Αμερικανικός Τύπος: Ο Ιρανός σκληροπυρηνικός συντηρητικός υποψήφιος, Ebrahim Raisi, εξελέγη πρόεδρος – Χωρίς Ισπανία και Ελλάδα η νέα πράσινη λίστα της Βρετανίας

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εντείνει την προσπάθειά του οι Αμερικανοί να κάνουν το εμβόλιο κατά του Covid-19 καθώς η ανησυχητική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε κράτη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ενώ το 65% των ενηλίκων έκαναν τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το C.D.C. Είναι όλο και πιο πιθανό ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν τον στόχο του Μπάιντεν στις 4 Ιουλίου να εμβολιαστεί εν μέρει το 70% των Αμερικανών κατά του ιού. Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι όσοι αποτύχουν να εμβολιαστούν, κινδυνεύουν να μολυνθούν από «μια μετάλλαξη που είναι πιο εύκολα μεταδοτική, δυνητικά θανατηφόρα και ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους νέους». Μέρος της καθυστέρησης του εμβολιασμού μπορεί να αποδοθεί στην Johnson & Johnson, καθώς τα προβλήματα παραγωγής του και μια σύντομη παύση σχετικά με τη χρήση του μονοδοσικού της εμβολίου, την εμπόδισαν να γίνει ο καθοριστικός παράγοντας αλλαγής που οι αξιωματούχοι υγείας σε όλη τη χώρα, πίστευαν ότι θα ήταν.

Οι καθολικοί επίσκοποι των ΗΠΑ ενέκριναν μια αμφιλεγόμενη πρόταση για την κοινωνία, η οποία επιδιώκει να αρνηθεί Μυστήριο στον Πρόεδρο, λόγω της στάσης του σχετικά με τις αμβλώσεις. Παραβιάζοντας προειδοποίηση από το Βατικανό, η ομάδα υπερψήφισε δήλωση σχετικά με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, μια απόφαση που απευθύνεται στον Μπάιντεν, τον δεύτερο καθολικό πρόεδρο του έθνους, ο οποίος παρακολουθεί τακτικά τη Λειτουργία σε όλη του τη ζωή. Η κίνηση αποκαλύπτει έναν μοναδικά αμερικανικό καθολικισμό που διαφωνεί όλο και περισσότερο με τη Ρώμη. Οι επίσκοποι αναμένεται να ψηφίσουν για την επικείμενη δήλωση τον Νοέμβριο, πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, και οι υποστηρικτές κατά της άμβλωσης βλέπουν ήδη πολιτική ευκαιρία στο σχέδιο των επισκόπων.

Το χρηματιστήριο υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση σε μια μέρα για περισσότερο από ένα μήνα, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια. Το S&P 500 υποχώρησε 1,3 %, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, φέρνοντας τις απώλειες για την εβδομάδα στο 1,9 %, τη χειρότερη εμφάνιση επί σχεδόν τέσσερις μήνες. Η Wall Street επικεντρώθηκε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τη δυνατότητα να αυξήσει τα επιτόκια ή να λάβει άλλα μέτρα για να μειώσει την έκτακτη στήριξή της στην οικονομία. Η κεντρική τράπεζα είπε αυτή την εβδομάδα ότι δεν είχε άμεσα σχέδια να αλλάξει την πολιτική της, αλλά δημοσιοποίησε προβλέψεις που έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται το 2023.

Τα κρατικά νομοθετικά σώματα που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους επιδιώκουν να ανατρέψουν τις προτάσεις νόμου για έλεγχο των όπλων του προέδρου Μπάιντεν. Στο Missouri, ένας νέος νόμος απειλεί με πρόστιμο 50.000 δολαρίων, αστυνομικούς που επιβάλλουν ομοσπονδιακούς νόμους περί πυροβόλων όπλων. Ενώ το νομοσχέδιο πιθανότατα θα έχει ελάχιστο άμεσο αντίκτυπο στην επιβολή, στοχεύει να προφυλάξει από οποιαδήποτε μελλοντική νομοθεσία ελέγχου όπλων από την Ουάσιγκτον. Τουλάχιστον οκτώ άλλα νομοθετικά σώματα που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, όπως στο Τέξας.Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Αριζόνα επιτέθηκαν στην Katie Hobbs, τη Δημοκρατική υπουργό Εξωτερικών, επειδή αντιτάχθηκε στις προσπάθειές τους να ανατρέψουν τις προεδρικές εκλογές. Όμως αντεπιτέθηκε, η δύναμη της στην πολιτεία έχει αυξηθεί ραγδαία και τώρα βάζει υποψηφιότητα για κυβερνήτης.

Η Ρωσία και άλλα μετα-σοβιετικά κράτη χρησιμοποιούν τα αγγλικά δικαστήρια για να κυνηγήσουν εχθρούς. Με  δικηγόρους και ιδιωτικούς ντετέκτιβς στο Λονδίνο, η Ρωσία και άλλες αυταρχικές κυβερνήσεις εξόπλισαν τα δικαστήρια της Βρετανίας για να διεξάγουν νομικό πόλεμο εναντίον πλούσιων μεγιστάνων που έχουν χάσει τη θέση τους και έφυγαν στο εξωτερικό τις δεκαετίες μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.  Μια έρευνα από τους Times και το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας αποκαλύπτει πως οι τεράστιες νομικές αμοιβές και οι αμφισβητήσιμες τακτικές στα αγγλικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας εξουσίας για την εξέταση αποδεικτικών στοιχείων που αποκτήθηκαν διεφθαρμένα, δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας μπορούν να νομιμοποιήσουν τη βίαιη μορφή της πολιτικής τους.

