Αμερικανικός Τύπος: Ο Δημοκρατικός Warnock, κέρδισε τις εκλογές στη Γεωργία – Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συλλαμβάνει δεκάδες ακτιβιστές

ΗΠΑ

New York Times

Οι New York Times αναφέρονται στα σημερνά τους θέματα στην δοκιμασία για τη δημοκρατία των ΗΠΑ, τον αγώνα της Ευρώπης για την ανάπτυξη εμβολίων κορονοϊού και την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι οι αγώνες του 2020 δεν έχουν τελειώσει. Αναλυτικότερα αναφέρουν ότι σήμερα:

 • οι Δημοκρατικοί προχώρησαν ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του ελέγχου της Γερουσίας, καθώς ο κ. Warnock, κέρδισε τις σκληρές εκλογές στη Γεωργία, επί της Ρεπουμπλικανής Kelly Loeffler, ενώ είναι ο πρώτος Μαύρος Δημοκρατικός που εκλέχθηκε στη Γερουσία από το Νότο.
 • Το Κογκρέσο θα πραγματοποιήσει κοινή σύνοδο για να επιβεβαιώσει τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden. Η διαδικασία είναι εντυπωσιακή, αλλά αυτή τη φορά, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να δεχτεί το αποτέλεσμα και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να αντιδράσουν, καθώς η χώρα περίμενε τα αποτελέσματα από τη Γεωργία που θα έδινε τη νίκη στη Γερουσία του Μπάιντεν.
 • Ο Αντιπρόεδρος Mike Pence είπε στον Τραμπ την Τρίτη ότι δεν πιστεύει ότι είχε τη δύναμη να εμποδίσει την επιβεβαίωση της νίκης του κ. Μπάιντεν, παρά τον ισχυρισμό του προέδρου για το αντίθετο.
 • Αμερικανοί αξιωματούχοι και φαρμακοποιοί αγωνίζονται να βρουν τρόπους για να αυξήσουν τις δόσεις των εμβολίων, εξετάζοντας τη μείωση της απαιτούμενης δοσολογίας και την εξαγωγή περισσότερων δόσεων από τις υπάρχουσες προμήθειες.
 • Καθώς κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο κ. Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να επισκεφθεί τη Σκωτία κατά την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της, Nicola Sturgeon, δήλωσε ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν πρόσφατα θα αποκλείσουν αυτή τη δυνατότητα.
 • Η διάθεση των εμβολίων στην Ευρώπη καθυστερεί. Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν έλλειψη από βελόνες, η Ισπανία δεν έχει εκπαιδεύσει αρκετές νοσοκόμες, η Γαλλία κατάφερε να εμβολιάσει μόνο 7.000 άτομα, το πρόγραμμα της Πολωνίας συγκλονίστηκε από σκάνδαλο για τους εμβολιασμούς διασημοτήτων, ενώ οι Κάτω Χώρες ξεκινούν την εκστρατεία τους 10 ημέρες μετά τη λήψη των δόσεων.  
 • Ο αγώνας της Βρετανίας συνεχίζεται καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί και ότι ελπίζει ότι τα 13 ευάλωτα εκατομμύρια, μεταξύ αυτών και οι  ηλικιωμένοι, θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Η χώρα όμως έχει λίγο χρόνο, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους 50 έχει μολυνθεί και περισσότερες από 60.000 νέες περιπτώσεις καταγράφηκαν σε μία μέρα για πρώτη φορά.
 • Οι ηγέτες στη Γερμανία συμφώνησαν να παρατείνουν το lockdown μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Ιανουαρίου. Τα μέλη ενός νοικοκυριού δεν μπορούν να συναντήσουν περισσότερα από ένα άτομα από ένα άλλο νοικοκυριό. Σχολεία, κέντρα φροντίδας παιδιών, μουσεία και όλα εκτός από τα πιο απαραίτητα καταστήματα πρέπει να κλείσουν.
 • Οι δικηγόροι του ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange, θα ζητήσουν την προσωρινή απελευθέρωσή του σήμερα από τη φυλακή μέγιστης ασφάλειας στο Λονδίνο, δύο ημέρες αφότου ο δικαστής του Λονδίνου αποφάνθηκε κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ με τις κατηγορίες  της κατασκοπείας.
 • Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου κατέληξαν σε συμβιβασμό την Τρίτη, ο οποίος αύξησε τις τιμές σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν από τον Φεβρουάριο.
 • Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συλλαμβάνει δεκάδες ακτιβιστές. 53 αξιωματούχοι και ακτιβιστές συνελήφθησαν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια για τις προσπάθειές τους να επιλέξουν υποψηφίους για τις εκλογές της πόλης.

Washington Post

Η Washington Post αναφέρει στα άρθρα της τα εξής:

 • Ο Warnock κερδίζει τη θέση στη Γεωργία και κλειδώνει τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, καθορίζοντας την τύχη της νομοθετικής ατζέντας του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden.
 • Νωρίτερα, σε εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την πολιτεία, οι ψηφοφόροι του Τραμπ δήλωναν ότι οι προσπάθειες του προέδρου να ανατρέψει τις εκλογές, πλησίαζαν, ενώ ο στρατός ελπίζει να αποφύγει την πολιτική καταστροφή.
 • Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ στην Ατλάντα παραιτείται ξαφνικά και ο Τραμπ παρακάμπτει τον αναπληρωτή του επιλέγοντας προσωρινό διάδοχο.
 • Ο Kim Jong Un της Βόρειας Κορέας αναγνωρίζει οτι η οικονομία πιέζεται, καθώς απευθυνόμενος σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος, παραδέχτηκε την οικονομική ανεπάρκεια και άφησε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
 • Ο Λευκός Οίκος αρνείται τις αναφορές ότι ο Τραμπ θα βρίσκεται στη Σκωτία κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του Μπάιντεν, αφού η πρωθυπουργός της Nicola Sturgeon προειδοποιεί ότι το γκολφ δεν είναι απαραίτητο ταξίδι και διαμήνυσε στον πρόεδρο να μείνει μακριά.
 • Εργαζόμενος στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ φυλακίστηκε για κλοπή φωτογραφικού άλμπουμ της επίσκεψης του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο βοηθός τροφοδοσίας πήρε αντικείμενα αξίας 135.000 $ και πούλησε κάποια στο eBay.
 • Οι προβληματικές ειρηνευτικές συνομιλίες Αφγανιστάν-Ταλιμπάν συνεχίζονται εν μέσω βίας και κατηγοριών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τους αντάρτες για πλήθος δολοφονιών αμάχων.
 • Το Ιράν αρνείται ότι η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου της Νότιας Κορέας είναι ομηρεία, μιλώντας  για οφειλόμενα χρήματα, καθώς όπως διευκρίνισε, η Νότια Κορέα έχει παγώσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακά της στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η Σεούλ παρακρατεί τα χρήματα παράνομα.
 • Ο θάνατος εργαζομένης στην Κίνα στον τομέα της τεχνολογίας ξεσηκώνει οργή των εργαζομένων για τα εξαντλητικά ωράρια. Η νεαρή γυναίκα, που απασχολείτο στον διαδικτυακό γίγαντα Pinduoduo, πέθανε μετά το τέλος της εργάσιμης ημέρας, προκαλώντας κατακραυγή για τις  εργασιακές συνθήκες.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ , https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...