Αμερικανικός τύπος: Ο Πρόεδρος Τραμπ αλλάζει την ημερομηνία συγκέντρωσής του στην Tulsa – Αυξάνεται ο παγκόσμιος κίνδυνος για καινούρια lockdowns

Αμερικάνικη Σημαία- ΗΠΑ

Reuters

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μινεάπολης αποφασίζει να αντικαταστήσει την αστυνομία. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μινεάπολης ψήφισε την Παρασκευή ομόφωνα για την συγκρότηση ενός συστήματος δημόσιας ασφάλειας υπό την ηγεσία της κοινότητας για την αντικατάσταση του αστυνομικού τμήματος, μετά το βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.Η κίνηση έρχεται λίγες μέρες μετά την αρνητική θέση του συμβουλίου, για τη διάλυση της αστυνομικής υπηρεσίας.«Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020 από αστυνομικούς της Μινεάπολης είναι μια τραγωδία που δείχνει ότι καμία μεταρρύθμιση δεν θα αποτρέψει τη θανατηφόρα βία και κακοποίηση από μέλη του Αστυνομικού Τμήματος εναντίον μελών της κοινότητάς μας, ειδικά των Μαύρων και των έγχρωμων», σημείωσαν πέντε μέλη του συμβουλίου στο ψήφισμα.Το κίνημα για «αποδυνάμωση της αστυνομίας», όπως το έχουν ονομάσει ορισμένοι υποστηρικτές, προηγείται των τρεχουσών διαμαρτυριών. Περισσότεροι από δώδεκα αστυνομικοί της Μινεάπολης δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή για να καταδικάσουν τις ενέργειες του Τσάββιν και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις αστυνομικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε το Star Tribune. Ο δήμαρχος της πόλης, Jacob Frey, έχει σταματήσει να αγωνίζεται να καταργήσει την αστυνομική υπηρεσία, αν και είπε αυτή την εβδομάδα ότι υποστήριξε «μαζική διαρθρωτική μεταρρύθμιση για την αναθεώρηση ενός δομικά ρατσιστικού συστήματος». Σύμφωνα με το ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο θα ξεκινήσει μια διετή διαδικασία δέσμευσης «με κάθε πρόθυμο μέλος της κοινότητας στη Μινεάπολη» για να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο δημόσιας ασφάλειας. Το συμβούλιο ανέθεσε σε μια νέα ομάδα εργασίας να διατυπώσει προτάσεις έως τις 24 Ιουλίου σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους της κοινότητας για τη μετατροπή του συστήματος δημόσιας ασφάλειας.

Ο παγκόσμιος κίνδυνος για καινούρια lockdowns αυξάνεται από τον  φόβο για το δεύτερο κύμα του ιού. Οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων έκλεισαν έξι μεγάλες αγορές τροφίμων στο Πεκίνο την Παρασκευή, ενώ η Ινδία, η οποία άνοιξε αυτήν την εβδομάδα, σημείωσε ημερήσια αύξηση ρεκόρ και έξι πολιτείες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα νοσοκομειακά τους κρεβάτια γεμίζουν γρήγορα. Αξιωματούχοι της υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει ανησυχίες τις τελευταίες ημέρες ότι ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν τον καταστροφικό οικονομικό αντίκτυπο, ενδέχεται να άρουν τους περιορισμούς πολύ γρήγορα και ότι ο κορονoϊός θα μπορούσε να εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού.«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανατρέψουμε τη χαλάρωση των μέτρων εάν χρειαστεί», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδη, αφού παρότρυνε τα 27 μέλη της να ακολουθήσουν τον έλεγχο του πληθυσμού καθώς ανοίγουν ξανά σχολεία και επιχειρήσεις.Στην Κίνα, από όπου προήλθε ο νέος κορονoϊός, δύο νέες περιπτώσεις COVID-19 καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα. Οι αρχές έκλεισαν και τις έξι μεγάλες χονδρικές αγορές τροφίμων τις οποίες επισκέφθηκαν πρόσφατα οι δύο άνδρες, αλλά δεν ήταν γνωστό πώς είχαν μολυνθεί.Η Ινδία άνοιξε τα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, γραφεία και εμπορικά κέντρα αυτήν την εβδομάδα μετά από σχεδόν 70 ημέρες, παρόλο που οι αξιωματούχοι της υγείας δήλωσαν ότι απέμειναν εβδομάδες από την ισοπέδωση της αυξανόμενης καμπύλης μόλυνσης.Ο Syed Ahmed Bukhari, ο επικεφαλής του Τζαμά Τζαμί του Δελχί, ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Ινδίας, διέταξε να σταματήσουν να λειτουργούν οι χώροι λατρείας μέχρι το τέλος του μήνα. Στην Τουρκία, ο ιατρικός σύλλογος δήλωσε ότι η χαλάρωση των περιορισμών την 1η Ιουνίου είχε έρθει πολύ νωρίς, αν και ο καθημερινός αριθμός των νεκρών μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε περίπου 20.”Υπάρχουν συζητήσεις για το πότε θα χτυπήσει το δεύτερο κύμα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ξεπεράσουμε το πρώτο κύμα”, δήλωσε ο Cavit Isik Yavuz, μέλος της ερευνητικής ομάδας στην τουρκική ένωση ιατρών.Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προέβλεψε μια μέτρια επιτάχυνση σε ολόκληρη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα μπορούσε να θέσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπό πίεση εάν δεν ελεγχθούν γρήγορα. Κυβερνητικά μέτρα ελέγχου θα μπορούσαν να ελέγξουν και να αντιστρέψουν τις ανοδικές τάσεις εντός δύο έως τριών εβδομάδων, ανέφερε.

