Αμερικανικός Τύπος: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε το σχέδιό του για την καταπολέμηση της παραλλαγής Omicron – Το Κρεμλίνο στρατιωτικοποιεί τη ρωσική κοινωνία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε το σχέδιό του για την καταπολέμηση της παραλλαγής Omicron. Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα διανείμει δωρεάν 500 εκατομμύρια rapid tests στο κοινό από τον Ιανουάριο, ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας του να αναπτύξει 1.000 στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές και ανακοίνωσε νέους χώρους εμβολιασμού και δοκιμών.«Ξέρω ότι είστε κουρασμένοι, πραγματικά, και ξέρω ότι είστε απογοητευμένοι», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας, «Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό, αλλά είμαστε ακόμα σε αυτό».Ο θάνατος ενός μη εμβολιασμένου άνδρα από το Τέξας μπορεί να είναι ο πρώτος στις ΗΠΑ που αποδίδεται στην Omicron. Δύο από τις τρεις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τους ασθενείς με Covid-19 από το να αρρωστήσουν σοβαρά δεν φαίνεται να εμποδίζουν την παραλλαγή Omicron.Οι περισσότερες σχολικές περιφέρειες έχουν πει ότι θα συνεχίσουν την αυτοπρόσωπη παρουσία των μαθητών, ενώ υπάρχουν μόνο περίπου 600 κλειστά σχολεία ή περιοχές μεταξύ των 13.000 περιοχών του έθνους και των 98.000 δημόσιων σχολείων. Στην Ευρώπη, το κύμα Omicron οδήγησε σε αυστηρότερους περιορισμούς στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Σκωτία.

Ο βουλευτής Scott Perry είπε ότι αρνείται να συναντηθεί με την επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου. Ο Ρεπουμπλικάνος από την Πενσυλβάνια, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, χαρακτήρισε την επιτροπή της Βουλής που διερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο «παράνομη». Η επιτροπή έστειλε επιστολή τη Δευτέρα ζητώντας κατάθεση και έγγραφα από τον Perry, το πρώτο δημόσιο βήμα που έκανε η επιτροπή για να προσπαθήσει να λάβει πληροφορίες από οποιοδήποτε από τα Ρεπουμπλικανικά μέλη του Κογκρέσου που συμμετείχαν στην προσπάθεια του Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία.Ο Phil Waldron, πρώην συνταγματάρχης του στρατού με ιστορικό στον πόλεμο πληροφοριών, κλήθηκε επίσης από την επιτροπή. Η ιστορία του είναι μια περίπτωση για το πώς άτομα του περιθωρίου που ήταν υπέρ του Τραμπ κατάφεραν να ακούσουν για θεωρίες συνωμοσίας στο υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της προεδρικής μετάβασης.

Στα 25 του, ο Gabriel Boric ήταν ένας ακτιβιστής. Στα 35 του, είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής. Δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του στη Νομική, καθώς τον εμπόδισαν οι διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε. Τώρα, η κυβέρνησή του θα επιβλέψει το τελικό στάδιο της συγγραφής ενός νέου συντάγματος που θα αντικαταστήσει αυτό της εποχής της δικτατορίας που συνεχίζει να ισχύει στη Χιλή.  Αυτό σημαίνει ότι ο Boric είναι έτοιμος να επιβλέψει τον πιο βαθύ μετασχηματισμό της κοινωνίας της Χιλής εδώ και δεκαετίες. Θέλει να θάψει την κληρονομιά της δικτατορίας του στρατηγού Augusto Pinochet, αναθεωρώντας το συντηρητικό οικονομικό μοντέλο που κληρονόμησε η χώρα στο τέλος της θητείας του στρατηγού Pinochet το 1990.«Αν η Χιλή ήταν το λίκνο του νεοφιλελευθερισμού, θα είναι και ο τάφος του», φώναξε ο Boric μπροστά στο πλήθος μετά την νίκη του νωρίτερα φέτος.

Η δίκη ενός υποψήφιου για Νόμπελ προσφέρει μια ιδέα για την καταστολή των ΗΠΑ. Η Πρωτοβουλία για την Κίνα, της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε υπό την κυβέρνηση Τραμπ το 2018, είχε σκοπό να ξεριζώσει επιστήμονες που μοιράζονταν ευαίσθητες πληροφορίες με την Κίνα. Ο πιο σημαντικός ερευνητής που διώκεται είναι ο Charles Lieber, χημικός του Χάρβαρντ.Ένα δικαστήριο έκρινε τον Lieber ένοχο, διαπιστώνοντας ότι η αποτυχία του να αποκαλύψει την κινεζική χρηματοδότηση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σύγκρουση συμφερόντων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένας δείκτης για το εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει σε διώξεις άλλων ερευνητών.