Ο Ιρανός σκληροπυρηνικός συντηρητικός υποψήφιος, Ebrahim Raisi, εξελέγη πρόεδρος. Ο κ. Raisi, επικεφαλής των δικαστικών αρχών του Ιράν, έχει το προβάδισμα με 90% των ψήφων, στις 17 από τις 28 εκατομμύρια ψήφους που καταμετρήθηκαν, ενώ παραιτήθηκαν δύο αντίπαλοι υποψήφιοι, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Πολλοί ψηφοφόροι απείχαν από τις εκλογές, θεωρώντας ότι οι ψήφοι τους δεν θα είχαν νόημα σε εκλογές που θεωρούν ότι χειραγωγούνται υπέρ του Raisi, ο οποίος είναι κοντά στον ανώτατο ηγέτη, Ayatollah Ali Khamenei, ο οποίος έχει ιστορικό σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσοι εμφανίστηκαν στις κάλπες αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki, κατηγόρησε ως «ανοησία» μια έκθεση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε κρατήσει ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που προοριζόταν για την Ουκρανία ύψους 100 εκ. δολαρίων. Η έκθεση του Politico, ανέφερε ότι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έθεσαν την παράδοση της βοήθειας -η οποία περιλάμβανε πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα- σε αναμονή μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι αποσύρει ορισμένα ρωσικά στρατεύματα από θέσεις κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας στα τέλη Απριλίου. «Η ιδέα ότι έχουμε συγκρατήσει τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία είναι ανοησία», δήλωσε η Psaki.  «Μόλις την περασμένη εβδομάδα – ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας – παρείχαμε ένα πακέτο βοήθειας ασφαλείας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων», είπε, σημειώνοντας επίσης τη δήλωση του Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου ότι οι ΗΠΑ «θα κάνουν ό, τι μπορούν για να θέσουν την Ουκρανία σε θέση να συνεχίσει να αντιστέκεται στη ρωσική επίθεση». Είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε τις αναφορές για σημαντική δράση εξωτερικής πολιτικής που αφορά την Ουκρανία, καθώς τη Δευτέρα, ο πρόεδρος αρνήθηκε τον ισχυρισμό του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ «επιβεβαίωσαν» πως η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης θα επιτρεπόταν να συμμετάσχει στη διατλαντική συμμαχία. Η Ρωσία δήλωσε εδώ και πολύ καιρό ότι θεωρεί μια τέτοια κίνηση ως κόκκινη γραμμή.

Η Ελλάδα απελαύνει σχεδόν δύο φορές περισσότερους μετανάστες από όσους έφτασαν παράνομα στη χώρα, τους πρώτους 5 μήνες του 2021, ισχυρίζεται η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να μειώνει τον αριθμό των μεταναστών που ζουν στα νησιά του Αιγαίου, με τον αριθμό να μειώνεται κατά 71% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι αφίξεις έχουν επίσης μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, 4.951 μετανάστες απομακρύνθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, ορισμένοι απελάθηκαν σε τρίτες χώρες και άλλοι ανακατανέμονται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την ίδια περίοδο, η Ελλάδα είδε 2.891 νέες αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και στην περιοχή του Έβρου, μείωση 68% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, όπου σημειώθηκαν 9.421 νέες αφίξεις. Τον Μάιο του 2020, 92.463 αιτούντες άσυλο ζούσαν σε σπίτια και δομές που διοικεί το ελληνικό υπουργείο μετανάστευσης, αλλά από τότε οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν σε 53.705 τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Παρά την οικοδόμηση ενός νέου συνοριακού τείχους στην περιοχή του Έβρου, καθώς και την πρόσφατη ανάπτυξη ηχητικών κανονιών για να αποτρέψει τους μετανάστες, χιλιάδες μετανάστες εξακολουθούν να ζουν σε στρατόπεδα μεταναστών στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Η πράσινη λίστα ταξιδιών θα ενημερωθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι Βρετανοί θα απογοητευτούν σχετικά με την Ισπανία και την Ελλάδα, που είναι οι αγαπημένοι τους προορισμοί διακοπών και αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την επόμενη ενημέρωση στις 28 Ιουνίου.Μόνο 11 χώρες παραμένουν στη λίστα χωρίς καραντίνα, αν και οι περισσότερες από αυτές δεν καλωσορίζουν τους Βρετανούς.Αυτό οφείλεται στην αύξηση των περιπτώσεων της μετάλλαξης Delta που είναι πιο μεταδοτική, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 11.007 νέες περιπτώσεις την Πέμπτη, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο.Ωστόσο, υπάρχει η ελπίδα ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί θα μπορούσαν να αποφύγουν τους περιορισμούς  από τον επόμενο μήνα.Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να γίνει μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου, λόγω των νέων μέτρων και προτάσεων για διαβατήρια εμβολίων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πρόταση για πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα δεν υπόκειται σε αμοιβαία συμφωνία και οι Βρετανοί πρέπει να ελέγξουν τους περιορισμούς εισόδου πριν ταξιδέψουν.Η Γαλλία αυτή τη στιγμή επιτρέπει μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς, ενώ η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν απαγορεύσει τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της μετάλλαξης Delta.Η Ισπανία είναι μία από τις λίγες χώρες χωρίς περιορισμούς εισόδου για Βρετανούς, ενώ προορισμοί όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα απαιτούν αρνητικό τεστ κατά την άφιξη.

Πηγές : https://nypost.com/   https://www.the-sun.com/   https://www.breitbart.com/ https://www.wsj.com/ https://www.washingtonpost.com/ https://www.nytimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...