Αμερικανικός Τύπος: Ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων έως τις 4 Ιουλίου

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία μπλόκαραν την νομοθεσία για τα δικαιώματα ψήφου που πρόκειται να έρθει στο Κογκρέσο. Αυτό είναι πλήγμα για τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να αντιμετωπίσουν ένα κύμα περιορισμών στις εκλογές σε επίπεδο κράτους και να τερματιστεί η νομοθετική ασυμφωνία.  Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι δημοκρατικοί γερουσιαστές δήλωσαν ότι η ήττα ήταν μόνο η αρχή της προσπάθειάς τους να οδηγήσουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα δικαιώματα ψήφου και δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους τις επόμενες εβδομάδες. «Στον αγώνα για τα δικαιώματα ψήφου, αυτή η ψηφοφορία ήταν το αρχικό όπλο, όχι η γραμμή τερματισμού», δήλωσε ο γερουσιαστής Chuck Schumer, Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης και ηγέτης της πλειοψηφίας. Ωστόσο, ο αποκλεισμός των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία άφησε τους Δημοκρατικούς χωρίς σαφή πορεία προς τα εμπρός και χωρίς μέσο για να αντιστρέψουν τους περιοριστικούς νόμους για την ψήφο. Προς το παρόν, εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποφασίσει εάν θα αμφισβητήσει οποιονδήποτε από τους κρατικούς νόμους στο δικαστήριο, μια χρονοβόρα διαδικασία με περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας.

Τέσσερις Σαουδάραβες που συμμετείχαν στη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post, Jamal Khashoggi το 2018, έλαβαν παραστρατιωτική εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες το προηγούμενο έτος με σύμβαση εγκεκριμένη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με έγγραφα και άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία. Η εκπαίδευση έγινε στην μυστική μονάδα που ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία του κ. Khashoggi η οποία ξεκίνησε μια εκτεταμένη εκστρατεία απαγωγής, κράτησης και βασανιστηρίων Σαουδάραβων πολιτών με εντολή του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, για να συντρίψει τη διαφωνία μέσα στο βασίλειο. Η εκπαίδευση παρασχέθηκε από την εταιρεία ασφαλείας Tier 1 Group που εδρεύει στο Αρκάνσας, η οποία ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία Cerberus Capital Management. Η εταιρεία αναφέρει ότι η εκπαίδευση ήταν αμυντικής φύσης και σχεδιάστηκε για την καλύτερη προστασία των Σαουδάραβων ηγετών. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενέκριναν την εκπαίδευση γνώριζαν ότι οι Σαουδάραβες συμμετείχαν στην καταστολή εντός της Σαουδικής Αραβίας. Όμως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενέκρινε στρατιωτική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε άτομα που πραγματοποίησαν την στυγερή δολοφονία ενός δημοσιογράφου δείχνει πόσο στενές είναι οι σχέσεις των ΗΠΑ με ένα αυταρχικό κράτος, ακόμη και αν οι πράκτορές του διέπραξαν τρομερές παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χορήγησε αρχικά άδεια παραστρατιωτικής εκπαίδευσης της Βασιλικής Φρουράς της Σαουδικής Αραβίας στην Ομάδα Tier 1 από το 2014, κατά τη διάρκεια της διοίκησης Ομπάμα, ενώ η εκπαίδευση συνεχίστηκε τουλάχιστον κατά το πρώτο έτος της θητείας του πρώην προέδρου Donald J. Trump. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν χορήγησε άδειες στην ομάδα της κατηγορίας 1 για την εκπαίδευση στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο εκπρόσωπος του, Ned Price δήλωσε: «Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει σημαντικές απειλές στην επικράτειά της και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε το Ριάντ να ενισχύσει την άμυνά του».

