Αμερικανικός Τύπος: Οι αρχές στην Ελλάδα ερευνούν την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Mega Εμβολιαστικό Κέντρο στο Μαρούσι
Mega Εμβολιαστικό Κέντρο στο Μαρούσι / Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε έναν φιλόδοξο στόχο να παράγει σχεδόν τη μισή ηλεκτρική ενέργεια της χώρας από τον ήλιο έως το 2050. Μια τέτοια κίνηση, που παρουσιάζεται σε μια νέα έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας, είναι σύμφωνη με αυτό που οι περισσότεροι επιστήμονες λένε ότι είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Θα απαιτούσε έναν τεράστιο μετασχηματισμό στην τεχνολογία και την ενεργειακή βιομηχανία του έθνους και στον τρόπο που ζουν οι Αμερικανοί. Το Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι οι υπολογισμοί του έδειξαν ότι η τιμή των ηλιακών συλλεκτών είχε πέσει τόσο πολύ που θα μπορούσαν να παράγουν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2035, αρκετά για να τροφοδοτήσουν όλα τα αμερικανικά σπίτια και το 45% έως το 2050. Η ηλιακή ενέργεια συνέβαλε λιγότερο από 4% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2020.

Παρά τις δραστικές απώλειες θέσεων εργασίας και τις μεγάλες ουρές στις τράπεζες τροφίμων, μια τεράστια επέκταση της ομοσπονδιακής βοήθειας απέτρεψε την αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας πέρυσι, ανέφερε η κυβέρνηση. Η νομοθεσία που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε δισεκατομμύρια ως επείγουσα χρηματοδότηση, αποτρέποντας την αύξηση της πείνας που συνόδευε τις προηγούμενες ύφεσεις. Ωστόσο ορισμένες ομάδες εξακολουθούν να υποφέρουν, συμπεριλαμβανομένων των Μαύρων Αμερικανών και των νοικοκυριών στο Νότο και εκείνων με παιδιά. Το χάσμα διατροφικής ανασφάλειας μεταξύ των Μαύρων και Λευκών νοικοκυριών διευρύνθηκε κατά 14,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Covax, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για τη διανομή των εμβολίων Covid, μειώνει την πρόβλεψή του για το 2021 για τις διαθέσιμες δόσεις κατά ένα τέταρτο, ένα ακόμη πισωγύρισμα σε μια προσπάθεια που έχει εμποδιστεί από τα προβλήματα παραγωγής, απαγορεύσεις εξαγωγών και αποθήκευση εμβολίων από πλούσια κράτη. Μετά τη δημοσίευση, ο Π.Ο.Υ. ζήτησε από τις πλούσιες χώρες να σταματήσουν τη χορήγηση ενισχυτικών εμβολίων για υγιείς ασθενείς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να επιτρέψουν σε κάθε χώρα να εμβολιάσει τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού τους. Ο οργανισμός είχε προηγουμένως ζητήσει ένα ενισχυτικό μορατόριουμ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου: «Δεν θα μείνω σιωπηλός όταν οι εταιρείες και οι χώρες που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά εμβολίων πιστεύουν ότι οι φτωχοί του κόσμου πρέπει να ικανοποιηθούν με τα περισσεύματα», είπε ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Στην τελευταία του αναφορά, το Covax, υπολόγισε ότι αναμένεται να έχει συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες μέχρι το τέλος του 2021. Τον Ιούνιο, το πρόγραμμα έδειχνε ότι θα έχει πρόσβαση σε 1,9 δισεκατομμύρια δόσεις αυτή την χρονιά, ενώ οι ειδικοί είπαν ότι χρειάζονται 11 δισεκατομμύρια για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Μια μέρα αφότου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν το υπουργικό συμβούλιο για να ηγηθεί του Αφγανιστάν, αποκαλύπτεται ότι διαδηλωτές έχουν υποστεί κακοποίηση, ενώ αρκετοί Αφγανοί δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν μια διαδήλωση και ξυλοκοπήθηκαν στη φυλακή. Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν είπε ότι οι διαδηλώσεις πρέπει τώρα να εγκρίνονται εκ των προτέρων και προειδοποίησε τους δημοσιογράφους να μην τις καλύπτουν επειδή είναι «παράνομες». Μια μέρα αργότερα, οι διαδηλωτές βρέθηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους. Και η ανθρωπιστική κρίση χειροτέρεψε, με την έλλειψη τροφίμων και μετρητών να εμποδίζει τους ανθρώπους να αποκτήσουν βασικά εφόδια.

Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών και της Σουηδίας, επέβαλαν νέους περιορισμούς μετά την απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον κατάλογο ασφαλών χωρών, εξαιτίας της αύξησης των θανάτων και των νοσηλειών από κορονοϊό, στη χώρα. Η Ιταλία απαιτεί τώρα από τους ταξιδιώτες των ΗΠΑ να κάνουν ένα τεστ πριν από την άφιξή τους. Η Σουηδία απαγορεύει όλους τους επισκέπτες των ΗΠΑ, ενώ οι Κάτω Χώρες λένε ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να τεθούν σε καραντίνα και οι μη εμβολιασμένοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Οι περισσότερες  χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, συνεχίζουν να υποδέχονται τους ταξιδιώτες των ΗΠΑ χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία. Οι περιορισμοί αντικατοπτρίζουν μια πραγματικότητα που έχει μόνο επιδεινωθεί περαιτέρω από την πανδημία. Όσο και αν η Ε.Ε. προσπαθεί να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο σε πολλά ζητήματα, τα 27 κράτη μέλη της έχουν διαφορετικά συμφέροντα και η καθεμία αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο την κατάσταση του ιού.

Το Λος Άντζελες είναι έτοιμο να γίνει η πρώτη μεγάλη περιοχή στη χώρα που θα επιβάλλει εμβόλια για τον κορονοϊό σε μαθητές 12 ετών και άνω που παρακολουθούν το μάθημα αυτοπροσώπως. Το εκλεγμένο εκπαιδευτικό συμβούλιο της περιφέρειας θα συνεδριάσει την Πέμπτη το απόγευμα για να ψηφίσει το μέτρο, το οποίο αναμένεται να περάσει με ευρεία υποστήριξη. Η ενοποιημένη σχολική περιοχή του Λος Άντζελες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα, εξυπηρετώντας περισσότερους από 600.000 μαθητές και η εντολή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σημαντικό εθνικό προηγούμενο. Οι μαθητές θα πρέπει να λάβουν την πρώτη τους δόση εμβολίου έως τις 21 Νοεμβρίου και τη δεύτερη δόση έως τις 19 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν το επόμενο εξάμηνο πλήρως εμβολιασμένο. Όσοι κλείνουν τα 12 μετά από αυτές τις ημερομηνίες θα έχουν 30 ημέρες μετά τα γενέθλιά τους για να λάβουν την πρώτη τους δόση. Οι μαθητές που συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες θα πρέπει να λάβουν και τις δύο δόσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το ψήφισμα αναφέρει «εξειδικευμένες και εγκεκριμένες εξαιρέσεις» στην εντολή, αλλά δεν δίνει λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο την Πέμπτη για την προώθηση ευρέως του εμβολιασμού. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται την Πέμπτη να αναφέρει λεπτομερώς το σχέδιο της κυβέρνησής του να ασκήσει πίεση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα σχολεία να εφαρμόσουν αυστηρότερες εντολές εμβολιασμού και τεστ, καθώς η μετάλλαξη Delta συνεχίζει την εξάπλωσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας τον ημερήσιο μέσο όρο κρουσμάτων της χώρας σε πάνω από 150.000 για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου, γεμάτα νοσοκομεία σε πληγείσες περιοχές και περίπου 1.500  θανάτους την ημέρα. Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος ενημερώθηκε από την ομάδα συμβούλων του για τον κορωνοϊό το απόγευμα της Τετάρτης, πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στις 5 μ.μ. που θα αφορά περίπου έξι περιοχές όπου η διοίκησή του μπορεί να ενθαρρύνει, ή και να ωθήσει περισσότερους επιλέξιμους Αμερικανούς να λάβουν εμβόλια, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Οι αξιωματούχοι έδωαν συγκεκριμένα στοιχεία, τονίζοντας ότι το σχέδιο εξακολουθούσε να υλοποιείται, αλλά ο βασικός μοχλός του είναι η πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει σε μια κανονικότητα η χώρα, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Οι γονείς στο Μεξικό απευθύνονται στα δικαστήρια για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Εκατοντάδες γονείς στο Μεξικό ζητούν δικαστικά μέτρα για να εμβολιαστούν τα παιδιά τους κατά του Covid-19 πριν επιστρέψουν στο σχολείο, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει χορηγεί εμβόλια σε άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών, παρόλο που είναι επιλέξιμα να το λάβουν. Ο δικαστικός αγώνας λαμβάνει χώρα καθώς η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Delta έχει κατακλύσει το Μεξικό, όπου μόνο το 28 % του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η χώρα καταγράφει μερικά από τα υψηλότερα καθημερινά κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Η διοίκηση του Προέδρου Andrés Manuel López Obrador θέλει όλους τους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία, τα οποία έχουν διακοπεί για σχεδόν ενάμιση χρόνο. Το εμβόλιο Pfizer εγκρίθηκε στο Μεξικό για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω τον Ιούνιο, αλλά μέχρι στιγμής μόνο τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω έχουν καταφέρει να κάνουν εμβόλια.

