Αμερικανικός Τύπος: Ο Μπάιντεν διέταξε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να ερευνήσουν την προέλευση του κορονοϊού

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών την Τετάρτη να ερευνήσουν την προέλευση του κοροναϊού, τονίζοντας ότι η διοίκησή του λαμβάνει σοβαρά υπόψη την πιθανότητα ότι ο θανατηφόρος ιός είχε διαρρεύσει κατά λάθος από ένα εργαστήριο, εκτός από την επικρατούσα θεωρία ότι μεταδόθηκε από ένα ζώο στον άνθρωπο έξω από ένα εργαστήριο. Σε δήλωση, ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν ακόμη καταλήξει για το πώς ο ιός, ο οποίος προκάλεσε πανδημία και σκότωσε σχεδόν 600.000 Αμερικανούς, προήλθε από την Κίνα, ενώ έδωσε εντολή να του αναφέρουν σχετικά σε 90 ημέρες. Το αίτημα προέκυψε καθώς ο ΠΟΥ αντιμετώπισε κριτική για μια προηγούμενη έκθεση που απορρίπτει την πιθανότητα ο ιός να διέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στην Wuhan της Κίνας, το 2019. Μια θεωρία που απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό πέρυσι από τους επιστήμονες με πιο την πιθανή εκδοχή την διαδρομή από έναν ξενιστή ζώων προς τον άνθρωπο σε ένα φυσικό περιβάλλον. Παραμένει μια βαθιά αβεβαιότητα σχετικά με την προέλευση ενός ιού που εξαπλώθηκε σε κάθε μέρος του πλανήτη σε διάστημα 17 μηνών, ενώ μερικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει τους τελευταίους μήνες μια νέα θεωρία στην ιδέα ενός εργαστηριακού ατυχήματος.

Ένας εργάτης άνοιξε πυρ και σκότωσε οκτώ άτομα στον προαύλιο χώρο μιας διάβασης τρένου στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια στην τελευταία ένοπλη επίθεση, από τις 232 μέσα στο 2021 που μαστίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίθεση έγινε καθώς οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι συντήρησης στην Υπηρεσία Μεταφορών στην Santa Clara Valley ετοιμάζονταν για την έναρξη της ημέρας.  Αστυνομικοί της Καλιφόρνιας αναγνώρισαν τον δράστη που είναι ο Samuel James Cassidy, 57 ετών, εργαζόμενος στη συντήρηση για τουλάχιστον μια δεκαετία. Ο ένοπλος, του οποίου το σπίτι κάηκε την Τετάρτη το πρωί, είναι επίσης νεκρός καθώς σύμφωνα με την αναφορά των αρχών φαίνεται ότι αυτοκτόνησε, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Sam Liccardo, περιέγραψε μια «περίεργη σύνδεση» μεταξύ της πυρκαγιάς στο σπίτι του και της επίθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοι του Cassidy είχαν «εκφράσει ανησυχίες για την ψυχική του υγεία». Δεν είναι σαφές πόσα άτομα τραυματίστηκαν, αλλά τουλάχιστον ένα άτομο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ επίσης δεν ταυτοποιήθηκε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε, ούτε το πιθανό κίνητρο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια των μαχών αυτού του μήνα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τουλάχιστον 66 παιδιά κάτω των 18 ετών σκοτώθηκαν στη Γάζα και δύο στο Ισραήλ. Σε αυτά τα παιδιά που πέθαναν, είναι τα τέσσερα ξαδέλφια: Yazan al-Masri, 2, Marwan al-Masri, 6, Rahaf al-Masri, 10 και Ibrahim al-Masri, 11 ετών, παιδιά που ονειρεύονταν να γίνουν οδοντίατροι ή μηχανικοί, που τους άρεσαν οι γλώσσες ή που έκαναν ποδήλατο και που λατρεύονταν από τους γονείς και τα αδέλφια τους. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο Mahmoud Abbas της Παλαιστινιακής Αρχής, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τον ρόλο της Αμερικής ως μεσολαβητή στη σύγκρουση. «Οι προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού είναι όπως εκείνες όλων των ανθρώπων», δήλωσε ο Blinken μετά την συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί «να συνεργαστούν με τον παλαιστινιακό λαό για να πραγματοποιήσουν αυτές τις προσδοκίες», πρόσθεσε, ενώ υποσχέθηκε στην παλαιστινιακή κυβέρνηση βοήθεια 112 εκατομμυρίων δολαρίων και να επαναλειτουργήσει το προξενείο στην Ιερουσαλήμ, ως μέρος μιας ευρείας δέσμευσης για την ανοικοδόμηση δεσμών που είχαν διακοπεί από την προηγούμενη κυβέρνηση που ήταν υπέρ του Ισραήλ. Ωστόσο, κινδυνεύει να εξοργίσει το Ισραήλ, τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, του οποίου οι ηγέτες ανησυχούν ήδη για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να επανέλθει σε μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στην οποία το Ισραήλ έχει από καιρό αντιταχθεί και εργαστεί για να υπονομεύσει.

