Αμερικανικός Τύπος: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράφει θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα

Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi
Φώτο Αρχείου / από επίσκεψη του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 / Πηγή: Eurokinissi

The Associated Press

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράφει θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου το Σάββατο επικύρωσε μια θαλάσσια συμφωνία που ορίζει τα όριά της στη Μεσόγειο Θάλασσα με την Ελλάδα και οριοθετεί αποκλειστική οικονομική ζώνη για τα δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, μια κίνηση που εξοργίζει την Τουρκία. Η διμερής συμφωνία θεωρείται ευρέως ως απάντηση στην συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης. Το πρακτορείο ειδήσεων MENA είπε ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ ελ-Σίσσι, δημοσιεύθηκε από την επίσημη εφημερίδα το Σάββατο. Η επικύρωση πραγματοποιήθηκε δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας στο Κάιρο. Η συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας θεσπίζει «μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων μεταξύ των δύο χωρών και ότι η εναπομένουσα οριοθέτηση θα επιτευχθεί μέσω διαβουλεύσεων». Ο Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Αλί Αμπντέλ-Αλ χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ελλάδα «πολύ σημαντική». Η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης απορρίφθηκε από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας ως παραβίαση των οικονομικών τους δικαιωμάτων στη Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας «άχρηστη», ενώ δεσμεύθηκε να διατηρήσει το αμφισβητούμενο σύμφωνό του με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Reuters

Ο Τραμπ κάνει δημόσια εμφάνιση, καθώς ο γιατρός του λέει ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος μετάδοσης. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανεμφανίστηκε το Σάββατο καθώς απευθύνθηκε σε υποστηρικτές του στην πρώτη του δημόσια εκδήλωση από τότε που διαγνώστηκε με COVID-19 και ο γιατρός του διαβεβαίωσε ότι δεν είναι πλέον επικίνδυνος να μεταδώσει τον ιό. Ο Τραμπ έκανε τεστ το Σάββατο, το οποίο έδειξε ότι δεν υπήρχε πλέον «κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους», δήλωσε ο γιατρός του Σον Κόνλεϋ, προσθέτοντας ότι μια σειρά δοκιμών που έκανε ο πρόεδρος έδειξε ότι δεν υπάρχουν πλέον στοιχεία αναπαραγωγής του ιού. Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε σχόλιο σχετικά με τη δήλωση του Conley.Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μίλησε από το μπαλκόνι του Λευκού Οίκου το Σάββατο το απόγευμα, μόνος του και χωρίς μάσκα, – στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τη διάγνωση της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας. Ο Τραμπ προέτρεψε ένα πλήθος εκατοντάδων μαύρων και Λατίνων υποστηρικτών, που οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, αλλά δεν σέβονταν τις κοινωνικές αποστάσεις, να βοηθήσουν στην επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. «Αισθάνομαι υπέροχα», είπε στο πλήθος. Μιλώντας με ακρίβεια και χωρίς δισταγμό, ο Τραμπ έδωσε μια βραχύτερη από το συνηθισμένο ομιλία, τονίζοντας τις επιδόσεις του στην καταπολέμηση του εγκλήματος και στην ενίσχυση της οικονομίας των Η.Π.Α.  


CBS News

Η Νάνσυ Πελόσι αναφερόμενη στην πρόταση του Λευκού Οίκου για το πακέτο ανακούφισης για τον COVID-19, λέει ότι υπήρξε περιορισμένη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο σχετικά με το συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς συναδέλφους της εξήγησε ότι η πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ την Παρασκευή ισοδυναμούσε με «ένα βήμα μπροστά, και δύο πίσω “. «Όταν ο πρόεδρος λέει ότι θέλει ένα μεγαλύτερο πακέτο ανακούφισης, η πρότασή του φαίνεται να σημαίνει ότι θέλει περισσότερα χρήματα να παραχωρήσει ή να παρακρατήσει, αντί να συμφωνήσει στη γλώσσα πως τιμούμε τους εργαζομένους μας, συντρίβουμε τον ιό και βάζουμε χρήματα στο τσέπες εργαζομένων», έγραψε η Πελόσι. «Σε αυτό το σημείο, εξακολουθούμε να έχουμε διαφωνία σχετικά με πολλές προτεραιότητες και οι Δημοκρατικοί περιμένουν εξηγήσεις από την Κυβέρνηση σχετικά με διάφορες διατάξεις όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το συνολικό ποσό χρηματοδότησης». Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε “εγκρίνει” ένα “αναθεωρημένο” πακέτο ανακούφισης, αν και δεν είπε λεπτομέρειες.  Στην επιστολή της, η Πελόσι είπε ότι το σχέδιο που εκπόνησε η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει “στρατηγικό σχέδιο για την εξάλειψη του ιού”. Το συνέκρινε με τον νόμο HEROES, ο οποίος παρέχει ένα εθνικό καθεστώς δοκιμών και εντοπισμού. Ο λογαριασμός ανακούφισης ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αποκαθιστούσε το επίδομα παρέχοντας 600 $ την εβδομάδα επιπλέον των επιδομάτων ανεργίας, θα έδινε έναν άλλο γύρο άμεσων πληρωμών και θα παρείχε χρηματοδότηση για σχολεία και πολιτειακές και τοπικές δικαιοδοσίες. Ωστόσο, η Πελόσι δήλωσε ότι θα ήθελε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. «Παρά τις ανησυχίες αυτές, παραμένω αισιόδοξη ότι οι χθεσινές εξελίξεις θα μας φέρουν πιο κοντά σε μια συμφωνία για ένα πακέτο ανακούφισης που θα αντιμετωπίσει την υγεία και την οικονομική κρίση των οικογενειών της Αμερικής».

