Αμερικανικός Tύπος: Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους εργαζομένους στην υγειονομική περίθαλψη – Τα κεριά του Άγιου Βασίλη στην Ελλάδα

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

The Associated Press

Μέσα σε μια θανατηφόρα έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ, οι πολιτείες ζητούν ομοσπονδιακή βοήθεια. Με την Ημέρα των Ευχαριστιών να έρχεται την επόμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα μολύνσεων. Οι γιατροί παροτρύνουν τις οικογένειες να παραμείνουν σε μικρές συγκεντρώσεις και να αποφύγουν μεγάλα πάρτι όπου θα μπορούσαν να μολυνθούν ευάλωτα άτομα. Οι πολιτείες εντείνουν την προσπάθειά τους για περισσότερα ομοσπονδιακά χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την επανεμφανιζόμενη επιδημία και να τους βοηθήσουν να διανείμουν ένα εμβόλιο όταν αυτό γίνει ευρέως διαθέσιμο κάποια στιγμή το 2021. Από τώρα έως τον Ιούνιο του 2022, οι κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν έλλειμμα 400 δις. δολαρίων  σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Αλλά η βοήθεια δεν αναμένεται σύντομα από ένα διχασμένο Κογκρέσο.

Το Πεντάγωνο θα μειώσει τα στρατεύματα των ΗΠΑ κατά 2.500 στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ. Αυτή η απόφαση εκπληρώνει τη δέσμευση του Προέδρου Τραμπ να επιστρέψουν οι  δυνάμεις από τους μακροχρόνιους πολέμους της Αμερικής, ακόμη και όταν οι Ρεπουμπλικάνοι, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ προειδοποιούν για τους κινδύνους απόσυρσης προτού διαμορφωθούν οι σωστές συνθήκες. Το νέο σχέδιο θα επιταχύνει τις αποσύρσεις στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν τις τελευταίες μέρες του Τραμπ, παρά τα επιχειρήματα των στρατιωτικών υπέρ μιας πιο μεθοδικής απόσυρσης. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, μόλις πέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση των αποχωρήσεων.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo σε ένα οινοποιείο της Δυτικής Όχθης κατά την προγραμματισμένη περιοδεία στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα είναι η  πρώτη φορά που ένας κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ επισκέπτεται έναν ισραηλινό οικισμό. Φαίνεται ότι είναι το δώρο αποχώρησης στην ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την κυβέρνηση Τραμπ που έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για τα κατεχόμενα εδάφη. Το οινοποιείο Psagot ιδρύθηκε σε εδάφη που οι Παλαιστίνιοι λένε ότι είχαν καταπατήθηκαν. Είναι μέρος ενός εκτεταμένου δικτύου ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί παράνομο.

Καθώς ο ιός φτάνει στα νότια της Ιταλίας, μερικοί καταφεύγουν για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στο Βορρά. Η πανδημία έχει αυξήσει τη δυσκολία όσων αναζητούν ιατρική περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία στον νότο της χώρας. Πολλοί άνθρωποι χάνονται στη χαρακτηρισμένη ως “Η κόλαση του Δάντη”  ενώ περιμένουν να νοσηλευτούν για τον ιό. Άλλοι παίρνουν τους αγαπημένους τους και κατευθύνονται προς τα βόρεια, όπου η ιταλική υγειονομική περίθαλψη είναι καλύτερη.

Reuters

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην πρώτης γραμμή, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση την Τετάρτη, ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει περαιτέρω νομικά εμπόδια για να ανατρέψει την εκλογική του ήττα. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί πως η πανδημία, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 247.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και κόστισε εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας, είναι κορυφαία προτεραιότητα μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του έχουν προειδοποιήσει την άρνηση του Τραμπ να συνεργαστεί με τη μετάβαση του Λευκού Οίκου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μάχη για τον περιορισμό του ιού και την αναστολή του σχεδιασμού διανομής εμβολίων. Η Γενική Διοίκηση Υπηρεσιών, που διοικείται από διορισμένο από τον Τραμπ, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, εμποδίζοντας την ομάδα των Δημοκρατικών να αποκτήσει πρόσβαση σε κυβερνητικούς χώρους και την χρηματοδότηση που παρέχεται σε μια νεοεισερχόμενη κυβέρνηση για να εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση. Ο Μπάιντεν κέρδισε με περισσότερες από 5,6 εκατομμύρια ψήφους, ή 3,6 εκατοστιαίες μονάδες. Στο εκλογικό που καθορίζει τον νικητή, ο Μπάιντεν κέρδισε 306 ψήφους έναντι 232 του Τραμπ. Ο Τραμπ απέλυσε τον ανώτατο αξιωματούχο της κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ Κρις Κρέμπς, ο οποίος είναι επικεφαλής και για την ασφάλεια υποδομής του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας, κατηγορώντας τον χωρίς αποδείξεις ότι έκανε μια «εξαιρετικά ανακριβή» δήλωση που επιβεβαίωνε την ασφάλεια των εκλογών των ΗΠΑ. Το έργο του Krebs, κέρδισε επαίνους από τους βουλευτές και των δύο κομμάτων, καθώς και από εκλογικούς αξιωματούχους.

