Αμερικανικός τύπος: Οι ελέφαντες μεθάνε εύκολα – Ο κυκλώνας Amphan χτύπησε Ινδία και Μπαγκλαντές

Μεθυσμένοι Ελέφαντες

The New York Times

Δύο ρήγματα στο φράγμα του Μίσιγκαν προκαλούν σοβαρές πλημμύρες. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας 100ετούς κρίσης, μιας παγκόσμιας πανδημίας και αντιμετωπίζουμε επίσης ένα πλημμυρικό γεγονός που φαίνεται να είναι το χειρότερο στα 500 χρόνια», δήλωσε ο κυβερνήτης Gretchen Whitmer.  Οι ζημιές του φράγματος Edenville και του φράγματος Sanford, που βρίσκονται περίπου 140 μίλια βορειοδυτικά του Ντιτρόιτ, έδειξαν τη στάθμη του νερού στον ποταμό Tittabawassee να ανεβαίνει τουλάχιστον 10 πόδια πάνω από τα επίπεδα πλημμύρας και κατευθύνονται προς το χημικό συγκρότημα Dow αυξάνοντας τις ανησυχίες για περιβαλλοντική καταστροφή. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο, το ακριβώς αντίθετο της διαμονής στο σπίτι και της διατήρησης της κοινωνικής απόστασης. Έτσι, η αποφυγή της πλημμύρας σε εκθέτει στον κορονoϊό και η αποφυγή της κορoνοϊού σε εκθέτει στην πλημμύρα.

Και οι 50 πολιτείες έχουν αρχίσει να αίρουν τους περιορισμούς, σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, παραμένουν τεράστιες διαφορές ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτείες αποφασίζουν να μειώσουν τους περιορισμούς. Οι πολιτείες στα βορειοανατολικά και στη δυτική ακτή έχουν κινηθεί πιο αργά προς το άνοιγμα. Το Κονέκτικατ επέτρεψε τον κόσμο να δειπνήσει σε εξωτερικούς χώρους σήμερα. Αντίθετα, ορισμένες νότιες πολιτείες άνοιξαν νωρίτερα.

Μεγάλη απόκλιση στους θανάτους του Μεξικού. Η κυβέρνηση της Πόλης του Μεξικού έχει αναγνωρίσει ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον κοροναϊό είναι υψηλότερος και έχει ορίσει μια ειδική επιτροπή για την επανεξέταση όλων των θανάτων στην πρωτεύουσα που συνδέεται με το Covid-19.«Αυτή η ομάδα θα αξιολογήσει, με βάση κάθε πιστοποιητικό θανάτου και ιατρική έκθεση, πόσοι επιβεβαιωμένοι θάνατοι Covid υπάρχουν, πόσους ύποπτους θανάτους Covid και πόσους πιθανούς θανάτους Covid έχουμε», δήλωσε η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Claudia Sheinbaum.Οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά μια ασυμφωνία μεταξύ δεδομένων πόλης και ομοσπονδιακού στις 8 Μαΐου, αναφέροντας μια ιδιωτική βάση δεδομένων που διατηρούσαν τοπικοί αξιωματούχοι που έδειχναν ότι ο αριθμός των νεκρών στην πρωτεύουσα ήταν πάνω από τρεις φορές υψηλότερος από αυτό που ανέφερε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο κοινό.Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν αρνήθηκαν την ύπαρξη της βάσης δεδομένων ή την αλήθεια των αριθμών που δημοσιεύθηκαν από τους The Times. Αρκετές ημέρες αργότερα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία της νέας επιτροπής για την αναθεώρηση των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό στην Πόλη του Μεξικού. Και λίγο μετά, η κυρία Sheinbaum, η δήμαρχος, αναγνώρισε ότι ο αριθμός των θανάτων που κατέθεσαν αξιωματούχοι της πόλης ήταν υψηλότερος από αυτόν που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο κυκλώνας Amphan χτύπησε την ανατολική Ινδία και το Μπαγκλαντές. Μέχρι στιγμής, ο συνδυασμός της εντυπωσιακής προσπάθειας εκκένωσης και η μείωση της έντασης της καταιγίδας καθώς περνούσε, φαίνεται να έχουν σώσει πολλές ζωές. Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν σε καταφύγια, παρά τους φόβους έκθεσης στον κοροναϊό. Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα, αλλά η καταιγίδα τους προσπέρασε. Το μάτι  του κυκλώνα πέρασε κοντά από την Καλκούτα, μια από τις ιστορικές πόλεις της Ινδίας, φέρνοντας μαζί τους ανέμους 100 μιλίων ανά ώρα και καταρρακτώδη βροχή.

