Αμερικανικός Τύπος: Ο Τραμπ λέει στους χορηγούς του κόμματος ότι θα βοηθήσει να κερδίσει το Κογκρέσο το 2022

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

The New York Times

Οι κρατούμενοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό με ρυθμό τρεις φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό στις ΗΠΑ. Οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης, είναι από τα πιο επικίνδυνα μέρη του έθνους σε όλη διάρκεια της πανδημίας. Κατά το παρελθόν έτος, κατά μέσο όρο, αναφερόταν περισσότερες από 1.400 νέες μολύνσεις τροφίμων και επτά θάνατοι σε αυτές τις εγκαταστάσεις κάθε μέρα. Από τον Μάρτιο του 2020, οι New York Times παρακολουθούν κάθε γνωστή περίπτωση κοροναϊού σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα και διαπίστωσαν ότι ένας στους τρεις κρατούμενους στις κρατικές φυλακές είναι γνωστό ότι είχε τον ιό.

Στις ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις, τουλάχιστον 39% των κρατουμένων έχουν μολυνθεί, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος λόγω έλλειψης δοκιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι πέθαναν υπό κράτηση, όπου η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη είναι κακή. Ενώ εκτός από τους κρατούμενους, περισσότεροι από 138.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι αρρώστησαν και 261 πέθαναν.

Το Νιού Χάμσαϊρ και η Οκλαχόμα ανακοίνωσαν σχέδια αυτή την εβδομάδα για να ανοίξουν την επιλεξιμότητα εμβολίου για τους μη κατοίκους των πολιτειών τους, καθώς αυξάνεται η προσφορά του εμβολίου. Ο Κυβερνήτης Chris Sununu του Νιου Χάμσαϊρ, Ρεπουμπλικάνος, δήλωσε ότι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχουν αρκετές δόσεις για εμβολιασμό και άλλων εκτός των κατοίκων έως τις 19 Απριλίου, την ίδια ημέρα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από κάθε πολιτεία να κάνει όλους τους ενήλικες επιλέξιμους για το εμβόλιο. Ο κ. Sununu είπε ότι το Νιού Χάμσαϊρ ήταν «πολύ μπροστά» από αυτήν την προθεσμία αφού έκανε όλους τους ενήλικες ηλικίας 16 ετών και άνω στην πολιτεία επιλέξιμους για εμβόλιο στις 2 Απριλίου.

Με μια απόφαση αργά το βράδυ, το Ανώτατο Δικαστήριο αίρει τους περιορισμούς της Καλιφόρνια για τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις σε ιδιωτικά σπίτια. Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε μετά από προηγούμενες αποφάσεις που ακύρωσαν το περιορισμό στον αριθμό ατόμων  σε τέτοιες συναντήσεις. Η ψηφοφορία με 5 – 4, με τον δικαστή John G. Roberts Jr. να ψηφίζει με τα τρία φιλελεύθερα μέλη του δικαστηρίου που μειοψήφησαν. Η πλειοψηφία είπε ότι η Καλιφόρνια είχε παραβιάσει το Σύνταγμα αντιμετωπίζοντας ορισμένες κοσμικές δραστηριότητες πιο ευνοϊκά από τη θρησκευτική άσκηση στο σπίτι.

Επιστημονικές ομάδες από τη Γερμανία και τη Νορβηγία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ανέπτυξαν τους θρόμβους μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είχαν παράγει ασυνήθιστα αντισώματα που ενεργοποίησαν στα αιμοπετάλια τους, ένα συστατικό αίματος που εμπλέκεται στην πήξη. Οι νεότεροι άνθρωποι φαίνονται πιο ευαίσθητοι από τους ηλικιωμένους, χωρίς να υπάρχουν γνωστά υποκείμενα νοσήματα, γεγονός ανησυχητικό, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε εάν ένα άτομο διατρέχει υψηλό κίνδυνο.

Οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς είχαν αναφορές για 222 περιπτώσεις με το σπάνιο πρόβλημα, στη Βρετανία και τα υπόλοιπα 30 κράτη της Ευρώπης. Περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο AstraZeneca σε αυτές τις χώρες ενώ τα προβλήματα εμφανίστηκαν σε ποσοστό περίπου ένα στους 100.000 παραλήπτες.