Το Κρεμλίνο στρατιωτικοποιεί τη ρωσική κοινωνία. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η κυβέρνηση προώθησε την ιδέα ότι η πατρίδα περιβάλλεται από εχθρούς, μέσω εθνικών θεσμών όπως τα σχολεία, ο στρατός, τα μέσα ενημέρωσης και η Ορθόδοξη Εκκλησία.Τώρα, καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, υποκινώντας τους δυτικούς φόβους για μια επικείμενη εισβολή, η σταθερή στρατιωτικοποίηση της ρωσικής κοινωνίας υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ξαφνικά φαίνεται μεγάλη. Μιλώντας σε Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες την Τρίτη, ο Πούτιν επέμεινε ότι η Ρωσία δεν θέλει αιματοχυσία, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει με «στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα» στη Δύση. Η κρατική τηλεόραση παρουσιάζει όλες τις προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως αμυντικούς ελιγμούς. Ένα τετραετές πρόγραμμα 185 εκατομμυρίων δολαρίων στοχεύει να αυξήσει δραστικά την «πατριωτική εκπαίδευση» των Ρώσων, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου να προσελκύσει τουλάχιστον 600.000 παιδιά ηλικίας 8 ετών για να ενταχθούν στις τάξεις ενός Στρατού Νέων. «Οι αρχές πουλούν ενεργά την ιδέα του πολέμου», είπε ο Dmitri Muratov, ο εκδότης της εφημερίδας που μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης φέτος, στην ομιλία βράβευσής του στο Όσλο αυτόν τον μήνα.

Οι εργαζόμενοι της Kellogg υπέγραψαν μια νέα σύμβαση, τερματίζοντας την απεργία που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου. Η διαμάχη για τη σύμβαση, η οποία επηρέασε τέσσερα από τα εργοστάσια δημητριακών της εταιρείας στις ΗΠΑ, περιστράφηκε εν μέρει γύρω από το σύστημα αποζημίωσης δύο επιπέδων της εταιρείας, στο οποίο οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονταν μετά το 2015 συνήθως λάμβαναν χαμηλότερους μισθούς και λιγότερο γενναιόδωρα επιδόματα.Η συμφωνία θα χορηγήσει καθεστώς αμοιβών και παροχών βετεράνων σε όλους τους εργαζόμενους με τέσσερα ή περισσότερα χρόνια εμπειρίας στην Kellogg. Οι νεότεροι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται αμέσως στα 24 $ την ώρα.Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στη γνωστή εταιρεία της Νέας Υόρκης SHoP Architects, έκαναν ένα βήμα σχεδόν ανήκουστο στον τομέα τους: Πάνω από τους μισούς υπέγραψαν την εγγραφή τους σε ένα σωματείο.

Σχεδόν το 8%  του εργατικού δυναμικού της αστυνομικής δύναμης στη Νέα Υόρκη, ήταν άρρωστο την Τρίτη, με πολλούς από αυτούς να παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, σύμφωνα με πηγές.Από τα 2.712 μέλη, ή το 7,8% του τμήματος εκτός εργασίας, τα 342 από αυτά επιβεβαιώθηκαν θετικά στον COVID-19, ανέφεραν πηγές.Αυτή η αύξηση έρχεται καθώς η παραλλαγή Omicron έχει τροφοδοτήσει ένα κύμα κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη.Η περιοχή δημόσιας υπηρεσίας 9 στο Κουίνς επλήγη περισσότερο την Τρίτη – με 67 από τα 192 άτομα να είναι άρρωστα, ανέφεραν πηγές, ενώ είκοσι οκτώ από αυτούς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.Στο τμήμα μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο έχουν βρεθεί 473 συνολικά κρούσματα κορωνοϊού, τα περισσότερα από τον Μάρτιο, όταν αναφέρθηκαν 695 μολύνσεις.Ωστόσο, ο τρέχων αριθμός ασθενών στο NYPD ωχριά σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν περίπου το 20 % των μελών του τμήματος ήταν χωρίς δουλειά τον Απρίλιο του 2020.Τον ίδιο μήνα, το NYPD ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων COVID-19, που έφτασαν στα  2.846, ενώ το 88% όλων των εργαζομένων στο NYPD είναι πλήρως εμβολιασμένοι.Το τμήμα το βράδυ της Κυριακής υιοθέτησε μια αυστηρότερη πολιτική κάλυψης που απαιτεί πλέον από όλους τους αστυνομικούς, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους, να φορούν μάσκες κατά την υπηρεσία, ενώ το NYPD δεν σχολίασε τίποτα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό ασθενών των μελών του.

