Αμερικανικός Τύπος: Ο F.D.A. ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για το Alzheimer – Ο εκατομμυριούχος Jeff Bezos πηγαίνει στο διάστημα

Η Γερουσία είναι έτοιμη να εγκρίνει ένα τεράστιο νομοσχέδιο βιομηχανικής πολιτικής για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να ανταγωνιστούν την Κίνα στον τομέα της μεταποίησης και της τεχνολογίας. Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν το μέτρο των 247 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι η πιο εκτεταμένη νομοθεσία για τη βιομηχανική πολιτική στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης την επιρροή της Κίνας, μεταξύ άλλων θεμάτων, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Την Κυριακή, ο γερουσιαστής Joe Manchin III είπε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την καταπολέμηση της καταστολής των ψηφοφόρων. Με αυτόν τον τρόπο, θέτει σε κίνδυνο τη φιλόδοξη ατζέντα του Μπάιντεν και εξουσιοδοτεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να παίρνει γραμμή από τον Τραμπ.


Ο F.D.A. ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για το Alzheimer, αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Το φάρμακο, το Aducanumab, το οποίο θα κυκλοφορήσει με το εμπορικό σήμα Aduhelm, θα είναι η πρώτη νέα θεραπεία εδώ και 18 χρόνια. Είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία που επιτίθεται στη διαδικασία της νόσου, αντί να αντιμετωπίζει απλώς τα συμπτώματα άνοιας.

Ωστόσο, η ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή του οργανισμού και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι το φάρμακο βοηθά πραγματικά. Οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακο τώρα, αλλά ο F.D.A. χορήγησε έγκριση υπό τον όρο ότι ο κατασκευαστής, η Biogen, θα διεξαγάγει μια νέα κλινική δοκιμή.


Η Αντιπρόεδρος Kamala Harris μίλησε στη Γουατεμάλα. Επιφορτισμένη με το σπάσιμο του κύκλου της μετανάστευσης που πυροδοτεί τις κομματικές εντάσεις στις ΗΠΑ, η Harris έχει δεσμευτεί να στείλει στην περιοχή 310 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι μόνο το πρώτο κομμάτι ενός τετραετούς σχεδίου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση των οικονομιών της Κεντρικής Αμερικής.

Ωστόσο την ίδια ημέρα που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Alejandro Giammattei, είχε ένα σκληρό μήνυμα για τους επίδοξους μετανάστες: «Μην έρχεστε». Παρόλα αυτά τα προγράμματα βοήθειας δεν ήταν αποτελεσματικά και αν και οι ΗΠΑ έστειλαν στη Γουατεμάλα περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία, τα ποσοστά υποσιτισμού και φτώχειας έχουν αυξηθεί και περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά προέρχονται από τη Γουατεμάλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Οι πρόσφατες εκλογές δείχνουν την ευρεία απογοήτευση, καθώς  οι ενδιάμεσες εκλογές στο Μεξικό μείωσαν την αριστερή πλειοψηφία του προέδρου Andrés Manuel López Obrador, απειλώντας τα σχέδιά του για αναμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ στο Περού, όπου ο προεδρικός αγώνας είναι πολύ κοντά να τελειώσει, η αριστερά και η δεξιά συγκρούονται για νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που έχουν από καιρό κυριαρχήσει.


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος των λύτρων που καταβλήθηκαν μετά την επίθεση στον κυβερνοχώρο Colonial Pipeline. Η κατάσχεση ήταν μια πρώτη του είδους προσπάθεια από μια νέα ειδική ομάδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να «απαγάγει» τα κέρδη μιας εγκληματικής ομάδας στον κυβερνοχώρο μέσω μιας εισβολής του πορτοφολιού Bitcoin. Η Colonial πλήρωσε λύτρα αξίας περίπου 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε Bitcoin σε μια ρωσική ομάδα πειρατείας που σταμάτησε τα επιχειρηματικά της δίκτυα τον Μάιο.«Το παλιό ρητό, «ακολουθήστε τα χρήματα», εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε τη Δευτέρα η Lisa Monaco, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας.


Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δύο μεγάλες κινήσεις που θα επηρεάσουν την πολιτική μετανάστευσης και τις συζητήσεις σχετικά με το φύλο, καθώς τη Δευτέρα, αρνήθηκε να δεχτεί μια ακρόαση για μια από τις τελευταίες διακρίσεις που βασίζονται στο φύλο στον ομοσπονδιακό νόμο, η οποία απαιτεί μόνο άνδρες να παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι αντίδικοι είπαν ότι ο νόμος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί τώρα που επιτρέπεται στις γυναίκες, όπως οι νεοσύλλεκτοι πεζοναύτες, να υπηρετούν από οποιαδήποτε θέση στο στρατό.

