Αμερικανικός Τύπος: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech λέει ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν αρκούν για την καταπολέμηση της Omicron

Η Omicron είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, στην περιοχή της Νέας Υόρκης, αντιπροσωπεύοντας το 73% των νέων λοιμώξεων την περασμένη εβδομάδα και ένα εκπληκτικό 92% των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσαν οι ομοσπονδιακοί τη Δευτέρα.Τα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν ότι η παραλλαγή Delta αντιπροσώπευε μόλις το 7,9% των νέων μολύνσεων σε ολόκληρη την περιοχή από τις 12 έως τις 18 Δεκεμβρίου.Αυτή είναι μια δραματική αλλαγή από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η παραλλαγή Delta εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει το 74% των περιπτώσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ την υπερ-μεταδοτική αλλά πολύ λιγότερο θανατηφόρα Omicron.Η περιοχή αναφοράς CDC για τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ περιλαμβάνει επίσης τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο.Τα νέα δεδομένα από το CDC έρχονται καθώς αξιωματούχοι της πολιτείας αγωνίζονται να επεκτείνουν τις προσπάθειες δοκιμών και εμβολιασμού σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στην παραλλαγή Omicron, η οποία έχει πυροδοτήσει έκρηξη σε περιπτώσεις κορωνοϊού στους πέντε δήμους.Το Big Apple έχει κατά μέσο όρο σχεδόν 7.000 νέα κρούσματα την ημέρα, τριπλάσιο ποσοστό από πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας της πολιτείας.Αυτή η άνοδος των κρουσμάτων έχει επίσης αυξήσει τις νοσηλείες περισσότερο από 75% κατά την ίδια χρονική περίοδο, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τα εκτεταμένα δίκτυα δημόσιων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων της πόλης μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.Οι εκτιμήσεις του CDC βασίζονται σε χιλιάδες δείγματα κορωνοϊού που συλλέγονται κάθε εβδομάδα μέσω πανεπιστημιακών και εμπορικών εργαστηρίων και κρατικών και τοπικών υπηρεσιών υγείας. Οι επιστήμονες αναλύουν τις γενετικές τους αλληλουχίες για να προσδιορίσουν ποιες παραλλαγές COVID-19 είναι πιο πολλές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech λέει ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν αρκούν για την καταπολέμηση της Omicron. Ένας από τους επιστήμονες πίσω από το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer-BioNTech, ο Ugur Sahin, προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν άλλα προληπτικά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ειδικά με την εμφάνιση της μεταδοτικής παραλλαγής. «Ακόμη και οι τριπλά εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια και θα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις, ειδικά σε ευάλωτα άτομα», δήλωσε ο Sahin στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Με την παραλλαγή Omicron να γίνεται κυρίαρχη, τα προστατευτικά μέτρα θα παραμείνουν απαραίτητα, ειδικά αυτόν τον χειμώνα». Ο Sahin είπε ότι η γερμανική εταιρεία εργάζεται σε μια προσαρμοσμένη έκδοση του εμβολίου στην Omicron, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέχρι τον Μάρτιο. Προέβλεψε ότι όσοι έχουν λάβει το αρχικό εμβόλιο Pfizer-BioNTech και το αναμνηστικό του θα δουν μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι του Omicron μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο Sahin είπε ότι περιμένει περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα μιας γερμανικής μελέτης που αποδεικνύει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του ιού έπεσε περίπου 25% μετά από τρεις μήνες, ακόμη και μετά από τρεις δόσεις.  «Είναι προφανές ότι απέχουμε πολύ από το 95% αποτελεσματικότητας που είχαμε έναντι του αρχικού ιού. Αλλά μετά την τρίτη δόση το εμβόλιο μας φαίνεται να παρέχει 70 ή 75% προστασία έναντι οποιασδήποτε μορφής ασθένειας, κάτι που εξακολουθεί να είναι ένα καλό αποτέλεσμα για ένα εμβόλιο γενικά και νομίζω ότι θα είμαστε πολύ πέρα ​​από αυτό για σοβαρές μορφές», είπε.

