Αμερικανικός Τύπος: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας

Κορονοϊός-Τεστ στη Wuhan-Κίνα
Τεστ Κορονοϊού στην επαρχία Wuhan της Κίνας

The New York Times 

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 266.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, πολύ κάτω από το ένα εκατομμύριο νέες θέσεις που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι και μια απότομη πτώση από τα κέρδη του Μαρτίου. Οι Αμερικανοί κατασκευαστές κατηγόρησαν τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού για την απώλεια 18.000 θέσεων εργασίας ενώ πολλά γραφεία δεν είναι ακόμη έτοιμα να ανοίξουν ξανά. Η έκθεση αποτελεί μια δοκιμασία για τη στρατηγική του προέδρου Μπάιντεν για οικονομική ανάκαμψη. Επιχειρηματικές ομάδες και Ρεπουμπλικάνοι υποχρέωσαν τον Πρόεδρο να τερματίσει ένα επίδομα ανεργίας, επιπλέον 300 $ την εβδομάδα, αφού διακινδυνεύει τον πληθωρισμό. Ο Μπάιντεν είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε το νομοσχέδιο ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε τον Μάρτιο, να αναζωογονήσει πλήρως την οικονομία και σημείωσε μέχρι τώρα τις 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνησή του. Παρά την απογοητευτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας, οι μετοχές σημείωσαν ρεκόρ ανόδου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το εμβόλιο Sinopharm κατά του Covid-19 της Κίνας για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, διευκολύνοντας το δρόμο για τα φτωχότερα έθνη να εμβολιαστούν. Η έγκριση επιτρέπει στο εμβόλιο Sinopharm να συμπεριληφθεί στην Covax, την παγκόσμια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προώθηση της πρόσβασης σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν επιτρέπονται οι πανηγυρισμοί, καθώς ενώ η Κίνα ισχυρίστηκε ότι μπορεί να κάνει έως και πέντε δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι αγωνίζεται να κάνει αρκετές δόσεις για τον δικό του πληθυσμό. Στις ΗΠΑ, η Pfizer και η BioNTech υπέβαλαν αίτηση για πλήρη έγκριση για το εμβόλιο τους και είναι οι πρώτες εταιρείες που το έκαναν. Η διαδικασία έγκρισης ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, ωστόσο η επείγουσα εξουσιοδότηση για τη χρήση του εμβολίου Pfizer σε εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.  

Ομοσπονδιακή επιτροπή κατηγόρησε τον Derek Chauvin και τρεις άλλους πρώην αστυνομικούς για κατηγορίες παραβίασης των πολιτικών δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ. Το κατηγορητήριο ανακοινώθηκε σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την καταδίκη του  Chauvin για δολοφονία δευτέρου βαθμού στο θάνατο του Φλόιντ. Οι κατηγορίες είναι ακόμη μια μομφή για τους αστυνομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι σπάνια αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρήση ακραίας βίας. Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι κρατώντας το ένα γόνατο στο λαιμό του Floyd και το άλλο στην πλάτη του, ο Chauvin χρησιμοποίησε αντισυνταγματική, παράλογη βία που οδήγησε στο θάνατο του Floyd. Οι άλλοι τρεις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για εσκεμμένη αποτυχία να σταματήσουν τον Τσάβιν.  

Ο Μπόρις Τζόνσον έχτισε την επιτυχία του στο Brexit, αλλά μπορεί να του κοστίσει τη Σκωτία και τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην Αγγλία, το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού σημείωσε καθοριστικές νίκες στις περιφερειακές εκλογές την Πέμπτη. Όμως, οι ίδιες λαϊκιστικές δυνάμεις που ώθησαν τους Συντηρητικούς, τους φέρνουν αντιμέτωπους με τη Σκωτία, όπου οι υποστηρικτές της Σκωτσέζικης ανεξαρτησίας κέρδισαν βασικές έδρες, ενώ δεν αναμένεται πλήρης καταμέτρηση των ψηφων μέχρι το Σάββατο. Ακόμα κι αν το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας χάσει λίγες έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία, μπορεί να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας με την υποστήριξη των Σκωτσέζων Πρασίνων και να ενισχύσει ένα άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.  

