Αμερικανικός Τύπος: Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην πολιτική σκηνή το Σάββατο – Η πρωτεύουσα της Ινδίας θα μειώσει ορισμένους περιορισμούς τη Δευτέρα

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην πολιτική σκηνή το Σάββατο με ομιλία στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων της Βόρειας Καρολίνας, όπου καταφέρθηκε εναντίον του διαδόχου του και προέβλεψε ότι το GOP θα θριαμβεύσει στις μεσοπρόθεσμες εκλογές του 2022.

Μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν τεσσάρων μηνών από τα δημόσια πράγματα, ο Τραμπ ανέβηκε στη σκηνή με το “God Bless the USA”, επαινώντας τοπικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και υποψηφίους και κατηγορώντας τους “ριζοσπαστικούς Δημοκρατικούς”. «Απόψε που συναντιόμαστε, η χώρα μας καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας. Το έγκλημα εκτοξεύεται, τα αστυνομικά τμήματα διασπώνται και καταρρέουν», είπε.  «Τα ναρκωτικά πλημμυρίζουν την χώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, οι βιομηχανίες μας λεηλατούνται από ξένες κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό είναι έλλειψη σεβασμού προς τη χώρα και τους ηγέτες μας».

Μίλησε επίσης για τα αυξανόμενα ποσοστά πληθωρισμού, την ακύρωση του αγωγού Keystone και τις εξωτερικές σχέσεις. «Η Αμερική υποτιμάται και εξευτελίζεται στην παγκόσμια σκηνή, τα σύνορά μας είναι ανοιχτά, η παράνομη μετανάστευση ανεβαίνει στα ύψη, σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί », δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις οικογενειακές διασυνδέσεις του Προέδρου Μπάιντεν με την Κίνα. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο Τζο Μπάιντεν και η οικογένειά του πήραν εκατομμύρια δολάρια από το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, τον εξαγόρασαν, είπε ψέματα για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Δυστυχώς, η τρέχουσα διοίκηση είναι ειλικρινά διεφθαρμένη και αντί να θεωρεί υπεύθυνη την Κίνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν τερμάτισε την έρευνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την προέλευση του ιού λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας».

Όσον αφορά τον Δρ. Anthony Fauci, ο Τραμπ είπε ότι επαληθεύτηκε, όταν ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό ο κορονoϊός να προέρχεται από ένα κινεζικό εργαστήριο.


Η G-7, η  ομάδα των επτά κορυφαίων πλούσιων χωρών, συμφώνησε να υποστηρίξει νέους κανόνες για τη φορολόγηση επιχειρήσεων που λειτουργούν διεθνώς ως ένα σημαντικό βήμα προς μια παγκόσμια συμφωνία που θα επιτύχει τον ελάχιστο συντελεστή φόρου του 15%, που η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί.

Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη από τους επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο το Σάββατο, επιλύει ορισμένες από τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών που κατά καιρούς απειλούν να ωθήσουν το διεθνές φορολογικό σύστημα σε χάος και να προκαλέσουν μια διατλαντική εμπορική σύγκρουση. Η συμφωνία προβλέπει, τα μέλη της G-7 να υποστηρίξουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στα κέρδη της κάθε εταιρείας και έναν νέο τρόπο κατανομής των εσόδων από τη φορολόγηση των μεγαλύτερων και πιο κερδοφόρων εταιρειών του κόσμου.

Η G-7, που περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, συμφώνησε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% σε καθεμία από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, «μια σημαντική, πρωτοφανή δέσμευση», όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.


Καθώς η Ελλάδα εγκαθιστά «ηχητικά κανόνια» στα σύνορα, η Δανία εγκρίνει νόμο που επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να αποστέλλονται στο εξωτερικό. Ένας νόμος που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Δανίας, που κρατάει όλο και πιο σκληρή στάση για τη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια, επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να σταλούν εκτός Ευρώπης ενώ περιμένουν την επανεξέταση των αιτήσεών τους.

Στην Ελλάδα, υψηλής τεχνολογίας «ηχητικά κανόνια» χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν τους μετανάστες να περάσουν στη χώρα από την Τουρκία. Και οι δύο αμφιλεγόμενες νέες στρατηγικές υπογραμμίζουν ευρύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση των ελέγχων μετανάστευσης σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης εν μέσω της πανδημίας. Η ελληνική συνοριακή αστυνομία πειραματίζεται με ακουστικές συσκευές μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να παράγουν ήχους τόσο δυνατούς όσο ένας κινητήρας τζετ, ανέφερε για πρώτη φορά το Associated Press.

Τοποθετημένο σε ένα θωρακισμένο φορτηγό και με στόχο τα τουρκικά σύνορα, το «ηχητικό κανόνι» εκπέμπει εκκωφαντικό θόρυβο και δημιουργεί αποτελεσματικά έναν τοίχο ήχου που αποτρέπει τους ανθρώπους να πλησιάσουν. Τα ισχυρά ηχητικά κύματα «μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό πόνο και σοκ στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας σε εκτεθειμένους ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και σοβαρό πόνο ή κώφωση», προειδοποίησε η Ευρωμεσογειακή Παρακολούθηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανεξάρτητη οργάνωση με έδρα τη Γενεύη, αποκαλώντας τη στρατηγική δημιουργίας ενός ηχητικού φράγματος κατά των μεταναστών «ενοχλητική», τονίζοντας ότι η χρήση τους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει ανησυχίες και είπε ότι θα αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες από την Αθήνα.

