Αμερικανικός τύπος: Ο Πρόεδρος Τραμπ επισκέφθηκε το Μίσιγκαν – Η κάνναβη βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία του κοροναϊού

Ντόναλντ Τραμπ

Ξεχωρίζουμε σημαντικές ειδήσεις από τον αστικό τύπο των ΗΠΑ όπως «…στα 38,6 εκατομμύρια από τα μέσα Μαρτίου», «νοσηλεύεται στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Τσετσενίας», «νέα δεδομένα για την αρχή της πανδημίας στην Ιταλία», σκοταδισμός από πάστορα του Μέριλαντ και τέλος… μετά τις χλωρίνες… τώρα και «χασισοθεραπεία» του covid19.

The New York Times

Ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, σύμφωνα με στοιχεία των New York Times. Ο μέσος αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων παγκοσμίως κατά την τελευταία εβδομάδα ήταν πάνω από 91.000, υψηλότερος από ποτέ, ακόμη και αν ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων μειώθηκε. Συνολικά, περισσότεροι από 329.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Οι συνθήκες φαίνεται να βελτιώνονται, ή τουλάχιστον να σταθεροποιούνται, σε τμήματα της Δυτικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένες κυβερνήσεις χαλαρώνουν προσεκτικά τους περιορισμούς κλειδώματος. Η Δανία, για παράδειγμα, έκανε βήματα προς την ομαλότητα και ανέφερε μειωμένο αριθμό νέων κρουσμάτων. Ορισμένες από τις χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφεραν επίσης βελτιωμένα στοιχεία. Η σοβαρή οικονομική ζημία της πανδημίας είναι επίσης στο επίκεντρο. Την Πέμπτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι άλλα 2,4 εκατομμύρια άτομα είχαν υποβάλει αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας το σύνολο σε περισσότερα από 38 εκατομμύρια.

Ο Πρόεδρος Τραμπ επισκέφθηκε το Μίσιγκαν. Καθώς περιόδευσε σε εργοστάσιο της Ford, ο κ. Τραμπ αρνήθηκε ξανά να φορέσει μάσκα, παρά τις οδηγίες του εργοστασίου και την παρότρυνση του γενικού εισαγγελέα του Μίσιγκαν. «Δεν ήθελα να δώσω στον Τύπο τη χαρά να το βλέπει», δήλωσε. Στο μεταξύ νέα μοντέλα για την διερεύνηση των ασθενειών διαπίστωσαν ότι 36.000 ζωές θα είχαν σωθεί εάν οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να κρατούν τις  κοινωνικές αποστάσεις μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα τον Μάρτιο.

Ο ηγέτης της Γουατεμάλας διαμαρτύρεται καθώς οι ΗΠΑ απελαύνουν μολυσμένους μετανάστες στη χώρα του. Ο Πρόεδρος Alejandro Giammattei της Γουατεμάλας, την Πέμπτη, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις απελάσεις των ΗΠΑ ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό, λέγοντας ότι προκαλεί «σοβαρά προβλήματα» για το σύστημα υγείας της χώρας του.«Η Γουατεμάλα είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σύμμαχος της Γουατεμάλας», είπε ο κ. Giammattei. «Δεν μας συμπεριφέρονται όπως σε σύμμαχο». Μεταξύ των ανθρώπων που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γουατεμάλα, υπήρξαν 119 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, ανέφερε το Associated Press. Η τελευταία πτήση που έφτασε με άτομα που είχαν βρεθεί θετικά προσγειώθηκε στη Γουατεμάλα στις 13 Μαΐου, με 16 από τους 65 επιβάτες μολυσμένους.Η Γουατεμάλα δεν έχει δεχτεί πτήσεις μεταναστών από τις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε το A.P. Ένα κράτος περίπου 17 εκ. ανθρώπων, έχει πάνω από 2.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού και έχουν αναφερθεί 45 θάνατοι. Οι απελαθέντες έγιναν σημείο διαμάχης στη χώρα, με πολλά κοινοτικά συμβούλια τον περασμένο μήνα να απειλούν να κάψουν ένα κυβερνητικό κτίριο όπου οι μετανάστες τελούν σε καραντίνα λόγω ανησυχιών ότι είναι κίνδυνος για την υγεία.