Καθώς τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν, υπάρχει αυξημένη ανησυχία ότι οι βετεράνοι των μακροχρόνιων πολέμων της Αμερικής αντιμετωπίζουν κίνδυνο αυτοκτονίας και άλλων διανοητικών διαταραχών για την υγεία τους. Μια νέα έκθεση του Costs of War στο Πανεπιστήμιο Brown διαπίστωσε ότι περίπου 30.177 στρατιωτικοί εν ενεργεία και βετεράνοι που έχουν υπηρετήσει από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, έχουν αυτοκτονήσει, σε σύγκριση με τις 7.057 που σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Μεταξύ εκείνων που αυτοκτόνησαν, δεν υπηρετούσαν όλοι σε μάχιμες θέσεις, αποδεικνύοντας ότι τα προβλήματα που οδήγησαν στις αυτοκτονίες τους δεν ήταν ο μεγάλος αριθμός σοβαρά τραυματισμένων. Η μελέτη επισήμανε την έκθεση των μελών της υπηρεσίας σε ψυχικά, ηθικά και σεξουαλικά τραύματα, πρόσβαση σε όπλα και δυσκολία επανένταξης στην κανονική ζωή. Το συνολικό ποσοστό αυτοκτονιών για τους βετεράνους είναι 1,5 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό για τους πολίτες. Μετά την  11η  Σεπτεμβρίου σε βετεράνους μεταξύ 18 ετών και 35 ετών, το ποσοστό είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από όλους τους πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση και διπλάσιο από αυτό των πολιτών στην ίδια ηλικία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick B. Garland απέφυγε να κάνει αναφορά στην πολιτικοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της διοίκησης Trump, σημειώνοντας ότι ο ανεξάρτητος γενικός επιθεωρητής ερευνά ήδη σχετικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων ερευνών διαρροών και απόπειρες ανατροπής των εκλογών. Οι Δημοκρατικοί και πρώην υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης πίεσαν τον κ. Γκάρλαντ να αποκαλύψει τυχόν προσπάθειες του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να ασκήσει την εξουσία της ομοσπονδιακής επιβολής του νόμου για την προώθηση της προσωπικής του ατζέντας. Οι εκκλήσεις τους για πλήρη έρευνα έγιναν πιο έντονες μετά από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι ο κ. Τραμπ ώθησε αξιωματούχους του υπουργείου να τον βοηθήσουν να αποκαταστήσει την εκλογική του ήττα και οι εισαγγελείς πήραν μέτρα για να σταματήσουν τις διαρροές. Απαντώντας σε ερωτήσεις από δημοσιογράφους στο Τμήμα Δικαιοσύνης την Τρίτη, ο κ. Garland είπε ότι ο έλεγχος των ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης είναι μια «περίπλοκη ερώτηση».

Ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων έως τις 4 Ιουλίου και θα φτάσει σε αυτό το ορόσημο μόνο για άτομα ηλικίας 27 ετών και άνω. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπάιντεν δεν κατάφερε να επιτύχει έναν στόχο εμβολιασμού που έχει θέσει. Εάν το ποσοστό των εμβολιασμών για ενήλικες συνεχιστεί με τον τρέχοντα μέσο όρο των επτά ημερών, η χώρα θα έρθει λίγο πίσω από τον στόχο του κ. Μπάιντεν, με περίπου το 67% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί εν μέρει έως τις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν υποστηρίξει ότι η μείωση κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες δεν είναι σημαντική, δεδομένης της προόδου που έχει σημειώσει το έθνος έναντι του Covid-19. «Έχουμε δημιουργήσει ένα ασύγκριτο, πρώτο στο είδους του, εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού», δήλωσε ο Jeffrey D. Zients, συντονιστής για την αντιμετώπιση πανδημιών του Λευκού Οίκου. “Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα”.

