Αμερικανικός Τύπος: Ο ΠΟΥ τοποθετείται κατά της ρεμδεσιβίρης – Οι περιορισμοί στην Ευρώπη φαίνεται να λειτουργούν

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

The Associated Press

Οι ελληνικές αρχές επιτάσσουν δύο ιδιωτικές κλινικές και το προσωπικό τους στη βόρεια Ελλάδα, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής δέχονται έντονη πίεση από την αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού τις τελευταίες εβδομάδες, όπως δήλωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας την Παρασκευή. Το υπουργείο δήλωσε ότι ζήτησε να διατίθενται κρεβάτια σε ιδιωτικά νοσοκομεία στο σύστημα δημόσιας υγείας για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, αλλά ότι «παρά την προσπάθεια, η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης δεν ήταν δυνατή». Το υπουργείο είπε ότι από την Παρασκευή επιτάσσει τις δύο κλινικές και το προσωπικό τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας που βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας. “Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά από την πολύ μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση που έφτασε στα όρια τα νοσοκομεία καθώς και το προσωπικό τους, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουμε απλά κρεβάτια COVID-19 σε ιδιωτικές κλινικές”, ανέφερε το υπουργείο. Η Ελλάδα διέφυγε σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό ξέσπασμα του κορονοϊού την άνοιξη, με την κυβέρνηση να επιβάλει ένα πρώιμο κλείσιμο που έδειξε ότι διατηρούσε τον αριθμό των μολύνσεων και των θανάτων χαμηλό. Ωστόσο, γνωρίζεις μια έντονη επανεμφάνιση του ιού μετά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους κάθε μέρα και χιλιάδες νέες μολύνσεις. Περίπου 500 άτομα είναι διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εκδόθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα, υπήρχαν περισσότερες από 85.200 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού και συνολικά σχεδόν 1.350 θάνατοι στη χώρα, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι. Ένα εθνικό κλείδωμα έχει επιβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα, με καταστήματα λιανικής, σχολεία, μπαρ, εστιατόρια και όλους τους χώρους ψυχαγωγίας κλειστούς από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ.. Όσοι επιθυμούν να φύγουν από το σπίτι μπορούν να το πράξουν μόνο για συγκεκριμένους λόγους και πρέπει να ενημερώσουν τις αρχές μέσω τηλεφωνικού μηνύματος ή να φέρουν μια ιδιόχειρη γραπτή άδεια. Δεν υπάρχει όριο, ωστόσο, για το πόση ώρα οι άνθρωποι μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους ή πόσες φορές την ημέρα. Το ξέσπασμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στη βόρεια Ελλάδα, όπου τα νοσοκομεία δέχονται αυξημένη πίεση. Οι αρχές έχουν αυξήσει τον αριθμό των κλινών εντατικής θεραπείας στη χώρα, διπλασιάζοντας τον αριθμό από τα μέσα του 2019. Από 1.203 κρεβάτια εντατικής θεραπείας που είναι τώρα διαθέσιμα σε εθνικό επίπεδο, 579 έχουν διατεθεί αποκλειστικά για ασθενείς με COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Από αυτά, 440 είναι ήδη κατειλημμένα. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει 211 κρεβάτια ICU για το COVID-19, εκ των οποίων 199 είναι καλυμμένα. Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα είχε συνολικά 6.074 κρεβάτια για ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων 3.831 είχαν καλυφθεί μέχρι  την Τετάρτη.

Reuters

Η Ελλάδα κλείνει τη συνοριακή διέλευση με την Αλβανία και θα πραγματοποιεί ταχείες δοκιμές COVID-19 σε όλους τους επισκέπτες στα χερσαία της σύνορα, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της κυβέρνησής της, καθώς οι περιπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται εντυπωσιακά. Η Ελλάδα σημείωσε ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία την ανάγκασε να επιβάλει σε εθνικό επίπεδο κλείδωμα, το δεύτερο φέτος. Οι βόρειες περιοχές της, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης, έχουν πληγεί περισσότερο. Οι επισκέπτες που εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να παρουσιάσουν μια αρνητική δοκιμή PCR COVID-19 που να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Κατά την άφιξη, θα επανεξεταστούν από τις ελληνικές αρχές. Τα τελευταία μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή το πρωί στις 0400 GMT, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προτρέποντας τους κατοίκους να εφαρμόσουν περιορισμούς στην κυκλοφορία. «Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κόπωση. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε », δήλωσε ο Πέτσας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει «συνθήκες πολέμου». Η Ελλάδα αναφέρει 82.034 μολύνσεις και 1.288 θανάτους από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Ερωτηθείς για τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς ασθενών από τη βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα με τρένα, ο Πέτσας δεν το απέκλεισε: «Θα μπορούσε να συμβεί αν χρειαστεί, αρκεί να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στον ιό».

