Αμερικανικός Τύπος: Οι Biden, Xi και Putin χαιρέτισαν τους ηγέτες του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC)

Οι πλημμύρες και οι ακραίες βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν περιοχές της Ευρώπης, είναι ένα σημάδι ότι το κλίμα αλλάζει. Ο αριθμός των νεκρών έχει περάσει τους  125 ενώ 1.300 αγνοούνται, ενώ οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν στη Γερμανία. Οι πλημμύρες παρέσυραν και γκρέμισαν κτίρια, δρόμοι που κάποτε ήταν γεμάτοι με σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους χείμαρρους. Αυτές οι εικόνες δείχνουν την έκταση της καταστροφής από μερικές από τις χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις όπως αυτές που σημειώθηκαν στη Γερμανία συμβαίνουν τώρα πιο συχνά και πιο έντονα ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.Οι εθνικές και περιφερειακές προβλέψεις γνώριζαν για τον κίνδυνο πλημμυρών ημέρες προτού ο κατακλυσμός φτάσει στη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι παρέμειναν ακόμα και στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τόσοι θάνατοι από αυτό το φαινόμενο», είπε ένας επιστήμονας.Στις ΗΠΑ, αυτό το Σαββατοκύριακο πρόκειται να φέρει ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών στη Δύση.

«Αυτό γίνεται πανδημία των μη εμβολιασμένων», δήλωσε ο Δρ. Rochelle Walensky, επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (C.D.C.) και κάλεσε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν καθώς η παραλλαγή Delta συνέχισε να τροφοδοτεί εστίες σε περιοχές των ΗΠΑ με χαμηλή κάλυψη εμβολίων. «Κάνε το για τον εαυτό σου, την οικογένειά σου και για την κοινότητά σου και κάντε το για να προστατέψετε τα μικρά παιδιά σας που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε κρούσματα που θα μπορούσαν να προληφθούν, νοσηλεία και, δυστυχώς, θανάτους μεταξύ των μη εμβολιασμένων”. Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν πολύ κάτω από την κορύφωση του περασμένου χειμώνα και τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της Delta, αλλά οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται σε κάθε πολιτεία.Ανησυχεί το γεγονός ότι ο ιός μπορεί να είναι έτοιμος για επανεμφάνιση, αν και όχι τόσο ανησυχητικός όσο στα προηγούμενα κύματα. Η πολιτεία του Λος Άντζελες δήλωσε ότι θα χρειαστούν και πάλι οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους από αυτό το Σαββατοκύριακο. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επίσης ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι μη εμβολιασμένοι καθηγητές, προσωπικό και φοιτητές θα αποκλειστούν από τις πανεπιστημιουπόλεις του αυτό το φθινόπωρο. Το έθνος ξεπέρασε τα 34 εκατομμύρια κρούσματα την Παρασκευή, ενώ η Delta αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε κάθε πολιτεία, με περίπου 30.400 νέες περιπτώσεις  να αναφέρονται κάθε μέρα, από μόλις 11.000 την ημέρα, πριν από ένα μήνα.

Η Αφρική βρίσκεται στο πιο θανατηφόρο στάδιο της πανδημίας, καθώς η μετάλλαξη Delta καταστρέφει την ήπειρο. Η Ναμίμπια και η Τυνησία αναφέρουν περισσότερους θανάτους κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ σε όλη την Αφρική, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 40% την περασμένη εβδομάδα. Μόνο περίπου το 1% των Αφρικανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως και εκατοντάδες εκατομμύρια εμβολιασμοί από μια παγκόσμια προσπάθεια ανταλλαγής εμβολίων απέτυχε να υλοποιηθεί καθώς οι πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει τις περισσότερες δόσεις εδώ και πολύ καιρό, συχνά πολύ περισσότερες από όσες θα μπορούσαν να χρειαστούν. Οι προμήθειες προς τις αφρικανικές χώρες είναι απίθανο να αυξηθούν πολύ τους επόμενους μήνες, καθιστώντας τα εμβόλια, το πιο αποτελεσματικό εργαλείο κατά του Covid, ενώ πολλές χώρες καταφεύγουν σε lockdowns και απαγόρευση κυκλοφορίας. Την Παρασκευή, ο Gavi, σύμμαχος εμβολίων που ηγείται του προγράμματος διανομής εμβολίων Covax, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παρασκευάστηκαν από την Johnson & Johnson στις αφρικανικές χώρες τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ακόμη και ένα χρόνο από τώρα, οι προμήθειες μπορεί να μην είναι αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση των 1,3 δις. ανθρώπων της Αφρικής, εκτός εάν οι πλουσιότερες χώρες μοιραστούν τα αποθέματά τους και επανεξετάζουν πώς πρέπει να λειτουργεί το σύστημα διανομής.

Ένας αριθμός ρεκόρ 188.829 μεταναστών έφτασε στα νότια σύνορα τον Ιούνιο, ελαφρώς αυξημένος από τον Μάιο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τον μεγαλύτερο αριθμό σε έναν μόνο μήνα στην πρόσφατη ιστορία. Οι αριθμοί είναι ένα σημάδι ότι η φετινή αύξηση μπορεί να επεκτείνεται στους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες όταν οι αριθμοί συνήθως πέφτουν.Η μοίρα των μεταναστών γνωστών ως Dreamers αμφισβητήθηκε και πάλι όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας έκρινε το πρόγραμμα παράνομο. Το πρόγραμμα της εποχής Ομπάμα έχει προστατεύσει περισσότερους από 800.000 νεαρούς ενήλικες χωρίς έγγραφα από απέλαση, ωστόσο ο δικαστής είπε ότι δεν θα διατάξει την άμεση εκτέλεση της απόφασης.

