Αμερικανικός Τύπος: Όχλος που παρακινείται από τον Trump κατακλύζει το Καπιτώλιο – Το Twitter έκλεισε τον λογαριασμό του κ. Trump

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8dafb005

Οι New York Times γράφουν:

Όχλος που παρακινείται από τον Trump κατακλύζει το Καπιτώλιο για να σταματήσει την επιβεβαίωση της νίκης του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας το βίαιο τέλος της εποχής Τραμπ με την προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας. Για εβδομάδες, οι υποστηρικτές του Τραμπ είχαν διακηρύξει την 6 Ιανουαρίου ως ημέρα απολογισμού, δημοσιεύοντας τα σχέδιά τους στο διαδίκτυο μέχρι και τα όπλα που θα κουβαλούσαν. Καθώς το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να πιστοποιήσει τη νίκη του διαδόχου του, ο Πρόεδρος Τραμπ εμμένοντας στην  νοθεία της διαδικασίας,  βοήθησε να ξεκινήσει το σκηνικό της βίας λέγοντας στο πλήθος:  “Δεν θα πάρετε ποτέ πίσω τη χώρα μας με απάτη”. Εκείνοι που προειδοποίησαν για τα χειρότερα σενάρια είδαν μερικούς από τους σκοτεινότερους φόβους τους να πραγματοποιούνται στην πολιορκία του Καπιτωλίου, καθώς η τελετουργική σύνοδος του Κογκρέσου για την επισημοποίηση της νίκης του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν μετατράπηκε μέσα σε μια στιγμή, σε σκηνή βίας και χάους. Οι γερουσιαστές απομακρύνθηκαν από την αστυνομία, που ενισχύθηκε από το F.B.I. και τα μέλη της Εθνικής Φρουράς, που τελικά ανακατέλαβαν το Καπιτώλιο μετά από περισσότερες από τρεις ώρες.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x3910babc

Μια γυναίκα που πυροβολήθηκε μέσα στο Καπιτώλιο, πέθανε λίγο αργότερα είπε η αστυνομία. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για το ποιος μπορεί να την πυροβόλησε. Ο Μπάιντεν καταγγέλλει την επίθεση στο Καπιτώλιο ως «σκοτεινή στιγμή» στην ιστορία των ΗΠΑ, λέγοντας: “Δεν είναι διαμαρτυρία, είναι εξέγερση” και σημείωσε ότι η βία υπαγορεύτηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ που θεώρησε υπεύθυνο για την υποκίνηση όλων αυτών.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0xde500c56

Οι φίλοι της Αμερικής εκφράζουν τρόμο για την επίθεση του Καπιτώλιο, ενώ πολλοί ηγέτες στον κόσμο είδαν τις σκηνές να εκτυλίσσονται στην Ουάσιγκτον ως προειδοποίηση για τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας υπεύθυνο  τον Πρόεδρο Τραμπ. «Αυτό δεν είναι απλώς εθνικό ζήτημα των ΗΠΑ, αλλά συγκλονίζει τον κόσμο, όλες τις δημοκρατίες», δήλωσε ο Peter Beyer, συντονιστής της Γερμανίας για τις υπερατλαντικές υποθέσεις. Ο Stéphane Séjourné, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγραψε στο Twitter: «Αυτό συμβαίνει όταν σπέρνετε μίσος».

Το Twitter έκλεισε τον λογαριασμό του κ. Trump αφού δημοσίευσε ανακριβή και εμπρηστικά tweets κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το Twitter είπε ότι ο λογαριασμός θα ανασταλεί οριστικά εάν συνεχίσει να παραβιάζει τις πολιτικές του ενάντια σε απειλές και παραπληροφόρηση για τις εκλογές, ενώ αργότερα το Facebook έκανε το ίδιο βήμα.

Λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκαλύψει ανοιχτά τη βία στο Καπιτώλιο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου άρχισαν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, ενώ αναμένεται περισσότεροι να ακολουθήσουν το ίδιο. Η Stephanie Grisham, η πρώην γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου που ήταν επικεφαλής του προσωπικού της Melania Trump, ήταν μεταξύ εκείνων που παραιτήθηκαν.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8dafb005

Οι Δημοκρατικοί αποκτούν τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς κέρδισαν και τις δύο έδρες στην πολιτεία της Γεωργίας, οι οποίες επισκιάστηκαν από τη βία στην Ουάσιγκτον.

Ο οργανισμός φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το εμβόλιο του Moderna μετά την έκδοση μιας απόφασης που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Είχε εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech για τα  27 κράτη μέλη της Ε.Ε.  τον Δεκέμβριο.


Η Washington Post αναφέρει:

Μια γυναίκα σκοτώθηκε μετά από την εισβολή  στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ενώ η Εθνική Φρουρά, ενεργοποιήθηκε μετά την παραβίαση του κτιρίου. Ο Τραμπ, ο οποίος αν και έχασε, συνεχίζει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι έχει κερδίσει τις εκλογές. Αργότερα στο Καπιτώλιο, πλήθος ανθρώπων απώθησε την αστυνομία που προσπαθούσε να τους εμποδίσει να εισέλθουν στο κτίριο, καθώς γινόταν η καταμέτρηση των εκλογικών εδρών, επιβεβαιώνοντας τη νίκη του Μπάιντεν.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x08310469

Ο όχλος κατάφερε να παραβιάσει την ασφάλεια και να μπει επιτυχώς στο κτίριο, όπου πυροβολήθηκε ένα άτομο και αργότερα πέθανε.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0xc5026a66

Η Γερουσία σταμάτησε τις εργασίες της, με τον γερουσιαστή Τζέιμς Λάνκφορντ να διακόπτεται από έναν βοηθό που είπε ότι οι διαδηλωτές ήταν στο κτίριο. Οι πόρτες  ήταν επίσης κλειστές, ενώ η Αστυνομία ανακοίνωνε ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος ή έξοδος στα κτίρια εντός του συγκροτήματος.

Ενεργοποιήθηκε ολόκληρη η Εθνική Φρουρά, ενώ η ταχεία επέκταση της στρατιωτικής συμμετοχής πραγματοποιήθηκε αφού το ζήτησε ο δήμαρχος Muriel E. Bowser. Σε τηλεοπτική ομιλία, ο Μπάιντεν καταδίκασε τον Τραμπ για πρόκληση βίας. «Καλώ τον όχλο να αποσυρθεί και να επιτρέψει το έργο της δημοκρατίας να προχωρήσει», είπε.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x8dafb005

Ο δήμαρχος Muriel Bowser προειδοποίησε ότι οι εξτρεμιστές που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Τραμπ ενδέχεται να συνεχίσουν να καταστρέφουν την πρωτεύουσα του έθνους κι έτσι επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την πόλη έως τις 21 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι κανένας άλλος εκτός από το απαραίτητο προσωπικό δεν θα επιτρέπεται να κινείται σε εξωτερικούς χώρους στην πόλη.

AppleMark Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0xae228c5b

Πηγές: https://www.nytimes.com/ , https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...