The New York Times 

Η προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να κάνει τον Τζο Μπάιντεν σύμμαχο. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αυτή την εβδομάδα παρουσίασε φιλόδοξες πρωτοβουλίες για τις στρατιωτικές δαπάνες και την κλιματική αλλαγή. Και τα δύο είναι πιθανό να ευχαριστήσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και μπορεί να χρησιμεύσουν για να δείξουν ότι ο κ. Τζόνσον πιστεύει πως μπορεί να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο, όπως και με τον προκάτοχό του.Αυτές οι πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν την κατασκευή περισσότερων πολεμικών πλοίων και τη σταδιακή κατάργηση παραγωγής νέων αυτοκινήτων που λειτουργούν με φυσικό αέριο και πετρέλαιο μέσα σε μια δεκαετία, μπορεί να αποδείξουν στον κ. Μπάιντεν ότι η Βρετανία μπορεί να είναι αξιόπιστος εταίρος.«Η Βρετανία δεν θέλει να παίξει ρόλο συνδετικού κρίκου των ΗΠΑ με την Ευρώπη», δήλωσε αναλυτής με έδρα το Λονδίνο. «Αλλά τα καλά νέα είναι ότι θέλουν να παίξουν ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Αυτό λέει στους ανθρώπους του Μπάιντεν, ” Είμαστε όλοι μαζί, θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας“». Εν τω μεταξύ ο Τραμπ κάλεσε τα μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου του Μίσιγκαν στο Λευκό Οίκο ως μέρος της προσπάθειάς του να ανατρέψει τη διαδικασία. Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος προηγείται στο Μίσιγκαν με περίπου 158.000 ψήφους, είπε ότι οι προσπάθειές του έστειλαν «επιβλαβή μηνύματα» σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας.

Οι περιορισμοί στην Ευρώπη φαίνεται να λειτουργούν. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα ποσοστά νέων κρουσμάτων μειώνονται για πρώτη φορά εδώ και μήνες σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά την εφαρμογή νέων περιορισμών. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή όταν μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, ο οργανισμός ανέφερε περίπου δύο εκατομμύρια νέες μολύνσεις την εβδομάδα σε ολόκληρη την ήπειρο. Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 10%, σε 1,8 εκατομμύρια.Οι περιορισμοί, πολλοί από τους οποίους ανακοινώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, είναι λιγότερο αυστηροί από εκείνους της άνοιξης – πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές και οι συγκεντρώσεις έχουν περιορισμένο μέγεθος. Τα όρια κίνησης είναι λιγότερο αυστηρά. Τα σχολεία παραμένουν γενικά ανοιχτά, σε αντίθεση με πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.Λιγότερο από ένα μήνα με δεύτερο κλείδωμα, η Γαλλία σημείωσε στον μέσο όρο των επτά ημερών για τις νέες καθημερινές περιπτώσεις μείωση σχεδόν στο μισό, σε 28.500. Η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Τσεχική Δημοκρατία σημείωσαν επίσης μειώσεις. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, με 4.500 ζωές να χάνονται καθημερινά εξαιτίας του ιού στην Ευρώπη.

New York Post 

Ο ΠΟΥ τοποθετείται κατά του remdesivir της Gilead για τους ασθενείς με COVID-19, ανεξάρτητα από το πόσο άρρωστοι είναι, δήλωσε επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Παρασκευή. «Η επιτροπή βρήκε έλλειψη στοιχείων ότι το remdesivir βελτιώνει τα αποτελέσματα που έχουν σημασία για ασθενείς όπως η μειωμένη θνησιμότητα, η ανάγκη για μηχανικό αερισμό, ο χρόνος έως την κλινική βελτίωση και άλλα», ανέφερε η οδηγία. Αυτά όλα είναι ένα ακόμη μειονέκτημα για το φάρμακο, το οποίο τράβηξε την παγκόσμια προσοχή ως μια πιθανή αποτελεσματική θεραπεία για το COVID-19 το καλοκαίρι, αφού οι πρώτες δοκιμές έδωσαν υποσχέσεις. Στα τέλη Οκτωβρίου, η Gilead μείωσε την πρόβλεψη εσόδων για το 2020, αναφέροντας χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση και δυσκολία στην πρόβλεψη των πωλήσεων του remdesivir. Το αντιικό είναι ένα από τα δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί επί του παρόντος για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μια μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε ο ΠΟΥ γνωστή ως δοκιμή αλληλεγγύης, έδειξε τον περασμένο μήνα ότι είχε μικρή ή καθόλου επίδραση στη θνησιμότητα 28 ημερών ή τη διάρκεια που παραμένουν στο νοσοκομείο οι ασθενείς με COVID-19. Η Gilead αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της δοκιμής. «Το Veklury αναγνωρίζεται ως πρότυπο φροντίδας για τη θεραπεία νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19 σε οδηγίες από πολλές αξιόπιστες εθνικές οργανώσεις», δήλωσε η Gilead. «Είμαστε απογοητευμένοι από τις οδηγίες του ΠΟΥ. Φαίνεται να αγνοούν αυτά τα στοιχεία σε μια εποχή που οι περιπτώσεις αυξάνονται δραματικά σε όλο τον κόσμο και οι γιατροί βασίζονται στο Veklury ως η πρώτη και μόνο εγκεκριμένη αντιική θεραπεία για ασθενείς με COVID-19».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...