Αμερικανικός Τύπος: Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

Η τεράστια δημοκρατική βάση της Καλιφόρνια συσπειρώνεται υπέρ του κυβερνήτη, Gavin Newsom, στις σημερινές εκλογές ανάκλησης. Οι Δημοκρατικοί αισθάνονται ολοένα και πιο σίγουροι, προβλέποντας ότι ο Newsom θα ανατρέψει την κατάσταση για το κόμμα στην πολυπληθέστερη πολιτεία του έθνους και το σημερινό προβάδισμά του είναι αρκετά μεγάλο για να αντέξει μεγάλα δημοσκοπικά λάθη. Αλλά το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός κυβερνήτης αναγκάζεται να παλέψει για τη θέση του, αναδεικνύει τα τρωτά σημεία των ηγετών από την πανδημία του κοροναϊού. Αν ανακληθεί ο Newsom, ο πιθανός αντικαταστάτης του θα ήταν ο Larry Elder, ένας Συντηρητικός παρουσιαστής ραδιοφώνου, ο οποίος έχει κάνει καριέρα παραβιάζοντας τους φιλελεύθερους σκοπούς, ενώ υπάρχουν πάνω από 40 υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο. Εδώ και εβδομάδες, οι Καλιφορνέζοι ψηφίζουν πρόωρα στις εκλογές. Εάν διατηρηθεί το μεγάλο προβάδισμα του Newsom, οι εκλογές θα βγάλουν νικητή λίγες ώρες από το κλείσιμο των καλπών στις 8 μ.μ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Περίπου το 9,1 % των Αμερικανών ήταν φτωχοί πέρυσι, ανέφερε το Γραφείο Απογραφής την Τρίτη, από 11,8 % το 2019. Ο αριθμός αυτός, ο χαμηλότερος από την έναρξη της τήρησης αρχείων το 1967, βασίζεται στα μέτρα των προγραμμάτων της κρατικής βοήθειας, τα οποία πέρυσι έβγαλαν εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια.Τα νέα δεδομένα πιθανότατα θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση σχετικά με τις προσπάθειες του Προέδρου Μπάιντεν και των ηγετών του Κογκρέσου να υιοθετήσουν μια πιο διαρκή επέκταση του δικτύου ασφαλείας.Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, ένα σημάδι επιβράδυνσης που περίμεναν ο Λευκός Οίκος και η Fed.

Μετά από αύξηση των κρουσμάτων, ένα στα τέσσερα νοσοκομεία των ΗΠΑ αναφέρει ότι πάνω από το 95% τα κρεβάτια στις εντατικές μονάδες, είναι κατειλημμένα. Τον Ιούνιο, όταν τα κρούσματα Covid-19 ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα, λιγότερα από ένα στα 10 νοσοκομεία είχαν επικίνδυνα υψηλά ποσοστά πληρότητας. Η κρίση είναι πιο έντονη στο Νότο, όπως στην Αλαμπάμα, όπου όλα τα κρεβάτια είναι σήμερα κατειλημμένα. Στο Τέξας, 169 νοσοκομεία έχουν πληρότητα πάνω από 95%, από 69 που ήταν τον Ιούνιο. Αρκετές από τις πολιτείες με τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας εντατικών κλινών,  είναι επίσης μεταξύ εκείνων με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Απρόθυμοι να περιμένουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγκρίνει τις αναμνηστικές δόσεις για τον κορονοϊό, ορισμένοι Αμερικανοί τα αναζητούν ήδη από τώρα. Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ένα σχέδιο να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις  σε όλους των 50 και άνω ως μέρος της χειμερινής στρατηγικής για τον κορονοϊό.

