Αμερικανικός τύπος: Οι γιορτές του Eid al-Fitr ξεκινούν το Σαββατοκύριακο για το μουσουλμανικό κόσμο

Προσευχή

The New York Times

Ο Πρόεδρος Τραμπ διέταξε τους οίκους λατρείας να ανοίξουν ξανά. Ο Τραμπ κάλεσε τις πολιτείες να ανοίξουν εκκλησίες, συναγωγές και τζαμιά «αυτή τη στιγμή» και απείλησε να παρακάμψει κυβερνήτες που τον αψηφούν (αν και δεν είναι σαφές ότι έχει την εξουσία να το πράξει). Οι θρησκευτικές υπηρεσίες εμφανίστηκαν ως πολιτικά σημεία ανάφλεξης από τότε που τα κράτη άρχισαν να απαγορεύουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού. Ο Τραμπ αμφισβητεί τον επίσημο αριθμό θανάτων, λέγοντας ότι οι αριθμοί είναι διογκωμένοι, αν και οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό το αντίθετο. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα φάρμακα για την ελονοσία υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη, που προωθήθηκαν από τον Τραμπ, δεν βοήθησαν τους ασθενείς με κοροναϊό και ενδέχεται να έχουν κάνει και κακό.

Αεροπλάνο που μετέφερε τουλάχιστον 99 άτομα συνετρίβη σε μια κατοικημένη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν. Αναφέρθηκε ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο επιζώντες από το αεροπλάνο. Κτίρια και οχήματα κάηκαν  γύρω από το σημείο της συντριβής ενώ είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης που μπορεί να πάρει μέρες και επιδιώκει να ελευθερώσει ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι κάτω από ερείπια. Το αεροπλάνο, ένα Airbus A320 της Pakistan International Airlines, ετοιμαζόταν να προσγειωθεί όταν ο πιλότος ανέφερε ότι είχε δυσκολίες, ανέφεραν οι αρχές. Πολλοί από τους επιβάτες λέγεται ότι επέστρεφαν για το Eid al-Fitr, διακοπές που είναι αφιερωμένες στο τέλος του Ραμαζανιού.

Φέτος, οι γιορτές του Eid al-Fitr θα πραγματοποιηθούν χωρίς συγκεντρώσεις. Οι γιορτές του Eid al-Fitr ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο, σε έναν μουσουλμανικό κόσμο όπου πολλές κυβερνήσεις επέβαλαν περιορισμούς για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινές προσευχές, οι γιορτές και τα πάρτι που συνήθως σηματοδοτούν την περίσταση περιορίζονται ή καταργούνται. Στην Ινδονησία, όπου ο αριθμός των περιπτώσεων κοροναϊού έχει αυξηθεί απότομα τις τελευταίες ημέρες, οι ισλαμιστές ηγέτες ενθάρρυναν τους μουσουλμάνους να εορτάσουν χωρίς συγκεντρώσεις για παραδοσιακά δείπνα. Το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας, το Τζαμί Istiqlal στην Τζακάρτα, σχεδιάζει να προσφέρει τηλεοπτικές προσευχές την Κυριακή. Στο Μπαγκλαντές, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις τεράστιες, κοινές προσευχές του Eid που συνήθως γίνονται σε ανοιχτά χωράφια, λέγοντας ότι οι προσκυνητές πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα σε τζαμιά.  Όσον αφορά τα ίδια τα τζαμιά, η κυβέρνηση είπε ότι πρέπει να απολυμανθούν πριν και μετά από κάθε συγκέντρωση του Eid και ότι όλοι οι προσκυνητές πρέπει να φέρουν απολυμαντικά χεριών και να φορούν μάσκες ενώ προσεύχονται. Στη γειτονική Ινδία, οι ιμάμηδες και οι ηγέτες της κοινότητας προέτρεψαν τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους και να ακολουθήσουν τους κοινωνικούς κανόνες.

Η Κίνα το Σάββατο δεν ανέφερε νέους θανάτους ή κρούσματα. Αλλά στην πόλη Wuhan, το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας, ο ιός εξακολουθεί να παραμένει στο μυαλό των κατοίκων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χιλιάδες από τα 11 εκατομμύρια κατοίκων της Wuhan περιμένουν να εξεταστούν αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για όλους τους κατοίκους της πόλης. Η λεγόμενη «μάχη των  10 ημερών», η οποία ξεκίνησε στις 14 Μαΐου, είναι μια ώθηση από την κυβέρνηση να αποκτήσει μια πιο αληθινή εικόνα της επιδημίας, κυρίως των ανθρώπων που έχουν τον ιό αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας παρακολουθούν στενά την εκστρατεία για να δουν αν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες κυβερνήσεις που θέλουν να επιστρέψουν τις κοινωνίες τους σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας. «Εάν μπορείτε γρήγορα να διαπιστώσετε ότι μια συγκεκριμένη περιοχή είναι απαλλαγμένη από τον ιό, αυτό θα δώσει στους ανθρώπους περισσότερη αυτοπεποίθηση για να βγουν έξω», δήλωσε η Raina MacIntyre, η οποία είναι επικεφαλής του προγράμματος βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Πολλοί κάτοικοι φαίνεται να υποστηρίζουν τις δοκιμές, οι οποίες είναι δωρεάν. Άλλοι αρνήθηκαν, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να μολυνθούν ξανά καθώς περίμεναν στις ουρές. Μεταξύ 14 και 20 Μαΐου, περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι εξετάστηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. 99% δεν είχαν συμπτώματα.