Μεθυσμένοι ελέφαντες. Οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι μπονόμπο και οι γορίλες έχουν ασυνήθιστα υψηλή αντοχή στο αλκοόλ χάρη σε μια κοινή γενετική μετάλλαξη που τους επιτρέπει να μεταβολίζουν την αιθανόλη, το βασικό συστατικό του αλκοόλ, 40 φορές ταχύτερα. Ωστόσο, οι ελέφαντες είναι εξαιρετικά επιρρεπής, επειδή δεν διαθέτουν το βασικό ένζυμο που μεταβολίζει γρήγορα την αιθανόλη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Άλλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων σκύλων και αγελάδων, δεν έχουν επίσης το ένζυμο.

Τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης εισέρχονται σε μια νέα φάση. Τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έχουν δει απότομη πτώση των ασθενών με κορονoϊό και έχουν αρχίσει να μεταβαίνουν στο επόμενο στάδιο, στην καταπολέμηση της επιδημίας.Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη αισθητή αλλαγή είναι στα δωμάτια έκτακτης ανάγκης. Όλο το προσωπικό καλύπτεται με προστατευτικό εξοπλισμό, γεμίζοντας την αίθουσα έκτακτης ανάγκης και υπάρχουν πολύ λίγοι ασθενείς. Υπάρχει επίσης από συναισθηματικής πλευράς αυτό που συμβαίνει όταν όλοι τους ευχαριστούν και χειροκροτούν, αλλά παλεύουν με ενοχές επειδή δεν μπορούσαν να τους σώσουν όλους. Οι γιατροί, οι νοσοκόμες και το νοσοκομειακό προσωπικό είναι συνηθισμένοι στη ζωή και στο θάνατο, αλλά δεν έχουν συνηθίσει να παλεύουν  σε αυτήν την κλίμακα και δεν έχουν συνηθίσει να αισθάνονται τόσο αβοήθητοι.Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Δεν μπορούν να ξεκινήσουν χειρουργικές επεμβάσεις λόγω εντολής από τον κυβερνήτη που τους το απαγορεύει αυτήν τη στιγμή. Ανησυχούν επίσης ότι οι άνθρωποι δεν έρχονται στις κλινικές τους, οπότε αντιμετωπίζουν αυτήν την πρόκληση να πείσουν το κοινό ότι είναι ασφαλές. Και επίσης, δεν ξέρουν τι τους περιμένει μπροστά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, ή ακόμη και τα μίνι κύματα. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούν για κάθε σενάριο, ενώ εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Πάνω από 100 ερευνητικές ομάδες εργάζονται για εμβόλια για τον κορονoϊό. Αλλά η εύρεση ενός ασφαλούς, αποτελεσματικού εμβολίου είναι μόνο μέρος του παζλ. Πρέπει επίσης να παραχθεί και να διανεμηθεί. Η παρασκευή εμβολίων είναι πολύ περίπλοκη και καμία εταιρεία δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση. Και μαζί με ένα εμβόλιο ή καλύτερα, πολλά, θα χρειαζόμαστε και άλλα υλικά όπως σύριγγες, φιαλίδια και επιδέσμους και οι ελλείψεις οποιουδήποτε από αυτά θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν εμπόδιο. Η ΕΕ έχει προτείνει μια εθελοντική ομάδα για κοινή χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εμβολίων. Ένα πρωτότυπο εμβόλιο έχει βρεθεί ότι προστατεύει τους πιθήκους από τον ιό και μπορεί να δείξει τον δρόμο για αποτελεσματικά ανθρώπινα εμβόλια.

Ο ιός έχει καταστρέψει τις φυλακές της πόλης της  Νέας Υόρκης. Μέχρι στιγμής, 1.259 αξιωματικοί  έχουν κολλήσει τον ιό και έξι έχουν πεθάνει. Οι κρατούμενοι έχουν επίσης χτυπηθεί σκληρά, 545 έχουν βρεθεί θετικοί, τρεις πέθαναν υπό κράτηση και δύο πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες από την απελευθέρωσή τους.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι μπορεί να φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής της G7 στο Camp David, όπως είχε προγραμματιστεί πριν από την πανδημία, λέγοντας ότι θα ήταν ένα σημάδι «ομαλοποίησης». Κανένας από τους άλλους ηγέτες δεν απέρριψε την ιδέα. Μια τηλε-συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 10-12 Ιουνίου.