Οι αρχές στην Ελλάδα ερευνούν 10 κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα ως ύποπτα για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού για τον Covid, αφού δεκάδες πλαστά έγγραφα συνδέθηκαν με κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Σε ένα κέντρο υγείας στη μικρή πόλη Παλαμά στην κεντρική Ελλάδα, 44 πλαστά πιστοποιητικά εκδόθηκαν μόνο τον Αύγουστο και σχετίστηκαν με διοικητική υπάλληλο που αναζητείται από τις αρχές. Πέντε υπάλληλοι ενός νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, απολύθηκαν μετά τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών για να αποφύγουν τον εμβολιασμό που είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Και ένας γιατρός στο Μεσολόγγι στη δυτική Ελλάδα, βρίσκεται υπό έλεγχο αφού χρησιμοποίησε δείγμα από ασθενή με Covid για να εκδώσει πιστοποιητικό αντισωμάτων σε έναν συνάδελφο, σύμφωνα με αναφορές τοπικών ειδήσεων. Πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός πλαστών πιστοποιητικών είναι πολύ υψηλότερος και η εθνική αρχή διαφάνειας της Ελλάδας προσπαθεί να προσδιορίσει αν πρόκειται για εκτεταμένες πλαστογραφίες ανάλογες με αυτές που είναι υπό έρευνα στη Γαλλία και αλλού. Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε νόμο αυτήν την εβδομάδα που επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε περίπτωση απάτης, ενώ το ίδιο πρόστιμο ισχύει για άτομα που πιάστηκαν χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά για να πάνε στη δουλειά τους ή να αποκτήσουν είσοδο σε καφετέριες ή χώρους αναψυχής που εξυπηρετούν μόνο τους εμβολιασμένους. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εξαπατήσει το σύστημα και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Θάνος Πλεύρης. Περίπου το 54% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων έχει εμβολιαστεί πλήρως, έναντι 69,4% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών. Περισσότεροι από 6.000 Έλληνες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν τεθεί σε αναστολή χωρίς αμοιβή την περασμένη εβδομάδα, αφού αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο κατά παράβαση του νέου νόμου που τους υποχρεώνει σε αυτό.

Ένα 12χρονο αγόρι πέθανε μετά την προσβολή από τον ιό Nipah στην ινδική πολιτεία Κεράλα την Κυριακή, προκαλώντας φόβους για μια νέα κρίση υγείας σε μια χώρα που έχει ήδη χάσει περισσότερους από 441.000 ανθρώπους από την πανδημία του κοροναϊού. Τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρέθηκαν θετικοί στον ιό Nipah και οι αρχές εργάζονται για να εντοπίσουν τις επαφές του αγοριού σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση μιας ασθένειας που είναι πιο θανατηφόρα από τον covid-19. Η νόσος Nipah την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταχωρίσει ως ασθένεια προτεραιότητας λόγω των επιδημικών δυνατοτήτων της, έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς η Ινδία συνεχίζει να παλεύει με την πανδημία του κορονοϊού.  «Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε η Veena George, υπουργός Υγείας της Κεράλα, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Mansukh Mandaviya δήλωσε ότι μια ομάδα του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να προσφέρει βοήθεια.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...