Η ανοσία στον κορονοϊό διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, πιθανώς μια ζωή, πιθανώς περισσότερο και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου όταν ενισχύεται από εμβόλια, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των παρατεταμένων φόβων ότι η προστασία από τον ιό θα είναι βραχύβια. Μαζί, οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από το Covid-19 και που αργότερα εμβολιάστηκαν δεν θα χρειάζονται αναμνηστικά εμβόλια. Τα εμβολιασμένα άτομα που ποτέ δεν είχαν μολυνθεί πιθανότατα θα χρειαστούν νέα εμβόλια, όπως και η μειονότητα που μολύνθηκε αλλά δεν είχε ισχυρή ανοσολογική αντίδραση. Και οι δύο αναφορές εξέτασαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κοροναϊό περίπου ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κύτταρα που διατηρούν τη μνήμη του ιού παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν αντισώματα όποτε χρειαστεί, σύμφωνα με μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature. Η άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο BioRxiv, διαπίστωσε ότι αυτά τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον 12 μήνες μετά την αρχική μόλυνση, καθώς η ανοσία που προκαλείται από μόλυνση και τον εμβολιασμό φαίνεται να είναι μακροχρόνια.

Η Big Oil κατέρρευσε όταν οι μέτοχοι της Exxon Mobil εξέλεξαν τουλάχιστον δύο ακτιβιστές για το κλίμα μια ήττα για τη διοίκηση της εταιρείας. Η επιτυχία της εκστρατείας, με επικεφαλής μια μικρή συνεργασία επενδυτών ενάντια στη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου του έθνους, θα μπορούσε να αναγκάσει την ενεργειακή βιομηχανία να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να ενθαρρύνει τις εταιρείες της Wall Street που δίνουν προτεραιότητα στο ζήτημα. Εμπειρογνώμονας το χαρακτήρισε «καταλυτική στιγμή». Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, ένα ολλανδικό δικαστήριο έκρινε ότι η Royal Dutch Shell, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ευρώπης, πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η απόφαση πιθανότατα εφαρμόζεται μόνο στις Κάτω Χώρες και δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί.

Ένας προκλητικός Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο μίλησε στο κοινοβούλιο της Λευκορωσίας την Τετάρτη το πρωί για να υπερασπιστεί την αναγκαστική εκτροπή ενός αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ, το οποίο ώθησε περαιτέρω τη Λευκορωσία στο δρόμο να γίνει διεθνής παρίας, λέγοντας ότι η αναχαίτιση της πτήσης της Ryanair δεν ήταν τρόπος σύλληψης ενός αντιφρονούντος, αλλά ήταν απαραίτητη για την προστασία των επιβατών από πιθανή βόμβα και των πολιτών του από οποιαδήποτε ζημιά που θα μπορούσε να συμβεί  στον πυρηνικό σταθμό της χώρας. Εξοργισμένος από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εκτροπές πτήσεων, το χαρακτήρισε ως μέρος ενός νέου είδους «υβριδικής επίθεσης» στη χώρα του και προέβλεψε ότι η στενή σύμμαχος και γειτονική Ρωσία ήταν ο επόμενος στόχος. «Έχω ενεργήσει νόμιμα και προστάτευα τους ανθρώπους σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο Λουκασένκο στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το περιστατικό και τη μετέπειτα σύλληψη ενός αντιφρονούντος δημοσιογράφου και της συντρόφου του που ήταν στην πτήση. Ο ουρανός πάνω από τη Λευκορωσία είναι άδειος καθώς όλο και περισσότερες ξένες αεροπορικές εταιρείες μειώνουν την κίνηση ενώ οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν νέες κυρώσεις.

Η εγγυημένη εκλογική νίκη του Bashar al-Assad δείχνει τα όρια της πολιτικής των ΗΠΑ για τη Συρία. Οι Σύριοι ψήφισαν την Τετάρτη στις προεδρικές εκλογές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει στον al-Assadμια τέταρτη επταετή θητεία που θα επιβεβαιώσει την επιβίωσή του απέναντι στην 10ετή εξέγερση. Είναι μια ήττα ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Μέχρι τη λήξη της νέας θητείας του το 2028, θα είναι στην εξουσία για 28 χρόνια, ξεπερνώντας τα 27 χρόνια που ο πατέρας του, Χαφέζ, διετέλεσε πρόεδρος. Με μια ισχυρά συμβολική χειρονομία, ο Assad ψήφισε στο κατεστραμμένο προάστιο της Δαμασκού, Douma, τον τόπο μιας χημικής επίθεσης του 2018 που τα Ηνωμένα Έθνη απέδωσαν στη συριακή κυβέρνηση και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άτομα. Πλήθη υποστηρικτών φώναζαν «Οι ψυχές μας, το αίμα μας για σένα, Bashar» καθώς έφτασε στο εκλογικό τμήμα με τη σύζυγό του, Asma.

Το Λούβρο θα έχει γυναίκα πρόεδρο για πρώτη φορά στην 228ετή ιστορία του μουσείου. Η Laurence des Cars, 54 ετών, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη του τμήματος Abu Dhabi του Λούβρου, διορίστηκε την Τετάρτη ως πρόεδρος-διευθύντρια του μουσείου από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουήλ Μακρόν. «Τέσσερα χρόνια στο Orsay μου έδωσαν αυτή την αυτοπεποίθηση, αυτή την τρελή ιδέα ότι θα μπορούσα να είμαι η επόμενη πρόεδρος του Λούβρου», δήλωσε η des Cars σε μια τηλεφωνική συνέντευξη διάρκειας μιας ώρας. «Ο πρόεδρος κατά πάσα πιθανότητα είδε ότι ήμουν έτοιμη για τη δουλειά”. Την 1η Σεπτεμβρίου, η des Cars θα αντικαταστήσει τον επί οκτώ χρόνια, διευθυντή του μουσείου, Jean-Luc Martinez, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει μια έντονη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να παραμείνει για μια νέα πενταετή θητεία.Το Λούβρο άνοιξε ξανά στις 19 Μαΐου μετά από μήνες κλεισίματος, ακριβώς μόλις οι τουρίστες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ευρώπη.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://nypost.com/ https://apnews.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...