Ο «διαφορετικός δρόμος» του ιού στην Αφρική μπορεί να είναι συνάρτηση του νεότερου πληθυσμού της ηπείρου. Ο κορονoϊός ακολουθεί ένα «διαφορετικό μονοπάτι» στην Αφρική σε σύγκριση με άλλες περιοχές, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Παρασκευή.Ο ιός έχει φτάσει και στις 55 χώρες της ηπείρου, που επιβεβαίωσαν τα 100.000 κρούσματα, με 3.100 θανάτους. «Προς το παρόν, ο Covid-19 έχει κάνει μια μαλακή προσγείωση στην Αφρική και η ήπειρος έχει απαλλαγεί από τον υψηλό αριθμό θανάτων που έχουν καταστρέψει άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο Δρ Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού για την Αφρική.Περισσότερο από το 60 τοις εκατό των ανθρώπων στην Αφρική είναι κάτω των 25 ετών και το Covid-19 χτυπάει τους ηλικιωμένους πληθυσμούς ιδιαίτερα σκληρά. Στην Ευρώπη, περίπου το 95% των θανάτων από ιούς ήταν 60 και άνω.

USA TODAY

Η Κίνα παίρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τη δοκιμή εμβολίων COVID-19. Μια νέα μελέτη από την Κίνα δείχνει ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου κατά του COVID-19. Στην εφημερίδα The Lancet την Παρασκευή, Κινέζοι ερευνητές αποκάλυψαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο τους έχει δοκιμαστεί έως τώρα σε 108 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 60 ετών στη Wuhan της Κίνας, όπου ξεκίνησε η πανδημία.Εντός δύο εβδομάδων από τη λήψη του εμβολίου, το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που έλαβαν χαμηλή, μεσαία και υψηλή δόση του υποψήφιου εμβολίου έδειξε κάποιο επίπεδο απόκρισης, με τα περισσότερα να αναπτύσσουν έναν τύπο αντισώματος που μπορεί να προσκολληθεί στον ιό, αν και δεν το καταστρέφει. Ορισμένοι ανέπτυξαν επίσης τα λεγόμενα αντισώματα εξουδετέρωσης, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν τον ιό.Το βασικό ερώτημα είναι εάν αυτό το εμβόλιο ή άλλα παρόμοια μπορούν να παράγουν αρκετά από αυτά τα αντισώματα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον ιό, δήλωσε ο Peter Jay Hotez, πρύτανης της Ιατρικής Σχολής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Εκτίμηση CDC: 35% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά. Περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων ιών κορονοϊού είναι ασυμπτωματικό, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η «τρέχουσα καλύτερη εκτίμηση» για το ποσοστό των θετικών περιπτώσεων που είναι ασυμπτωματικές είναι 35%, αλλά το CDC λέει ότι ο αριθμός θα μπορούσε να αλλάξει καθώς πλέον συγκεντρώνονται περισσότερα δεδομένα. Το CDC αναφέρει ότι ο νέος κορονoϊός μπορεί να μεταδοθεί από άτομα που δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει συμπτώματα ή που δεν είχαν ποτέ συμπτώματα.

Ο Τραμπ  διαφώνησε με την γενική εισαγγελέα του Μίσιγκαν, η οποία τον επέκρινε επειδή δεν φορούσε δημόσια μάσκα όταν επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Ford. Στα tweets του, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη Ντάνα Νέσελ «την εισαγγελέα της Μεγάλης Πολιτείας του Μίσιγκαν, που δεν κάνει τίποτα» και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να βγάλει τον «θυμό και την ηλιθιότητά της στην Ford Motor», αλλιώς η εταιρεία ενδέχεται να εγκαταλείψει την πολιτεία. Η  Νέσελ χαρακτήρισε τον Τραμπ «δύστροπο παιδί» επειδή δεν φορούσε μάσκα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αλλά ο Τραμπ είπε ότι φορούσε, απλά όχι μπροστά στον Τύπο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...