούλους και τις ομάδες που σχετίζονται τόσο με τους Δημοκρατικούς όσο και με τους Ρεπουμπλικάνους.

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι ο ιός είναι «μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, για άτομα όλων των ηλικιών». Η ερευνητική ομάδα του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι μεταξύ 3.222 νεαρών ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, 88 πέθαναν – περίπου 2,7 %. Ένας στους πέντε απαιτούσε εντατική φροντίδα και ένας στους 10 χρειάστηκε αναπνευστήρα για να βοηθηθεί στην αναπνοή. Σχεδόν το 60% αυτών που νοσηλεύτηκαν ήταν άνδρες και ένα παρόμοιο ποσοστό ήταν Μαύροι ή Ισπανόφωνοι. Επτά μήνες μετά την πανδημία, ο ιός έχει εντοπιστεί σχεδόν σε κάθε χώρα. Περισσότεροι από 904.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πεθάνει από τον ιό, ενώ ο ιός έχει προσβάλλει τουλάχιστον 27,9 εκατομμύρια άτομα.

Associated Press 

10 νεκροί από πυρκαγιά στη Βόρεια Καλιφόρνια. Οι αρχές ανακοίνωσαν επτά ακόμη θανάτους, αυξάνοντας το σύνολο στους 10 αν και υπήρχε η ανησυχητική προοπτική ότι ο αριθμός θα ανέβει καθώς οι διασώστες έψαχναν για 16 αγνοούμενους.Οι ντετέκτιβ του σερίφη της Κομητείας Butte βρήκαν επτά πτώματα την Πέμπτη, μια μέρα μετά την ανακάλυψη τριών άλλων θυμάτων. Μια ομάδα ανθρωπολόγων από το κρατικό πανεπιστήμιο του Chico βοηθούσε στην αναζήτηση, δήλωσε ο σερίφης Derek Bell. Περισσότερα από 2.000 σπίτια και άλλα κτίρια κάηκαν στη φωτιά που προκλήθηκε από κεραυνούς, που έκαψε περίπου 125 μίλια (200 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.  Η πυρκαγιά είναι μεταξύ των πέντε φέτος που έχουν σημειώσει ρεκόρ για την περισσότερη γη που κάηκε ποτέ. Πάνω από 4.800 τετραγωνικά μίλια (12.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα) έχουν καεί μέχρι στιγμής φέτος – περισσότερη από τη Ρόουντ Άιλαντ, το Ντέλαγουερ και την Ουάσιγκτον, D.C μαζί. Δεκαεννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 4.000 σπίτια έχουν καεί σε ολόκληρη την πολιτεία. Οι πυρκαγιές, που τροφοδοτούνται από βλάστηση από ξηρασία που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, έχουν εξαπλωθεί με ανησυχητικό ρυθμό και έδωσαν στους ανθρώπους λιγότερο χρόνο να φύγουν.

Τα πυκνά σύννεφα καπνού από δεκάδες πυρκαγιές σκοτείνιασαν τον ουρανό με μια εντυπωσιακή πορτοκαλί λάμψη πάνω από μεγάλο μέρος της Δυτικής Ακτής, διατηρώντας τα φώτα του δρόμου φωτισμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τροχαία της Καλιφόρνια προέτρεψε τους οδηγούς να ανάψουν τους προβολείς τους και να επιβραδύνουν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γεμάτα με φωτογραφίες του ασυνήθιστου ουρανού και πολλοί άνθρωποι παραπονέθηκαν ότι οι κάμερές τους δεν καταγράφουν με ακρίβεια τις χρυσές αποχρώσεις. Ενώ οι δορυφόροι δείχνουν μια πανύψηλη ζώνη καπνού που αιωρείται κατά μήκος της ακτής, υπήρχε λίγο μυρωδιά καπνού και ο δείκτης ποιότητας του αέρα δεν έφτασε σε ανθυγιεινά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ομίχλη που παρασύρεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό έχει συμπιεστεί ανάμεσα στον καπνό και το έδαφος. Και τα σωματίδια καπνού πάνω από το θαλάσσιο στρώμα λειτουργούσαν σαν ένα φίλτρο, διασκορπίζοντας το μπλε φως και επιτρέποντας μόνο το κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο φως να φτάσει στο έδαφος. Οι συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή.

Δείτε ακόμα...