Αμερικανικός Τύπος: Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε για διαφθορά – Τα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

New York Times

Καθώς οι ΗΠΑ αρχίζουν να ξανανοίγουν, ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο. Ο περιορισμός του ιού επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα και περισσότεροι Αμερικανοί κυκλοφορούν μετά από μήνες απομόνωσης καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί και μειώνονται τα νέα κρούσματα. Ωστόσο, ορισμένοι ανησυχούν ότι τα νέα ανοίγματα είναι πρόωρα καθώς κυκλοφορούν περισσότερες μεταδοτικές μεταλλάξεις.  

Η μετάλλαξη του ιού της Βραζιλίας, η οποία  μολύνει πολλούς που είχαν αναρρώσει από το Covid-19, δείχνουν πως κατέστρεψε μια πόλη της Βραζιλίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για διαφθορά. Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος δήλωσε ότι  θα ασκήσει έφεση για την απόφαση, κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αποκτήσει εμπιστευτικές πληροφορίες από έναν δικαστή με αντάλλαγμα να τον βοηθήσει να βρει δουλειά. Είναι μόνο η δεύτερη φορά στη σύγχρονη γαλλική ιστορία που ένας πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε για έγκλημα. Η καταδίκη δεν εμποδίζει τον κ. Σαρκοζί, να εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή μεταξύ των συντηρητικών και να διεκδικήσει το αξίωμά του εκ νέου, αν και δεν έχει εκφράσει δημόσια τέτοια επιθυμία.

Οι στρατηγοί της Μιανμάρ, οι οποίοι πραγματοποίησαν πραξικόπημα πριν από ένα μήνα, έχουν στη διάθεσή τους ένα εξελιγμένο τεχνολογικό οπλοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αεροσκαφών παρακολούθησης και συσκευών που «σπάνε» το ευρωπαϊκό και αμερικανικό λογισμικό στα  iPhone. Οι πολέμιοι του καθεστώτος λένε ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν την πρόφαση της δημοκρατίας για να δικαιολογήσουν την κυβερνοασφάλεια και τις αμυντικές αγορές από τις δυτικές χώρες κατά την πενταετή πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που έληξε με το πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου. Ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες αναπτύσσονται τώρα από τον στρατό στοχεύοντας τους αντιπάλους.

Ο Ρώσος πολιτικός επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Aleksei Navalny, θα εκτίσει ποινή φυλάκισης σε μια γνωστή σκληρή φυλακή στην περιοχή του Βλαντιμίρ, ανατολικά της Μόσχας, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία, ενώ ένας πρώην τρόφιμος χαρακτήρισε τις συνθήκες στη φυλακή ως μια ψυχολογικά οδυνηρή δοκιμασία.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πρώτη νοσηλεία του, ο 99χρονος σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β, Πρίγκιπας Φίλιππος, μεταφέρθηκε σε ένα δεύτερο νοσοκομείο του Λονδίνου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την υγεία του.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από ένα δικαστήριο στο Χονγκ Κονγκ όπου 47 διακεκριμένοι δημοκρατικοί πολιτικοί και ακτιβιστές κατηγορήθηκαν τη Δευτέρα. Τέτοιες διαδηλώσεις έχουν γίνει σπάνιες στο Χονγκ Κονγκ αφού η πόλη θέσπισε περιορισμούς για τον κορονοϊό και το Πεκίνο επέβαλε έναν αυστηρό νόμο εθνικής ασφάλειας.

Η Κίνα προχώρησε σε μια προσπάθεια να αναδιαμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας των χρημάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, αναπτύσσοντας το ψηφιακό νόμισμά της, το eCNY, με διαφορετικές ιδιότητες από τα μετρητά ή τις ψηφιακές καταθέσεις.

Εγκληματικές έρευνες στη Γαλλία και τη Γερμανία δείχνουν  τη χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ στη Συρία και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διώξεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των μελών της ιεραρχίας του στρατού του.

