Αμερικανικός Τύπος: Ο Μπάιντεν έθεσε στόχο τον εμβολιασμό 70% έως τις 4 Ιουλίου – Η Κίνα πρωτοστατεί στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

The New York Times 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% των Αμερικανών ενηλίκων, έως τις 4 Ιουλίου. Καθώς ο ρυθμός του εμβολιασμού των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική για την ενίσχυση της εκστρατείας, δινοντας εντολή σε χιλιάδες φαρμακεία να προσφέρουν ραντεβού, δημιουργώντας περισσότερες κινητές κλινικές και στέλνοντας περισσότερες δόσεις εμβολίου Covid σε αγροτικές εγκαταστάσεις.Από τη Δευτέρα, τουλάχιστον το 56% των ενηλίκων – 147 εκατομμύρια άνθρωποι – είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση. «Θα το κάνουμε πιο εύκολο από ποτέ να εμβολιαστούν», είπε ο Μπάιντεν. «Αυτή είναι η επιλογή σου. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.”

Η πιθανή απομάκρυνση της εκπροσώπου Liz Cheney από την ηγεσία του κόμματος εγείρει ανησυχίες στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων. Η Cheney έχει επικρίνει έντονα τον Ντόναλντ Τραμπ και τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του 2020 είχαν νοθευτεί και τώρα φαίνεται να υπάρχει μια αντιπαράθεση για τη θέση της. «Έχω ακούσει από μέλη που ανησυχούν για την ικανότητά της να ασκήσει τη δουλειά ως πρόεδρος της διάσκεψης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Kevin McCarthy, ηγέτης της μειοψηφίας. Ο McCarthy φαίνεται να της έχει εναντιωθεί καθώς τον αντικρούει για το αν ο Trump πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο κόμμα.

Μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σκότωσαν τουλάχιστον τρία άτομα στο Νότο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Αρκάνσας, το Μισισιπή, τη Γεωργία, τη Νότια Καρολίνα, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, οι βροχές και οι ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές σε ολόκληρη την περιοχή. Μία προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλο εκδόθηκε για τη Λουϊζιάνα, το Μισισιπή, την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα, ενώ ισχυρές καταιγίδες αναμενόταν να μετακινηθούν στα τμήματα της Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της Ουάσιγκτον.  

Στη Νέα Υόρκη, η απόφαση να ανοίξει ξανά η πόλη σε δύο εβδομάδες προκαλεί σε μερικούς κατοίκους ενθουσιασμό και σε άλλους αμφιβοίες, ανκαι το άνοιγμα είναι μερικό. Η Goldman Sachs ζητά από υπαλλήλους στις Η.Π.Α. και τη Βρετανία να «είναι σε θέση να επιστρέψουν στο γραφείο» έως τα μέσα έως τα τέλη Ιουνίου, καθώς πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της πόλης συνεχίζουν να σχεδιάζουν αργά τα νέα ανοίγματα. Το Broadway League δήλωσε ότι τα περισσότερα θέατρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ με τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης να εξακολουθούν να ισχύουν, η συντριπτική πλειονότητα των εστιατορίων και των μπαρ δεν μπορεί να ανοίξει πλήρως.

Αξιωματούχοι στην Πόλη του Μεξικού αγωνίζονται να εντοπίσουν τα θύματα ενός δυστυχήματος σε μια ανισόπεδη διάβαση του μετρό. Ο Πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador δεσμεύτηκε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την κατάρρευση, που σκότωσε τουλάχιστον 24 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες, ενώ ακόμη και παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών καθώς επίσης ότι μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, μόνο πέντε από τους νεκρούς είχαν εντοπιστεί, όπως δήλωσε η δήμαρχος της πόλης. Από τότε που άνοιξε πριν από μια δεκαετία, η γραμμή του μετρό είχε παρουσιάσει δομικές αδυναμίες με τους μηχανικούς να προειδοποιούν για πιθανά ατυχήματα. Τα τελευταία χρόνια, το σύστημα του μετρό της Πόλης του Μεξικού, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αμερική, έχει γίνει σύμβολο της διαφθοράς.

Η Κίνα πρωτοστατεί στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κατασκευάζοντας εργοστάσια σχεδόν τόσο γρήγορα όσο συνολικά ο υπόλοιπος κόσμος μαζί,  σε συνεργασία με βετεράνους της βιομηχανίας, νεοσύστατες επιχειρήσεις και αρχάριους στην αυτοκινητοβιομηχανία.  Η IM Motors, η κοινοπραξία του γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και δύο κρατικών εταιρειών, σχεδιάζει να ξεκινήσει την παράδοση αυτοκινήτων το επόμενο έτος. Η Evergrande, μια προβληματική εταιρεία ακίνητων, σχεδιάζει να κατασκευάσει σχεδόν τόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσα όλη η Βόρεια Αμερική συνολικά, έως το 2025, ενώ η μονάδα αυτοκινήτου της έχει σχεδόν την ίδια κεφαλαιοποίηση αγοράς με την GM. Επίσης η Κίνα διαθέτει την υποδομή για την υποστήριξη μιας έκρηξης στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς διαθέτει πάνω από 800.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης, σχεδόν διπλάσιους από τον υπόλοιπο κόσμο.

