Αμερικανικός Τύπος: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναλάβει δράση εναντίον των Ρώσων χάκερ

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναλάβει δράση εναντίον των Ρώσων χάκερ, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα αντεπιτεθούν. Σε τηλεφωνική κλήση την Παρασκευή, ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο να «αναλάβει δράση για να καταστείλει» τις διαδικτυακές εγκληματικές οργανώσεις στη χώρα του που είναι υπεύθυνες για πρόσφατες επιθέσεις ransomware. Ενώ ο Μπάιντεν δεν διευκρίνισε ποιες ενέργειες μπορεί να κάνει, ήταν η πιο έντονη προειδοποίηση προς τον Πούτιν μέχρι τώρα. «Περιμένουμε από αυτόν να δράσει και του δίνουμε αρκετές πληροφορίες για να ενεργήσει πάνω σε αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου. Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα αντιμετώπιζε συνέπειες για την δράση των πρόσφατων παραβιάσεων, ο Μπάιντεν απλώς απάντησε «ναι». Η προειδοποίησή του ήρθε εν μέσω μιας αύξησης επιθέσεων ransomware στην διοίκηση, που φοβούνται ότι θα μπορούσε, εάν δεν αντιμετωπιστεί, να παραλύσει τους βασικούς τομείς της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι αρχές της Αϊτής κάλεσαν τις ΗΠΑ να στείλουν βοήθεια για την προστασία των βασικών υποδομών καθώς η χώρα κατέρρευσε. Το αίτημα για στρατιωτική επέμβαση από τις Η.Π.Α. είναι μια ένδειξη, του πόσο βαθύτατα συγκλονίστηκε το έθνος από τη βίαιη δολοφονία του Προέδρου Jovenel Moelse νωρίς την Τετάρτη. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει το αίτημα, ενώ ο Λευκός Οίκος είπε ότι θα στείλει εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσει την κατάσταση.Η αστυνομία έχει εντοπίσει πάνω από δύο δωδεκάδες άτομα που εμπλέκονται στη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένων 26 Κολομβιανών και δύο Αμερικανών με καταγωγή από την Αϊτή. Οι κρατούμενοι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι ήταν διερμηνείς της ομάδα των δολοφόνων, σύμφωνα με δικαστή που τους ανέκρινε.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αύξησε τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων, υπογράφοντας εκτελεστική εντολή που αποσκοπούσε στην τόνωση του ανταγωνισμού σε ολόκληρη την οικονομία. Αυτό αντικατοπτρίζει την αποδοχή της διοίκησης σε προειδοποιήσεις ορισμένων οικονομολόγων ότι ο φθίνων ανταγωνισμός παρεμποδίζει την ανάκαμψη της οικονομίας.Σε άλλες ειδήσεις από την Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του F.D.A. ζήτησε ομοσπονδιακή έρευνα, για ένα νέο φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ μετά από κριτική από βουλευτές και ιατρικούς εμπειρογνώμονες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ζήτησαν την πλήρη επανέναρξη των σχολείων το φθινόπωρο, ακόμη και αν δεν μπορούν να γίνουν δεκτά όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19. «Οι μαθητές ωφελούνται από την αυτοπρόσωπη μάθηση και η επιστροφή με ασφάλεια σε αυτό το είδος διδασκαλίας το φθινόπωρο του 2021 αποτελεί προτεραιότητα», έγραψε σε νέα καθοδήγηση που εκδόθηκε την Παρασκευή.  Ο CDC συνιστά ακόμη στα σχολεία να διατηρούν «τουλάχιστον 1.5 μέτρο φυσικής απόστασης» μεταξύ των μαθητών σε εσωτερικούς χώρους, αλλά η ανακοίνωση περιλάμβανε μια προειδοποίηση. «Όταν δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η φυσική απόσταση, και τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν πλήρως αν δεν διατηρούν αυτές τις αποστάσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμοστούν άλλες στρατηγικές πρόληψης, όπως η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους». Ωστόσο, ο οργανισμός υγείας, παραδέχτηκε ότι τα πλήρως εμβολιασμένα παιδιά δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες μέσα στην τάξη, επομένως αυτή η οδηγία δίνει έμφαση στην εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης για την προστασία ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, δασκάλων, προσωπικού και άλλων μελών των οικογενειών τους. Άλλα «σημαντικά μέτρα πρόληψης» περιλαμβάνουν τεστς, εξαερισμό, πλύσιμο χεριών και εντοπισμό κρουσμάτων, ανέφερε ο οργανισμός.

Το I.M.F. ενέκρινε ένα σχέδιο έκδοσης 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φτωχές χώρες για την πληρωμή εμβολίων, τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και τη μείωση του χρέους. Η πανδημία έχει εξαντλήσει τους δημοσιονομικούς πόρους των φτωχών χωρών κατά το παρελθόν έτος και το I.M.F. σχεδιάζει την ταχύτερη πρόσβαση σε εμβολιασμούς για πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, που θα μπορούσαν να σώσουν 500.000 ζωές τους επόμενους έξι μήνες. Η νέα κατανομή, η οποία αναμένεται να λάβει τελική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του I.M.F. Η ανακοίνωση έγινε στη Βενετία, όπου οι υπουργοί οικονομικών των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου συγκεντρώνονται για να γνωστοποιήσουν λεπτομέρειες σχετικά με το ποια θα ήταν η μεγαλύτερη αναθεώρηση του διεθνούς φορολογικού συστήματος σε έναν αιώνα. Η Ομάδα των 20 χωρών σχεδιάζει να θέσει τέρμα στους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους και να ορίσει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εταιρειών τουλάχιστον 15%.

