Αμερικανικός Τύπος: Οι ΗΠΑ δεν θα επιτύχουν τον στόχο εμβολιασμού του 70% για τις 4 Ιουλίου

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Eurokinissi

Οι ΗΠΑ δεν θα επιτύχουν τον στόχο εμβολιασμού για τις 4 Ιουλίου, όμως o Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να γιορτάσει την «ανεξαρτησία από τον ιό». O ίδιος και η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, έχουν προσκαλέσει την Κυριακή 1.000 άτομα, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, σε μια εκδήλωση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας την Κυριακή στον κήπο του Λευκού Οίκου. Ο κ. Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Traverse City, στο Μίσιγκαν, σήμερα Σάββατο, για τον εορτασμό της «Επιστροφή της Αμερικής». Ωστόσο, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας φοβούνται ότι θα στείλει το λάθος μήνυμα, καθώς πολλές ομάδες του πληθυσμού παραμένουν ευάλωτες και ενώ η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και η πραγματική ανεξαρτησία από τη χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας εδώ και έναν αιώνα μπορεί να είναι πολύ μακριά. Ο Δρ. Thomas Frieden, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και άλλοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι φοβούνται ότι εάν η μετάλλαξη Delta συνεχίσει να κυκλοφορεί, θα μεταλλαχθεί με τρόπο που θα αφήσει ακόμη και τα εμβολιασμένα άτομα ευάλωτα. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες, όπως στη Νότια Κορέα και το Ισραήλ, όπου ενώ ο ιός φάνηκε να είναι υπό έλεγχο, τώρα έχουν νέες ομάδες ασθενών. Οι ΗΠΑ στο σύνολό τους θα χάσουν τον στόχο για τις 4 Ιουλίου για το 70 % των ενηλίκων τουλάχιστον μερικώς εμβολιασμένων. Είκοσι πολιτείες όμως έχουν φτάσει σε αυτόν τον στόχο, η Ουάσιγκτον, D.C. και δύο ακόμη περιοχές έχουν υπερβεί το όριο, ενώ 16 είναι κάτω του 60 %, με το Μισισιπή τελευταίο στο 46 %.

Η δήμαρχος της κομητείας του Miami-Dade διέταξε την κατεδάφιση του υπόλοιπου κτηρίου Surfside, μια απόφαση που ελήφθη μια μέρα μετά από φόβους ότι η κατεστραμμένη δομή θα μπορούσε να πέσει και να διακόψει τις προσπάθειες διάσωσης. «Το κτίριο αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και η κατεδάφισή του το συντομότερο δυνατό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της κοινότητάς μας», δήλωσε η δήμαρχος, Daniella Levine Cava, η οποία προειδοποίησε ότι η κατεδάφιση δεν θα ξεκινήσει έως ότου αποχωρήσουν οι μηχανικοί, ίσως εβδομάδες από τώρα. Πάνω από μία εβδομάδα από τότε που κατέρρευσε μεγάλο μέρος του συγκροτήματος, οι προσπάθειες αναζήτησης και διάσωσης προχωράνε αργά, καθώς ορισμένες περιοχές του σωρού συντριμμιών θεωρούνται πολύ επικίνδυνες για τα πληρώματα διάσωσης. Η κα Levine Cava είπε την Παρασκευή ότι βρέθηκαν τέσσερα ακόμη πτώματα, φτάνοντας το σύνολο σε 22, ωστόσο 128 άτομα παραμένουν ακόμη αγνοούμενα. Η έρευνα, η οποία σταμάτησε για περίπου 14 ώρες την Πέμπτη εν μέσω φόβων ότι το υπόλοιπο κτίριο του συγκροτήματος θα μπορούσε να πέσει, παρεμποδίστηκε από τις δύσκολες και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, ενώ κάθε μέρα που περνάει μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες εύρεσης επιζώντων.  Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη από τον τυφώνα Έλσα, ο οποίος θα μπορούσε να χτυπήσει την Καραϊβική αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ οι τροπικοί άνεμοι θα μπορούσαν να φτάσουν στη Νότια Φλόριντα το απόγευμα της Κυριακής.

