Αμερικανικός Τύπος: Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας θεωρείται υπεύθυνος για τη δολοφονία του Khashoggi σύμφωνα με έκθεση των ΗΠΑ

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Οι New York Times γράφουν:

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας θεωρείται υπεύθυνος για τη δολοφονία του Khashoggi σύμφωνα με έκθεση των ΗΠΑ, ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπάιντεν σταμάτησε την άμεση τιμωρία του Πρίγκιπα του Στέμματος Mohammed bin Salman, υπολογίζοντας ότι ο κίνδυνος ζημιάς των αμερικανικών συμφερόντων ήταν πολύ μεγάλος.

Πολλά από τα στοιχεία που η C.I.A. χρησιμοποίησε για να εξαγάγει το συμπέρασμά της παραμένουν απόρρητα, ωστόσο, η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, αναφέρει λεπτομερώς ποιος διενήργησε τη δολοφονία και τον διαμελισμό, τι γνώριζε ο πρίγκιπας για την επιχείρηση και πώς η C.I.A. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτός  διέταξε την δολοφονία και φέρει ευθύνη για τον θάνατο του κ. Khashoggi.

Το Σώμα ενέκρινε το σχέδιο τόνωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Μπάιντεν σε κομματική ψηφοφορία. Το σχέδιο τόνωσης θα παρέχει δις. δολάρια σε άνεργους Αμερικανούς, οικογένειες και επιχειρήσεις που αγωνίζονται, σχολεία και στη διανομή των εμβολίων. Το σχέδιο κατευθύνεται τώρα στη Γερουσία, όπου αναμένεται να τροποποιηθεί και στη συνέχεια να σταλεί πίσω στο Σώμα για τελική ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

Το νομοσχέδιο, παρόλο που περιελάμβανε μια προοδευτική πρόταση για να αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό στα 15 $ ανά ώρα έως το 2025, έχει αποκλειστεί από έναν ανώτατο αξιωματούχο της Γερουσίας που είπε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις βάσει των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων.

Μια ειδική μονάδα για τη δίωξη των δολοφονιών της αστυνομίας δεν έχει καμία καταδίκη, με την υπόθεση του θανάτου του Daniel Prude να είναι το τελευταίο παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εισαγγελείς όταν προσπαθούν να λογοδοτήσουν οι αστυνομικοί.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, αλλά πολλοί ερευνητές αναμένουν αύξηση των λοιμώξεων καθώς εξαπλώνονται νέες μεταλλάξεις. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η έξαρση θα μπορούσε να αμβλυνθεί από τα εμβόλια και την εκτεταμένη προσοχή. Ωστόσο, μια προειδοποίηση από την διευθύντρια του C.D.C. Rochelle Walensky, έδειξε ότι η επιστροφή στην ομαλότητα μπορεί να μην είναι κοντά και προειδοποίησε τους ανυπόμονους κυβερνήτες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας.

Ο καγκελάριος Richard Carranza, του δημόσιου σχολικού συστήματος της Νέας Υόρκης, παραιτείται μετά από τρία χρόνια έντασης με τον δήμαρχο Bill de Blasio και επανειλημμένες συγκρούσεις για τα σχολεία, οι οποίες έφτασαν σε εκρηκτικό σημείο τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Carranza θα αντικατασταθεί από την Meisha Porter, την επόπτη του Bronx, η οποία θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα ηγηθεί ενός εκτεταμένου συστήματος, που εκπαιδεύει περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση μετά τη προεδρία του αυτό το Σαββατοκύριακο και θα δώσει την κεντρική ομιλία στο Συνέδριο Πολιτικής Δράσης την Κυριακή, που θα  είναι μέρος μιας παρουσίασης υποψηφίων για το 2024 και θα απευθυνθεί στο πλήθος στη Φλόριντα.  