Ο κυβερνήτης της Τσετσενίας λέγεται ότι νοσηλεύεται με τον ιό. Ο Ραμζάν Καντίροφ, νοσηλεύτηκε στη Μόσχα με ύποπτη λοίμωξη από κοροναϊό, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων την Πέμπτη. Ο κ. Kadyrov, 43 ετών, είναι μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη Ρωσία. Κυβερνά την Τσετσενία, μια κατά κύριο λόγο μουσουλμανική περιοχή και έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όσους του ασκούν κριτική, τους ομοφυλόφιλους και άλλους. Λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του κ. Kadyrov δεν έχουν γίνει γνωστές. Τα δύο κύρια κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, Tass και RIA Novosti, ανέφεραν μια ανώνυμη πηγή που διέδωσε ότι νοσηλεύτηκε στη ρωσική πρωτεύουσα. Το Tass και το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκαν ιατρική πηγή ότι ο κ. Kadyrov είναι πιθανόν να έχει μολυνθεί από κοροναϊό. Η Ρωσία ανέφερε 317.554 περιπτώσεις κοροναϊού, το δεύτερο υψηλότερο αριθμό στον κόσμο, ενώ επιμένει ότι έχει διατηρήσει το ποσοστό θνησιμότητας πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας από τη Μόσχα υποδηλώνουν υψηλότερο σύνολο. Η ορεινή νότια Ρωσία υπήρξε μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με εκατοντάδες νεκρούς στο Νταγκεστάν, μια περιοχή που συνορεύει με την Τσετσενία. Ο κ. Kadyrov ήταν εξοργισμένος τις τελευταίες ημέρες αφού οι Τσετσένοι ιατροί δημοσιοποίησαν ότι υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό. «Έχουμε αρκετά από όλα» επέμεινε.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το ξέσπασμα της Ιταλίας μπορεί να έχει ξεκινήσει νωρίτερα. Η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετώπισε την θανατηφόρο επέλαση του ιού όταν ξέσπασαν τα κρούσματα κοντά στο Μιλάνο στα τέλη Φεβρουαρίου. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι από τη στιγμή που οι αρχές ανακάλυψαν το ξέσπασμα εκεί, ο ιός ήταν πολύ πιο διαδεδομένος από ότι πιστεύεται αρχικά. Η μελέτη από Νοσοκομείο του Μιλάνου, διαπίστωσε ότι ένας στους 20 ενήλικες αιμοδότες στην περιοχή είχε ήδη αντισώματα του ιού εκείνη τη στιγμή, λίγες μέρες μετά την πρώτη διάγνωση κοροναϊού της Ιταλίας στις 20 Φεβρουαρίου. Το εύρημα δείχνει ότι ο ιός εξαπλώθηκε στην Ιταλία τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τον εντοπισμό του. Παρόμοια στοιχεία έχουν προκύψει στη Γαλλία, όπου ένα δείγμα που ελήφθη από έναν ασθενή στις 27 Δεκεμβρίου πρόσφατα δοκιμάστηκε θετικό για τον κοροναϊό και στην Καλιφόρνια, όπου αξιωματούχοι υγείας ανακάλυψαν έναν θάνατο που σχετίζεται με κοροναϊό στις 6 Φεβρουαρίου. Στην Ιταλία, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές αντισωμάτων σε περίπου 800 δείγματα αίματος που συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 8 Απριλίου. Διαπίστωσαν ότι το 4,6 τοις εκατό των ασυμπτωματικών ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους την πρώτη εβδομάδα της περιόδου αυτής, που συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας, είχε αντισώματα κοροναϊού. «Η εντύπωση μας», είπε η Luca Valenti, μια από τους ερευνητές, «είναι ότι η λοίμωξη άρχισε να κυκλοφορεί από  το τέλος του 2019  μέχρι και τις αρχές του 2020». Αν και η μελέτη δεν ρίχνει νέο φως στη φύση του ιού, δίνει μια σαφέστερη εικόνα της άφιξής του στην Ευρώπη. Και θα μπορούσε να εξηγήσει τη σοβαρότητα του αριθμού των νεκρών στην Ιταλία, ο οποίος είναι πλέον πάνω από 32.000.

Άλλοι 2,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο ταμείο ανεργίας την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι πολλές από τις χαμένες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί για πάντα. Η έκθεση του Τμήματος Εργασίας για νέες αιτήσεις ανεργίας, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, έφτασε το σύνολο στα 38,6 εκατομμύρια από τα μέσα Μαρτίου, όταν το ξέσπασμα ανάγκασε εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης διερευνά τώρα 157 περιπτώσεις σοβαρού φλεγμονώδους συνδρόμου που προσβάλλουν παιδιά που φαίνεται να συνδέονται με τον ιό, αύξηση 53% τις τελευταίες εννέα ημέρες, δήλωσε ο Κυβερνήτης Andrew M. Cuomo.

New York Post

Πάστορας της Βαλτιμόρης αναστατώνει: «Θα το κάνουμε με τον τρόπο του Θεού». Ένας πάστορας στην εκκλησία Calvary Baptist στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ έσκισε τις εντολές που του επιδόθηκαν κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με έκθεση. Ο Stacey Shiflett, ο οποίος απειλήθηκε με πρόστιμο 5.000 $ εάν συνέχιζε να λειτουργεί, έσκισε τη διαταγή λέγοντας «Θα το κάνουμε με τον τρόπο του Θεού», σύμφωνα με την Hill. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο Shiflett ακούγεται να αναφωνεί «Έτσι σκίζω αυτήν την εντολή παύσης εδώ και σας λέω τώρα, θα το κάνουμε με τον τρόπο του Θεού! Ο Θεός μας λέει πώς να Τον λατρεύουμε, κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό».

Η εισπνοή καπνού σκότωσε τα 34 άτομα στην πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, λέει ο ιατροδικαστής. Οι εκθέσεις του ιατροδικαστή για τα 34 θύματα που πέθαναν πέρυσι σε πυρκαγιά σε σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνουν ότι πέθαναν από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα πριν καούν, ανέφεραν οι αρχές την Πέμπτη.Οι μόνοι επιζώντες ήταν ο καπετάνιος και τέσσερα άλλα μέλη του πληρώματος.Οι επιζώντες ανέφεραν ότι ξύπνησαν όταν  το σκάφος ήταν ήδη περικυκλωμένο από τις φλόγες και δεν μπόρεσαν να φτάσουν στους κοιμισμένους επιβάτες ή στο έκτο μέλος του πληρώματος και έπρεπε να πηδήσουν στο νερό για να σώσουν τη ζωή τους. Οι αναφορές του ιατροδικαστή αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά την Τρίτη από το Santa Barbara Independent.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του κοροναϊού. Οι ερευνητές αναζητούν χρηματοδότηση για να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του COVID-19. «Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα τρομερή και ταχέως εξελισσόμενη επιδημιολογική κατάσταση, πρέπει να εξεταστεί κάθε πιθανή θεραπευτική ευκαιρία και οδός».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...