Αμερικανικός Τύπος: Οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για να απαγγείλουν κατηγορία κατά του Trump

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Οι  New York Times αποκαλύπτουν:

Οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για να απαγγείλουν κατηγορία κατά του Trump. «Τον θέλω έξω», λέει η Lisa Murkowski που είναι η πρώτη Γερουσιαστής που ζητάει την απομάκρυνσή του, τονίζοντας ότι θα αποχωρήσει από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εάν συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται με τον κ. Τραμπ. Όμως ο πρόεδρος, με προκλητικό τόνο, πίσω από κλειστές πόρτες, κατέστησε σαφές ότι δεν θα παραιτηθεί. Εξαγριωμένοι Δημοκρατικοί, υποστηριζόμενοι από λίγους Ρεπουμπλικάνους, πίεσαν τον Πρόεδρο Τραμπ να αφήσει το αξίωμά του μετά από την βίαιη επίθεση όχλου στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα.

Η πρόεδρος της βουλής Nancy Pelosi  πίεσε το Πεντάγωνο για τον περιορισμό των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Τραμπ, καθώς φάνηκε να ανησυχεί μήπως ξεκινήσει στρατιωτική δράση στο εξωτερικό ή να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

νάνσυ πελόσι

Σε εορταστική συγκέντρωση του R.N.C, μέλη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, ενέκριναν τον Πρόεδρο Τραμπ ως τον άνθρωπο που θα οδηγήσει το κόμμα προς τα εμπρός, αγνοώντας την αναταραχή στην Ουάσιγκτον.

Το Twitter απαγορεύει πλέον μόνιμα δημοσιεύσεις του Trump, αναφέροντας «τον κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης βίας», ενεργώντας  όπως τα Facebook, Snapchat, Twitch και άλλες πλατφόρμες οι οποίες περιόρισαν τον Πρόεδρο Τραμπ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι αναφορές σε νέα παραλλαγή ιών είναι ανακριβείς και ψευδείς και βασίζονται σε κερδοσκοπικές δηλώσεις της Δρ. Deborah Birx.

Οι ΗΠΑ έσπασαν το ρεκόρ μιας ημέρας την Παρασκευή όταν ξεπέρασαν το όριο των 300.000 κρουσμάτων, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων των Times.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να δώσει προς χρήση σχεδόν όλες τις δόσεις εμβολίων, υλοποιώντας επιθετική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τρία εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι άνω των 75 ετών, ενδέχεται να λάβουν το εμβόλιο, δήλωσε ο Κυβερνήτης Andrew Cuomo, αφού το 66% του εμβολίου δεν χρησιμοποιείται γιατί στη Νέα Υόρκη καθυστέρησε πολύ η χορήγηση.

Ο Kim Jong-un δεσμεύεται να ενισχύσει την πυρηνική ικανότητα της Βόρειας Κορέας ως μοχλό πίεσης για τον Biden, αν και «δεν αποκλείει το δρόμο της διπλωματίας».


Η Washington Post σχολιάζει:

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις για αποχώρηση από το αξίωμά του. Οι Δημοκρατικοί πιέζουν να καταγγείλουν τον Πρόεδρο Τραμπ για δεύτερη φορά προτού αποχωρήσει από το αξίωμά του, για υποκίνηση εξέγερσης που «έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών» και των θεσμών της. Καθώς οι Δημοκρατικοί απαιτούν την απομάκρυνση του Προέδρου Τραμπ, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαινεί κάποιους από τους Ρεπουμπλικάνους ενώ εξοργίζεται με άλλους.

Ο όχλος του Καπιτωλίου άφησε πίσω του έναν ιστορικό χώρο σε άσχημη κατάσταση, καθώς κατέστρεψε σημαντικά ιστορικά αντικείμενα.

Το FBI ερευνά κατά πόσον κάποιοι από αυτούς που εισέβαλαν  και έφεραν όπλα σκόπευαν να σκοτώσουν ή να πάρουν ομήρους πολιτικούς.

Το Twitter κλείνει τον λογαριασμό του Trump, το κύριο μέσω έκφρασής του, λέγοντας ότι προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια «λόγω του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης βίας».

