Αμερικανικός τύπος: Ο Πάπας Φραγκίσκος, χαρακτηρίζει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού ηθική υποχρέωση – Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden δίνει προτεραιότητα στην οικονομία

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Το Reuters σε άρθρο του γράφει ότι η Ελλάδα έχει έτοιμο νομοσχέδιο για την επέκταση των δυτικών χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια από έξι μίλια που είναι σήμερα, μετά από διαπραγματεύσεις με τους περιφερειακούς γείτονές της, Ιταλία και Αλβανία.  Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα για τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ η Αθήνα και τα Τίρανα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει όλες τις λεπτομέρειες του θαλάσσιου ορίου τους και έχουν παραπέμψει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στην Αλβανία τον ομόλογό του Έντι Ράμα στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε το Σάββατο ότι αυτή ήταν μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα.

Οι New York Times αναφέρουν:

Οι Δημοκρατικοί απαιτούν απαντήσεις από το Τμήμα Δικαιοσύνης σχετικά με τον ρόλο του Τραμπ καθώς διαφαίνεται η απειλή της παραπομπής του, κατηγορώντας τον για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Νάνσυ Πελόσι σχεδιάζει να φέρει μια νέα κατηγορία στο Σώμα τη Δευτέρα και το Σώμα θα μπορούσε να το εγκρίνει γρήγορα, κατηγορώντας τον πρόεδρο για το ρόλο του στην υποκίνηση σε ταραχές, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική των ΗΠΑ έχει κλονιστεί βαθιά σε σημείο που είναι ακόμη δύσκολο να υπολογιστεί. Αν και 17 Ρεπουμπλικάνοι θα έπρεπε να συμφωνήσουν με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία για να ψηφίσουν την καταδίκη, στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο Pat Toomey παρ’ όλα αυτά, είναι ο τρίτος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που χαρακτήρισε τις ενέργειες του προέδρου «απαράδεκτες», δείχνοντας ξεκάθαρα ότι συναινεί στην απομάκρυνσή του ή θα απαιτήσει να παραιτηθεί.  

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden δίνει προτεραιότητα στην οικονομία, λέγοντας ότι υπάρχει «απόλυτη ανάγκη να δράσουμε τώρα».  Οι πιστοί του Τραμπ συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην Πολιορκία του Καπιτώλιο, μεταξύ αυτών κι ένας συνωμοσιολόγος της QAnon, που μπήκε στο Καπιτώλιο με γούνα με κέρατα. Το άτομο που κατηγορείται για την απειλή κατά της Pelosi, δήλωσαν ομοσπονδιακοί πράκτορες ότι είχε όπλα στο ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο του και εκατοντάδες πυρομαχικά. Αξιωματούχοι της Γεωργίας αποκαλύπτουν και τρίτη κλήση του Τραμπ επιδιώκοντας να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα τον Δεκέμβριο, λέγοντας σε έναν ανακριτή στη Γεωργία ότι θα γινόταν  «εθνικός ήρωας» αν έβρισκε στοιχεία  για την υποτιθέμενη εκλογική απάτη, ενώ αποκαλύφθηκε επίσης η πίεση των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα στην Ατλάντα.

Η Apple αφαίρεσε την Parler από το App Store της επειδή δεν κατήγγειλε απειλές βίας, ενώ ακολούθησε και η  Google με την αποκοπή της εφαρμογής που έχει προσελκύσει εκατομμύρια συντηρητικούς υποστηρικτές του Τραμπ οι οποίοι συγκεντρώθηκαν  στο Parler αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις αφού το Facebook και το Twitter κατήγγειλαν όλο και περισσότερο τις δημοσιεύσεις που διέδιδαν παραπληροφόρηση και υποκινούσαν βία.  

Boeing 737-500, της Sriwijaya Air, συνετρίβει στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωση του από την πρωτεύουσα Τζακάρτα, μεταφέροντας 62 άτομα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, χαρακτηρίζει τους εμβολιασμούς κατά του  κορονοϊού ηθική υποχρέωση, λέγοντας ότι θα εμβολιαστεί και ο ίδιος την επόμενη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας την άρνηση σε εμβολιασμό ως αυτοκτονική.

Η Wall Street Journal αναφέρει: Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ώθησαν τον ανώτατο ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Ατλάντα σε παραίτηση πριν από τις εκλογές της Γερουσίας των ΗΠΑ, επειδή ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν εκνευρισμένος που δεν έκανε αρκετά για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του προέδρου για εκλογική απάτη. Η Apple και η Amazon σταμάτησαν την υποστήριξη για την Parler, κλιμακώνοντας απότομα μια εκστρατεία από τεχνολογικούς γίγαντες για έλεγχο του περιεχομένου που θεωρούν επικίνδυνο μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Δύο άνδρες που καταγράφηκαν σε σοκαριστικές εικόνες από τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, κατηγορήθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο το Σάββατο για βίαιη συμπεριφορά στο Καπιτώλιο. Εν τω μεταξύ υπάλληλος της Metro-North στη Νέα Υόρκη τέθηκε σε αναστολή αφού φέρεται να συμμετέχει στις ταραχές, ενώ όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του σιδηροδρόμου ο υπάλληλος, Will Pepe, θα περάσει πειθαρχικό. Οι νέοι νόμοι της Κίνας αυξάνουν την πίεση στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, καθώς το Πεκίνο αντέδρασε ενάντια στους πρόσφατους περιορισμούς των ΗΠΑ που στοχεύουν κινεζικές εταιρείες.

Πηγές: https://www.reuters.com/, https://www.nytimes.com/, https://www.wsj.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...