Νέος γενικός εισαγγελέας ορκίστηκε την Τρίτη στην Αϊτή, ο Frantz Louis Juste, λίγες ώρες αφότου ο προκάτοχός του ζήτησε από δικαστή να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Ariel Henry, για τη δολοφονία του προέδρου Moïse και να του απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια χώρα που ταλανίζεται μετά από τη δολοφονία και τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό. Ο προηγούμενος γενικός εισαγγελέας του Port-au-Prince, Bed-Ford Claude, δήλωσε πριν αντικατασταθεί από τον Louis Juste, ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τον εν ενεργεία πρωθυπουργό με τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moïse. Την περασμένη εβδομάδα, ο Claude, ο οποίος απολύθηκε τελικά από τον Henry, κατέθεσε αίτημα, ζητώντας να συναντηθεί και να εξηγήσει γιατί μίλησε δύο φορές με έναν βασικό ύποπτο για τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moïse λίγες ώρες αφότου σκοτώθηκε ο Moïse στην κατοικία του κοντά στο Port-au-Prince. Η κίνηση του εισαγγελέα έρχεται εν μέσω κλιμακούμενου αγώνα εξουσίας στην Αϊτή. Ο Henry αγωνίζεται να διεκδικήσει την εξουσία στη χώρα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο.  Ο εκπρόσωπος του Ariel Henry δεν έκανε κανένα σχόλιο, ενώ δεν έγινε σαφές εάν η απομάκρυνση του Claude, θα είχε κάποιο αντίκτυπο στην υπόθεση.

Η επικείμενη απειλή της Αλ Κάιντα. Η Αλ Κάιντα θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στο Αφγανιστάν μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Το νέο χρονοδιάγραμμα δεν είναι διαφορετικό από προηγούμενες προβλέψεις, αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ότι οι Ταλιμπάν έχουν περιορισμένη ικανότητα να ελέγχουν τα σύνορα.Ενώ οι Ταλιμπάν πολέμησαν εδώ και καιρό στο Ισλαμικό Κράτος, είναι σύμμαχοι της Αλ Κάιντα και παρόλο που δεσμεύτηκαν με την ειρηνευτική συμφωνία του Φεβρουαρίου 2020 με τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν θα επιτρέψουν το Αφγανιστάν να χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες, οι αναλυτές είπαν ότι τέτοιες υποσχέσεις είναι κενές.«Η τρέχουσα αξιολόγηση πιθανώς συντηρητικά είναι ένα έως δύο χρόνια για την Αλ Κάιντα να είναι ικανή προς δράση», δήλωσε χθες ο Scott Berrier, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής Πληροφοριών και Εθνικής Ασφάλειας.

Αντιμέτωπος με κριτική για την κρίση στο νησί Rikers στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε ένα σχέδιο βοήθειας για το εκτεταμένο συγκρότημα φυλακών και αμέσως επικρίθηκε από όλες τις πλευρές. Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν οδηγήσει σε μια σειρά βίαιων επεισοδίων και σε ένα επικίνδυνο, χαοτικό περιβάλλον διαβίωσης μέσα στη φυλακή. Ορισμένες μονάδες που κάποτε φυλάσσονταν από έως και τέσσερις σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν έχουν πλέον κανέναν. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος, ενώ περισσότεροι από δώδεκα αιρετοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τη φυλακή τη Δευτέρα και αρκετοί από αυτούς περιέγραψαν τις συνθήκες ως ανθρωπιστική κρίση. Οι επικριτές είπαν ότι το σχέδιο του δημάρχου, το οποίο περιλαμβάνει τη μεταφορά σωφρονιστικών υπαλλήλων στο νησί Rikers και την απειλή με αναστολή των αξιωματικών που δεν εμφανίζονται στη δουλειά, απέτυχε παταγωδώς. Ο De Blasio, ο οποίος δεν έχει επισκεφθεί τη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, είπε ότι θα την επισκεφθεί «κάποια στιγμή» στο μέλλον.

