Αμερικανικός τύπος: Ο Πρόεδρος Xi Jinping της Κίνας παρέχει 2 δις. δολάρια στον πόλεμο κατά του Covid-19

Xi Jinping

The New York Times 

Το πρώτο εμβόλιο κατά του  κορονοϊού που δοκιμάστηκε σε άτομα φαίνεται να είναι ικανό να διεγείρει μια ανοσοαπόκριση. Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά αλλά δεν αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο λειτουργεί. Η φαρμακοβιομηχανία Moderna θα αρχίσει να δοκιμάζει το εμβόλιο σε 600 άτομα σύντομα και σε πολύ περισσότερα από τον Ιούλιο. Τα εμβόλια θεωρούνται τα καλύτερα και ίσως μόνο η ελπίδα να σταματήσουν ή ακόμη και να επιβραδύνουν μια πανδημία που έχει προσβάλει σχεδόν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σκότωσε 315.000 και κλειδώθηκαν ολόκληρες χώρες.

Ο Πρόεδρος Τραμπ παίρνει υδροξυχλωροκίνη. Ο κ. Τραμπ είπε ότι ασχολήθηκε με το φάρμακο κατά της ελονοσίας, του οποίου η αποτελεσματικότητα έναντι του κοροναϊού δεν είναι αποδεδειγμένη, για περίπου μιάμιση εβδομάδα ως προληπτικό μέτρο, προσθέτοντας ότι δεν έχει συμπτώματα του Covid-19.Εξήγησε ότι παίρνει ένα χάπι κάθε μέρα, με την έγκριση του γιατρού του Λευκού Οίκου.Η επιδημία εξαπλώθηκε στον Λευκό Οίκο αυτόν τον μήνα, όταν δύο μέλη του προσωπικού, ένας από τους προσωπικούς υπαλλήλους του προέδρου και ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Mike Pence βρέθηκαν  θετικοί στον ιό.

Η Κίνα μαζί με τον W.H.O, εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πρόεδρος Xi Jinping της Κίνας, προσφέρθηκε να παρέχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας και κάλεσε και άλλα κράτη να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Στην ίδια συνάντηση, ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ επέκρινε έντονα το W.H.O. «Υπήρχε μια αποτυχία από αυτόν τον οργανισμό να λάβει τις πληροφορίες που χρειαζόταν ο κόσμος και αυτή η αποτυχία κόστισε πολλές ζωές», δήλωσε ο Alex Azar. Ο κ. Τραμπ έχει μειώσει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κατηγορώντας ότι παραπληροφόρησε τον κόσμο με τον ιό από την Κίνα. Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ είπε ότι ο οργανισμός θα επανεξετάσει τα συμπεράσματα σχετικά με την παγκόσμια κρίση.

Δεκάδες εταιρείες και πανεπιστήμια αγωνίζονται για να αναπτύξουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού και πολλές έχουν αρχίσει τις δοκιμές σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer και του γερμανικού συνεργάτη της BioNTech, της κινεζικής εταιρείας CanSino Biologics και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την AstraZeneca. Αυτό είναι καλό, λένε οι ειδικοί, επειδή ο κόσμος θα χρειαστεί πολλαπλά εμβόλια από πολλούς κατασκευαστές για να καλύψει την επείγουσα ανάγκη για δισεκατομμύρια δόσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχει ευρεία ανησυχία ότι όλη αυτή η βιασύνη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια: Συνήθως χρειάζονται αρκετά χρόνια, τουλάχιστον, για να δοκιμαστεί πλήρως ένα νέο εμβόλιο.

Έξι εβδομάδες μετά την καταστροφική εμφάνιση της επιδημίας του κοροναϊού στον Ισημερινό, δεκάδες πτώματα δεν έχουν αναγνωριστεί, καθώς οι οικογένειες συνεχίζουν να αναζητούν συγγενείς τους, των οποίων τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί αλλού. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να ταυτοποιήσουν 90 σώματα που συλλέχθηκαν από σπίτια στην πόλη του Γκουαγιακίλ, που προσβλήθηκε άσχημα από την πανδημία. Η πόλη είχε περίπου 45 θανάτους την ημέρα, κατά μέσο όρο, αλλά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας στις αρχές Απριλίου, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 600 την ημέρα. Συνολικά, 7.600 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Ισημερινό, από την 1η Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου, από τον μέσο όρο αυτής της χρονικής περιόδου τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση των επίσημων δεδομένων θνησιμότητας από τους The New York Times. Οι περισσότεροι από τους θανάτους σημειώθηκαν στην πόλη Guayaquil, μια πολυσύχναστη πόλη τριών εκατομμυρίων, όπου η αύξηση της θνησιμότητας συγκρίνεται με εκείνη που γνώρισε η Νέα Υόρκη στο αποκορύφωμα της πανδημίας.

New York Post            

Παγκόσμια εικόνα :    Επιβεβαιωμένα κρούσματα: 4.713.620.