Τα κεριά του Άγιου Βασίλη στην Ελλάδα. Ένας Έλληνας κηροποιός έχει βρει έναν νέο τρόπο να υπογραμμίσει την ανάγκη να φοράει ο κόσμος μάσκα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου ιού.Ο Αλέξιος Γεράκης στη βόρεια πόλη της Θεσσαλονίκης έχει φτιάξει διακοσμητικά κεριά με τον Άγιο Βασίλη, με μια μεγάλη μπλε χειρουργική μάσκα να καλύπτει τη λευκή γενειάδα του. «Λόγω των καιρών, προσπαθούμε να μεταδώσουμε ένα μήνυμα ότι η υγεία έρχεται πρώτη και μετά οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Γέρακης, 37 ετών, στο Reuters. Οι χιονάνθρωποι φορούν επίσης μάσκα. Η Θεσσαλονίκη έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19 σε μια δεύτερη, πιο επιθετική έξαρση που επανεμφανίστηκε το φθινόπωρο που ανάγκασε τις ελληνικές αρχές να επιβάλουν εκ νέου κλείδωμα σε εθνικό επίπεδο που λήγει στα τέλη Νοεμβρίου. Η Ελλάδα έχει αναφέρει συνολικά 78.825 μολύνσεις κοροναϊού από τον Φεβρουάριο και 1.228 θανάτους. «Τα Χριστούγεννα είναι ένα ερωτηματικό για όλους μας φέτος νομίζω, δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτό. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο Γεράκης.

New York Post 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την Τρίτη την πρώτη ταχεία δοκιμή  για τον COVID-19 στο σπίτι. Το FDA χορήγησε την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο κιτ δοκιμής των 30 λεπτών από τον κατασκευαστή της Καλιφόρνια Lucira Health. Το τεστ γίνεται μόνο με συνταγή και εγκρίνεται αποκλειστικά για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω. “Αυτή η νέα επιλογή δοκιμών είναι μια σημαντική διαγνωστική πρόοδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη μείωση του δημόσιου φορτίου της μετάδοσης ασθενειών”, δήλωσε ο Επίτροπος της FDA, Δρ Stephen Hahn. “Η σημερινή δράση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της FDA να επεκτείνει τις δοκιμές COVID-19.” Η δοκιμή λειτουργεί με απλά βήματα. Πρώτον, οι χρήστες παίρνουν ένα ρινικό στυλεό, το οποίο στη συνέχεια τοποθετούν σε ένα φιαλίδιο που συνδέεται σε μια φορητή μονάδα δοκιμών. Μέσα σε 30 λεπτά, η συσκευή ερμηνεύει τα αποτελέσματα και εμφανίζει εάν το άτομο που δοκιμάστηκε είναι θετικό ή αρνητικό για το COVID-19. Η FDA έχει εγκρίνει σχεδόν 300 τεστ μέχρι σήμερα. Προηγουμένως, πολύ λίγα επέτρεπαν στους ανθρώπους να συλλέξουν το δικό τους ρινικό ή δείγμα σάλιου στο σπίτι, το οποίο στη συνέχεια έστειλαν σε ένα εργαστήριο, όπου συνήθως έπρεπε να περιμένουν μέρες για να λάβουν τα αποτελέσματά τους. Οι ειδικοί λένε ότι επιτρέποντας στους ανθρώπους να δοκιμάζονται στο σπίτι θα συμβάλει στη μείωση των χρόνων αναμονής και στον περιορισμό της πιθανής εξάπλωσης του ιού σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

The New York Times 

Η Pfizer ολοκλήρωσε τη δοκιμή εμβολίου λέγοντας ότι είναι 95% αποτελεσματικό, δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και λειτουργεί σε ηλικιωμένους. Η εταιρεία φαρμάκων Pfizer προσέφερε την Τετάρτη το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων από μια δοκιμή εμβολίων σε τελικό στάδιο, καθώς τα περιστατικά Covid-19 ανεβαίνουν στα ύψη σε όλο τον κόσμο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το εμβόλιο απέτρεψε ήπιες και σοβαρές μορφές του Covid-19, ενώ ήταν 94% αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους ενήλικες, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη σοβαρού Covid-19 και δεν ανταποκρίνονται σε ορισμένους τύπους εμβολίων. Η δοκιμή της Pfizer και της BioNTech περιελάμβανε περίπου 44.000 εθελοντές, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν το εμβόλιο. Οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές περίμεναν να δουν πόσοι ανέπτυξαν το Covid-19 σε κάθε ομάδα. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι από τις 170 περιπτώσεις Covid-19, 162 ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και οκτώ ήταν στην ομάδα εμβολίων. Από τις 10 περιπτώσεις σοβαρής μορφής Covid-19, εννέα είχαν λάβει εικονικό φάρμακο. Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν εξαιρετική σε ηλικία, φυλή και εθνικότητα. Η πιο συχνή σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν η κόπωση, με 3,7 τοις εκατό των εθελοντών να αναφέρουν κόπωση μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. 2 % των εθελοντών ανέφεραν πονοκέφαλο μετά τη δεύτερη δόση. Οι ηλικιωμένοι ανέφεραν λιγότερες και ήπιες παρενέργειες. Εκτός από τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, η Pfizer δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υποβάλει στο F.D.A. δύο μήνες δεδομένων ασφαλείας που είχε συστήσει η εταιρεία, καθώς και λεπτομερή αρχεία κατασκευής που δείχνουν ότι η εταιρεία μπορεί να παράγει με συνέπεια παρτίδες υψηλής ποιότητας του προϊόντος της. Το F.D.A. θα επανεξετάσει τα δεδομένα και θα ζητήσει από μια εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων εμβολίων να εξετάσει την αίτηση, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...