Η Moderna λέει ότι το ενισχυτικό της εμβόλιο αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron. Ένα εμβόλιο 50 μικρογραμμαρίων – η εγκεκριμένη δόση για το τρίτο εμβόλιο – σημείωσε 37 φορές αύξηση στα αντισώματα, είπε ο κατασκευαστής του εμβολίου.Η Moderna δοκίμασε επίσης μια αναμνηστική δόση 100 μικρογραμμαρίων, η οποία αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων 83 φορές. Οι δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου της Moderna είναι και οι δύο 100 μικρογραμμάρια.Η εταιρεία είπε ότι η υψηλότερη αναμνηστική δόση ήταν γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή, αν και υπήρχε μια τάση για ελαφρώς πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες.Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, χαρακτήρισε τα δεδομένα «καθησυχαστικά», αλλά είπε ότι θα συνεχίσει να «προωθεί γρήγορα μια υποψήφια ενισχυτική δόση, ειδική για την Omicron σε κλινικές δοκιμές σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο στο μέλλον».Ωστόσο, προς το παρόν, η φαρμακοβιομηχανία είπε ότι η τρέχουσα έκδοση του εμβολίου της – mRNA-1273 – θα συνεχίσει να είναι η “πρώτη γραμμή άμυνάς της ενάντια στην Omicron”.«Αυτό που έχουμε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή είναι το 1273», δήλωσε στο Reuters ο Δρ. Paul Burton, επικεφαλής ιατρός της Moderna. «Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και είναι εξαιρετικά ασφαλές. Νομίζω ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους σε αυτούς τους χειμερινούς μήνες, όταν θα δούμε την πιο σοβαρή πίεση του Omicron», πρόσθεσε.Ο Burton είπε ότι θα εναπόκειται στις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να αξιολογήσουν εάν θέλουν το ενισχυμένο επίπεδο προστασίας που μπορεί να παρέχει μια δόση 100 μικρογραμμαρίων.Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την ενισχυτική δόση των 50 μικρογραμμαρίων της Moderna τον Οκτώβριο. Η Pfizer εν τω μεταξύ είπε αυτόν τον μήνα ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο της δρα κατά της παραλλαγής Omicron, ειδικά μετά από τρεις δόσεις και προσφέρουν στους ανθρώπους το κατά προσέγγιση επίπεδο προστασίας όπως δύο δόσεις κατά του αρχικού στελέχους του κοροναϊού. Δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας ήταν περίπου 95% αποτελεσματικές κατά της μετάδοσης του αρχικού στελέχους.

Ο Μπάιντεν εγκαινιάζει ομοσπονδιακούς χώρους δοκιμών για τον COVID-19 στη Νέα Υόρκη και σε άλλες περιοχές που κατακλύζονται από ζήτηση, καθώς η παραλλαγή Omicron προκαλεί αριθμούς ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Στήνεται ένας χώρος για τη διανομή μέσω ταχυδρομείου 500 εκατομμυρίων δωρεάν κατ’ οίκον γρήγορων τεστ, ενώ άλλα 50 εκατομμύρια γρήγορα τεστ βρίσκονται στη διαδικασία αποστολής από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε κλινικές για δωρεάν διανομή. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ανακοινώσει τα βήματα σε μια ομιλία στις 2:30 μ.μ. την Τρίτη, καθώς επιδιώκει να κατευνάσει τον πανικό σχετικά με την πιο μεταδοτική παραλλαγή που έχει προκαλέσει «κύμα λοιμώξεων» ακόμη και μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. «Το πρώτο από αυτά θα εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Από την περασμένη εβδομάδα οι Νεοϋορκέζοι έπρεπε να στέκονται στην ουρά για ώρες για να περιμένουν για ένα δωρεάν τεστ κορωνοϊού που παρέχεται από την πόλη. «Ο πρόεδρος καθοδηγεί τον Υπουργό Άμυνας, Lloyd Austin, να κινητοποιήσει 1.000 μέλη του στρατού μας -που είναι γιατροί, νοσηλευτές, και άλλο στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό- για να αναπτυχθούν σε υπερφορτωμένα νοσοκομεία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», είπε ομοσπονδιακός αξιωματούχος. Η παραλλαγή Omicron είναι υπεύθυνη για περίπου τα τρία τέταρτα όλων των νέων περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ, δήλωσαν τη Δευτέρα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του CDC, το 85,1%  των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν κάνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά μόλις το 32,4% έχει κάνει αναμνηστικό εμβόλιο, ενώ πάνω από το 77 % όλων των κατοίκων των Η.Π.Α. ηλικίας 5 ετών και άνω έχουν κάνει ένα εμβόλιο.  Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν πρόσφατα τους 800.000 θανάτους COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας – περίπου οι μισοί από αυτούς σε λιγότερους από 11 μήνες υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι 400.000 υπό τον Μπάιντεν για περισσότερους από 10 μήνες.