                                         Έχουν αναρρώσει: 1.733.963                                           

                                         Θάνατοι: 315.185

Ορισμένα σχολεία στη Γαλλία αναγκάστηκαν να κλείσουν μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά γαλλικά σχολεία έκλεισαν μετά την εμφάνιση νέων περιπτώσεων κοροναϊού σε αυτά.Περίπου 40.000 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στη Γαλλία άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των μαθητών της χώρας, που είχαν κλείσει λόγω του κοροναϊού.Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Jean-Michel Blanquer ανέφερε τη Δευτέρα περίπου 70 νέες περιπτώσεις κοροναϊού που σχετίζονται με σχολεία που είχαν ξανανοίξει.Η χώρα αυτή την εβδομάδα ανοίγει ορισμένα γυμνάσια σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.Στη Γαλλία έχουν αναφερθεί περισσότερα από 140.000 κρούσματα ιού και 28.108 θάνατοι από τη νόσο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν της Γαλλίας για να προτείνει ένα ταμείο ανάπτυξης 500 δις. ευρώ (546 δις. δολάρια) για τις ευρωπαϊκές χώρες, σε οικονομικούς τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Το Ιράν αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμά του στα τέλη του περασμένου μήνα, χωρίς να πληροί τα κριτήρια που προτείνουν ειδικοί. Όταν το Ιράν άρχισε να ανοίγει εκ νέου στα τέλη του περασμένου μήνα, ο κόσμος γέμισε το μετρό και τα λεωφορεία, οι νέοι κάνανε ουρές  για χάμπουργκερ και πίτσα και η κυκλοφορία γέμιζε τους αυτοκινητόδρομους. Οι αγοραστές συνωστίζονταν στα παραδοσιακά παζάρια του Ισφαχάν και της Τεχεράνης. Τρεις εβδομάδες αργότερα, η χώρα επλήγη από μια νέα αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα με αξιωματούχους της υγείας. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είχαν προβλέψει ότι αυτό θα συνέβαινε όταν η κυβέρνηση κλήθηκε  να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα τέλη Απριλίου. Το Ιράν, που ήταν επίκεντρο της επιδημίας στη Μέση Ανατολή, άνοιξε χωρίς να πληροί τα κριτήρια που συνιστούσαν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, όπως η διασφάλιση ότι καταγραφόταν σταθερή πτώση των κρουσμάτων, για αρκετές εβδομάδες.

Σε γηροκομείο του Bronx αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός θανάτων των ενοίκων του από τον κορονοϊό καθώς σύμφωνα με τα κρατικά αρχεία ακόμη και την Κυριακή, το κέντρο φροντίδας υποτίθεται ότι είχε μόνο 20 επιβεβαιωμένους ή υποτιθέμενους θανάτους. Όμως, οι εργαζόμενοι είπαν στην The Post ήδη από τις 9 Μαΐου ότι 119 ένοικοι, πολλοί με ύποπτα συμπτώματα COVID-19, είχαν πεθάνει στο γηροκομείο τους τελευταίους δύο μήνες. Το δημοσίευμα της Post ώθησε το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει έρευνα για το γηροκομείο και να ελέγξουν τα αρχεία κάθε ασθενή που είχε πεθάνει εκεί από την έναρξη της πανδημίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του γηροκομείου, Daniel Reingold έστειλε επιστολή σε υπαλλήλους και  σε άλλα γηροκομεία που διευθύνονται από τη μητρική εταιρεία τη Δευτέρα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ανέφερε ότι έχουν υπάρξει 63 θάνατοι που σχετίζονται με το ιό. Δεν δόθηκε εξήγηση γιατί το κράτος εξακολουθεί να έχει αναφέρει μόνο 20 θανάτους που σχετίζονται με το COVID στην εγκατάσταση. Ο Reingold πρόσθεσε στην επιστολή του ότι οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι 109 κάτοικοι και 64 εργαζόμενοι ήταν θετικοί για το COVID-19 στη μονάδα 751 κρεβατιών. Οι περισσότεροι δεν είχαν συμπτώματα.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για να δημιουργήσει μια παγκόσμια αποθήκη ανθρωπιστικής βοήθειας με κόμβο στην Κίνα και να βοηθήσει στη δημιουργία των λεγόμενων «πράσινων διαδρόμων» για τη γρήγορη μεταφορά βασικών αγαθών σε όλο τον κόσμο μετά την πανδημία κοροναϊού, δήλωσε ο Πρόεδρος Xi Jinping τη Δευτέρα. Ο Xi έκανε το σχόλιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην 73η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, στην οποία υποσχέθηκε επίσης ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον «παγκόσμιο» χειρισμό της πανδημίας κοροναϊού, μόλις τελειώσει. «Η Κίνα υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της παγκόσμιας αντίδρασης στην επιδημία μόλις τεθεί υπό έλεγχο, για να συνοψίσει τις εμπειρίες και να αποκαταστήσει τις ελλείψεις», δήλωσε ο Xi στη συνέλευση, σύμφωνα με το South China Morning Post. «Αυτό το έργο χρειάζεται επιστημονική και επαγγελματική στάση και πρέπει να καθοδηγείται από τον Π.Ο.Υ ενώ πρέπει να τηρηθούν οι αρχές της αντικειμενικότητας και της δικαιοσύνης» συνέχισε. «Οι παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες πρέπει να παραμείνουν σταθερές και ελεύθερες εάν θέλουμε να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία». Υπερασπίστηκε επίσης το χειρισμό του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος για το ξέσπασμα, το οποίο προήλθε από την πολυσύχναστη πόλη Wuhan πριν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. «Στο μεταξύ, έχουμε ενεργήσει με διαφάνεια και υπευθυνότητα. Έχουμε παράσχει πληροφορίες στον ΠΟΥ και στις χώρες με τον πιο έγκαιρο τρόπο», είπε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...