Αφού εξεταστεί με πολλή προσοχή, το δωρεάν νηπιαγωγείο και το κοινοτικό κολέγιο θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα.Στον κατάλογο των προγραμμάτων στο σχέδιο προϋπολογισμού των 3,5 τρις δολαρίων των Δημοκρατικών, περιλαμβάνονται οι προεκλογικές προτάσεις του Προέδρου Μπάιντεν για δωρεάν εγγραφή στο νηπιαγωγείο για κάθε παιδί  3 και 4 ετών στη χώρα και κολέγιο χωρίς δίδακτρα σε κάθε νεαρό ενήλικα. Με την επέκταση της δωρεάν εκπαίδευσης στην πρώιμη παιδική ηλικία, ένας οικονομολόγος είπε: «Δημιουργείτε μια σκάλα στη μεσαία τάξη».Εν τω μεταξύ εκατοντάδες δολάρια άρχισαν να φτάνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των γονέων με την πρώτη δόση της μηνιαίας πίστωσης φόρου για παιδιά.

Η Βρετανία θα συνεχίσει να απαιτεί και από τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τη Γαλλία να μπουν σε καραντίνα για 5 έως 10 ημέρες, επικαλούμενη την μετάλλαξη Beta, όπωςανακοίνωσε το Βρετανικό υπουργείο Υγείας. Ωστόσο ξεκινώντας τη Δευτέρα, οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που η Βρετανία είχε τοποθετήσει στον πορτοκαλί κατάλογο μεσαίου κινδύνου δεν χρειάζονται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα. Οι περισσότεροι περιορισμοί που σχετίζονται με τον ιό θα αρθούν στην Αγγλία, επιτρέποντας σε παμπ και εστιατόρια να λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα και νυχτερινά κέντρα θα ανοίξουν τις πόρτες τους, ενώ θα περιοριστούν επίσης οι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους.  «Με την άρση των περιορισμών τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα διεθνή ταξίδια θα διεξάγονται όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και θα προστατεύουμε τα σύνορά μας από την απειλή μεταλλάξεων», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Sajid Javid. Ενώ η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην απειλή από την μετάλλαξη Delta, η οποία τώρα κυριαρχεί στη Βρετανία και τη Γαλλία καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης για την μετάλλαξη Beta, επειδή οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων δείχνουν ότι προσφέρουν λιγότερη προστασία έναντι αυτής, ενώ η παρουσία της Beta στη Γαλλία παραμένει σχετικά χαμηλή και αντιπροσωπεύει το 3,4% των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Οι διοργανωτές επιβεβαίωσαν, σήμερα Σάββατο, το πρώτο κρούσμα στο Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των Αγώνων ενώ τα  κρούσματα αυξάνονται στο Τόκιο. Ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στο Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή Harumi του Τόκιο. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι το μολυσμένο άτομο δεν ήταν κάτοικος της Ιαπωνίας, αλλά δεν έδωσαν επιπλέον λεπτομέρειες, εκτός από ότι μπήκε σε καραντίνα 14 ημερών. Συνολικά 14 κρούσματα αναφέρθηκαν το Σάββατο μεταξύ του προσωπικού που συνδέεται με τους Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών των ξένων μέσων ενημέρωσης. Ήταν το υψηλότερο σύνολο μιας ημέρας, σύμφωνα με αξιωματούχους και έφτασε στα 44 στον συνολικό αριθμό που έχουν επιβεβαιωθεί. Με τις τελετές έναρξης που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, τα κρούσματα του προσωπικού των Ολυμπιακών Αγώνων και το αυξανόμενο φορτίο Covid-19 στο Τόκιο πυροδότησαν φόβους ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν μια εκδήλωση με μεγάλη διάδοση του ιού. Οι διοργανωτές απαγόρευσαν τους θεατές από τους περισσότερους Ολυμπιακούς χώρους και δημιούργησαν «φυσαλίδες» για να χωρίσουν τους ξένους αθλητές και αξιωματούχους από το ιαπωνικό κοινό.

Ο Biden, ο Xi, και ο Putin χαιρέτισαν τους  ηγέτες του 21μελούς φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC)  για τον «τερματισμό της πανδημίας COVID-19».  Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Κινέζος Πρόεδρος συμμετείχαν την Παρασκευή στην σύνοδο κορυφής που επικεντρώθηκε στο COVID-19. Ο ο Μπάιντεν δεν πίεσε για πληροφορίες σχετικά με το εάν ένα εργαστήριο ιολογίας στην Wuhan προκάλεσε την πανδημία εστιάζοντας αντ’ αυτού στον εμβολιασμό και την προετοιμασία για το μέλλον. Ο Μπάιντεν περιέγραψε την παγκόσμια στρατηγική εμβολίων, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε περισσότερες από 100 χώρες που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο, συζήτησε επίσης τη σημασία της επένδυσης σε καλύτερη παγκόσμια ασφάλεια υγείας και ετοιμότητα, ώστε «να είμαστε έτοιμοι την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσουμε μια πανδημία», δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Οι ηγέτες του APEC συγκεντρώθηκαν ουσιαστικά για να συζητήσουν τον τερματισμό της πανδημίας και την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σκέφτεται να επαναλάβει την αναμέτρηση εναντίον του Μπάιντεν το 2024, λέει ότι η Κίνα πρέπει να πληρώσει «αποζημιώσεις» για το COVID-19 στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες γιατί επέτρεψε στον ιό να βγει από την Κίνα.

Πηγές: https://nypost.com/news/, https://www.wsj.com/, https://edition.cnn.com/us, https://www.washingtonpost.com/, https://www.nytimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...