Τρεις πρώην Αμερικανοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών προσλήφθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πραγματοποιήσουν εξελιγμένες κυβερνοεπιχειρήσεις και παραδέχτηκαν εγκληματικές ενέργειες καθώς παραβίασαν τους αμερικανικούς νόμους για τις εξαγωγές που περιορίζουν τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας σε ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη. Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς μια συνωμοσία των τριών ανδρών για να εφοδιάσουν τα Εμιράτα με προηγμένη τεχνολογία και να βοηθήσουν μυστικές υπηρεσίες σε παραβιάσεις που αποσκοπούν να βλάψουν τους εχθρούς του μικρού αλλά πανίσχυρου έθνους του Περσικού Κόλπου. Οι άνδρες βοήθησαν τα Εμιράτα να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση για «απόκτηση δεδομένων από υπολογιστές, ηλεκτρονικές συσκευές και διακομιστές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών και διακομιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσαν οι εισαγγελείς. Οι τρεις άνδρες εργάζονταν για την DarkMatter, μια εταιρεία που ουσιαστικά αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης του Εμιράτου. Αποτελούν μέρος μιας τάσης των πρώην Αμερικανών αξιωματικών πληροφοριών που δέχονται προσοδοφόρες δουλειές από ξένες κυβερνήσεις με την ελπίδα να ενισχύσουν τις ικανότητές τους να αυξήσουν τις κυβερνοεπιχειρήσεις. Νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι οι κανόνες αυτή τη νέα εποχή των ψηφιακών μισθοφόρων είναι σκοτεινοί και οι κατηγορίες που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη θα μπορούσαν να είναι κάτι σαν ένα αρχικό μήνυμα από την κυβέρνηση σε μια μάχη να αποτρέψει τους πρώην Αμερικανούς κατασκόπους από το να γίνονται όπλα προς ενοικίαση στο εξωτερικό. Οι τρεις άνδρες, ο Marc Baier, ο Ryan Adams και ο Daniel Gericke, παραδέχθηκαν ότι παραβίασαν τους αμερικανικούς νόμους. Εάν οι άνδρες συμμορφωθούν με τη συμφωνία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα σταματήσει την ποινική δίωξη. Κάθε ένας τους θα πληρώσει επίσης πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και δεν θα μπορέσουν ποτέ να λάβουν άδεια ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον για το εμβόλιο. Καθώς η δημοτικότητά του μειώνεται, αυτή τη φορά μετά από μια υπόσχεση ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μια εκστρατεία εμβολίου για να προσφέρει ενισχυτικά εμβόλια σε άτομα 50 ετών και άνω, καθώς και πρώτες δόσεις σε τρία εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 12 έως 15 ετών, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για αποφυγή μελλοντικών lockdown.Σε περίπτωση που ο χειμώνας φέρει νέα κρούσματα, ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας, να βγάλει διαβατήρια εμβολίων και να παροτρύνει τους εργαζόμενους να μείνουν σπίτι αν είναι δυνατόν, σύμφωνα με αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «σχέδιο Β».Ενώ οι έρευνες δείχνουν γενικά ότι το βρετανικό κοινό προτιμά αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, τα lockdown είναι ανάθεμα για μια θορυβώδη ελευθεριακή πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος του Τζόνσον. Η Βρετανία εξακολουθεί να αναφέρει περισσότερα από 25.000 κρούσματα την ημέρα και 1.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία περίπου την ημέρα, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας της χώρας. Για πρώτη φορά μετά από μήνες, οι δημοσκοπήσεις μειώνονται για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη δέσμευση του Τζόνσον για «εξισορρόπηση» οικονομικά μειονεκτικών περιοχών, ενώ μερικοί από τους νέους ψηφοφόρους που προσέλκυσε στις εκλογές του 2019 φαίνεται να απομακρύνονται.