Η Washington Post αναφέρει:

Οι σύμβουλοι της FDA θα εγκρίνουν κατά πάσα πιθανότητα το εμβόλιο Johnson & Johnson, αυτό το Σαββατοκύριακο. Εάν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το εμβόλιο θα είναι το τρίτο εμβόλιο του έθνους και το μόνο που παρέχει προστασία με μία μόνο δόση. 47,2 εκατομμύρια άτομα εμβολιάστηκαν, ενώ ο αριθμός των ατόμων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, καλύπτει το 38,7% του πληθυσμού με προτεραιότητα και 14,2% του συνολικού πληθυσμού.

Οι ερευνητές του ICE χρησιμοποίησαν μια ιδιωτική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει στοιχεία από εκατομμύρια άτομα για να διώκουν τους παραβάτες μετανάστευσης. Η χρήση της τεράστιας βάσης δεδομένων προσφέρει ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνητικές υπηρεσίες στοχεύουν εμπορικές πηγές για πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν έχουν εξουσιοδότηση να συλλέγουν μόνες τους. «Όταν εγγραφείτε για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν περιμένετε να στείλουν πράκτορες μετανάστευσης στην πόρτα σας», είπε ένας ερευνητής.

Μέσα στις μαζικές συλλήψεις στη Ρωσία, υπάρχουν μηνύσεις, ξυλοδαρμοί, απειλές και ένας «πόλεμος» ενάντια στους επιτηρητές δικαιωμάτων. Οι αρχές το αποκαλούν “Plan Fortress”, ένα μυστικό πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης για τον αποκλεισμό ρωσικών αστυνομικών τμημάτων σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης.

Τώρα χρησιμοποιείται με έναν νέο στόχο, να εμποδίζει τους δικηγόρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν τους Ρώσους που κρατούνται μετά από μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών, που υποστηρίζουν τον φυλακισμένο αρχηγό της αντιπολίτευσης Alexei Navalny.  Η προσπάθεια του Κρεμλίνου να παρουσιάσει τις διαμαρτυρίες ως βία που προκαλείται από ξένες δυνάμεις για να υπονομεύσει τη χώρα αρχίζει να καταρρίπτεται, καθώς μερικοί από τους περισσότερους από 11.000 κρατούμενους, λένε για τη βία, τον φόβο και τις πιθανές παραβιάσεις των δικαιωμάτων.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός Σαουδάραβα αντιφρονούντα, Ahmed Ahmed al-Harbi που ζούσε στο Μόντρεαλ του Καναδά, μετά από επίσκεψη στην πρεσβεία του βασιλείου στην Οττάβα, προκαλεί  φόβο στην κοινότητα των Σαουδαραβών εξόριστων του Καναδά. Αν και οι σοβαρότερες ανησυχίες μετριάστηκαν όταν ο Ahmed al-Harbi, 24 ετών, επανεμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, οι συνάδελφοί του ακτιβιστές υποπτεύονται ότι εξαναγκάστηκε να επιστρέψει στο βασίλειο και φοβούνται ότι παρέχει στις Σαουδαραβικές αρχές πληροφορίες, αποκαλύπτοντας τα ονόματά τους για παράδειγμα, που θέτουν σε κίνδυνο αυτούς και τις οικογένειές τους.

Οι πολιτικοί της Σομαλίας κάνουν συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αλλά οι φόβοι για σύγκρουση παραμένουν υψηλοί, καθώς η συμφωνία για την αναβολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων δεν απέφερε νέα ημερομηνία εκλογών.

Η Νιγηρία αντιμετωπίζει τη δεύτερη μαζική απαγωγή μαθητών σε εννέα ημέρες μετά την εξαφάνιση 317 κοριτσιών. Ένοπλοι επιτέθηκαν σε οικοτροφείο στην πολιτεία Zamfara, στη βορειοδυτική Νιγηρία νωρίς την Παρασκευή και απήγαγαν περισσότερα από 300 κορίτσια, σημειώνοντας την τρίτη μαζική απαγωγή παιδιών από τον Δεκέμβριο στο κράτος της Αφρικής. Κανείς δεν έχει διεκδικήσει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά εγκληματικές συμμορίες απαγάγουν όλο και περισσότερα παιδιά για λύτρα, μια απειλή που έχει υποχρεώσει πολλούς Νιγηριανούς να απαιτούν να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...