Το δικαστήριο δεν δικαιολόγησε την απόρριψη της υπόθεσης, αλλά εξέδωσαν δήλωση ότι το Κογκρέσο θα έπρεπε να έχει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το ζήτημα. Οι δικαστές αποφάσισαν επίσης ομόφωνα ότι οι μετανάστες σε «προσωρινή προστατευόμενη κατάσταση», οι οποίοι ήρθαν στη χώρα χωρίς άδεια και τους επετράπη να παραμείνουν προσωρινά για ανθρωπιστικούς λόγους, ενδέχεται να μην υποβάλλουν αίτηση για πράσινες κάρτες, μια απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.


Οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να πιστεύουν το ψέμα του Ντόναλντ Τραμπ ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020, καθώς σε ολόκληρη τη χώρα, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών αμφισβητιών διαδίδει ακόμη την πλάνη “Stop the Steal” (σταματήστε την κλοπή). Στην Αριζόνα, ένας υπερβολικά λανθασμένος «έλεγχος» των εκλογών, απομακρύνει μερικούς Ρεπουμπλικάνους.  

Καθώς ο Τραμπ σχεδιάζει να επαναλάβει τακτικές συγκεντρώσεις αυτό το καλοκαίρι, που θα τον βοηθήσει να διαδώσει το μήνυμά του, αλλά παρά τις απαγορεύσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη χαμηλή αναγνωσιμότητα του ιστολογίου του, οι πιστοί υποστηρικτές του εξακολουθούν να προωθούν τα λόγια του Τραμπ στις ανακοινώσεις τους.


Μια άσχημη στιγμή στην ιστορία του Καναδά, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα λείψανα 215 αυτόχθονων παιδιών σε μια μαζική ταφή στο οικοτροφείο  Kamloops Indian Residential School. Η ανακοίνωση τον περασμένο μήνα ότι βρέθηκαν τα λείψανα 215 αυτόχθονων παιδιών, προκάλεσε νέα ώθηση σε μια εθνική συζήτηση στο έθνος για να εξιλεώσει την ιστορία του Καναδά για την εκμετάλλευση των αυτόχθονων κατοίκων.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς τόσα παιδιά κατέληξαν σε αυτόν τον ομαδικό τάφο. Ο Καναδάς, από το 1883 έως το 1996, ανάγκασε περίπου 150.000 παιδιά από αυτόχθονες οικογένειες να φοιτήσουν στα διαβόητα αυτά σχολεία, τα οποία ανάγκαζαν τα παιδιά, που είχαν παρθεί βίαια από τις οικογένειές τους, να αφομοιωθούν στη δυτική κουλτούρα. Ο αρχηγός της επιτροπής που ιδρύθηκε το 2015, πιστεύει ότι «πολύ περισσότερα από 10.000» παιδιά πέθαναν ή εξαφανίστηκαν, ενώ η εκτίμηση της επιτροπής ήταν 4.100.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2015, ο πρωθυπουργός Justin Trudeau έχει δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση της ζωής των αυτόχθονων, αλλά οι αυτόχθονες ηγέτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Αυτοσχέδια μνημεία παιδικών μοκασινιών ή παπουτσιών, έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και μπροστά από το Κοινοβούλιο, ενώ αναμένεται από τους ερευνητές να βρεθούν ακόμη περισσότερα λείψανα.


Ο εκατομμυριούχος Jeff Bezos πηγαίνει στο διάστημα, ενώ όπως ανακοίνωσε παραιτείται από διευθύνων σύμβουλος της Amazon στις 5 Ιουλίου για να επικεντρωθεί περισσότερο σε έργα όπως το Blue Origin. Ο Bezos θα είναι στο σκάφος όταν η εταιρεία πυραύλων του, Blue Origin, θα εκτοξεύσει τον πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο στις 20 Ιουλίου. Φέρνει τον αδερφό του Mark και η εταιρεία δημοπρατεί μια θέση επιβατών, με την υποβολή προσφορών να έχει φτάσει τα 2,8 εκατομμύρια δολάρια.


Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έσπασε ρεκόρ παρά την πανδημία. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου μειώθηκαν πέρυσι, αλλά η μείωση δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει η συσσώρευση αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η ποσότητα που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης έσπασε ένα νέο ρεκόρ τον περασμένο μήνα, φτάνοντας για άλλη μια φορά στα υψηλότερα επίπεδα στην ανθρώπινη ιστορία παρά την προσωρινή πτώση στην καύση ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως που προκλήθηκε από την πανδημία, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι παγκόσμιες εκπομπές μειώθηκαν προσωρινά πέρυσι, καθώς οι χώρες έκλεισαν εν μέσω πανδημίας, κλείνοντας επιχειρήσεις και εργοστάσια. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο κόσμος εκπέμπει 5,8% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα το 2020 από ό,τι το 2019, τη μεγαλύτερη πτώση για ένα χρόνο που καταγράφηκε ποτέ. Αυτές οι μετρήσεις είναι περίπου μισό % υψηλότερες από το προηγούμενο υψηλό των 417 μερών ανά εκατομμύριο, που καθορίστηκε τον Μάιο του 2020, που έδειξαν οι μετρήσεις από επιστημονικά όργανα στο ηφαίστειο Mauna Loa στη Χαβάη, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές αναλύσεις.