Σε μόλις τέσσερα χρόνια, το CNews έγινε το Νο 1 δίκτυο ειδήσεων της Γαλλίας. Ακολουθώντας το μοντέλο του Fox News, το δίκτυο ισχυρίζεται ότι λέει στους θεατές τι δεν θα κάνουν τα «κοινά» μέσα ενημέρωσης, εστιάζοντας στη γνώμη και δίνοντας βήμα σε ακροδεξιούς πολιτικούς, αντιπάλους της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και άτομα που έχουν διαδώσει παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19. Το CNews διαμορφώνει όλο και περισσότερο την συζήτηση, ειδικά σε θέματα όπως το έγκλημα και η μετανάστευση που αναμένεται να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το επόμενο έτος. Η πιο δημοφιλής προσωπικότητά της, ο Éric Zemmour, αναγκάστηκε να φύγει, από τη ρυθμιστική αρχή εκπομπής της χώρας, επειδή θεωρείται πιθανός υποψήφιος πρόεδρος και ένας με πραγματικές πιθανότητες να ανατρέψει τον αγώνα. Σε δύο αποφάσεις σχετικά με τα σχόλια του Zemmour, η ρυθμιστική αρχή έθεσε το CNews υπό προειδοποίηση και τον Μάρτιο του επέβαλε πρόστιμο για υποκίνηση φυλετικού μίσους, η πρώτη φορά που δίκτυο ειδήσεων αντιμετώπισε τέτοια κύρωση. Από τον Ιούνιο, το CNews έχει προειδοποιηθεί δύο φορές για την αποτυχία παροχής ποικιλίας απόψεων ή για τη χορήγηση δυσανάλογου χρόνου εκπομπής στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση.

Οι αντίπαλες Κορέες εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους με διαφορά ωρών μεταξύ τους, σήμερα Τετάρτη σε επίδειξη δύναμης, αυξάνοντας την ένταση που προέκυψε από τη διπλωματική προσπάθεια, για να σταματήσει η Βόρεια Κορέα το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων υποβρύχιας εκτόξευσης το απόγευμα της Τετάρτης και αναφέρει ότι ένας εγχώριας κατασκευής πυραύλος εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο 3.000 τόνων σε μια καθορισμένη απόσταση πριν χτυπήσει έναν καθορισμένο στόχο. Η δήλωση αναφέρει ότι το όπλο αναμένεται να βοηθήσει τη Νότια Κορέα να αποτρέψει πιθανές εξωτερικές απειλές, να ενισχύσει την άμυνά της και να προωθήσει την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο. Η δοκιμή ακολούθησε δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας από τη Βόρεια Κορέα που εντοπίστηκαν από τον στρατό της Νότιας Κορέας νωρίτερα την Τετάρτη. Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι, που εκτοξεύθηκαν από την Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, πέταξαν περίπου 800 χιλιόμετρα πριν προσγειωθούν στα ύδατα μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας. Τη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι εκτόξευσε έναν πρόσφατα ανεπτυγμένο πύραυλο Κρουζ, στην πρώτη της δοκιμή όπλων εδώ και έξι μήνες. Οι ειδικοί λένε ότι οι εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα έδειξαν ότι προχωρά τα σχέδιά της για την ανάπτυξη όπλων, ενώ προσπαθεί να ασκήσει πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να επαναλάβει τις αδιέξοδες πυρηνικές συνομιλίες. Δεν είναι συνηθισμένο για τη Νότια Κορέα να αποκαλύπτει δημόσια δοκιμές όπλων υψηλού προφίλ που ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Βόρεια Κορέα χωρίς λόγο. Οι παρατηρητές λένε ότι η κυβέρνηση του Moon, η οποία επιδιώκει ενεργά τη συμφιλίωση με τη Βόρεια Κορέα, μπορεί να απαντά στην κριτική ότι είναι πολύ ήπια προς τον Βορρά.  Η αμερικανική Διοίκηση του Ινδο-Ειρηνικού είπε ότι οι εκτοξεύσεις, ενώ τόνισαν τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο του παράνομου οπλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, δεν αποτελούσαν άμεση απειλή για το «προσωπικό των ΗΠΑ ή την επικράτεια μας, ή τους συμμάχους μας». (12,13,14)

Πηγές: https://apnews.com/, https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/,

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...