Αμερικανικός Τύπος: Ο Μπάιντεν αναχωρεί σήμερα για την Ευρώπη – Οι βουλευτές στο Ισραήλ θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης την Κυριακή

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Eurokinissi

Ο Μπάιντεν αναχωρεί σήμερα για την Ευρώπη, όπου θα συζητήσει για  την Κίνα και την αλλαγή του κλίματος, θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ στοχεύει να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος θα φέρει στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό έγγραφα σχετικά με τις παρατεταμένες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ΗΠΑ, ενώ θα περάσει την επόμενη εβδομάδα με μια σειρά από συναντήσεις κορυφής που στηρίζονται από ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού και μια ανάκαμψη της οικονομίας, κάνοντας την υπόθεση ότι η Αμερική επέστρεψε και είναι έτοιμη να οδηγήσει τη Δύση εκ νέου σε αυτό που αποκαλεί υπαρξιακή σύγκρουση μεταξύ δημοκρατιών και αυταρχιών.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται συναντήσεις στη Βρετανία με ηγέτες της ομάδας των 7 πλουσιότερων κρατών, ακολουθούμενες από επισκέψεις στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την τελευταία ημέρα του κ. Μπάιντεν, στη Γενεύη, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με τον Πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας.

Το πρωταρχικό καθήκον του κ. Μπάιντεν είναι να προσφέρει τη διπλωματική ηρεμία που στερούνταν τέτοιων συναντήσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών κατά των οποίων ο κ. Τραμπ έκοψε σχέσεις με στενούς συμμάχους, απειλούσε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και αγκάλιασε τον Πούτιν και άλλους μονάρχες, θαυμάζοντας τη δύναμή τους.


Οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί πλήρωσαν σχετικά μικρό ή και καθόλου σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για χρόνια, σύμφωνα με τα αρχεία του  I.R.S. που δόθηκαν από την ProPublica. Η ανάλυση του ειδησεογραφικού οργανισμού έδειξε ότι οι δισεκατομμυριούχοι πλήρωσαν μόλις 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για τα 401 δισεκατομμύρια δολάρια του πλούτου τους, μεγάλο μέρος των οποίων δεν θεωρείται φορολογητέο εισόδημα, εκτός εάν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πωληθούν και πραγματοποιηθεί κέρδος. Υπάρχουν κενά που μπορούν να περιορίσουν τη φορολογική ευθύνη.

Το 2011, όταν ο πλούτος του Jeff Bezos αυξήθηκε στα 18 δις δολάρια, κατάφερε να απαιτήσει έκπτωση φόρου 4.000 $ για τα παιδιά του.  Η έκθεση έρχεται καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να αναθεωρήσει τον φορολογικό κώδικα έτσι ώστε οι εταιρείες και οι πλούσιοι να πληρώσουν περισσότερα. Ο Μπάιντεν πρότεινε την αύξηση του ανώτατου οριακού συντελεστή φόρου εισοδήματος, ενώ αξιωματούχοι της διοίκησης δήλωσαν ότι οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν την αποκάλυψη των ιδιωτικών φορολογικών πληροφοριών, οι οποίες μπορεί να αποτελούν ποινικό αδίκημα.


Νέα έκθεση, 127 σελίδων, της Γερουσίας αποκαλύπτει την πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή έρευνα μέχρι σήμερα για τις αποτυχίες ασφαλείας στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ απέτυχαν να προειδοποιήσουν την αστυνομία όταν οι υπέρ του Τραμπ εξτρεμιστές απειλούσαν να «κατακλύσουν το Καπιτώλιο».

Ένα σημείωμα του F.B.I. στις 5 Ιανουαρίου που προειδοποιούσε για άτομα που ταξιδεύουν στην Ουάσιγκτον για «πόλεμο», ποτέ δεν έφτασε στους αξιωματούχους και η αστυνομία του Καπιτωλίου απέτυχε να διαδώσει πληροφορίες που συνέλεξε ήδη τον Δεκέμβριο σχετικά με την απειλή.”Εάν δεν εμφανιστούν, μπαίνουμε στο Καπιτώλιο ως το Τρίτο Ηπειρωτικό Συνέδριο και πιστοποιούμε τους εκλογείς του Trump”, ανέφερε ανάρτηση, ενώ άλλη έλεγε: «Φέρτε όπλα. Ή τώρα ή ποτέ».