Ξανά Χριστούγεννα με Covid για την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται στις ΗΠΑ, ωθώντας τους κυβερνήτες και τους δημάρχους να επαναφέρουν τους περιορισμούς. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι λένε ότι η νέα παραλλαγή αντιπροσωπεύει πλέον τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων στη χώρα.Στην Ευρώπη, οι χώρες διχάζονται μεταξύ της επιβολής νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως έκαναν η Ολλανδία και η Δανία, ή υιοθετώντας μια προσέγγιση αναμονής. Η Γαλλία έχει αποκλείσει τα lockdowns, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας ή το κλείσιμο, στοιχηματίζοντας στην υψηλή κάλυψη εμβολίων και την ενισχυτική κάλυψη. Η Βρετανία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν θα επιβάλει lockdown πριν από τα Χριστούγεννα.Σε όλες αυτές τις χώρες, οι οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες – λίγες μέρες πριν από τις διακοπές – καθοδηγούν επίσης τις κυβερνήσεις, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πόσο μεγάλο κίνδυνο ενέχει η παραλλαγή. Οι επιδημιολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμα κι αν αποδειχθεί τελικά ότι η Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, η ταχεία εξάπλωσή του θα μπορούσε να στείλει τεράστιο αριθμό ανθρώπων στα νοσοκομεία.

Ξένα drones ανατρέπουν την ισορροπία στον εμφύλιο πόλεμο της Αιθιοπίας. Μια εκπληκτική στρατιωτική νίκη αυτόν τον μήνα για τον Abiy Ahmed, τον μαχόμενο πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, κατέστη δυνατή χάρη σε έναν στόλο πολεμικών drones, που αποκτήθηκαν πρόσφατα από ξένους συμμάχους που ελπίζουν να τον κρατήσουν στην εξουσία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν τους αντάρτες Tigrayan, διαγράφοντας μήνες νικών στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα την υποχώρησή τους.Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και το Ιράν προμήθευσαν αθόρυβα τον Αιθίοπα ηγέτη με μερικά από τα τελευταία οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρόλο που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αφρικής προέτρεπαν για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες που μίλησαν ανώνυμα.Τα κίνητρα των συμμάχων του Abiy ποικίλλουν: Μερικοί ελπίζουν να βγάλουν χρήματα, ενώ άλλοι στοχεύουν να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα σε μια στρατηγική περιοχή ή να στηρίξουν έναν νικητή στη σύγκρουση που έχει κατακλύσει το δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής.Ο Debretsion Gebremichael, ο ηγέτης των Tigrayan, ζήτησε κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες. «Πιστεύουμε ότι η τολμηρή πράξη αποχώρησης μας θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη», έγραψε σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/, https://www.nbcnews.com/, https://www.reuters.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...