Αμερικανικός Τύπος: Ο Μπάιντεν απαίτησε από εκατομμύρια Αμερικανούς να εμβολιαστούν – Τα κρούσματα είναι παραπάνω από δεκαπλάσια από όσα πρέπει για να τερματιστεί η πανδημία

ΗΠΑ - Αμερικάνικη σημαία
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Ο πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποίησε όλη την ισχύ του ως πρόεδρος και απαίτησε από δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού ενώ ανέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας να συντάξει έναν νόμο που να επιβάλλει σε όλες τις επιχειρήσεις με 100 ή περισσότερους εργαζόμενους να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους είτε να εμβολιαστούν είτε να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίες εξετάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομοσπονδιακών υπαλλήλων και εργολάβων, καθώς και 17 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα που λαμβάνουν χρηματοδότηση Medicare και Medicaid, πρέπει επίσης να εμβολιαστούν ή θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα εάν αρνηθούν. Οι σαρωτικές ενέργειες, που θα επηρεάσουν τα δύο τρίτα όλων των Αμερικανών εργαζομένων, είναι οι πιο ουσιαστικές που έχει λάβει για τον έλεγχο της πανδημίας από τότε που ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο και θα επηρεάσουν σχεδόν κάθε πτυχή της αμερικανικής κοινωνίας. Περίπου 80 εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό δεν έχουν εμβολιαστεί. «Μπορούμε και θα αλλάξουμε τα δεδομένα στον Covid-19», είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτησε το νομοσχέδιο για τις υποδομές ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων γιατί θα δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αλλά οι εταιρείες ανησυχούν ότι δεν θα υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι εργαζόμενοι για να τις καλύψουν. Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες κρίσιμες για τη συντήρηση των συστημάτων δημοσίων έργων της χώρας, όπως οι κατασκευές, οι μεταφορές και η ενέργεια. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 88% των εργολάβων κατασκευών ανέφεραν μέτρια έως υψηλά επίπεδα δυσκολίας στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων και περισσότερο από το ένα τρίτο έπρεπε να απορρίψουν την εργασία λόγω έλλειψης εργασιών. «Θα εκπλαγώ αν υπάρχει κάποια εταιρεία εκεί έξω που λέει ότι είναι έτοιμη για αυτό», δήλωσε διευθυντής κατασκευαστικής.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε το Τέξας για τον νέο περιοριστικό νόμο περί αμβλώσεων, χαρακτηρίζοντας την σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση της διαδικασίας από την πολιτεία ως «ανοιχτή παραβίαση του Συντάγματος». «Είναι αποδεκτό συνταγματικό δίκαιο ότι «ένα κράτος δεν μπορεί να απαγορεύσει σε καμία γυναίκα να λάβει την τελική απόφαση να διακόψει την εγκυμοσύνη της πριν από τη βιωσιμότητά της», αναφέρεται στην αγωγή. «Αλλά το Τέξας έκανε ακριβώς αυτό». Ο νόμος απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις μετά από περίπου έξι εβδομάδες κύησης, όταν λίγες γυναίκες γνωρίζουν ότι είναι έγκυοι. Ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για να αντιμετωπίσει τον νόμο, τον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να αποκλείσει την περασμένη εβδομάδα.

