Αμερικανικός τύπος: Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Δάνειο 3 τρις

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

The New York Times

Καθώς ο Τραμπ πιέζει τα κράτη να ξανανοίξουν τις οικονομίες τους, διαπιστώνεται μια σταθερή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με την εκτίμηση ότι οι θάνατοι θα φτάσουν περίπου 3.000 τη ημέρα, την 1η Ιουνίου,  σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έλαβαν οι New York Times, σχεδόν διπλάσιο από το τρέχον επίπεδο που περίπου 1.750. Οι πληροφορίες, που συγκεντρώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, παρέχουν ένα ευρύ φάσμα προβλέψεων, με καλύτερη πρόβλεψη για περίπου 20.000 νέες περιπτώσεις κάθε μέρα μέχρι το τέλος του μήνα, από περίπου 25.000 τώρα.

Η Costco, έχει αρχίσει να περιορίζει την ποσότητα κρέατος που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες ταυτόχρονα. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται, καθώς η παραγωγή στη βιομηχανία κρέατος επιβραδύνεται μετά από εκτεταμένες ασθένειες σε σφαγεία σε όλη τη χώρα. Δεκάδες εργοστάσια συσκευασίας κρέατος έχουν κλείσει σε όλη τη χώρα εξαιτίας του ιού. Η Tyson Foods, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χοιρινού κρέατος, κοτόπουλου και βοείου κρέατος στον κόσμο, δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω «επιβράδυνση και προσωρινό ρελαντί» των μονάδων επεξεργασίας κρέατος, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η Carnival, η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιερών του κόσμου, βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού από την αρχή. Κατηγορείται για μια σειρά σημαντικών εστιών που εξαπλώνουν την ασθένεια. Την περασμένη εβδομάδα, το Κογκρέσο άρχισε να ερευνά τον χειρισμό της πανδημίας από την εταιρεία, ζητώντας να παραδώσουν εσωτερικές επικοινωνίες που σχετίζονται με αυτή.

Η ανανεώσιμη ενέργεια κερδίζει έδαφος έναντι του άνθρακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ανεμογεννήτριες, οι ηλιακοί συλλέκτες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παρέχουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα εκεί που ο ιός εξαπλώθηκε ευρέως, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα σε έκθεση από το Ινστιτούτο Οικονομικής Ενέργειας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης.

Οι ΗΠΑ θα δανειστούν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένεται να εκδώσει χρέος σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ως άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ – Delta Air Lines, United Air Lines, American Air Lines και Southwest Air Lines, σημείωσαν μεγάλη πτώση απότομα τη Δευτέρα, μετά τις δηλώσεις του Warren Buffett.

Οι μετοχές στη Wall Street σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα και πτώση στην Ευρώπη και την Ασία. Το S&P 500 ήταν λιγότερο από μισό τοις εκατό υψηλότερο, μετά την ανάκαμψη των μετοχών μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Τουλάχιστον 12 χώρες άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή από τη Δευτέρα, καθώς προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις ακινητοποιημένες οικονομίες, τηρώντας κανόνες για τη μη εξάπλωση του κοροναϊού. Προσπαθούν να βρουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ζωής και της επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων, που μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνουν το άνοιγμα των σχολείων και την άδεια των αεροδορμίων να ξεκινήσουν τις εσωτερικές πτήσεις .

Οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς.  Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται και η Ιταλία, που ο ιός έπληξε νωρίτερα και πιο σκληρά, αφήνοντας περισσότερους από 28.000 νεκρούς. Άλλες χώρες που ήραν ορισμένους περιορισμούς από τη Δευτέρα είναι το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ουγγαρία, το Μονακό, η Νιγηρία, η Πολωνία και η ΠορτογαλίαΗ Ισπανία ξεκίνησε τη Δευτέρα την εφαρμογή ενός σχεδίου τεσσάρων σταδίων για να επιστρέψει η χώρα σε μια «νέα ομαλότητα» μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με μικρά καταστήματα και επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, να ανοίγουν ξανά. Στη Γερμανία, όπου οι εκτεταμένες δοκιμές βοήθησαν να ελεγχθεί η πανδημία, τα παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία. 

Στον υπόλοιπο κόσμο όπως στον Λίβανο, μπαρ και εστιατόρια θα ανοίξουν ξανά. Αρκετές επαρχίες του Καναδά μείωσαν επίσης ορισμένους περιορισμούς τη Δευτέρα. Η Ινδία επέτρεψε στις επιχειρήσεις τις τοπικές μεταφορές και δραστηριότητες όπως επίσης και οι γάμοι να τελούνται σε περιοχές με λίγα ή καθόλου κρούσματα.  Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως το τέλος αυτού του μήνα. Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε δημόσιες εγκαταστάσεις όπως μουσεία και βιβλιοθήκες να ανοίξουν ξανά εάν διατηρούν ελέγχους κοινωνικής απόστασης.

Περίπου 36.000 υπάλληλοι εταιρειών ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης έχουν επηρεαστεί από απολύσεις, περικοπές αμοιβών ή χρόνο εργασίας, από τότε που η κρίση του κοροναϊού ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των New York Times. Αυτή την εβδομάδα οι Gannett, Lee Enterprises και The New York Times Company θα κυκλοφορήσουν τις τριμηνιαίες αναφορές κερδών τους.