Οι υπερβολικά γεμάτες συνοριακές φυλακές δίνουν τη θέση τους σε υπερπλήρη καταφύγια ανήλικων μεταναστών που διευθύνονται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Οι αξιωματούχοι της διοίκησης του Μπάιντεν επέμειναν ότι έχουν αποκτήσει καλύτερο έλεγχο της αύξησης των παιδιών που κατέκλυσαν τα κέντρα κράτησης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Όμως, τα έγγραφα δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει απλά μετακινηθεί σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως τα συνεδριακά κέντρα στο Ντάλας, το Σαν Ντιέγκο και το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, τα οποία πλησιάζουν στην πληρότητά τους καθώς τα κεφάλαια για περισσότερο χώρο είναι λιγοστά. Τα παιδιά φροντίζονται πολύ καλύτερα στις νέες εγκαταστάσεις, τις οποίες διαχειρίζεται το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, από ό, τι σε γεμάτες φυλακές που διευθύνονταν από το Τμήμα Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, σύμφωνα με αξιωματούχους της διοίκησης, που ωστόσο χρειάζονται περίπου ένα μήνα κατά μέσο όρο για να μετακινήσουν τα παιδιά και τους εφήβους από την κρατική επιμέλεια στη φροντίδα ενός μέλους της οικογένειας τους ή του ανάδοχου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις αρχές του 2020, μέλη ενός εγκληματικού δικτύου που συνδέεται με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν συνελήφθησαν και κατέθεσαν στους ανακριτές ότι είχαν ακούσει πως οι Ρώσοι πρόσφεραν χρήματα για τις δολοφονίες αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων. Ο ισχυρισμός, ότι η Ρωσία προσπαθούσε να πληρώσει για να προκαλέσει συχνότερες επιθέσεις κατά των δυτικών δυνάμεων, είναι απίστευτος, ειδικά επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν ταυτόχρονα να διαπραγματευτούν συμφωνία με τους Ταλιμπάν για τον τερματισμό του μακροχρόνιου πολέμου στο Αφγανιστάν. Οι αναλυτές ξεκίνησαν μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν ή να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς των κρατουμένων. Οι ΗΠΑ δεν είχαν τότε «στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο διευθύνει αυτήν την επιχείρηση», όμως τελικά, πρόσφατες πρώην απόρρητες πληροφορίες δείχνουν ότι οι αναλυτές ανακάλυψαν έναν σημαντικό λόγο να πιστεύουν πως ο ισχυρισμός ήταν ακριβής, καθώς άλλα μέλη του ίδιου δικτύου που συνδέονται με τους Ταλιμπάν συνεργάστηκαν στενά με πράκτορες από την διαβόητη μονάδα της GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή για επιχειρήσεις δολοφονίας. «Η συμμετοχή αυτής της μονάδα είναι συνδεδεμένη με τη Ρωσία και ενθαρρύνει τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο Αφγανιστάν, δεδομένου του ηγετικού ρόλου της σε τέτοιες θανατηφόρες και αποσταθεροποιητικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό», δήλωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

 New York Post 

Το CDC θα εξετάσει «προσεκτικά» μια νέα έκθεση που ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι από COVID στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 900.000 και είναι πάνω από 36% υψηλότερος από το επίσημο σύνολο, δήλωσεη επικεφαλής του, Dr. Rochelle Walensky, την Παρασκευή.Η ανάλυση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από το Ινστιτούτο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον για τις Μετρήσεις και την Αξιολόγηση της Υγείας έδινε τον αριθμό των θανάτων από στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Μάρτιο του 2020 σε 905.289 έναντι ενός επίσημου συνόλου 574.043 και εξηγεί ότι ο επίσημος αριθμός θανάτων είναι συγκριτικά χαμηλός, επειδή οι κυβερνήσεις αναφέρουν μόνο θανάτους που συμβαίνουν σε νοσοκομεία ή μεταξύ ασθενών με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού. Το ινστιτούτο ισχυρίστηκε επίσης ότι η νέα ανάλυσή του προσάρμοσε το λεγόμενο «υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας» για να αποκλείσει τους θανάτους που αποδίδουν σε παράγοντες όπως καθυστερημένα ραντεβού για υγειονομική περίθαλψη, κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ και αυτοκτονία. Σύμφωνα επίσης με την ανάλυση, οι ΗΠΑ είναι ένα από τα πέντε έθνη με περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους. Τα άλλοι είναι η Ινδία (654.395), το Μεξικό (617.127), η Βραζιλία (595.903) και η Ρωσία (593.610).

Τουλάχιστον 205 Παλαιστίνιοι και 17 Ισραηλινοί αξιωματικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στο Τζαμί Al-Aqsa της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια νυχτερινών συγκρούσεων σε έναν ιερό χώρο την Παρασκευή για την πιθανή έξωση Παλαιστινίων από τη γη που διεκδικούν οι Εβραίοι έποικοι. Εκατοντάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί έριξαν πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης σε χιλιάδες Παλαιστίνιους, μερικοί από τους οποίους έριχναν πέτρες και πυροτεχνήματα.  Οι ΗΠΑ ζήτησαν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιορδανία εξέφρασαν ανησυχία για επιπτώσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίσει το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ τη Δευτέρα. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απαίτησε να σταματήσουν οι εξώσεις, οι οποίες «εάν διαταχθούν και εφαρμοστούν, θα παραβίαζαν τις υποχρεώσεις του Ισραήλ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», όπως δήλωσε. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ για τη βία και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πραγματοποιήσει επείγουσα σύνοδο για την αντιμετώπιση της έντασης. Εν τω μεταξύ, στη Δυτική Όχθη, δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση σε μια ισραηλινή αστυνομική βάση, ενώ το Ισραήλ ενισχύει τώρα τη στρατιωτική του παρουσία στην κατεχόμενη περιοχή.

Μέρος του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, το Long March 5B, μπαίνει σε ανεξέλεγκτη τροχιά και πιθανότατα θα πέσει στη Γη αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι πιθανότητες να χτυπήσει μια κατοικημένη περιοχή είναι μικρές, αλλά όχι μηδενικές. Το γιατί η Κίνα επέτρεψε να συμβεί αυτό παραμένει ασαφές και περισσότερες τέτοιες ανεξέλεγκτες είσοδοι πυραύλων είναι πιθανές τα επόμενα χρόνια. Το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας συνεχίζει να δημιουργεί κίνδυνο, όσο μικρός και αν είναι, για ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, αποτυγχάνοντας να ελέγξει την τροχιά των πυραύλων που εκτοξεύει. Η επανείσοδος προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 11:53 μ.μ. Ανατολική ζώνη ώρας και αν οι προβλέψεις είναι ακριβείς, τα συντρίμμια θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν τον Ινδικό Ωκεανό.

Πηγές:: https://www.nytimes.com/   https://nypost.com/news/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...