The Washington Post 

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, καθώς οι ελπίδες του για συνασπισμό μειώθηκαν αφού οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από ένα μικρό ισλαμικό αραβικό κόμμα, το οποίο ήταν πρόθυμο να τον στηρίξει ως αντάλλαγμα οφέλη για την αραβική μειονότητα του Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Reuven Rivlin μπορεί τώρα να δώσει την εντολή σε έναν από το στρατόπεδο των κομμάτων που είναι ενάντια στον Νετανιάχου, την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση ή θα μπορούσε να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να υποβάλει έναν υποψήφιο, μέσα σε τρεις ημέρες.  

Πάνω από τρία χρόνια αφότου η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να χωρίζει οικογένειες μεταναστών στα σύνορα, επανενώνονται τώρα ορισμένες από αυτές. Οι επανενώσεις αυτή την εβδομάδα σηματοδοτούν την έναρξη μιας μαζικής μετεγκατάστασης γονέων που απελάθηκαν από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ και επέστρεψαν από έναν άλλο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν άρχισε να εκπληρώνει την προεκλογική του υπόσχεση την Τρίτη καθώς οι αρχές των ΗΠΑ άρχισαν να βοηθούν στην επανένωση οικογενειών μεταναστών που διαχωρίστηκαν αναγκαστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε πολιτική «μηδενικής ανοχής» σε όσους διέσχισαν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ και οδήγησαν σε μυριάδες μετανάστες να διωχθούν μέσω ποινικής διαδικασίας και να απελαθούν ενώ τα παιδιά τους που τους συνόδευσαν παρέμειναν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπάιντεν σταμάτησε την κατασκευή του αμφιλεγόμενου και ακριβού τείχους των συνόρων του Τραμπ, ενώ υπέβαλε επίσης ένα νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της μετανάστευσης που θα θέσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς έγγραφα στο δρόμο προς την ιθαγένεια, καθώς και θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων.

New York Post 

Ο δικηγόρος του Derek Chauvin ζητά νέα δίκη, ισχυριζόμενος ότι η ετυμηγορία εναντίον του πελάτη του εκδόθηκε από ένα «απειλούμενο και εκφοβισμένο» σώμα ενόρκων. Σε έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη στο δικαστήριο της κομητείας Hennepin, ο δικηγόρος Eric Nelson υποστηρίζει ότι η δίκη έπρεπε να μεταφερθεί σε διαφορετική πόλη και υποστήριξε ότι η δημοσιότητα που έλαβε η δίκη ήταν «διαβρωτική» και «προκατειλημμένη». «Το δικαστήριο έκανε κατάχρηση της διακριτικής του ευχέρειας όταν απέτυχε να απομονώσει τους ένορκους κατά τη διάρκεια της δίκης, ή τουλάχιστον, να τους συμβουλεύσει να αποφύγουν όλα τα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα την έκθεση τους σε μια προκατειλημμένη δημοσιότητα σχετικά με τη δίκη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», έγραψε ο Nelson, ο οποίος κατηγόρησε επίσης τους εισαγγελείς και τον Επαρχιακό Δικαστή της Κομητείας Hennepin, Peter Cahill, για «πολλαπλά σφάλματα σε αυτές τις διαδικασίες», τα οποία είπε ότι στέρησαν τον Chauvin από μια δίκαιη δίκη.

Ο Τραμπ έκανε το ντεμπούτο του σε μια νέα ιστοσελίδα που του επιτρέπει να παρακάμψει τις απαγορεύσεις Facebook και Twitter στους λογαριασμούς του. Ο ιστότοπος, donaldjtrump.com/desk, κυκλοφόρησε με ένα βίντεο που ανακηρύχθηκε «φάρος της ελευθερίας» και «ένα μέρος για να μιλά ελεύθερα και με ασφάλεια» τέσσερις μήνες μετά τον αποκλεισμό του από το Twitter και το Facebook, που τον απέκλεισε επ’ αόριστον. Τουλάχιστον για τώρα, τόσο το Facebook όσο και το Twitter επιτρέπουν συνδέσμους προς τον ιστότοπο, ενώ το Facebook και το Instagram προετοιμάζονται να ανακοινώσουν απόφαση σήμερα Τετάρτη σχετικά με το αν θα του επιτρέψουν να επιστρέψει στις πλατφόρμες. Τη στιγμή που αποκλείστηκε, ο Τραμπ είχε περισσότερους από 88 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter, 35 εκατομμύρια στο Facebook και περισσότερους από 24 εκατομμύρια στο Instagram τα οποία και χρησιμοποιούσε ως το φόρουμ του για να ανακοινώνει νέα ή θέσεις σχετικά με την πολιτική του.  Ο νέος ιστότοπος Trump διαθέτει μια λίστα εγγραφής για να εισάγουν οι χρήστες τους αριθμούς τηλεφώνου και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους για να λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν ο Trump δημοσιεύει ένα νέο μήνυμα.

Ο ρυθμός γεννήσεων μειώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά το 2020, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Τετάρτη, πρώιμα στοιχεία ότι η πανδημία επιτάχυνε μια τάση στις Αμερικανίδες να καθυστερούν την εγκυμοσύνη. Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 8% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Υπήρξαν 3.605.201 γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, ο χαμηλότερος αριθμός από το 1979. Ο ρυθμός γεννήσεων -μετρούμενος ως ο αριθμός των μωρών ανά χίλιες γυναίκες ηλικίας 15 έως 44- έχει μειωθεί κατά περίπου 19 % από την πρόσφατη κορύφωσή του το 2007.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/,   https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...