Η πανδημία εξαπλώνεται στην Αφρική, καθώς εμφανίζονται πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές πιέζονται πέρα από τα όριά τους, ενώ λιγότερο από το 1% των ανθρώπων της ηπείρου έχουν εμβολιαστεί ακόμη και μερικώς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη στην Κένυα, όπου η μετάλλαξη Delta βρέθηκε για πρώτη φορά, στην κομητεία Kisumu, όπου υπάρχει τώρα ένα ποσοστό θετικότητας 23% και νοσούν ως επί το πλείστον νέοι. Αξιωματούχοι της υγείας λένε ότι φοβούνται ένα καταστροφικό κύμα όπως αυτό που ξέσπασε στην Ινδία αυτή την άνοιξη. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid στην Αφρική αυξήθηκαν την εβδομάδα κατά περισσότερο από 20%, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από σχεδόν 40 έθνη, δήλωσε ο WHO. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πραγματική κλίμακα υπερβαίνει κατά πολύ τα αναφερόμενα στοιχεία. Οι δοκιμές και η ανίχνευση παραμένουν μια πρόκληση για πολλές χώρες και πολλές δεν συλλέγουν δεδομένα θνησιμότητας.

Το Βατικανό έχει εκφράσει βαθιές επιφυλάξεις στην ιταλική κυβέρνηση σχετικά με ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Όσοι υποστηρίζουν τη νομοθεσία λένε ότι διασφαλίζει την L.G.B.T.Q. κοινότητα, καθώς οι Ιταλοί καθυστέρησαν την νομοθεσία για προστασία από τη βία και τις διακρίσεις. Ωστόσο, το Βατικανό πιστεύει ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει εγγυημένες θρησκευτικές ελευθερίες και ότι ενδέχεται να εκθέσει βασικές εκκλησιαστικές πεποιθήσεις, όπως η χειροτονία μόνο ανδρών και η μη αναγνώριση γάμου ομοφυλοφίλων, καθώς και κατηγορίες για εγκληματική διάκριση. Ο ιστορικός της εκκλησίας, Alberto Melloni, δήλωσε ότι η επιστολή σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργού Εξωτερικών της Αγίας Έδρας ισοδυναμούσε με τη μοναδική κλιμάκωση των προσπαθειών του Βατικανού να επηρεάσει τις υποθέσεις του ιταλικού κράτους, λέγοντας: «Είναι μια άνευ προηγουμένου πράξη».

Ο Eric Adams προηγείται στις δημοτικές εκλογές της πόλης της Νέας Υόρκης, με ένα σύστημα που μπορεί να καθυστερήσει το αποτέλεσμα έως τα μέσα Ιουλίου. Ο Eric Adams, σε μήνυμα που επικεντρώθηκε σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, εμφανίστηκε την Τρίτη με σημαντικό προβάδισμα. Στο 82%, ο κ. Adams, συγκεντρώνει το 31,6% εκείνων που ψήφισαν αυτοπροσώπως την Τρίτη ή κατά τη διάρκεια της πρώιμης περιόδου ψηφοφορίας, καθώς οι Νεοϋορκέζοι επέλεξαν έναν δήμαρχο για να οδηγήσει το άνοιγμα της πόλης και στην οικονομική ανάκαμψη. Το αρχικό αποτέλεσμα προέκυψε μετά από μια έντονη προεκλογική εκστρατεία που καθορίστηκε από συζητήσεις για τη δημόσια ασφάλεια και την οικονομία, την πολιτική εμπειρία και την προσωπική ηθική, καθώς οι υποψήφιοι παρουσίασαν αποκλίνουσες προτάσεις για το πώς θα οδηγούσαν τη Νέα Υόρκη στο μέλλον της μετά την πανδημία. Η Maya Wiley, πρώην σύμβουλος του Δημάρχου Bill de Blasio, ήταν στη δεύτερη θέση με 22,3%, ενώ η  Kathryn Garcia, πρώην επίτροπος υγείας, ήταν στην τρίτη θέση με 19,7%.

Πηγές: https://www.washingtonpost.com/  https://www.nytimes.com/ https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...