Αμερικανικός Τύπος: Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ και τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς

Σημαία της Αμερικής-ΗΠΑ

Η βία στη Γάζα εισήλθε για έβδομη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή, ενώ λίγες ώρες μετά την συνομιλία του Προέδρου Μπάιντεν με τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, διαδηλώσεις ξέσπασαν εκ νέου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Πριν από την αυγή της Κυριακής, οι ισραηλινές επιθέσεις κατέστρεψαν το σπίτι του Yehya Sinwar, του ηγέτη της μαχητικής ομάδας της Χαμάς στη Γάζα, ενώ κατέστρεψαν επίσης έναν από τους κύριους δρόμους που οδηγούσαν στο νοσοκομείο Shifa, το μεγαλύτερο στην πολυσύχναστη παράκτια λωρίδα. Την Κυριακή το πρωί, τα συνεργεία διάσωσης χτένιζαν τα ερείπια τριών κτιρίων που ισοπεδώθηκαν σε μια ακόμη θανατηφόρα επίθεση. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 10 γυναίκες και οκτώ παιδιά, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε δήλωση στο Associated Press. Το Σάββατο, ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατέστρεψε ένα πολυώροφο κτίριο στη Γάζα που φιλοξενούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Associated Press και Al Jazeera. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν τον πύργο μέσων μαζικής ενημέρωσης, επειδή περιείχε επίσης στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη Χαμάς, ενώ είπε ότι είχε προειδοποιήσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν το κτίριο. Ο Gary Pruitt, διευθύνων σύμβουλος του Associated Press, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε και τρομοκρατήθηκε» από την επίθεση και κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να παρουσιάσουν αποδείξεις για την παρουσία της Χαμάς στο κτίριο.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο, ο κ. Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ και τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Παλαιστίνιο ηγέτη, σχετικά με τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός. Υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από επιθέσεις πυραύλων από μαχητές της Χαμάς, ο κ. Μπάιντεν ωστόσο προέτρεψε τον κ. Νετανιάχου να προστατεύσει πολίτες και δημοσιογράφους. Λίγες ώρες μετά την κλήση, ο Νετανιάχου δημοσίευσε μια ομιλία στο Facebook στην οποία ορκίστηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της Χαμάς μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ. «Ξέρετε και ξέρω: Καμία χώρα δεν θα το ανεχόταν», είπε. «Το Ισραήλ αντέδρασε σθεναρά σε αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε δυναμικά έως ότου αποκατασταθεί η ασφάλεια του λαού μας». Με αξιωματούχους από την Αμερική, την Αίγυπτο και το Κατάρ να προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια κατάπαυση πυρός, ο Αμερικανός απεσταλμένος, Hady Amr, προσγειώθηκε στο Ισραήλ για διήμερες συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και Άραβες ομολόγους του.

Ο ισραηλινός στρατός δέχθηκε έντονη κριτική το Σάββατο για το μεγάλο αριθμό παιδιών που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Εικόνες νεκρών παιδιών που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά μέσα το Σάββατο, μαζί με το βίντεο ενός πατέρα στη Γάζα που παρηγορούσε το βρέφος του, το μοναδικό παιδί του που επέζησε μιας ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι τουλάχιστον 145 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς, 40 από αυτούς παιδιά, με περίπου 1.000 τραυματίες. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση αυτών των αριθμών. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι 10.000 κάτοικοι στην Γάζα είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να καταφύγουν σε σχολεία, τζαμιά και άλλα ασφαλή μέρη. Στο Ισραήλ, οι εχθροπραξίες έχουν αφήσει 10 αμάχους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός 5χρονου αγοριού και δύο στρατιωτών. “Δεν είναι αποδεκτό!” έγραψε στο Twitter, ο Simon Coveney, ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, το Σάββατο, δεσμευμένος να υποβάλει αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για να φέρει το Ισραήλ υπόλογο για τον θάνατο παιδιών. Είπε ότι το Ισραήλ είχε υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου «να προστατεύσει τα παιδιά σε σύγκρουση και να μην το κάνει!» Στη σύγκρουση του 2014, περισσότερα από 500 παιδιά σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου το ένα τρίτο των θανάτων στην Παλαιστίνη. Μεταξύ των θανάτων αυτής της εβδομάδας ήταν οκτώ παιδιά που σκοτώθηκαν σε μία αεροπορική επίθεση περίπου στις 2 π.μ. το Σάββατο στο στρατόπεδο προσφύγων Shati. «Απογοητεύομαι από το τρομακτικό περιστατικό στο στρατόπεδο του Αλ-Σάτι που στοίχισε τη ζωή 8 Παλαιστινίων παιδιών», έγραψε στο Twitter, ο Tor Wennesland, απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας για τα παιδιά που σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές, πρόσθεσε: «Θρηνώ τη σύντομη ζωή τους». Τα παιδιά «συνεχίζουν να είναι θύματα αυτής της θανατηφόρας κλιμάκωσης», είπε ο κ. Wennesland. «Οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν τώρα!”