 Washington Post

Ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς D.C. θα καταθέσει σε ακρόαση για την επίθεση στο Καπιτώλιο, ενώ  η αρχική σύνθεση μαρτύρων δεν περιελάμβανε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, προστατεύοντας αποτελεσματικά τον στρατό από τον έλεγχο κατά τη διάρκεια διμερούς κοινής ακρόασης της Γερουσίας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πραγματοποίησε μια τηλε-συνομιλία με τον Πρόεδρο του Μεξικού Andrés Manuel López Obrador καθώς αντιμετωπίζει κριτική για το ότι δεν κινείται γρήγορα στην αντιμετώπιση ενός διαλυμένου συστήματος μετανάστευσης και για το απερίσκεπτο άνοιγμα των συνόρων.

Ο παγκόσμιος αριθμός νέων κρουσμάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη Δευτέρα, κατηγορώντας γι αυτό, τις μεταλλάξεις των λοιμώξεων και τις πρόωρες προσπάθειες άρσης των περιοριστικών μέτρων. Την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα σημείωσαν άνοδο σε κάθε περιοχή, εκτός από την Αφρική και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε ο οργανισμός, αφού υποχώρησαν για έξι εβδομάδες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σταθερή πτώση των νέων κρουσμάτων τον περασμένο μήνα, δείχνει επίσης να μειώνεται και υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να αντιστρέψει την πορεία εν μέσω ενός ακόμη κύματος. «Εάν η τελευταία εβδομάδα μας λέει κάτι, είναι ότι αυτός ο ιός θα ανακάμψει», δήλωσε η Maria van Kerkhove, η τεχνική διευθύντρια του ΠΟΥ για το covid-19.

Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας, Anthony S. Fauci, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν ένα σχέδιο εμβολιασμού δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών με δύο δόσεις του εμβολίου.

Ο Καναδάς προσχώρησε στη Γαλλία και τη Γερμανία προτείνοντας τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου AstraZeneca από άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω λόγω «περιορισμένων πληροφοριών» σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Περισσότεροι από 513.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο νέων περιπτώσεων και τους θανάτους να αυξάνονται και οι δύο κατά 4%.

Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου χρησιμοποιεί περιορισμούς και εμβόλια για να προσπαθήσει να καταστείλει τον κορονοϊό, το ξέσπασμα της Βραζιλίας είναι χειρότερο από ποτέ. Οι θάνατοι έχουν φτάσει σε ένα νέο υψηλό, κατά μέσο όρο 1.208 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα. Οι αναλυτές υγείας προειδοποιούν ότι οι παγκόσμιες επιπτώσεις είναι σημαντικές. Η Βραζιλία έχει δείξει την ικανότητα να γεννά νέες, δυνητικά πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Εάν η Βραζιλία δεν ελέγξει τον ιό, θα είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό εργαστήριο στον κόσμο για την μετάλλαξη του ιού», δήλωσε ο Miguel Nicolelis, επιδημιολόγος και νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Duke.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικού παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε τη Δευτέρα, οι επιθεωρήσεις  να μην  χρησιμοποιηθούν ως «διαπραγματευτική ευκαιρία», καθώς το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη προσπαθούν να επαναφέρουν την πυρηνική τους συμφωνία. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Rafael Grossi κάλεσε όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» καθώς το συμβούλιο 35 εθνών του οργανισμού με έδρα τη Βιέννη συνεδρίασε τη Δευτέρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν για μια μυστηριώδη επίθεση εναντίον ενός Ισραηλινού φορτηγού φορτωμένου με οχήματα στον Κόλπο του Ομάν την περασμένη εβδομάδα, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει με αντίποινα. Το Helios Ray, ένα φορτηγό που είχε εκφορτώσει οχήματα σε διάφορα λιμάνια του κόλπου στο δρόμο του προς τη Σιγκαπούρη, χτυπήθηκε από αρκετές εκρήξεις άγνωστης προέλευσης την Παρασκευή καθώς έπλεε κατά μήκος της ακτής του Ιράν κοντά στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.

Πηγές: https://www.nytimes.com/https://www.washingtonpost.com/,

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...