Η αστυνομία άφησε τους περισσότερους εισβολείς να φύγουν. Ωστόσο, τα δεδομένα και τα βίντεο των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσαν τώρα να οδηγήσουν σε περισσότερες συλλήψεις, καθώς τα τηλεφωνικά αρχεία διευκολύνουν την ταυτοποίηση των κατόχων αυτών των συσκευών.

Ο Kim Jong Un αποκαλεί τις ΗΠΑ «τον μεγαλύτερο εχθρό μας» και δεσμεύτηκε να επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι εχθρικές πολιτικές της Ουάσιγκτον δεν θα αλλάξουν ποτέ άσχετα με το ποιος ηγείται στον Λευκό Οίκο.

Ο Bolsonaro έστειλε στρατιώτες στον Αμαζόνιο για να περιορίσει την αποψίλωση των δασών, καθώς ο κορονoϊός καταστρέφει τη Βραζιλία και το ποσοστό των μολύνσεων συνεχίζει να ανεβαίνει.

Ο Khamenei, θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν, απαγορεύει την εισαγωγή εμβολίων από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας ότι τα εμβόλια “απαγορεύονται”. Η Σουηδία εκδίδει νόμο που επιτρέπει τα  lockdowns λόγω του κορονοϊού και θα τον εφαρμόσει πολύ σύντομα. Ο σουηδικός νόμος τίθεται σε ισχύ την Κυριακή και θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να «θεσπίσει ειδικούς περιορισμούς τόσο για ορισμένες δραστηριότητες όσο και για μέρη», σύμφωνα με τον ιστότοπο του κοινοβουλίου.


Η Wall Street Journal σε άρθρα της γράφει: 

Περισσότεροι από 150 γερουσιαστές από το Σώμα των Δημοκρατικών υπέγραψαν το άρθρο της κατηγορίας εναντίον του Προέδρου Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης και ενθάρρυνσης όχλου, που αργότερα εισέβαλε στο Καπιτώλιο. Τουλάχιστον δώδεκα κατηγορούνται για την εισβολή σε αυτό, ενώ  η αστυνομία ταυτοποίησε εκείνους που σκοτώθηκαν στις ταραχές.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του, για εβδομάδες διεξήγαγαν εκστρατεία με συνεντεύξεις, ομιλίες και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτρέποντας τους οπαδούς να ξεσηκωθούν ενάντια στο αποτέλεσμα των εκλογών, επιμένοντας ότι είναι απάτη.

Ένας άντρας που φωτογραφήθηκε στο γραφείο της Pelosi είναι μεταξύ των πρώτων κατηγορούμενων, ενώ τουλάχιστον 13 άτομα από άλλες πολιτείες όπως η Φλόριντα, το Ιλινόις και η Αλαμπάμα αντιμετωπίζουν κατηγορίες, όπως κατοχή όπλων, βίαιη είσοδο, άτακτη συμπεριφορά στο Καπιτώλιο και επίθεση σε αστυνομικό.

Η κρίση της πανδημίας αναγκάζει τα νοσοκομεία της Καλιφόρνιας να σχεδιάσουν ποιος θα εισάγεται για θεραπεία, όταν η ζήτηση υπερβεί τη διαθέσιμη προσφορά.

Η Deutsche Bank θα πληρώσει 130 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει ομοσπονδιακούς ελέγχους. Αποκαλύφθηκε μια εκτεταμένη προσπάθεια της τράπεζας να χρησιμοποιήσει συμβούλους ή μεσάζοντες για να την βοηθήσει να πάρει προσφορές στη Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι, την Κίνα και την Ιταλία.

Η Βραζιλία αγκαλιάζει το κινεζικό εμβόλιο, καθώς η διοίκηση του προέδρου Jair Bolsonaro υποχώρησε από την κριτική της για τα κινέζικα εμβόλια και συμφώνησε να αγοράσει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Sinovac της Κίνας, καθώς η Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει μεγάλη αύξηση στις περιπτώσεις Covid-19.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.wsj.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...