Αμερικανικός Τύπος: Οι Αμερικανοί εισαγγελείς του Brooklyn την ανάμιξη στις εκλογές του 2020 Ουκρανών αξιωματούχων – Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προτείνει προϋπολογισμό ύψους 6 τρισ. δολαρίων τον υψηλότερο από τον Β΄ ΠΠ

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα προτείνει έναν προϋπολογισμό ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα ομοσπονδιακών δαπανών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρόταση για τον προϋπολογισμό, η οποία θα δημοσιευθεί επισήμως αύριο, υπογραμμίζει την πεποίθηση της διοίκησης ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι δεδομένων των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, τώρα είναι η ώρα να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση της ανισότητας και να κάνουν την οικονομία των ΗΠΑ περισσότερο ανταγωνιστική.

Τα έγγραφα που ελήφθησαν από τους Times απαιτούν αύξηση των συνολικών δαπανών στα 8,2 τρις δολάρια έως το 2031, με τα ελλείμματα να ξεπερνούν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία. Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την ατζέντα του αυξάνοντας τους φόρους σε εταιρείες και υψηλόμισθους. Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν στο σχέδιο υποδομής ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπάιντεν με 257 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες.


Ο ένοπλος της Santa Clara είχε τρία ημιαυτόματα πιστόλια και 32 γεμιστήρες υψηλής χωρητικότητας και ήταν «προμελετημένο» να σκοτώσει τους συναδέλφους του, σύμφωνα με την αστυνομία. Η αστυνομία εξακολουθεί να ψάχνει κίνητρο για τον 57χρονο ένοπλο, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε εννέα συναδέλφους στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, την Τετάρτη. Τα όπλα φάνηκε να είναι νόμιμα για αγορά στην Καλιφόρνια. Ο ένοπλος αυτοκτόνησε καθώς οι βοηθοί του σερίφη έσπευσαν στη σημείο της επίθεσης από το τμήμα τους που ήταν δίπλα, ενώ τα θύματα ήταν από 29 έως 63 ετών.


Πολλοί επιστήμονες χαιρέτισαν μια έρευνα για την προέλευση της πανδημίας, αλλά οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια διαρροή από ένα εργαστήριο στη Wuhan της Κίνας, είναι απίθανη. Οι ιολόγοι εξακολουθούν να πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό στη θεωρία ότι τα μολυσμένα ζώα, μια νυχτερίδα ή ένα άλλο ζώο που εκτρέφεται για τροφή μετέδωσαν τον κορονοϊό στους ανθρώπους εκτός εργαστηρίου. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι σχεδιάζει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έκθεσης ακόμη και όταν αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έρευνα ήταν πιθανό να παραταθεί πέραν της προθεσμίας των 90 ημερών. Μερικοί ερευνητές προειδοποιούν ότι οι απαντήσεις μπορεί να μην φτάσουν σύντομα ή και καθόλου.


Η προσωρινή εμπορική εκεχειρία, ΗΠΑ-Κίνας, του περασμένου έτους θα μπορούσε να θέσει τους κανόνες στο παγκόσμιο εμπόριο για τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή σε πλούσιες κινεζικές επιδοτήσεις και μονομερείς αμερικανικές δασμολογήσεις. Λίγες μέρες πριν ο κορονoϊός κλείσει την κινεζική πόλη Wuhan και αλλάξει τον κόσμο, η κυβέρνηση Τραμπ και η Κίνα υπέγραψαν μια προσωρινή ανακωχή στον 18μηνο εμπορικό τους πόλεμο.

Η κυβέρνηση Τραμπ όμως επέβαλε 360 δισεκατομμύρια δολάρια δασμούς ετησίως σε κινεζικά προϊόντα, πολλά από αυτά επιδοτούμενα, μονομερείς κινήσεις που έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για να εμποδίσουν τα έθνη να ξεκινήσουν από μόνες τους οικονομικές συγκρούσεις. Όμως η εκεχειρία παραμένει και τώρα φαίνεται να θέτει νέους βασικούς κανόνες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις 5 Μαΐου, ότι εκπονεί νομοθεσία που θα της επέτρεπε να επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές και τις επενδύσεις από επιδοτούμενες βιομηχανίες στο εξωτερικό. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι αρχικά εξέτασαν την ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσαν ότι η πολιτική τους δεν στοχεύει συγκεκριμένα στην Κίνα. Ωστόσο, οι ειδικοί του εμπορίου σημείωσαν γρήγορα ότι κανένας άλλος εξαγωγέας δεν έχει την κλίμακα παραγωγής και το εύρος των επιδοτήσεων που έχει η Κίνα.Οι Αμερικανοί εισαγγελείς του Brooklyn ερευνούν εάν Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αναμιχθούν στις εκλογές του 2020, συμπεριλαμβανομένου του Rudy Giuliani. Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Τραμπ, υπογραμμίζει την ολοένα και πιο επιθετική προσέγγιση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την εξάλειψη της ξένης παρέμβασης στην αμερικανική εκλογική πολιτική. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας επικεντρώνεται στη ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία έχει υποψίες δεσμών με τουλάχιστον έναν από τους Ουκρανούς που βρίσκονται υπό έρευνα.