Κίνα: Ο Πρόεδρος Xi Jinping χρησιμοποιεί την επιτυχία της χώρας για να παροτρύνει το κόμμα και τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν δύσκολες μέρες μπροστά.

Ο μέσος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων  κορονoϊού παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα είναι πάνω από 91.000, υψηλότερος από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν οι The New York Times. Αλλά ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων μειώνεται.

Η Ιαπωνία σκοπεύει να τερματίσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πέμπτη σε τρεις νομούς, αλλά όχι στην περιοχή του Τόκιο.

New York Post

Τουλάχιστον 22 άτομα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές πέθαναν από τον κυκλώνα Amphan καθώς η καταιγίδα συνέχισε να χτυπά την πυκνοκατοικημένη περιοχή την Πέμπτη, ανέφεραν αξιωματούχοι. O Amphan έφτασε την Τετάρτη με ανέμους 105 μιλίων ανά ώρα και ριπές ανέμου κοντά στα 120 μίλια. Η άγρια ​​καταιγίδα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 14 ανθρώπους στην Ινδία και οκτώ στο γειτονικό Μπαγκλαντές, ανέφεραν αξιωματούχοι. «Δεν έχουμε δει ποτέ ούτε ακούσει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Khan, οδηγός ταξί στην Καλκούτα της Ινδίας, στο Associated Press μέσω WhatsApp. «Τα παράθυρα έτριζαν, το σπίτι κουνιόταν, έξω τα δέντρα πήραν φωτιά ενώ άλλα ξεριζώθηκαν. Σκεφτήκαμε ότι θα πεθάνουμε», έγραψε ο Χαν. Εκτός από τους δυνατούς ανέμους, οι ακτές των χωρών αντιμετωπίζουν καταστροφικές καταιγίδες. Στην ινδική πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης, το θαλασσινό νερό έφτασε 15 μίλια μέσα στην ενδοχώρα, πλημμυρίζοντας την πρωτεύουσα της Καλκούτα. Πολλά κτίρια στην πόλη υπέστησαν σοβαρές ζημιές. «Αντιμετωπίζουμε τρεις κρίσεις: τον κορονoϊό, τους χιλιάδες μετανάστες και τώρα τον κυκλώνα», δήλωσε η υπουργός της Δυτικής Βεγγάλης Mamata Banerjee. Στο Μπαγκλαντές, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας παίρνει και πάλι τον έλεγχο των εργοστασίων PPE προκαλώντας φόβους ότι η χώρα ετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα του κοροναϊού, ανέφεραν οι Αμερικανοί έμποροι. Ο Νεοϋορκέζος Moshe Malamud, ο οποίος δραστηριοποιόταν  στην Κίνα για πάνω από δύο δεκαετίες, μετέφερε δεκάδες εκατομμύρια κομμάτια προστατευτικού εξοπλισμού προς τις ΗΠΑ στο αποκορύφωμα της κρίσης, αλλά είπε ότι οι προμηθευτές τις τελευταίες εβδομάδες είχαν συγκλονιστεί με παραγγελίες από την κινεζική κυβέρνηση .

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ λέει τώρα ότι ο κορονoϊός «δεν εξαπλώνεται εύκολα» μέσω επιφανειών ή αντικειμένων. Στις αρχές Μαρτίου, η ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας προειδοποίησε ότι «μπορεί να είναι δυνατή» η μετάδοση του ιού από μολυσμένες επιφάνειες, σύμφωνα με την Fox News. Οι οδηγίες του περιλαμβάνουν τώρα μια ενότητα για τους τρόπους με τους οποίους ο ιός δεν εξαπλώνεται εύκολα, συμπεριλαμβανομένης της επαφής επιφανειών ή αντικειμένων. «Είναι πιθανό ένα άτομο να κολλήσει COVID-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό και μετά αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή πιθανώς τα μάτια του», αναφέρει η ιστοσελίδα του CDC. «Δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού, αλλά μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα για αυτόν τον ιό». Άλλοι τρόποι που ο ιός δεν εξαπλώνεται εύκολα είναι από ζώα σε ανθρώπους ή από ανθρώπους σε ζώα, αναφέρει η ενημερωμένη ιστοσελίδα του CDC. Δεν είναι σαφές πότε το CDC ενημέρωσε τις οδηγίες του.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...