Καθώς ο πληθωρισμός απλώνεται ανησυχητικά στον κόσμο, το Πεκίνο κινείται γρήγορα για να προστατεύσει τα εργοστάσια και τους χώρους εργασίας του από τη ζημιά. Τα σχέδια του περιλαμβάνουν επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις που πληρώνουν για εμπορεύματα και όρια στην εμπορία εμπορευμάτων για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας.

Προς το παρόν, οι Κινέζοι κατασκευαστές και όχι οι καταναλωτές, αισθάνονται την αύξηση των τιμών και τα μέτρα ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση αντί να την σταματήσουν, ενώ αυτό το κόστος μπορεί να γίνει αισθητό σε όλο τον κόσμο. Οι τιμές αυξάνονται στις ΗΠΑ και αλλού σε σόγια, χαρτοπετσέτες και άλλα προϊόντα, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια οικονομία. Νέα εμπορικά δεδομένα δείχνουν ότι οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ θα εξαρτηθούν από το ποσοστό ανάκαμψης άλλων εθνών.


Οι βουλευτές στο Ισραήλ θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης την Κυριακή σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, που θα τερματίσει ενδεχομένως τη 12ετή θητεία του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου. Θα ξεκαθαρίσει τον δρόμο για την πιθανή αντικατάστασή του, με τον  Ναφτάλι Μπενέτ, που αντιτίθεται σε ένα παλαιστινιακό κράτος και πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να προσαρτήσει μεγάλο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και θα οδηγήσει σε μια ιδεολογικά διαφορετική συμμαχία που περιλαμβάνει την άκρα αριστερά έως τη σκληρή δεξιά και περιλαμβάνει και ένα ανεξάρτητο αραβικό κόμμα.

Όμως, η ευθραυστότητα της συμμαχίας και η πλειοψηφία της -61 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου- είναι ένα γεγονός που άφησε πολλούς να αναρωτιούνται αν ο συνασπισμός θα διαρκέσει μέχρι την ψηφοφορία, πόσο μάλλον μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας του.


Τα εμβόλια ενδέχεται να είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο για παιδιά στις ΗΠΑ, από 6 μηνών. Η Pfizer και η Moderna δοκιμάζουν τα εμβόλια τους σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και αναμένουν αποτελέσματα για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια μετά από λοίμωξη με τον κορονοϊό, αν και οι γιατροί συνεχίζουν να συναντούν σπάνιες περιπτώσεις φλεγμονώδους συνδρόμου πολλαπλών συστημάτων σε παιδιά, μια κατάσταση που συνδέεται με τον κορονοϊό και που μπορεί να επηρεάσει διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Οι ΗΠΑ δεν θα είναι η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει ένα εμβόλιο για μικρά παιδιά, αφού η Κίνα ενέκρινε το Sinovac για παιδιά από 3 ετών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, ενώ η έγκριση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.


Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ολοκλήρωσε την Τρίτη μια μακροχρόνια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας για ένα εκτεταμένο σχέδιο υποδομής, διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις που δεν κατάφεραν να τους πείσουν να αγκαλιάσουν την προσπάθειά του να ρίξει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο γερασμένο σύστημα δημοσίων έργων και τα δίκτυα ασφαλείας της χώρας.

Ήταν μια μεγάλη οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια του κ. Μπάιντεν να προσελκύσει τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων για την κορυφαία προτεραιότητά του, η οποία αντιμετώπιζε πάντα μεγάλες προκλήσεις για το μέγεθος, το εύρος και τη χρηματοδότηση του πακέτου. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν μόνο ένα μέρος από ότι θέλουν οι Δημοκρατικοί σε μια πρωτοβουλία και απέκλεισαν τυχόν αυξήσεις φόρου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη με την γερουσιαστή Shelley Moore Capito από τη Δυτική Βιρτζίνια, την κορυφαία Ρεπουμπλικανή διαπραγματεύτρια, ο κ. Μπάιντεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γερουσιαστής και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήταν πρόθυμοι να αυξήσουν σημαντικά το ποσό που θα επενδυθεί στους δρόμους, τις γέφυρες και άλλα δημόσια έργα του έθνους ως μέρος του σχεδίου και  κατέστησε σαφές ότι το χάσμα ήταν πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί. Η αποτυχία δεν απέκλεισε εντελώς την πιθανότητα διμερούς συμβιβασμού και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει να επιδιώκει έναν.


