Αμερικανικός τύπος: Ο Μπόρις Τζόνσον δεν απολύει τον σύμβουλό του Dominic Cummings – Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Dominic Cummings

The New York Times

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις πτήσεις από τη Βραζιλία, όπου μαίνεται η πανδημία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενες την αυξανόμενη κρίση του κορονοϊού της Βραζιλίας, απαγόρευσε τις πτήσεις από τη χώρα, προκαλώντας πλήγμα στον ηγέτη της, ο οποίος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις θερμές σχέσεις του με τον Πρόεδρο Τραμπ για να ενισχύσει την πολιτική του θέση.Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρούσματα του ιού και οι θάνατοι έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα στη Βραζιλία, την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Λατινικής Αμερικής.Ο πρόεδρος της, Jair Bolsonaro, αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών στον τομέα της υγείας και απαξίωσε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Τώρα, η Βραζιλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες , με περισσότερα από 350.000 κρούσματα και 22.700 θανάτους.Καθώς τα νοσοκομεία κατέρρευσαν και οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες ζήτησαν βοήθεια, ο κ. Μπολσονάρο πέρασε τους τελευταίους μήνες πολεμώντας το Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και ακόμη και τους υπουργούς του. Τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας σχετικά με συγκάλυψη ατόμων της οικογένειάς του, για διαφθορά. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι επιβλήθηκε η απαγόρευση για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νόσου.”Η σημερινή ενέργεια θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι αλλοδαποί που έχουν βρεθεί στη Βραζιλία δεν θα γίνουν πηγή πρόσθετων λοιμώξεων στη χώρα μας”, δήλωσε η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Kayleigh McEnany.Οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα επηρεάσουν το διμερές εμπόριο, είπε.Το γραφείο του κ. Μπολσονάρο αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά ο σύμβουλός του για τις εξωτερικές σχέσεις είπε ότι η απαγόρευση ήταν αναμενόμενη και ότι ήταν κάτι παραπάνω από τυπική.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μήνυσαν τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνια Gavin Newsom για ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου. Η Καλιφόρνια είναι το σημείο ανάφλεξης στην πολιτική σύγκρουση σχετικά με την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου την Κυριακή, με την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών να μηνύει τον Δημοκρατικό κυβερνήτη, Gavin Newsom, για τον νόμο με τον οποίο θα συμμετάσχουν στις εκλογές όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι αποστέλλοντας την ψήφος τους ταχυδρομικά, στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η αγωγή 27 σελίδων, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ανατολική Περιφέρεια της Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας δεν είναι ιργανωμένη για σύστημα ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου και χαρακτηρίζει τη διαταγή του κ. Newsom στις 8 Μαΐου ως βιαστική.Ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε ακόμη και να παρακρατήσει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις στο Μίσιγκαν και τη Νεβάδα, εάν οι πολιτείες ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο. Η εντολή του κυβερνήτη απαιτεί από τους υπεύθυνους των εκλογών κάθε κομητείας να στέλνουν ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Υπάρχουν περίπου 20,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια. «Κανένας ψηφοφόρος δεν πρέπει να αναγκάζεται να διακινδυνεύσει την υγεία του για να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου του», δήλωσε ο κ. Newsom σε δήλωση στις 8 Μαΐου όταν υπέγραψε τον νόμο. Ο κ. Τραμπ υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου είναι γεμάτη ευκαιρίες για εκλογική απάτη, αν και δεν έχει στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

Ο Trump κάνει Tweets και παίζει γκολφ, αλλά δεν αναφέρει τον αριθμό των νεκρών από τον ιό. Οι θάνατοι από τον κορονοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησίασαν τον  εντυπωσιακό  αριθμό των 100.000, έναν αριθμό που ο πρόεδρος κάποτε πρόβλεψε ότι δεν θα επιτευχθεί ποτέ. Στα τέλη Φεβρουαρίου, είπε ότι υπήρχαν μόνο 15 κρούσματα κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποτιμώντας ακόμη και τότε τον πραγματικό αριθμό και δήλωσε ότι «τα 15 μέσα σε λίγες μέρες θα είναι σχεδόν μηδενικά». Στα χρονικά της αμερικανικής προεδρίας, είναι δύσκολο να θυμηθεί κάποιος πιο καταστροφικά λανθασμένη πρόβλεψη. Ακόμα και αφού αργότερα αναγνώρισε ότι δεν θα είναι μηδέν, επέμεινε ότι ο αριθμός των νεκρών θα πέσει «ουσιαστικά κάτω από τις 100.000». Καθώς η αυτοκινητοπομπή του προέδρου Τραμπ μπήκε στο γκολφ κλαμπ του στη Βιρτζίνια, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών περίμενε έξω από την είσοδο. Κάποιος σήκωσε ένα πανό. “Με νοιάζει! Εσένα;” έγραφε. “100.000 νεκροί”. Ενώ η χώρα πλησίασε  εξαψήφια νούμερα θανάτων, ο πρόεδρος που επέκρινε επανειλημμένα τον προκάτοχό του ότι έπαιζε γκολφ κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, πέρασε το Σαββατοκύριακο  στο γήπεδο γκολφ για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Όταν δεν εκινείτο με το cart, βρισκόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας θεωρίες συνωμοσίας, και εκτοξεύοντας προσβολές σε αντίπαλους του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γενικού εισαγγελέα του.

Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι δεν θα απολύσει τον σύμβουλό του, που αψήφησε τις εντολές για τα περιοριστικά μέτρα. Παρά το αίτημα να εκδιώξει έναν κορυφαίο σύμβουλό του, που παρέβη την εντολή παραμονής στο σπίτι, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπερασπίζεται τον αξιωματούχο Dominic Cummings, ο οποίος είχε αρρωστήσει  από τον κοροναϊό. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Κυριακή, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε σθεναρά τον κ. Cummings γιατί πήγε τον Απρίλιο  να επισκεφτεί τους γονείς του στο Ντάραμ, στη βόρεια Αγγλία. Ο κ. Cummings είπε ότι δεν υπήρχε κανένας άλλος τρόπος για να φροντίσει το μικρό παιδί του αφού αυτός και η σύζυγός του άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα του ιού. «Ακολούθησε τα ένστικτα κάθε πατέρα και κάθε γονέα και δεν τον υποτιμώ για αυτό», είπε ο κ. Τζόνσον την Κυριακή. «Πιστεύω ότι από κάθε άποψη, ενήργησε υπεύθυνα, νόμιμα και με ακεραιότητα». Η απόφαση του κ. Johnson να στηρίξει τον σύμβουλό του υπογραμμίζει τη βαθιά του εξάρτηση από τον κ. Cummings, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της εκλογικής του νίκης πέρυσι και η κινητήρια δύναμη πίσω από τη φιλόδοξη ατζέντα του μετά το Brexit. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ζήτησε έρευνα για τη συμπεριφορά του κ. Cummings.

Το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, προειδοποιεί ειδικός. Αν και υπάρχουν πολλά σημάδια ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται θα είναι επιτυχημένα, ειδικός προειδοποίησε την Κυριακή ότι τα πρώτα εμβόλια ενδέχεται να μην αποδειχθούν αποτελεσματικά.Ο Δρ. Peter Hotez, πρύτανης της Ιατρικής Σχολής στο Baylor College of Medicine, δήλωσε ότι ορισμένα πρώιμα εμβόλια μπορεί να είναι εν μέρει προστατευτικά.«Η ιστορία μας λέει ότι αντικαθίστανται με νέα και βελτιωμένα εμβόλια, οπότε αυτή είναι μια σταδιακή διαδικασία», δήλωσε ο Δρ Hotez.Παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Trump να επιταχύνει τη διαθεσιμότητα ενός εμβολίου μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, τόσο ο Δρ Hotez όσο και ο Δρ Dan Barouch, ιολόγος στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη που συνεργάζεται με την Johnson & Johnson στο εμβόλιο, είπε ότι χρειάζεται χρόνος για να διασφαλιστεί ότι κάθε εμβόλιο που θα χορηγηθεί ευρέως θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.Ο Δρ Barouch προειδοποίησε ότι ενώ είναι «θεωρητικά δυνατό» να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο σε 12 έως 18 μήνες, «πολλά, πολλά πράγματα θα έπρεπε να πάνε τέλεια την πρώτη φορά» για να συμβεί αυτό.

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται, όπως και οι συγκρούσεις. Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή στη μεγαλύτερη κινητοποίηση εδώ και μήνες. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και κανόνια νερού.Η διαμαρτυρία υπογράμμισε την οργή των κατοίκων αφού το Πεκίνο την Παρασκευή πρότεινε νέους νόμους που θα μεγαλώσουν τον έλεγχό του στο Χονγκ Κονγκ.Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν κατά την έναρξη του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου υπογράμμισαν επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις τεράστιες συγκεντρώσεις το 2019 ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση στην Κίνα. Οι πολίτες αισθάνονται απελπισμένοι και φοβισμένοι.Η αστυνομία έχει δείξει ότι εκπονεί σχέδια για να σταματήσουν οι μαζικές συγκεντρώσεις.