Νωρίτερα φέτος, η υπηρεσία προσφύγων του Ηνωμένου Βασιλείου επέπληξε στην ΕΕ τα κράτη μέλη για επαναπροώθηση και βία κατά των προσφύγων στα σύνορα της Ευρώπης. Ένας Έλληνας αστυνομικός είπε στην Agence France-Presse ότι τα ηχητικά κανόνια ήταν ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε να αναπτυχθεί σε περίπτωση «απόπειρας μαζικής εισβολής στην ελληνική επικράτεια».


Η πρωτεύουσα της Ινδίας θα μειώσει ορισμένους περιορισμούς τη Δευτέρα, αν και προετοιμάζεται για ένα πιθανό τρίτο κύμα, επιτρέποντας στις αγορές να ανοίξουν ξανά για περιορισμένες ώρες και το μετρό να λειτουργεί με χωρητικότητα 50%, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος το Σάββατο.

Αφού υπέστη μία από τις πιο άγριες επιθέσεις από την πανδημία στον κόσμο τον Απρίλιο και τον Μάιο, η ευρύτερη περιοχή του Δελχί σημείωσε πτώση στα καθημερινά νέα κρούσματα 85% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και οι αναφορές για νέους θανάτους έχουν υποχωρήσει. Την Κυριακή, η Ινδία στο σύνολό της ανέφερε περισσότερες από 114.000 νέες περιπτώσεις, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός για δύο μήνες.

Ο κ. Kejriwal προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε νέο κύμα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σοβαρό από το κύμα της άνοιξης, όταν οι ασθενείς υπέφεραν από οξεία έλλειψη νοσοκομειακών κρεβατιών και ιατρικού οξυγόνου, προσθέτοντας ότι  θα κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης οξυγόνου και θα επεκτείνει την ικανότητα μονάδων εντατικής θεραπείας. Είπε επίσης ότι θα δημιουργηθούν δύο εγκαταστάσεις για την εξέταση δειγμάτων του ιού και τον εντοπισμό παραλλαγών και ότι μια ειδική ομάδα παιδιατρικής συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο προστασίας των παιδιών σε περίπτωση τρίτου κύματος.


Περισσότεροι περιορισμοί στην πόλη Guangzhou στη νότια Κίνα για να σταματήσει να εξαπλώνεται ένα κύμα του ιού. Οι περιοχές Nansha, Huadu και Conghua διατάζουν τους κατοίκους και εκείνους που έχουν ταξιδέψει στην περιοχή να εξεταστούν για τον ιό.  Πρόκειται για μια επέκταση του πρόσφατου lockdown, που τέθηκε σε εφαρμογή στην περιοχή Liwan. Περιορισμοί έχουν τεθεί σε εστιατόρια, γυμναστήρια, πισίνες και άλλους δημόσιους χώρους.

Τα εστιατόρια δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες φαγητού, ενώ οι άλλες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν. Περίπου δώδεκα στάσεις μετρό σε όλη την πόλη έκλεισαν και τα σχολεία έχουν περάσει σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ηπειρωτική Κίνα αναφέρει κατά μέσο όρο 38 νέες περιπτώσεις καθημερινά, με περισσότερες από τις μισές από αυτές τις περιπτώσεις να εντοπίζονται εντός και γύρω από την συγκεκριμένη περιοχή.

Όλες οι νέες περιπτώσεις θεωρείται ότι είναι η μετάλλαξη που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, που τώρα ονομάζεται μετάλλαξη Delta. Η πόλη έχει περισσότερους από 15 εκατομμύρια κατοίκους και είναι ένα σημαντικό επιχειρηματικό και βιομηχανικό κέντρο κοντά στο Χονγκ Κονγκ.


Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης είναι η προσπάθεια της Ρωσίας να δείξει μια επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά την πανδημία. Η επιχειρηματική έκθεση, την οποία παρακολούθησε η ελίτ της Ρωσίας και πραγματοποιήθηκε στην πατρίδα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αξιολογήθηκε από τον Πούτιν και άλλους ως το πρώτο διεθνές γεγονός τέτοιας κλίμακας από τότε που η πανδημία άλλαξε τον κόσμο και συμμετείχαν συνολικά 13.000 άτομα, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Ήταν επίσης μια προσπάθεια προβολής της δύναμης της Ρωσίας, καθώς η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Προέδρου Μπάιντεν απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες.

«Ο μισός κόσμος κάθεται στο σπίτι, αλλά εδώ η κατάσταση είναι καλύτερη σε σύγκριση με πολλές χώρες», δήλωσε ο Πούτιν στο φόρουμ, στην απάντηση της Ρωσίας στο ετήσιο παγκόσμιο επιχειρηματικό συνέδριο στο Νταβός της Ελβετίας. «Χάρη στα έγκαιρα μέτρα, η ρωσική οικονομία και η αγορά εργασίας πλησιάζουν ήδη σε επίπεδα πριν από την πανδημία». Πέρασε ένας χρόνος από την ολοκλήρωση του πρώτου και τελευταίου lockdown και αντίθετα με το αισιόδοξο μήνυμα του Πούτιν, η Ρωσία κατέγραψε περίπου 475.000 θανάτους πάνω από τα κανονικά ποσοστά, που θεωρείται από τους δημογράφους ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του αριθμού των θανάτων από τον ιό, ενώ επίσημα η χώρα ανακοίνωσε μόνο 123.000 θανάτους που σχετίζονται με τον ιό. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 18 εκατομμύρια άνθρωποι στη Ρωσία – περίπου το 12% του πληθυσμού – είχαν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση ενός εμβολίου, έναντι του 41% στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Πηγές: https://www.washingtonpost.com/https://www.wsj.com/https://nypost.com/https://www.nytimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...