Ο αστυνομικός του Λονδίνου, Wayne Couzens παραδέχτηκε τις κατηγορίες για βιασμό και απαγωγή της 33χρονης Sarah Everard της οποίας η δολοφονία τον Μάρτιο προκάλεσε εθνική οργή για την ανδρική βία κατά των γυναικών. Ο αστυνομικός, παραδέχτηκε τις κατηγορίες την Τρίτη μέσω βίντεοκλησης σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο Couzens, ο οποίος περιπολούσε στις διπλωματικές εγκαταστάσεις, δεν υπέβαλε ένσταση για την κατηγορία για τη δολοφονία της, εν αναμονή ιατρικών αναφορών, αν και ο δικηγόρος του, Jim Sturman, δήλωσε ότι παραδέχθηκε την ευθύνη για τον θάνατο της Everard. Η παραδοχή του, προκάλεσε νέα αγωνία, καθώς και συζητήσεις για την ασφάλεια των γυναικών.


Αρκετές σημαντικές ιστοσελίδες, όπως αυτές της βρετανικής κυβέρνησης, The New York Times, CNN, The Financial Times και The Guardian, ήταν απρόσιτες για πολλούς χρήστες την Τρίτη το πρωί, εξαιτίας εκτεταμένης διακοπής του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Downdetector.com, το οποίο παρακολουθεί τις διακοπές στο Διαδίκτυο, ιστότοποι όπως οι Etsy, Hulu, PayPal, Reddit, Twitch και Twitter ανέφεραν επίσης προβλήματα.Πολλοί από τους ιστότοπους φαίνεται να αποκαταστάθηκαν σε λιγότερο από μία ώρα καθώς το πρόβλημα εντοπίστηκε και επιλύθηκε.Η διακοπή συνδέθηκε με το Fastly, έναν πάροχο υπηρεσιών cloud computing που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αξιοπιστίας των ιστοτόπων τους.


Διεθνής ομάδα παρακολούθησης την Τετάρτη κατηγόρησε τους αστυνομικούς στην Κολομβία ως υπεύθυνους για το θάνατο 20 ατόμων και άλλες βίαιες ενέργειες εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια πρόσφατων αστικών αναταραχών, συμπεριλαμβανομένων σεξουαλικής κακοποίησης, ξυλοδαρμών και αυθαίρετων κρατήσεων.

Η Human Rights Watch δήλωσε σε έκθεση ότι έχει «αξιόπιστα στοιχεία» που δείχνουν ότι η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 16 διαδηλωτές ή παρευρισκόμενους, με «αληθινά πυρά που ρίχτηκαν από πυροβόλα όπλα», ενώ τρία άλλα άτομα πέθαναν όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε μη θανατηφόρα όπλα. Η έκθεση ανέφερε ότι ένα άλλο άτομο πέθανε αφού ξυλοκοπήθηκε.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Human Rights Watch έλαβε «αξιόπιστες πληροφορίες» αναφέροντας συνολικά 68 θανάτους κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, 34 από τους οποίους ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών, ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέφερε 18 θανάτους που σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες και αναφέρει ότι εννέα επιπλέον βρίσκονται υπό έρευνα.

Χιλιάδες Κολομβιανοί σε ολόκληρη τη χώρα πήραν μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της διοίκησης του Προέδρου Iván Duque, διαμαρτυρόμενοι για τις προτεινόμενες φορολογικές αυξήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, τα καύσιμα, τους μισθούς και τις συντάξεις και ενώ, αν και η κυβέρνηση απέσυρε τη φορολογική πρόταση λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη των διαμαρτυριών, η αναταραχή συνεχίστηκε και αυξήθηκε καθώς εμφανίστηκαν αναφορές για αστυνομική βία, θανάτους και εξαφανίσεις.

Πηγές: https://apnews.com/ https://www.nytimes.com/ https://nypost.com/ https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...