New York Post

Το εργαστήριο της Wuhan παραδέχεται ότι έχει τρία ζωντανά στελέχη κοραναϊού νυχτερίδας. Το κινεζικό εργαστήριο που θεωρεί πιθανή πηγή COVID-19 παραδέχτηκε ότι έχει τρία ζωντανά στελέχη κοραναϊού νυχτερίδας, αλλά επέμεινε ότι κανένα δεν είναι η πηγή της παγκόσμιας πανδημίας.Το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan από το 2004 «απομόνωσε και απέκτησε μερικούς κορονοϊούς από νυχτερίδες», δήλωσε ο διευθυντής του Γουάνγκ Γουάνι σε συνέντευξή του που προβλήθηκε το Σάββατο, σύμφωνα με την Agence France-Presse.«Τώρα έχουμε τρία στελέχη ζωντανών ιών. Αλλά η ομοιότητά τους με το SARS-CoV-2 φτάνει μόνο το 79,8%», δήλωσε ο Yanyi, αναφερόμενος στο στέλεχος του κοροναϊού που προκαλεί το COVID-19.«Είναι προφανής η διαφορά», είπε, σύμφωνα με το AFP.Ο Yanyi απέρριψε την ιδέα ότι η πανδημία ξεκίνησε στο εργαστήριό της, ιδέα που προωθήθηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo, ως «καθαρή κατασκευή».Οι επιστήμονες της δεν είχαν «αντιμετωπίσει, ερευνήσει ή κρατήσει τον ιό» μέχρι που έλαβε δείγματα στις 30 Δεκεμβρίου, όταν είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη η Wuhan, είπε.«Στην πραγματικότητα, όπως όλοι οι άλλοι, δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχε ο ιός», είπε για τον νέο ιό που την Κυριακή είχε μολύνει περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια και σκοτώσει περισσότερους από 340.000 παγκοσμίως.«Πώς θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από το εργαστήριό μας όταν δεν το είχαμε ποτέ;»

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιτίθεται στο σύστημα δικαιοσύνης του Ισραήλ καθώς ξεκινά η δίκη του.Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ξεκίνησε την Κυριακή επίθεση κατά του συστήματος δικαιοσύνης του έθνους καθώς ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη δίκη του για διαφθορά, κατηγορώντας την αστυνομία και τους εισαγγελείς ότι συνωμοτούν να τον «εκθέσουν». Ο Νετανιάχου γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που θα δικαστεί. Εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν έξω από την επίσημη κατοικία του, ενώ εκατοντάδες υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών μελών του κόμματος Likud, διαδήλωσαν υπέρ του στο δικαστήριο. Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, παραβίαση της εμπιστοσύνης και αποδοχή δωροδοκίας. Κατηγορείται για αποδοχή πολυτελών δώρων ως αντάλλαγμα για ευνοϊκή κάλυψη του ίδιου και της οικογένειάς του. Αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες έρχονται μετά από χρόνια σκανδάλων που περιστρέφονται γύρω από την οικογένεια. Ο Νετανιάχου μπήκε στην αίθουσα δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ φορώντας μπλε χειρουργική μάσκα, σύμφωνα με τον περιορισμό λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Στάθηκε και μίλησε με τους δικηγόρους του για άλλους κατηγορούμενους, αρνούμενος να καθίσει έως ότου οι τηλεοπτικές κάμερες έφυγαν από το χώρο. Όταν  ξεκίνησε το δικαστήριο, ο Νετανιάχου επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι είναι θύμα συνωμοσίας από τα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία, τους εισαγγελείς και τους δικαστές για να τον εκδιώξουν. «Ο στόχος είναι η αποδόμηση ενός ισχυρού, δεξιού πρωθυπουργού και κατά συνέπεια η απομάκρυνση του εθνικιστικού στρατοπέδου από την ηγεσία της χώρας για πολλά χρόνια». Είπε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς συνωμότησαν για να «προσαρμόσουν» μια υπόθεση εναντίον του και ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν «πειραγμένα» και υπερβολικά. Ζήτησε να μεταδοθεί απευθείας η δικαστική διαδικασία στην τηλεόραση για να εξασφαλιστεί «πλήρης διαφάνεια». Οι επικριτές είπαν ότι τα επιχειρήματα του Νετανιάχου έχουν υπονομεύσει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ και διακινδυνεύουν βαθύτερες ζημιές στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. «Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν να ασχολούνται με ανοησίες, με αυτές τις ψευδείς καταγγελίες, θα συνεχίσω να οδηγώ το κράτος του Ισραήλ και να ασχολούμαι με θέματα που σας ενδιαφέρουν πραγματικά», είπε. Σε όλη την πόλη, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του φορώντας μάσκες προσώπου και μπλουζάκια με τις λέξεις «υπουργός εγκλήματος» και κρατάνε αφίσες που ζητούν την παραίτησή του.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...