Ο επίσημος αριθμός θανάτων από τον ιό στη Ρωσία είναι 102.649, αλλά τουλάχιστον 300.000 περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν πέρυσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό,τι αναφέρθηκαν. Όλοι αυτοί οι θάνατοι δεν προκλήθηκαν απαραίτητα από τον ιό, ωστόσο, πιστεύουν τον ισχυρισμό του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η χώρα έχει διαχειριστεί την κρίση υγείας καλύτερα από τις περισσότερες. Στην πραγματικότητα, η ανάλυση των δεδομένων θνησιμότητας δείχνει ότι οι θάνατοι στη Ρωσία πέρυσι ήταν 28% υψηλότεροι από το κανονικό – αύξηση της θνησιμότητας μεγαλύτερη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, η Ρωσία εμφανίστηκε περισσότερο επικεντρωμένη στις δημόσιες σχέσεις και στις οικονομικές πτυχές της πανδημίας παρά στην καταπολέμηση του ίδιου του ιού.


Reuters

Ο Τραμπ λέει στους Ρεπουμπλικάνους χορηγούς ότι θα βοηθήσει να κερδίσει το Κογκρέσο το 2022. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίσουν έδρες στο Κογκρέσο στις εκλογές του 2022, αλλά επέκρινε δύο κορυφαίους του κόμματος, τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ και τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σε δείπνο χορηγών του Mar-a-Lago Club, στο Palm Beach της Φλόριντα, το Σάββατο. «Στέκομαι μπροστά σας σήμερα, γεμάτος με πεποίθηση ότι το 2022, θα πάρουμε πίσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα ανακτήσουμε τη Γερουσία. Και μετά το 2024, ένας Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο», είπε.

Πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε ένα περιστατικό στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση Natanz του Ιράν την Κυριακή, ανέφερε η Iran Press TV, μια ημέρα μετά την έναρξη της λειτουργίας της νέας προηγμένης φυγοκέντρησης εμπλουτισμού ουρανίου στην Τεχεράνη. «Το περιστατικό δεν προκάλεσε θύματα ή μόλυνση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Μπεχρούζ Καμαλβάντι, προσθέτοντας ότι «η ηλεκτρική ενέργεια επηρεάστηκε στην εγκατάσταση Natanz», η οποία βρίσκεται στην έρημο της κεντρικής επαρχίας του Ισφαχάν. “Η αιτία αυτού του περιστατικού βρίσκεται υπό διερεύνηση”, δήλωσε.

Τέφρα καλύπτει το νησί του Αγίου Βικεντίου της Καραϊβικής μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ δυνατή  μυρωδιά από θειάφι βρίσκεται στον αέρα  από το Σάββατο, μια μέρα μετά τη θεαματική έκρηξη του ηφαιστείου μετά από δεκαετίες αδράνειας.Η έκρηξη εκτίναξε σύννεφα τέφρας περίπου 10 χλμ. στον αέρα, προκαλώντας απομάκρυνση πολλών κατοίκων από την περιοχή.Οι θόρυβοι συνεχίστηκαν από το ηφαίστειο, με στέγες, αυτοκίνητα και δρόμους καλυμμένα με περίπου 30 εκατοστά τέφρας και θραύσματα από βράχους από την έκρηξη. Τα σύννεφα της τέφρας έκρυψαν  τον ήλιο, δημιουργώντας ένα σκοτεινό τοπίο.Ο πρωθυπουργός Ralph Gonsalves δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πόση ακόμη τέφρα θα εκτοξευτεί  από το ηφαίστειο, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι ήταν τώρα σε καταφύγια.

Ο Χάρι θα παρευρεθεί στην κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, ενώ η έγκυος σύζυγός του Μέγκαν δεν θα κάνει το ίδιο. Ο θάνατος του πατριάρχη ανοίγει ένα αβέβαιο κεφάλαιο για τη βασιλική οικογένεια. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δήλωσε το Σάββατο ότι ο Πρίγκιπας Χάρι θα επιστρέψει στη Βρετανία για την κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου το επόμενο Σαββατοκύριακο, ξεκινώντας εικασίες σχετικά με το αν η επανένωση θα επιδιορθώσει τις σχέσεις στη βασιλική οικογένεια ή θα σπείρει βαθύτερη διαφωνία. Η επίσκεψη, η πρώτη του Χάρι από τότε που παραιτήθηκε, σημαίνει ότι θα συναντηθεί με τον αδερφό του, Πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον πατέρα του, Πρίγκιπα Κάρολο, για τον οποίο ο Χάρι είπε στη συνέντευξη τον περασμένο μήνα ότι παγιδεύτηκε σε μια δυστυχισμένη ζωή στο παλάτι. Αλλά ο Χάρι θα ταξιδέψει χωρίς τη σύζυγό του, Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσεξ, η οποία  θα παραμείνει στο σπίτι του ζευγαριού στην Καλιφόρνια κατόπιν εντολής του γιατρού, επειδή βρίσκεται στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ , https://www.reuters.com/world/us

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...