Οι εντάσεις μεταξύ των Δημοκρατικών αυξάνονται για το Ισραήλ καθώς η Αριστερά υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους. Οι διαχωρισμοί εντός του Δημοκρατικού Κόμματος μεταξύ της ηγεσίας και της ακτιβιστικής πτέρυγας έχουν γίνει γνωστές στο κοινό, με την ανερχόμενη αριστερά να θεωρεί τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ως ένα σοβαρό ζήτημα φυλετικής δικαιοσύνης,  που είναι βαθιά συνδεδεμένο με την πολιτική των ΗΠΑ. Για τους ακτιβιστές, τα Παλαιστινιακά δικαιώματα και οι επί δεκαετίες συγκρούσεις για τη γη στη Μέση Ανατολή συνδέονται με αιτίες όπως η αστυνομική βία και οι συνθήκες για τους μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Οι ακτιβιστές του κόμματος που αγωνίζονται για τη φυλετική δικαιοσύνη δημοσιεύουν τώρα μηνύματα ενάντια στον «αποικισμό της Παλαιστίνης» με το hashtag #PalestinianLivesMatter. Με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, η παραδοσιακή υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δεν αμφισβητείται σχεδόν από την άποψη της πολιτικής, καθώς έχει κάνει ξεκάθαρη την υποστήριξή του για τη χώρα κατά τη διάρκεια σχεδόν 50 χρόνων στη δημόσια ζωή του. Ωστόσο, οι όροι της συζήτησης αλλάζουν στους Δημοκρατικούς, καθώς την Πέμπτη, μια ομάδα κορυφαίων προοδευτικών μελών του Κογκρέσου, κατηγόρησαν τον κ. Μπάιντεν ότι αγνόησε τη δυστυχία των Παλαιστινίων και «πήρε την πλευρά της κατοχής», αμφισβητώντας άμεσα τον πρόεδρο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η εκπρόσωπος Alexandria Ocasio-Cortez της Νέας Υόρκης ρώτησε σε μια πύρινη ομιλία: «Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να επιβιώσουν; Το πιστεύουμε αυτό; Και αν ναι, έχουμε επίσης ευθύνη και σε αυτό».  Σχεδόν 150 φιλελεύθεροι οργανισμοί υπεράσπισης εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούσαν «αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους», καταδικάζοντας την «κρατική βία του Ισραήλ» και την «υπεροχή» στην Ιερουσαλήμ.