νάνσυ πελόσι

The New York Times

Καθόλη τη διάρκεια που ο Donald J. Trump βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, η οικογενειακή του επιχείρηση ανακάλυψε μια προσοδοφόρα νέα ροή εσόδων: άτομα που ήθελαν κάτι από τον πρόεδρο. Μια έρευνα από τους Times διαπίστωσε περισσότερες από 200 εταιρείες, ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος και ξένες κυβερνήσεις που προστάτευαν τις περιουσίες του, αποκομίζοντας οφέλη από αυτόν και την κυβέρνησή του. Ένας επιχειρηματίας-πρόεδρος μετατόπισε την εύνοια στην Ουάσιγκτον στα ξενοδοχεία και τα θέρετρα της οικογένειάς του – και κέρδισε εκατομμύρια. Ως εκλεγμένος πρόεδρος, είχε δεσμευτεί να αποσυρθεί από τον Οργανισμό Τραμπ και να απαλλαγεί από τη λειτουργία της ιδιωτικής του εταιρείας. Ως πρόεδρος, δημιούργησε ένα σύστημα άμεσης προεδρικής επιρροής, που όμοιά της δεν υπήρξε στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική. Μόλις 60 πελάτες έφεραν στην οικογενειακή του επιχείρηση σχεδόν 12 εκατομμύρια δολάρια κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του. Σχεδόν όλοι είδαν τα συμφέροντά τους να προωθούνται, με κάποιο τρόπο, από τον κ. Τραμπ ή την κυβέρνησή του. Οι πελάτες του είναι ευρέως φάσματος: ξένοι πολιτικοί και βαρόνοι ζάχαρης της Φλόριντα, ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος και ένας Σέρβος πρίγκιπας, οπαδοί της καθαρής ενέργειας και οι αντίπαλοί τους στη βιομηχανία πετρελαίου. Η κυβέρνηση του Τραμπ τους έδωσε χρηματοδότηση, νομοθέτησε και παραχώρησε εκτάσεις. Περισσότερες από 70 ομάδες, επιχειρήσεις και ξένες κυβερνήσεις έκαναν εκδηλώσεις στα ακίνητα του προέδρου. Οι θρησκευτικές οργανώσεις αξιοποίησαν τη δημοτικότητα του προέδρου για να ενισχύσουν τη δική τους συγκέντρωση χρημάτων και επιρροές. Οι δωρητές πλήρωσαν ακόμη και το προνόμιο να δώσουν χρήματα στην καμπάνια του. Ο κ. Τραμπ παρακολούθησε 34 δωρεές που πραγματοποιήθηκαν στα ξενοδοχεία και τα θέρετρα του, εκδηλώσεις που έφεραν στα ακίνητά του άλλα 3 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Μερικές φορές, συναντούσε τους δωρητές του για να ρωτήσει τι χρειάζονταν από την κυβέρνηση του.  Ο Οργανισμός Τραμπ δεν απάντησε σε επαναλαμβανόμενα ερωτήματα την περασμένη εβδομάδα, ούτε απάντησε σε μια λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων που περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο.


New York Post

Ο Delta έχει ξεσπάσει στη Λουϊζιάνα. Ο τυφώνας, κατηγορίας 2, έφτασε κοντά στην ακτή της πόλης Creole στις 7 μ.μ. Ανατολική ώρα Παρασκευής, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Huricane και χτύπησε την ακτή με μέγιστους δυνατούς ανέμους έως και 100 mph, δήλωσε το NHC. Μέχρι τα μεσάνυχτα, σχεδόν 500.000 άνθρωποι ήταν χωρίς ηλεκτρισμό, στη Νέα Ορλεάνη. Στη Λουιζιάνα, 360.104 σπίτια υπέστησαν διακοπές ρεύματος, ενώ στο Τέξας, ο αριθμός ήταν 108.594 και στο Μισισιπή, 7.320. Καταιγίδες από αυτό που οι επιστήμονες  χαρακτηρίζουν  «απειλητικές για τη ζωή», αναμενόταν και ήδη μετρήθηκαν σε ύψος πάνω από οκτώ πόδια πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά μήκος της κεντρικής ακτής του κράτους. Η ανατολική ακτή του Τέξας αναμενόταν να έχει ζημιές από κύματα. Είναι η έκτη φορά αυτή τη σεζόν που η Λουιζιάνα γνωρίζει καταστροφή από μεγάλη καταιγίδα ή τυφώνα. Περίπου 12.000 βρίσκονταν σε καταφύγια και ομάδες διάσωσης παρέμεναν για να βοηθήσουν εκείνους που έμειναν πίσω, ανέφεραν αξιωματούχοι της Λουιζιάνας. Η Εθνική Φρουρά της Λουιζιάνας έγραψε στο Twitter ότι είχε αποθηκεύσει 1,6 εκατομμύρια γεύματα, 1,5 εκατομμύρια λίτρα νερού και 43.000 λίβρες πάγου. Η Εθνική Φρουρά ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί με 2.590 φύλακες, 122 οχήματα και επιπλέον ελικόπτερα και σκάφη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...