Η Κίνα θέλει να κερδίσει στον ανταγωνισμό για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κοροναϊού. Ήδη τέσσερις εταιρείες κάνουν δοκιμές εμβολίων σε ανθρώπους, πιο γρήγορα από ΗΠΑ και Βρετανία. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τον πληθυσμό της και να αντιστρέψει την κριτκή που της ασκείται για τον τρόπο που χειρίστηκε το ξέσπασμα της πανδημίας. Για την περίπτωση αυτή μείωσε σε πολλές περιπτώσεις τη γραφειοκρατία και πρόσφερε άμεσα πόρους για την έρευνα σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι άνθρωποι στη Wuhan της Κίνας, απαίτησαν από την κυβέρνηση να εξηγήσει τι πήγε στραβά με την επιδημία. Απείλησαν με μηνύσεις και αποζημιώσεις και η αστυνομία επέβαλε μέτρα για να σταματήσουν, ακόμη και με την επιβολή αυστηρών ποινών. Άρθρα σχετικά με το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν λογοκριθεί. Τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας, τοπικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι υπήρχε πρόβλημα και τιμωρούσαν εκείνους που προσπάθησαν να ενημερώσουν. Η επίσημη εκδοχή του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος μιλάει για την ηρωική προσπάθεια και μεγάλη επιτυχία της Κίνας στην εξάλειψη της ασθένειας. Δεν ανέχεται οτιδήποτε μειώνει την πίστη στο κόμμα ή τις προσπάθειές του να ανεβάσει το ηθικό του λαού.

New York Post

Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από τον ιό ξεπερνά τις 250.000. Τουλάχιστον 251.059 θάνατοι από τον COVID-19 και πάνω από 3,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα συνολικά έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων, 68.689, είναι στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επίσης το ένα τρίτο των κρουσμάτων. Μόνο στη Νέα Υόρκη σημείωσε περίπου 19.420 θανάτους και αντιπροσώπευαν 318.953 από τα κρούσματα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α αναφέρει ότι Ρωσία και Κίνα προσπαθούν να μας διχάσουν και συνεχίζει λέγοντας: «Οι κυβερνήσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping φέρεται να επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις διχόνοιες στην αμερικανική κοινωνία και έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης». Ο Janusz Bugajski προειδοποιεί την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι οι ΗΠΑ είναι μια «εξασθενημένη δύναμη» και «δήθεν δημοκρατία» και ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει «αντίθετα να κοιτάξουν προς τη Μόσχα και το Πεκίνο για πρότυπα και ηγέτες».

Η παγκόσμια προσπάθεια συγκέντρωσης 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν θα περιλαμβάνει ΗΠΑ και Ρωσία. Σε συνάντηση των ηγετών του κόσμου, τραπεζών και μη κυβερνητικών οργανώσεων υπήρξε δέσμευση τη Δευτέρα να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 8 δις. δολάρια για τη χρηματοδότηση της  έρευνας. ΗΠΑ και Ρωσία επίσης δεν θα λάβουν μέρος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι η χρηματοδότηση θα «βοηθήσει στην έναρξη μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας συνεργασίας» στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της παγκόσμιας πανδημίας. Ο Γ. Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο στόχος θα χρησιμεύσει μόνο ως «προκαταβολή» των συνολικών πόρων που απαιτούνται για την καταπολέμηση του ιού. «Για να φτάσουμε σε όλους τους στόχους μας, παντού, πιθανότατα χρειαζόμαστε πέντε φορές αυτό το ποσό», είπε ο Γκουτέρες. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης περιελάμβαναν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα, αν και η Κίνα εκπροσωπήθηκε αποκλειστικά από τον πρέσβη της στην ΕΕ. Ηγέτες από την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία μίλησαν επίσης στην εκδήλωση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι ο «αγώνας ενάντια στον χρόνο» βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η χώρα του δωρίζει 500 εκατομμύρια ευρώ. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ αρνήθηκε να πει γιατί οι ΗΠΑ δεν εντάχθηκαν στην προσπάθεια, όπως αναφέρει το Reuters. Δύο άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ότι η συμμετοχή της χώρας δεν ήταν απαραίτητη, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος δωρητής στον κόσμο σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την υγεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo είπε ότι υπάρχουν «τεράστιες ενδείξεις» που υποδηλώνουν ότι η πανδημία ξεκίνησε σε εργαστήριο στη Wuhan και αναφέρει ότι το Πεκίνο «έκρυψε σκόπιμα τη σοβαρότητα» της πανδημίας από τον  κόσμο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας απάντησε τη Δευτέρα ότι δεν έχει ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Στην Ιταλία εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στην εργασία τους, καθώς το κλείδωμα του κορονοϊού στην Ευρώπη άρχισε να μετριάζεται.

Αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έλαβαν επίσης μέτρα για την άρση των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα, όπου οι παραλίες άνοιξαν ξανά, με κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Η Carnival Cruise Line λέει ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην ανοικτή θάλασσα τον Αύγουστο.  Ταξιδιωτικοί πράκτορες λέει ότι υπάρχει ήδη ζήτηση για εισιτήρια.

Καθώς δεκάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια για τον κοροναϊό, ένας απεσταλμένος του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι  ίσως το εμβόλιο να μην έρθει ποτέ.

Μια εσωτερική έκθεση της κινεζικής κυβέρνησης ανέφερε ότι το αντι-κινεζικό συναίσθημα είναι στο υψηλότερο σημείο μετά την καταστολή της πλατείας Τιενανμέν το 1989 λόγω του χειρισμού της πανδημίας και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Δευτέρας. Η έκθεση παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο Xi Jinping και άλλους κορυφαίους Κινέζους ηγέτες τον περασμένο μήνα από το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, όπως ανέφερε το Reuters.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...