Μια τριήμερη εθνική κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε στους Αφγανούς να ταξιδέψουν,  για να γιορτάσουν το τέλος της νηστείας μετά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού με τις οικογένειες τους, παραβιάζεται, καθώς οι δολοφονίες συνεχίστηκαν.Ένας αστυνομικός της Καμπούλ δολοφονήθηκε το Σάββατο το πρωί, μια ημέρα μετά από βομβαρδισμό σε τζαμί της Καμπούλ κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής, όπου σκοτώθηκαν 12 πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του ιμάμη. Μια βόμβα στο δρόμο στην Κανταχάρ σκότωσε πέντε πολίτες την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ενώ μια έκρηξη την ίδια ημέρα έξω από ένα κατάστημα στο Κουντούζ σκότωσε δύο πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού.Αυτή ήταν η τέταρτη τέτοια κατάπαυση του πυρός από το 2018, αλλά η πρώτη με τα στρατεύματα της Αμερικής και του ΝΑΤΟ να αποσύρονται μετά από δύο δεκαετίες πολέμου, αφήνοντας τους Αφγανούς να αντιμετωπίζουν ένα ολοένα και πιο αβέβαιο και ασταθές μέλλον. Η κατάπαυση του πυρός ήρθε σε μια εποχή μεγάλης ανησυχίας, με τρομοκρατημένους Αφγανούς να συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα και τις δυτικές πρεσβείες να προειδοποιούν τους πολίτες τους να φύγουν επίσης. «Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτείνει στους πολίτες των ΗΠΑ να σχεδιάσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η πρεσβεία, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς να διατηρούν χαμηλό προφίλ και να αποφεύγουν δημόσιους χώρους. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να ανησυχεί ότι οι αντάρτες σκοπεύουν να στοχεύσουν αλλοδαπούς μέσω σχεδίων απαγωγής και επιθέσεων».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν «επέκρινε» τον επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Xavier Becerra, όταν σύμφωνα με πληροφορίες δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχετικά με το πώς αντιμετώπισε την αύξηση των ασυνόδευτων μεταναστών παιδιών στα νότια σύνορα στα τέλη Μαρτίου, όταν η κρίση βγήκε εκτός ελέγχου. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν σημείωσε αύξηση των μεταναστών της Κεντρικής Αμερικής που διέρχονται τα σύνορα του Μεξικού τους τελευταίους μήνες, με χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά να τοποθετούνται σε εγκαταστάσεις HHS σε διαφορετικές πολιτείες. Υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 20.000 παιδιά σε εγκαταστάσεις HHS, από τις 12.000 που ήταν τον Μάρτιο, διάσπαρτα σε 200 καταφύγια σε πολλές πολιτείες, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Αξιωματούχοι Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι περισσότεροι από 178.000 μετανάστες διέσχισαν τα νότια σύνορα τον Απρίλιο, λίγο περισσότερο από ό,τι τον Μάρτιο, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών που διασχίζουν τα σύνορα μειώθηκε κατά 12% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της CBP.

Τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες στα σχολεία παρά τις οδηγίες για τους εμβολιασμένους ενήλικες, καθώς απαιτείται η χρήση της «ανά πάσα στιγμή, από όλους τους ανθρώπους στις σχολικές εγκαταστάσεις» για το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού έτους, σύμφωνα με την νέα οδηγία του CDC που εκδόθηκε το Σάββατο.Οι αυστηροί κανόνες που απαιτούν τη χρήση μάσκας και τη φυσική απόσταση πρέπει να παραμείνουν σε σχολεία σε εθνικό επίπεδο «ανεξάρτητα από το επίπεδο κοινοτικής μετάδοσης» του κορονοϊού, επέμεινε το CDC.Αυτό συμβαίνει επειδή «οι μαθητές δεν θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2020-2021», εξηγεί το έγγραφο. Δεν έχει εγκριθεί ακόμη το εμβόλιο για παιδιά κάτω των 12 ετών και το εμβόλιο δύο δόσεων της  Pfizer πήρε έγκριση για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών μόλις πριν από λίγες μέρες – χρόνος όχι αρκετός για να επιτευχθεί πλήρης ανοσία πριν από το τέλος του σχολικού έτους. Επιπλέον, οι μάσκας πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους επιστάτες, τους δασκάλους και τους επισκέπτες του σχολείου, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, για να «ενθαρρύνουν τη σωστής και συνεπή χρήση της μάσκας» για τους μαθητές, ανέφερε η υπηρεσία.

Πηγή: https://www.nytimes.com/https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...