Οποιοσδήποτε Αμερικανός θα μπορεί σύντομα να μπορεί να μηνύσει κλινικές, γιατρούς και οποιονδήποτε βοηθά μια γυναίκα να κάνει άμβλωση στο Τέξας σύμφωνα με έναν νέο κρατικό νόμο. Το μέτρο, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από περίπου έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης. Πολλές πολιτείες έχουν εγκρίνει τέτοιες απαγορεύσεις, αλλά ο νόμος στο Τέξας είναι διαφορετικός: Απαιτεί κυριολεκτικά από τους απλούς πολίτες να μηνύσουν εκείνους που τον παραβιάζουν. Ένας δικηγόρος της Planned Parenthood είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας «κατακλυσμός» από αγωγές στις 254 κομητείες του Τέξας και οι δικηγόροι των κλινικών για αμβλώσεις κινούνται για να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν.Οι ΗΠΑ εν τω μεταξύ σχεδιάζουν να τερματίσουν τις κρατήσεις και τις συλλήψεις για τις περισσότερες γυναίκες χωρίς έγραφα που είναι έγκυες, ή μετά τον τοκετό, ή που θηλάζουν, σύμφωνα με ένα  νέο νομοσχέδιο.

Η ακραία ζέστη και η ξηρασία που έπληξε τις Δυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά τις τελευταίες δύο εβδομάδες σκότωσε εκατοντάδες εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις. «Αισθάνομαι απλώς ότι ζω σε μια από τις ταινίες της Αποκάλυψης», είπε ένας θαλάσσιος βιολόγος που υπολόγισε ότι οι θάνατοι των αστερίων, των μυδιών, των καραβίδων, των καβουριών και άλλων πλασμάτων ανέρχονται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να απειλούν αμέτρητα είδη στα γλυκά νερά, ανέφεραν οι επιστήμονες, ενώ  περισσότερη ζέστη αναμένεται και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τα νοσοκομεία των ΗΠΑ δεν είναι «επαρκώς» προετοιμασμένα για την επόμενη πανδημία, σύμφωνα με μελέτη. Μια δεκαετής ανάλυση της ετοιμότητας των νοσοκομείων για πανδημίες και άλλα μαζικά ατυχήματα τα έτη πριν από το COVID-19 προειδοποιούσε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, μπορεί να μην ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για το επόμενο συμβάν. Για τη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ χρησιμοποίησαν μια συσκευή που ονομάζεται Index Medical Surge Preparedness Index (HMSPI) για να συγκεντρώσει δεδομένα από περισσότερα από 6.200 νοσοκομεία σε εθνικό επίπεδο.Τα νοσοκομεία συμμετείχαν στις ετήσιες έρευνες του American Hospital Association. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης στοιχεία απογραφής για να προσδιορίσει τις εκτιμήσεις πληθυσμού σε διάφορες πόλεις κατά περιοχή και τα συνδύασε με τις πληροφορίες της έρευνας για τον υπολογισμό της βαθμολογίας HMSPI.Οι μετρήσεις που αξιολογήθηκαν περιλάμβαναν προσωπικό, προμήθειες και τον συνολικό αριθμό κλινών που μπορεί να χειριστεί το προσωπικό και τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πλαισίου για την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών.Ενώ η ομάδα βρήκε ποικίλους βαθμούς βελτίωσης σε ορισμένους τομείς με την πάροδο των ετών, ανέφεραν επίσης ότι οι βαθμολογίες έδειξαν πως «η ιδανική ετοιμότητα δεν είχε επιτευχθεί ακόμη σε καμία κατάσταση πριν από την πανδημία COVID-19».Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μετά από περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακών επενδύσεων για καταστροφές από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τα εθνικά νοσοκομεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζουν να αγωνίζονται με την ετοιμότητα για καταστροφές».

Τα ζευγάρια των τελικών του Wimbledon έχουν ολοκληρωθεί: Η Ashleigh Barty εναντίον της  Karolina Pliskova και ο Novak Djokovic εναντίον του Matteo Berrettini. Η Barty, η Νο 1 στον κόσμο στις γυναίκες, στοχεύει στον πρώτο της τίτλο στο Wimbledon και παίζει εναντίον της πρώην Νο 1 που κυνηγά τον πρώτο της τίτλο Grand Slam, το Σάββατο στις 9 π.μ.. Ο Djokovic θα αγωνιστεί για τον 20ο τίτλο του, ο οποίος θα τον φέρει επιτέλους με τους Roger Federer και τον Rafael Nadal. Η αναμέτρησή του με το επιθετικό στυλ του Berrettini, θα λάβει χώρα την Κυριακή. Είναι επίσης ένα μεγάλο σαββατοκύριακο για το ποδόσφαιρο, καθώς ο τελικός του Σαββάτου για το Copa América μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για τον Lionel Messi να πάρει έναν τίτλο που κυνηγούσε και αυτός και η Αργεντινή για μια ολόκληρη γενιά, ενώ  την Κυριακή, η Ιταλία και η Αγγλία θα παίξουν στον τελικό για το πρωτάθλημα Euro 2020, στις 3 μ.μ.

Πηγές: https://nypost.com/ https://www.businessinsider.com/, https://www.cbsnews.com/, https://www.wsj.com/, https://edition.cnn.com/us, https://www.washingtonpost.com/, https://www.nytimes.com/.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...