Τα καταστήματα πίτσας της Νέας Υόρκης του 1 δολαρίου, είναι το τελευταίο θύμα του πληθωρισμού. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν ένα έντονο ανταγωνιστικό βασικό στοιχείο του φαγητού της πόλης, με ελάχιστα περιθώρια κέρδους που εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τον όγκο και την αποδοτικότητα κόστους.Καθώς, η κυκλοφορία με τα πόδια μειώθηκε και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αυξήθηκαν, ορισμένοι ιδιοκτήτες τέτοιων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι τα έσοδά τους είναι τα μισά από αυτά που ήταν πριν από την πανδημία κι έτσι τώρα πολλά από αυτά τα καταστήματα ανεβάζουν τις τιμές.Αλλά δεν έφταιξε η πανδημία μόνο αφού μια σοβαρή ξηρασία σε μέρη των ΗΠΑ και του Καναδά αποδεκάτισε τις καλλιέργειες σιταριού, ανεβάζοντας τις τιμές του αλευριού και η χειμερινή παγωνιά στο Τέξας νωρίτερα φέτος περιόρισε την παραγωγή ρητίνης, ενός ακατέργαστου συστατικού για πλαστικά καλαμάκια και υλικά για τις συσκευασίες περιτυλίγματος. Οι ΗΠΑ βιώνουν τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, οι τιμές αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ οι τρέχουσες συνθήκες μπορεί να δημιουργήσουν το σκηνικό για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να δημιουργήσει έναν ευαίσθητο οικονομικό άξονα ίδιο με αυτόν που διαχειρίστηκε τη δεκαετία του 1980.

Το TikTok έχει ένα δισεκατομμύριο χρήστες, ενώ ένας αριθμός από αυτούς είναι έμποροι λιανικής. Σε αναφορές που κοινοποιήθηκαν με τους διαφημιστές, το TikTok είπε ότι οι χρήστες Gen Z, της γενιάς που είναι μεταξύ 6-24 ετών, παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο περισσότερα από 233 TikToks την ημέρα. Το TikTok είπε σε πρακτορείο ότι το 48% των millennial μητέρων ήταν στην πλατφόρμα.Οι έμποροι λιανικής, που βλέπουν την πλατφόρμα ως πιο εύχρηστη από το Facebook και πιο αυθεντική από το Instagram, είναι παρόντες όσο ποτέ άλλοτε, σίγουρα περισσότερο από την περασμένη εορταστική περίοδο, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε να απαγορεύσει το TikTok λόγω της κινεζικής προέλευσής του.Για πολλούς χρήστες, το TikTok είναι μια πλατφόρμα ανακάλυψης μουσικής. Τέσσερις από τις φωνές της εφαρμογής στο ποπ εντάχθηκαν στο Popcast podcast μας για να μιλήσουν για τις αγαπημένες τους κυκλοφορίες της χρονιάς και να δοκιμάσουν την εποχή του αλγορίθμου.

Και τέλος, ένα μυστηριώδες κουτί γεμάτο 180.000 δολάρια σε μετρητά. Όταν επέστρεψε στη διδασκαλία αυτοπροσώπως αυτό το εξάμηνο, ο Vinod Menon, καθηγητής φυσικής στο City College της Νέας Υόρκης στο Χάρλεμ, έψαξε μέσα στον σωρό της αλληλογραφίας γραφείου και βρήκε ένα χαρτόκουτο στο μέγεθος μιας τοστιέρας.Μέσα υπήρχε ένας τεράστιος σωρός από χαρτονομίσματα των 50 και 100 δολαρίων. Μια επιστολή εξήγησε ότι τα μετρητά ήταν μια δωρεά που προοριζόταν για να βοηθήσει τους άπορους φοιτητές φυσικής και μαθηματικών στο City College, επειδή ο δωρητής είχε «πριν από καιρό» εκμεταλλευτεί την «εξαιρετική εκπαιδευτική ευκαιρία» του για να πάρει δύο πτυχία στη φυσική, τα οποία τον  βοήθησαν να βαδίσει σε «μια μακρά, παραγωγική, εξαιρετικά ανταποδοτική» επιστημονική σταδιοδρομία.Το σημείωμα ήταν ανυπόγραφο και το όνομα στη διεύθυνση επιστροφής, Kyle Paisley, φαίνεται να είναι ψεύτικο. Με βάση πληροφορίες για τις ταινίες που έδεναν  τα χαρτονομίσματα, ομοσπονδιακοί πράκτορες διαπίστωσαν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί από πολλές τράπεζες του Μέριλαντ τα τελευταία χρόνια και ότι δεν συνδέονταν με εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγές: https://www.nytimes.com, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://nypost.com/, https://www.reuters.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...