Οι εισαγγελείς, μαζί με το FBI, επικεντρώνονται στους σημερινούς και πρώην Ουκρανούς αξιωματούχους που είναι ύποπτοι ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εκλογές διαδίδοντας αβάσιμους ισχυρισμούς διαφθοράς για τον Μπάιντεν μέσω πολλών καναλιών, όπως και ο Giuliani, προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, εκείνη την εποχή.  Σε ένα σημείο της έρευνας, οι αρχές εξέτασαν ένα ταξίδι που έκανε ο Giuliani στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2019, όταν συναντήθηκε, μεταξύ άλλων με τον Ουκρανό βουλευτή Andriy Derkach, που είναι τώρα στο επίκεντρο της έρευνας.

Το ταξίδι ήταν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας του Giuliani, με την υποστήριξη του Trump, να υπονομεύσει την προεδρική εκστρατεία του Μπάιντεν.  Η προσπάθεια τελικά απέτυχε, οδηγώντας τον Τραμπ στην πρώτη παραπομπή του. Σε συνέντευξή του πέρυσι, ο κ. Giuliani είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα για να τον αποτρέψει από τη συνάντηση με τον κ. Derkach, τονίζοντας:  «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω ότι είναι Ρώσος πράκτορας».


Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, εξετάζει λίστες ονομάτων για μερικές από τις κρίσιμες θέσεις εδώ και μήνες, μεταξύ αυτών υποψηφίους για περιζήτητες πρεσβείες. Ωστόσο, η διοίκηση καθυστέρησε να ανακοινώσει τις επιλογές για πολλούς λόγους, όπως ότι πολλά από τα άτομα που επιλέχθηκαν εξακολουθούν να υπόκεινται σε χρονοβόρους ελέγχους του ιστορικού τους, ως μέρος της αυστηρής διαδικασίας ελέγχου.

Σύντομα όμως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Μπάιντεν σκοπεύει να ανακοινώσει ότι επέλεξε:  τον R. Nicholas Burns, τον  βετεράνο αξιωματούχο της Υπουργείου Εξωτερικών και πρώην πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ, ως πρεσβευτή του στην Κίνα, τον Δήμαρχο του Λος Άντζελες, Eric Garcetti, ως πρέσβη του στην Ινδία. Ο Μπάιντεν επέλεξε επίσης τον Thomas R. Nides, αντιπρόεδρο της Morgan Stanley, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής υφυπουργός υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για να υπηρετήσει ως πρέσβης στο Ισραήλ.

Ο Rahm Emanuel, πρώην δήμαρχος του Σικάγο και επικεφαλής του προσωπικού του κ. Ομπάμα, ο οποίος ανέπτυξε στενή σχέση με τον κ. Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος, επελέγη για να υπηρετήσει ως πρέσβης στην Ιαπωνία. Ο Ken Salazar, πρώην γερουσιαστής από το Κολοράντο και υπουργός εσωτερικών στη διοίκηση Ομπάμα, λέγεται ότι επιλέχθηκε ως πρέσβης στο Μεξικό.

Άλλες υποψηφιότητες για βασικές θέσεις περιλαμβάνουν την Cindy McCain, χήρα του γερουσιαστή John McCain της Αριζόνα, να υπηρετήσει ως πρέσβυρα στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ και ο Mark Gitenstein, πρώην πρέσβης στη Ρουμανία και στενός φίλος του κ. Μπάιντεν, ο οποίος λέγεται ότι προορίζεται ως πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει και είπε ότι κανένα από τα ονόματα δεν ήταν οριστικό έως ότου η κυβέρνηση εκδόσει επίσημη ανακοίνωση.


Ο στρατός σε πολλά αγροτικά φυλάκια στο Αφγανιστάν παραδίδεται στους Ταλιμπάν καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη χώρα, από την 1η Μαΐου. Στρατιώτες και αστυνομία σε φυλάκια και βάσεις σε τέσσερις επαρχίες έχουν παραδώσει τα όπλα και τον εξοπλισμό τους σε αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση σε ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή. Η τακτική έχει απομακρύνει εκατοντάδες κυβερνητικές δυνάμεις από το πεδίο της μάχης, εξασφάλισε στρατηγική επικράτεια και απέκτησε όπλα, πυρομαχικά και οχήματα για τους Ταλιμπάν, συχνά χωρίς αψιμαχίες.


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εγκαταλείπουν ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο, το οποίο ενεργοποιήθηκε το Σάββατο, στέλνοντας ένα κύμα λάβας που έτρεχε κάτω από το Όρος Nyiragongo προς την πόλη Goma και σκότωσε περισσότερους από 24 ανθρώπους, ενώ οι τοπικές αρχές διέταξαν να εκκενωθούν έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι, φοβούμενες μια νέα έκρηξη.

Επιπλέον, σε επίσκεψη στο Kigali, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν είπε ότι η Γαλλία έχει καθήκον να «αναγνωρίσει το μέρος της ταλαιπωρίας που προκάλεσε στον λαό της Ρουάντα», όταν ενήργησε ως σύμμαχος της κυβέρνησης της Χούτου που ήταν υπεύθυνη για τη γενοκτονία. Η επίσκεψη του Μακρόν στη Ρουάντα ήταν επίσης μια προσπάθεια εύρεσης επιχειρηματικών εταίρων σε νέες γωνιές της Αφρικής, όπου η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία ανταγωνίζονται για επιρροή.

Πηγή: https://www.nytimes.com/, https://apnews.com/, https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...