The New York Times

Ο Πρόεδρος Τραμπ, υποκύπτοντας στην πίεση, δήλωσε ότι θα αλλάξει την ημερομηνία μιας συγκέντρωσής του στην Tulsa της Oklahoma από τις 19 Ιουνίου, την ημερομηνία της εορταστικής περιόδου “της 19η Ιουνίου”, στις 20 Ιουνίου για τον σεβασμό στην ημέρα που τιμά το τέλος της δουλείας των ΗΠΑ. Ο Τραμπ, επιδιώκοντας την  επανεκλογή του στις 3 Νοεμβρίου, σχεδίασε τη συγκέντρωση στην Tulsa στις 19 Ιουνίου, την ημέρα κατά την οποία το 1865 το Τέξας έγινε το τελευταίο από τα ομοσπονδιακά κράτη που αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τη Διακήρυξη του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολ κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο  και  να απελευθερωθούν άτομα που κρατούνταν ως σκλάβοι.  Η απόφαση της εκστρατείας Τραμπ να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 19 Ιουνίου στην Tulsa, μια πόλη σημαντική στην αφρικανική-αμερικανική ιστορία, που το 1921 έγινε το μέρος των πιο αιματηρών εκδηλώσεων ρατσιστικής βίας της χώρας στην ιστορία των ΗΠΑ, προκάλεσε έντονη κριτική. Σε μήνυμα στο Twitter λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο κ. Τραμπ είπε ότι θα μετακινήσει την συγκέντρωσή του για τις 20 Ιουνίου. «Πολλοί από τους Αφροαμερικανούς φίλους και υποστηρικτές μου προτείνουν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας σεβόμενοι αυτές τις γιορτές», είπε ο Τραμπ. «Αποφάσισα λοιπόν να μεταφέρω την συγκέντρωσή μας για  Σάββατο 20 Ιουνίου, προκειμένου να τιμήσω τα αιτήματά τους».

Καθώς ο κόσμος ανοίγει αργά στον τουρισμό, η 15η Ιουνίου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η 16η Ιουνίου, έχει αναδειχθεί ως σημαντική ημερομηνία, ειδικά στην Ευρώπη, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να άρει πολλά εσωτερικά σύνορα. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κροατία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη αρχίσει να προσεγγίζουν τουρίστες. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα οι επιτρεπόμενες εθνικότητες από τις 15 Ιουνίου, είναι οι ακόλουθες 29 χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Κύπρος, Ισραήλ, Ελβετία, Ιαπωνία, Μάλτα, Βουλγαρία, Κίνα, Κροατία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Εσθονία, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Ουγγαρία, Νότια Κορέα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία και Φινλανδία. Σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας, ορισμένοι ταξιδιώτες ενδέχεται να υποχρεωθούν σε καραντίνα ή να κάνουν εξετάσεις για Covid-19. Θα διεξαχθούν δοκιμές τυχαίων επισκεπτών και η λίστα των αποδεκτών χωρών για ταξίδια θα ενημερωθεί ξανά πριν από την 1η Ιουλίου. Εστιατόρια, εστιατόρια γρήγορου φαγητού, μπαρ, internet cafe και υπαίθρια νυχτερινά κέντρα είναι ανοιχτά από τις 6 Ιουνίου. Από τις 15 Ιουνίου, εποχιακά ξενοδοχεία, μουσεία, ιστορικά κτίρια και περιοχές, θεματικά και ψυχαγωγικά πάρκα, γυμναστήρια, σάουνες και ιαματικά λουτρά θα είναι ανοιχτά στους επισκέπτες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...