Ένα τεταμένο καλοκαίρι προβλέπεται για τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς για πάνω από δύο δεκαετίες μετά τον αιματηρό 30χρονο αντάρτικο πόλεμο της Βόρειας Ιρλανδίας, το Brexit έχει εξαπλώσει τα θρησκευτικά πάθη σε τέτοιο βαθμό που δεν υπήρξε εδώ και χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έληξε δεκαετίες σεχταριστικών συγκρούσεων.

Πριν από δύο μήνες, ένα οχυρό προπύργιο στο Μπέλφαστ κάηκε καθώς μασκοφόροι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και βόμβες βενζίνης στην αστυνομία για να διαμαρτυρηθούν για την «προδοσία Brexit» με την έναρξη της σεζόν των πιστών τον επόμενο μήνα, υπάρχουν φόβοι ότι η έκρηξη βίας ήταν μόνο μια πράξη προθέρμανσης.

Αυτά τα πάθη θα μπορούσαν να φουσκώσουν ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος εάν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το κύριο ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα, Sinn Fein, γίνει το μεγαλύτερο κόμμα σε έναν τομέα διχασμένων, αποθαρρυμένων συνδικαλιστών.


Πώς η μετάλλαξη Alpha, που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία έγινε γρήγορα η κυρίαρχη μετάλλαξη τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ και σάρωσε τον κόσμο αφήνοντας τους επιστήμονες να αναρωτιούνται γιατί. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι  η Alpha απενεργοποιεί την πρώτη γραμμή της ανοσοποιητικής άμυνας στο σώμα μας, δίνοντας στην μετάλλαξη περισσότερο χρόνο για να πολλαπλασιαστεί και να σιγήσει προσωρινά το συναγερμό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ιολόγοι στο University College του Λονδίνου σύγκριναν ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα μολυσμένα με Alpha με αυτά που είχαν μολυνθεί με προηγούμενες μεταλλάξεις. Διαπίστωσαν ότι τα μολυσμένα με άλφα κύτταρα παράγουν δραστικά λιγότερη ιντερφερόνη, μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί ένα πλήθος ανοσολογικής άμυνας.

Οι ιολόγοι εικάζουν ότι όταν τελικά επιτευχθεί η καθυστερημένη ανοσοαπόκριση, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με άλφα έχουν πιο ισχυρή αντίδραση, με βήχα και βλέννα που είναι γεμάτη από τον ιό κάνοντας την μετάλλαξη ακόμη ισχυρότερη στη διάδοση.


Η ελονοσία είναι πολύ πιο θανατηφόρα στην Αφρική από τον κορονοϊό, που έχει σκοτώσει περίπου 130.000 ζωές στην ήπειρο τους τελευταίους 15 μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο, μόνο ο κορονoϊός έχει κινητοποιήσει την αύξηση των παγκόσμιων πόρων για  ταχέως αναπτυσσόμενα εμβόλια.

Στη Μπουρκίνα Φάσο, μια θανατηφόρα απειλή γεμίζει τάφους, ενώ οι ερευνητές την αποκαλούν ξεχασμένη επιδημία, η οποία σκοτώνει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά στην Αφρική. Οι επιστήμονες στη Μπουρκίνα Φάσο στοχεύουν να αξιοποιήσουν την ορμή πίσω από την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού για να τερματίσουν την πιο επείγουσα απειλή της περιοχής.

Το υποψήφιο εμβόλιο, γνωστό ως R21, είναι το πρώτο του είδους του που ξεπερνά το όριο του 75% του ΠΟΥ, δημιουργώντας ελπίδες και ταυτόχρονα  μια πιεστική ερώτηση: Εάν η Pfizer και η Moderna μπορούν να επιταχύνουν μια ανάπτυξη στα εμβόλια, γιατί αυτή η προσπάθεια διαρκεί τόσο πολύ; Οι εργασίες για το R21, που αναπτύχθηκαν από το Jenner Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ξεκίνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από μια δεκαετία πριν.

Τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν προέγκριση από τον ΠΟΥ κάτι που προσελκύει χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποστήριξη από χορηγούς παγκοσμίως και το πρώτο βήμα για σχεδόν κάθε εμβόλιο που χρησιμοποιείται στην Αφρική, ενώ συνήθως ακολουθεί κανονιστική έγκριση από τις χώρες.

Πηγές: https://www.washingtonpost.com/, https://www.nytimes.com/, https://nypost.com/, https://www.reuters.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...