Η πρώτη επιβατική πτήση που έφυγε από το Αφγανιστάν από τότε που τελείωσε η εκκένωση των στρατιωτικών των ΗΠΑ, έφτασε στο Κατάρ. Περισσότεροι από 100 ξένοι, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Καναδών και Βρετανών πολιτών, αποβιβάστηκαν στην πρωτεύουσα Ντόχα. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ευχαρίστησε το Κατάρ για τη βοήθειά του στη λειτουργία του αεροδρομίου και την πτήση με 50 τόνους βοήθειας. Είπε ότι ήταν «μια ευκαιρία να καλέσουμε όλες τις μουσουλμανικές και άλλες χώρες να δώσουν ένα χέρι βοήθειας στον Αφγανικό λαό και να ξεκινήσουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας». Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι Ταλιμπάν θα επέτρεπαν να φύγουν οι δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για ειδικές βίζες των ΗΠΑ, ωστόσο είπαν ότι θα επιτραπεί στους Αφγανούς με διπλή υπηκοότητα να φύγουν.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro απαγορεύει προσωρινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Οι νέοι κανόνες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που μια εθνική κυβέρνηση εμποδίζει τις εταιρείες Διαδικτύου να καταργήσουν περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες τους. Μεταξύ του περιεχομένου που μπορεί να παραμείνει είναι: Ο ισχυρισμός του Μπολσονάρο ότι ο μόνος τρόπος για να χάσει τις εκλογές του επόμενου έτους είναι εάν η ψηφοφορία είναι πλαστή. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, η οποία θα λήξει μετά από 120 ημέρες, εκτός εάν ο κ. Μπολσονάρο μπορεί να εξασφαλίσει υποστήριξη για αυτήν στη Γερουσία της Βραζιλίας, οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να αφαιρέσουν δημοσιεύσεις μόνο εάν περιλαμβάνουν ορισμένα θέματα όπως, το γυμνό, τα ναρκωτικά και τη βία, ή εάν ενθαρρύνουν το έγκλημα ή παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα, ενώ για να καταργήσουν άλλα, πρέπει να λάβουν δικαστική απόφαση.

Ο Μπάιντεν καλεί τις πολιτείες να εφαρμόσουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στα σχολεία και έκανε έκκληση να λάβουν πιο επιθετικά μέτρα, καλώντας τους κυβερνήτες να απαιτήσουν εμβολιασμούς για όλους τους υπαλλήλους του σχολείου και από τις περιφέρειες να εφαρμόζουν πιο τακτικές δοκιμές. Η διοίκηση θα απαιτήσει επίσης από τους δασκάλους και άλλους υπαλλήλους των σχολείων που διοικούνται από ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εμβολιαστούν στο πλαίσιο της ευρείας προσπάθειάς του να προστατεύσει το ομοσπονδιακό εργατικό δυναμικό. Το Λος Άντζελες πρόκειται να γίνει η πρώτη μεγάλη σχολική περιοχή στις ΗΠΑ που θα επιβάλλει εμβόλια για τον κορονοϊό σε μαθητές 12 ετών και άνω που παρακολουθούν το μάθημα αυτοπροσώπως. Αυτό γίνεται καθώς περισσότερα παιδιά νοσηλεύονται με Covid από ποτέ, με επικεφαλής τα κράτη με τα λιγότερα εμβόλια. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, περισσότερα από τα μισά επιλέξιμα παιδιά της χώρας έχουν εμβολιαστεί και μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά νοσηλείας για παιδιά στις λιγότερο εμβολιασμένες πολιτείες ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα από ό,τι σε κράτη με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Επί του παρόντος, εννέα πολιτείες καθώς και η Περιφέρεια της Κολούμπια και του Πουέρτο Ρίκο έχουν απαιτήσει εμβολιασμό για το προσωπικό στα σχολεία.

