Αμερικανικός Τύπος: Ο Μπάιντεν ορίζει τον Ron Klain ως επικεφαλής του Λευκού Οίκου

New York Post

Ο Μπάιντεν ορίζει τον επί μακρόν σύμβουλό του  Ron Klain ως επικεφαλής του Λευκού Οίκου. Ο κ. Klain, δικηγόρος και δημοκρατικός, που εργάστηκε για πρώτη φορά στον εκλεγμένο πρόεδρο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν ήταν γερουσιαστής, υπήρξε έντονα επικριτικός για το χειρισμό του κορονοϊού από τον Πρόεδρο Τραμπ.  Ως βασικό μέλος της νέας διοίκησης, ο Κλάιν θα βοηθήσει τον Μπάιντεν και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να δημιουργήσει μια ομάδα συμβούλων, δήλωσε το στρατόπεδο του Μπάιντεν. Ο Κλάιν, ο οποίος βοήθησε στην καθοδήγηση της κυβέρνησης Ομπάμα στο ξέσπασμα του Έμπολα φέρεται να ενδιαφέρεται για την κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία του κοροναϊού.

«Ο Ρον ήταν πολύτιμος για μένα τα χρόνια που συνεργαστήκαμε, καθώς διασώσαμε την αμερικανική οικονομία από μια από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία μας το 2009 και αργότερα ξεπέρασε μια τρομακτική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία το 2014», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Η βαθιά, ποικίλη εμπειρία και η ικανότητά του να συνεργάζεται με ανθρώπους σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι σε έναν επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου καθώς αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή της κρίσης και πρέπει να επαναφέρουμε ξανά τη χώρα μας», πρόσθεσε. Ο Klain πρόσθεσε στη δήλωση ότι ήταν  «τιμή μιας ζωής» να του δοθεί η θέση. «Ανυπομονώ να βοηθήσω τον ίδιο και την αντιπρόεδρο να συγκροτήσουν μια ταλαντούχα και διαφορετική ομάδα για να εργαστούν στον Λευκό Οίκο, καθώς αντιμετωπίζουμε τη φιλόδοξη ατζέντα τους για αλλαγή και επιδιώκουμε να θεραπεύσουμε τις διαφορές στη χώρα μας», είπε.


The New York Times 

Το χειμερινό κύμα της πανδημίας αναμενόταν. Τώρα που είναι εδώ, οι αξιωματούχοι υγείας ανησυχούν για άλλη μια φορά για τη στρατηγική και τις προμήθειες, καθώς βρίσκει ένα κενό στην ομοσπονδιακή ηγεσία. Όταν ανώτεροι αξιωματούχοι της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων πραγματοποίησαν την πρωινή τους κλήση αυτήν την εβδομάδα, έλαβαν μια απογοητευτική προειδοποίηση από τον επικεφαλής, Δρ. Stephen M. Hahn, ο οποίος μόλις είχε μιλήσει  με τον Λευκό Οίκο: «Αποκλείστε τα πάντα και μείνετε επικεντρωμένοι στην καταπολέμηση της πανδημίας», είπε. Ο Πρόεδρος Τραμπ πιέζει να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών και οι μόνες δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με τον κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες ήταν να ξεκαθαρίσει ότι τα καλά νέα για το εμβόλιο δεν είχαν έρθει παρά μόνο μετά τις εκλογές- ακόμη και ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων  την Τετάρτη έφτασαν τις 140.000, οι ημερήσιοι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1.000 και οι νοσηλείες έφτασαν τις 65.368.

Ο Mark Meadows, επικεφαλής του Λευκού Οίκου που έχει μολυνθεί από τον ιό, δήλωσε τον περασμένο μήνα: «Δεν πρόκειται να ελέγξουμε την πανδημία» και είπε ότι θα πρέπει αντ’ αυτού οι μακροπρόθεσμοι στόχοι θα είναι η ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών. Το στρατηγικό εθνικό απόθεμα, το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης του έθνους, έχει μόνο 115 εκατομμύρια μάσκες N95, λιγότερες από τις μισές από τα 300 εκατομμύρια που η κυβέρνηση ήλπιζε να συγκεντρώσει μέχρι το χειμώνα, όπως δήλωσε ο Πρύτανης John Polowczyk, ο οποίος παραιτήθηκε τη Δευτέρα από διοικητής της εθνικής αλυσίδας εφοδιασμού, αν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επεκτείνει τις προμήθειες των προστατευτικών εργαλείων. «Με 1.000 θανάτους την ημέρα, είναι σαν να πέφτουν δύο τζάμπο τζετ από τον ουρανό», δήλωσε ο Δρ Carlos del Rio, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Emory.

