Αμερικανικός Τύπος: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, πήγε στο Ντελαγουέρ για να παρουσιάσει την οικονομική του ατζέντα

Empire State Building, Νέα Υόρκη, Μανχάταν, ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Empire State Building, Νέα Υόρκη, Μανχάταν, ΗΠΑ / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Robinson Recalde @robrecalde

The New York Times 

Πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ, περίπου 90 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Σχεδόν κάθε πολιτεία έχει ανακοινώσει ότι θα συμμορφωθεί με την οδηγία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει όλους τους ενήλικες επιλέξιμους μέχρι την 1η Μαΐου. Μόνο δύο πολιτείες, το Αρκάνσας και η Νέα Υόρκη, δεν έχουν καθορίσει το χρονοδιάγραμμά τους για επιλεξιμότητα. Το Ουαϊόμινγκ επίσης δεν έχει πει πότε όλοι οι ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, αλλά 20 από τις 23 κομητείες του κράτους το επιτρέπουν τώρα.Το ακριβές κατώτατο όριο για την ανοσία της αγέλης για τον κορονοϊό είναι ωστόσο άγνωστο, αλλά οι πρόσφατες εκτιμήσεις κυμαίνονται από 70% έως 90%. Εάν οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν με τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμού, περίπου 2,68 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα κατά μέσο όρο, αυτό το σημείο θα μπορούσε να επιτευχθεί έως τα μέσα Ιουλίου.Οι αριθμοί των κρουσμάτων παραμένουν υψηλοί, με  κατά μέσο όρο 60.545 περιστατικά ημερησίως κατά την τελευταία εβδομάδα οπότε οι δοκιμές παραμένουν απαραίτητες.

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει μεταλλάξεις και θανάτους, καθώς κάθε ώρα, περίπου 125 άνθρωποι πεθαίνουν από τον ιό.Ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στη χώρα, μια κρίση που τροφοδοτείται από μια εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη, πολιτικές αντιπαραθέσεις και θεωρίες συνωμοσίας. Τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ένα χείμαρρο ασθενών που είναι πλέον όλο και νεότεροι και όλο πιο άρρωστοι.«Δεν έχουμε δει ποτέ μια αποτυχία συστήματος υγείας αυτού του μεγέθους», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βραζιλία. “Και δεν βλέπουμε φως στο τέλος της σήραγγας.”

Το πολύ μεγάλο εμπορικό πλοίο στο κανάλι του Σουέζ είναι ακόμα κολλημένο. Εδώ και μέρες, μια αρμάδα ρυμουλκών σπρώχνει και τραβάει στο Ever Given, ένα σκάφος περίπου τόσο ψηλό, όσο το Empire State Building. Οι γερανοί έχουν απομακρύνει αναχώματα γης από τις ρηχές περιοχές γύρω από την πλώρη και την πρύμνη του πλοίου. Το πηδάλιο ελευθερώθηκε, αλλά το πλοίο δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν έναν συνδυασμό παραγόντων που ήταν υπεύθυνοι για την προσάραξη του Ever Given την Τρίτη, όπως ο καιρός και το ανθρώπινο λάθος.Ο χρόνος είναι η ουσία. Περίπου 300 φορτηγά πλοία περιμένουν να διασχίσουν το κανάλι, σε μια από τις πιο κρίσιμες ναυτιλιακές αρτηρίες στον κόσμο. Ήδη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση κρατάει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια εμπορευμάτων  κάθε μέρα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, πήγε στο Ντελαγουέρ την Παρασκευή, ενώ πρόκειται να ταξιδέψει στο Πίτσμπουργκ αυτήν την εβδομάδα για να παρουσιάσει επίσημα την επόμενη φάση της οικονομικής του ατζέντας, που είναι μια εκτεταμένη συλλογή προτάσεων υποδομής.Το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει προγράμματα που θα επενδύσουν στην εκπαίδευση, τη μείωση του άνθρακα και τις εργαζόμενες μητέρες, θα κοστίσει 3 τρισεκατομμύρια έως 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και μπορεί να απαιτήσει σχεδόν το ίδιο με τα νέα φορολογικά έσοδα. Οι Δημοκρατικοί βλέπουν την ευκαιρία να αυξήσουν τους φόρους σε μεγάλες εταιρείες και στους πλούσιους, αλλά δεν συμφωνούν με τις λεπτομέρειες. Και επειδή η υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων είναι απίθανη, δεν έχουν περιθώρια για λάθη.

The Washington Post 

Σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ένας άνδρας μπήκε σε ένα σούπερ μάρκετ στο Boulder, και σκότωσε 10 άτομα, οι επιθεωρητές λένε ότι εξακολουθούν να ψάχνουν να κατανοήσουν το κίνητρο. Ο Ahmad Alissa, 21 ετών, ο οποίος κατηγορήθηκε για τους πυροβολισμούς, προέρχεται από μια οικογένεια μεταναστών που είχε επιτύχει πολλά, αλλά η ζωή της οικογένειας δεν ήταν χωρίς προβλήματα τις δύο δεκαετίες από τότε που έφυγε από τη Συρία για ένα νέο μέλλον στα Βραχώδη Όρη. Η επίθεση ήταν η δεύτερη στις  ΗΠΑ σε μια εβδομάδα, αφήνοντας για άλλη μια φορά τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους σε αδιέξοδο σχετικά με τα μέτρα ελέγχου των όπλων. Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας λένε ότι ένας νέος γύρος της ομοσπονδιακής έρευνας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πολιτικές για τα όπλα που θα αποφύγουν το κομματικό αδιέξοδο και τελικά  θα σώσουν χιλιάδες ζωές.

Στη Μυανμάρ, δεκάδες άνθρωποι πυροβολήθηκαν θανάσιμα καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις διαμαρτυρίες σε μια από τις πιο ζοφερές  ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα εκεί τον περασμένο μήνα. Μια ομάδα δικαιωμάτων ανέφερε ότι είχε τεκμηριώσει 90 δολοφονίες από τις δυνάμεις ασφαλείας το Σάββατο, ενώ ένα τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών έως και 114. Οι δολοφονίες έγιναν σε περισσότερες από 24 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, σε γιορτές προς τιμήν του Tatmadaw, όπως είναι γνωστός ο στρατός. Πολλά από τα θύματα ήταν παρευρισκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Ένας αντιφρονούντος το ονόμασε «ημέρα ντροπής για τις ένοπλες δυνάμεις». Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μυανμάρ, Thomas Vajda, χαρακτήρισε την αιματοχυσία «τρομακτική», ενώ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν οικονομικές κυρώσεις στη χώρα.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ , https://www.washingtonpost.com/ .

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...