Τα κρούσματα του ιού στις ΗΠΑ είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερα από ό,τι πρέπει για να τερματιστεί η πανδημία, δήλωσε ο Δρ Anthony S. Fauci. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 150.000 νέες μολύνσεις την ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό δεν είναι καν ένας μέτρια καλός έλεγχος» είπε και πρόσθεσε: «Σε μια χώρα του μεγέθους μας, δεν μπορείς να έχεις 100.000 λοιμώξεις την ημέρα. Πρέπει να φτάσουμε πολύ κάτω από 10.000 προτού αρχίσουμε να νιώθουμε άνετα». Τα ποσοστά των κρουσμάτων έπεσαν σχεδόν σε αυτό το επίπεδο τον Ιούνιο, όταν υπήρχαν περίπου 12.000 νέες μολύνσεις την ημέρα, κατά μέσο όρο. Αλλά αυτό ήταν πριν η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Delta εξαπλωθεί ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας σημαντική αύξηση των περιπτώσεων και των νοσηλειών, ειδικά σε περιοχές της χώρας με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αυτή η αύξηση έχει επηρεάσει επίσης τα παιδιά, τα οποία νοσηλεύονται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, με σχεδόν 30.000 να εισέρχονται σε νοσοκομεία τον Αύγουστο. Κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, τα οποία αποτελούν έναν τεράστιο μη εμβολιασμένο πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση ορισμένων πλούσιων κρατών να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις θα εμποδίσει την πρόσβαση στα εμβόλια για τον κορονοϊό σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, δήλωσε ο διευθυντής του Αφρικανικολυ Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Δρ John Nkengasong, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι υγιείς άνθρωποι που δεν είναι ανοσοκατασταλμένοι χρειάζονται έξτρα δόση. Σε πλούσιες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνεται η δυναμική να προσφερθούν επιπλέον δόσεις σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων πολιτών και στο ευρύ κοινό. «Πραγματικά μου προκαλεί σύγχυση ως προς το γιατί προχωράμε σε μια σύσταση για μια αναμνηστική δόση», δήλωσε ο Nkengasong. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι οι αναμνηστικές λήψεις θα μπορούσαν να εκτρέψουν τις προμήθειες εμβολίων από χώρες με πληθυσμό σε μεγάλο βαθμό μη εμβολιασμένο και οι αξιωματούχοι του προσπάθησαν να κάνουν διάκριση μεταξύ αναμνηστικών δόσεων που αυξάνουν την ανοσία σε ήδη εμβολιασμένους πληθυσμούς και πρόσθετων δόσεων που μπορεί να χρειαστούν οι ανοσοκατεσταλμένοι για να αναπτύξουν την ανοσία. Οι αξιωματούχοι δεν αντιτίθενται σε πρόσθετες δόσεις για τους ανοσοκατεσταλμένους και συμφωνούν γενικά, ότι είναι δικαιολογημένες για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία μπορεί να μην είχαν ισχυρή ανοσοαπόκριση στις αρχικές δόσεις. Περίπου το 3% του πληθυσμού της Αφρικής, ή 39 εκατομμύρια από 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους, έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 72% όλων των δόσεων που έχουν ληφθεί έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με το W.H.O. Η ήπειρος έχει μέχρι στιγμής αναφέρει 7,9 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 200.000 θανάτους από τον ιό. 

Η Qantas, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, θα απαιτήσει από όλους τους επιβάτες στις διεθνείς πτήσεις να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού όταν ξαναρχίσει τις πτήσεις της παγκοσμίως τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος την Τετάρτη, καθιστώντας την μία από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο που απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού για όλους τους επιβαίνοντες. Ο Alan Joyce, ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της αεροπορικής εταιρείας, Qantas Group, έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξή του στον επιχειρηματικό κύκλο Trans-Tasman, ένα δίκτυο για επιχειρηματικούς ηγέτες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. «Η Qantas θα έχει μια πολιτική ότι διεθνώς θα μεταφέρουμε μόνο εμβολιασμένους επιβάτες γιατί πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μία από τις απαιτήσεις για να δείξουμε ότι πετάμε με ασφάλεια», είπε, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες απαιτούν από τους ταξιδιώτες που φτάνουν, να είναι εμβολιασμένοι ούτως ή άλλως και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η πολιτική θα εφαρμοστεί «μέχρι τα Χριστούγεννα».

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει τη ζωή, την οικονομία και σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη. Περισσότερες από 5,41 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν δοθεί παγκοσμίως, ή 71 ανά 100 άτομα, αλλά ο αριθμός των λοιμώξεων παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται. Οι χώρες που έχουν τα μεγαλύτερα κρούσματα είναι η Μποτσουάνα, η Κούβα, το Ισραήλ, το Ιράν, η Μαλαισία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού συνεχίζει να μειώνεται μετά από δύο μήνες, αλλά παραμένει υψηλή. Τα νέα κρούσματα που αναφέρονται είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 600.000 την ημέρα, χαμηλότερα από τα κρούσματα του Ιανουαρίου και Απριλίου, αλλά αρκετά υψηλά για να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ το κύμα μολύνσεων που προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Delta γέμισε τα νοσοκομεία με περισσότερους από 100.000 ασθενείς και προκαλεί 1.500 θανάτους την ημέρα, υψηλότερο ακόμη και από τον χειμώνα. Χώρες όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ έχουν χαλαρώσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και των Φιλιππίνων, επεκτείνουν τα lockdown με ρεκόρ κρουσμάτων. Τα εμβόλια παραμένουν σε έλλειψη σε πολλές από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Μόνο το 3% των ανθρώπων στην Αφρική έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έναντι 53 % στις Ηνωμένες Πολιτείες και 59 % στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ , https://www.washingtonpost.com/ , https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/ , http://apnews.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...