βρυξέλλες κορονοϊός

The Associated Press

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να πολώνει το κλίμα, αρκετές ημέρες μετά την ήττα των εκλογών στις ΗΠΑ, εξαπολύοντας εξαγριωμένα tweets. Η επίσκεψή του την Ημέρα των Βετεράνων στο Νεκροταφείο του Άρλινγκτον του έδωσε για λίγο ένα ήπιο ύφος σε έναν Λευκό Οίκο σε αναταραχή.  Η επίσκεψη του Τραμπ, ήταν η πρώτη του δημόσια παρουσία από τότε που έχασε τη μάχη του για δεύτερη θητεία. Παραμένει στο Λευκό Οίκο, αποκλείοντας τη μετάβαση στον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden, τον διάδοχο του. Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν λέει ότι δεν ανησυχεί για τη στάση του Τραμπ. Οι ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών ελπίζουν ότι ο Τραμπ τελικά θα αποφασίσει να μοιραστεί το λεγόμενο Daily Brief του Προέδρου με τον Μπάιντεν. Λένε επίσης ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ μπορούν να επωφεληθούν από την κατάσταση στη χώρα κατά τη διάρκεια μιας αμερικανικής προεδρικής μετάβασης και μεγάλα ξένα ζητήματα θα επηρεάσουν τον Μπάιντεν όταν θα βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο, αναφέρει ο Ντεμπ Ρίχμαν. Οι ξαφνικές αλλαγές στην ηγεσία προκαλούν φόβους για το τι μπορεί να προσπαθήσει να κάνει ο Τραμπ στους τελευταίους δύο μήνες της θητείας του. Μια άλλη ανησυχία είναι εάν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον μακρόχρονο απολιτικό χαρακτήρα του στρατού. Δεν είναι σαφές εάν το κίνητρο του Τραμπ είναι το χτύπημα εναντίον εκείνων που θεωρούσε ότι δεν ήταν αρκετά πιστοί ή εάν υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο για την εφαρμογή αλλαγών πολιτικής που ο Τραμπ μπορεί να κάνει στις τελευταίες ημέρες του ως αρχηγός. Ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος των επικεφαλής του τμήματος προσωπικού, λέει, «Δεν ορκιζόμαστε σε ένα άτομο».


Reuters

Ελλάδα και Αίγυπτος καλωσορίζουν την «πιο αποφασιστική» συμμετοχή των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν, λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, που εξοργίσανε την Τουρκία με την επίτευξη συμφωνίας για τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, καλωσορίζουν την πιο αποφασιστική συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή υπό τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τετάρτη. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος θα λάβουν θετικά έναν πιο αποφασιστικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Το Κάιρο και η Αθήνα υπέγραψαν συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τον Αύγουστο, κατοχυρώνοντας δικαιώματα επί των φυσικών πόρων στη Μεσόγειο.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι η συμφωνία έδειξε ότι χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας μπορούν να επιτύχουν αποτελέσματα προς όφελος των λαών τους. Είπε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος ήταν πρόθυμοι να επεκτείνουν τη συμφωνία. Η Τουρκία, λέει ότι το σύμφωνο παραβιάζει τη δική του ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Η συμφωνία επικαλύπτει επίσης τις θαλάσσιες ζώνες που συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη πέρυσι, οι οποίες κηρύχθηκαν παράνομες από την Αθήνα. Την Τετάρτη, η Ελλάδα δήλωσε ότι η νέα Navtex της Τουρκίας από τις 11 έως τις 23 Νοεμβρίου, είναι προκλητική και προέτρεψε την Άγκυρα να την ανακαλέσει αμέσως. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την συνεργασία με όλες τις φιλικές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όποιον απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και με τρόπο που εμποδίζει οποιονδήποτε να επιβάλει τις θέσεις του», δήλωσε ο Σίσι.

Επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι στην Αθήνα, 11/11/20
Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Αλ Σίσι, Αθήνα, 11-11-20 / Πηγή: Eurokinissi

Η Ελλάδα θα προσφέρει 50% φοροαπαλλαγή για επαγγελματίες που επιστρέφουν και «ψηφιακούς μετανάστες». Η Ελλάδα ετοιμάζει έναν νόμο που θα προσφέρει ένα μεγάλο φορολογικό κίνητρο σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων επαγγελματικών θέσεων εργασίας και την αντιστροφή της διαρροής της εποχής της κρίσης, δήλωσε στο Reuters ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο Άλεξ Πατέλης, ο οποίος συμβουλεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για οικονομικά θέματα, δήλωσε ότι η Ελλάδα ελπίζει να προσελκύσει «ψηφιακούς μετανάστες» μετά την επιδημία της πανδημίας του κορονοϊού σε πολλές χώρες και τομείς.

«Ένας εργαζόμενος από το εξωτερικό που μετακομίζει στην Ελλάδα θα δικαιούται εξαίρεση 50% επί του εισοδήματος που θα κερδίζει εδώ για επτά χρόνια βάσει του σχεδίου», είπε την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους. Ο Πατέλης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Το πακέτο κινήτρων θα είναι διαθέσιμο μόνο κατά τη διάρκεια του 2021 και τα άτομα που δεν είναι Έλληνες φορολογούμενοι τα τελευταία επτά χρόνια θα είναι επιλέξιμα.« Το κύριο κριτήριο επιλεξιμότητας για φορολογικό κίνητρο είναι η φορολογική κατοικία», δήλωσε ο Πατέλης. Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στα επίπεδα εισοδήματος ή στους τύπους εργασίας, αν και η κυβέρνηση ελπίζει να προσελκύσει μερικούς από τους περίπου 800.000 Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης χρέους για να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στο εξωτερικό. «Η πανδημία του κορονοϊού έχει επίσης δείξει ότι είναι δυνατό σε πολλές περιπτώσεις να επιλέξει κανείς πού να ζήσει και να εργαστεί χάρη στην τεχνολογία. Μπορούμε να έχουμε ψηφιακούς μετανάστες».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...