Οι Ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές την Παρασκευή απελευθέρωσαν μια παρτίδα εμβολίων που θα μπορούσε να παράσχει έως και 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, αποφασίζοντας ότι μπορεί να διανεμηθεί με ασφάλεια παρά τις αποτυχίες παραγωγής στο εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων που κατέστρεψε 75 εκατομμύρια άλλες δόσεις. Η κίνηση αυξάνει τον συνολικό αριθμό δόσεων Johnson & Johnson που έγιναν στην εγκατάσταση της Βαλτιμόρης και εκκαθαρίστηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για διανομή στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου 40 εκατομμύρια. Ωστόσο, η Johnson & Johnson παραμένει μακριά από τον στόχο της να προσφέρει 100 εκατομμύρια δόσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι η εταιρεία χάνει επίσης τους στόχους παράδοσης και εκεί, αν και οι ευρωπαίοι ρυθμιστικοί φορείς ενέκριναν το άνοιγμα του ολλανδικού εργοστασίου της. Η Johnson & Johnson δεν μπόρεσε να παράγει πολύ εμβόλιο από τότε που οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν το εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, το οποίο λειτούργησε η Emergent BioSolutions, πριν από σχεδόν τρεις μήνες λόγω σημαντικών σφαλμάτων παραγωγής. Η Johnson & Johnson βασίστηκε στην Emergent, τον υπεργολάβο της, για την παραγωγή εμβολίου για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών του στο εξωτερικό, ενώ επέκτεινε το δικό της εργοστάσιο στο Leiden της Ολλανδίας. Την Πέμπτη, η Johnson & Johnson ανέφερε ότι τα πρώιμα αποτελέσματα μη δημοσιευμένων μελετών έδειξαν ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Delta, ακόμη και οκτώ μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Η Γερμανία συνιστά την ανάμειξη δόσεων εμβολίου για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Delta, καθώς οι γερμανικές υγειονομικές αρχές διεύρυναν τη σύστασή τους δηλώνοντας ότι όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca μπορούν να λαμβάνουν μια δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna. Αυτός είναι «ένας από τους καλύτερους διαθέσιμους συνδυασμούς εμβολίων που διατίθενται σήμερα», δήλωσε ο Jens Spahn, υπουργός Υγείας της χώρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ η ανάμιξη εμβολίων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ήπιων και μέτριων παρενεργειών, όπως πυρετό, κόπωση και κεφαλαλγία, η προστασία είναι τουλάχιστον ισοδύναμη με τις δύο δόσεις των εμβολίων mRNA από την Pfizer και τη Moderna. Η Γερμανία είχε ήδη συμβουλεύσει άτομα κάτω των 60 ετών να ακολουθήσουν το μεικτό σχήμα μετά σοβαρές παρενέργειες σε νεότερες γυναίκες που έλαβαν το AstraZeneca, ενώ και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι 66 ετών, εμβολιάστηκε με εμβόλιο Moderna τον περασμένο μήνα αφού έκανε μία δόση του εμβολίου AstraZeneca νωρίτερα φέτος. Τώρα, οι αρχές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία όλων των παραληπτών εμβολίων στην καταπολέμηση του ιού Delta, ο οποίος επί του παρόντος εκτιμάται ότι αποτελεί το 50% των νέων κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ η Πορτογαλία επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ. στη Λισαβόνα, το Πόρτο και άλλες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, αλλάζοντας πορεία, αφού είχε ανοίξει ξανά την οικονομία της για να προετοιμαστεί για τους καλοκαιρινούς ταξιδιώτες,  με στόχο να καταπολεμήσει μια αύξηση των κρουσμάτων στα οποία κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς η χώρα ανέφερε σχεδόν 2.500 νέα κρούσματα την Πέμπτη. Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη υπάρχει σε χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Ινδονησία έως τμήματα της Ευρώπης, οδηγώντας τις κυβερνήσεις να θέσουν εκ νέου περιορισμούς μόλις λίγες εβδομάδες αφότου είχαν λάβει μέτρα για να επιστρέψουν στη συνηθισμένη ζωή. Η Γαλλία επίσης προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η μετάλλαξη Delta αντιπροσώπευε τώρα το ένα τρίτο όλων των νέων κρουσμάτων, ενώ ο Olivier Véran, υπουργός Υγείας της Γαλλίας, δήλωσε ότι ενώ ο ιός ήταν υπό έλεγχο και η μείωση των νέων κρουσμάτων επιβραδύνθηκε, ωστόσο η μετάλλαξη είναι μια «πραγματική απειλή» που θα μπορούσε να «καταστρέψει» τις καλοκαιρινές διακοπές.  Αλλά σε χώρες όπου έχουν εμβολιαστεί υψηλά ποσοστά του πληθυσμού, οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές, με τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό νοσηλείας να παραμένουν χαμηλοί. Τα εμβόλια που έγιναν από τις Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson βρέθηκαν να είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Delta.

Ο στρατός των ΗΠΑ και τα νοσοκομεία που φροντίζουν βετεράνους, αγωνίζονται να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού τους. Ο Denis McDonough, γραμματέας των βετεράνων, είπε αυτήν την εβδομάδα ότι σκέφτεται μια κίνηση να υποχρεώσει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία βετεράνων για εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, φοβούμενοι ότι τα κέντρα με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού διακινδυνεύουν την υγεία των βετεράνων που θέλουν περίθαλψη.Ο στρατός αγωνίζεται να εμβολιάσει όλους τους κλάδους. Ενώ ο στρατός και οι πεζοναύτες ξεπερνούν το ποσοστό από τους πολίτες, η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό Σώμα αντιμετώπισαν μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς περίπου το 68% των ενεργών μελών είχαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ανέφεραν αξιωματούχοι.Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε νομικά να απαιτήσει από τα μέλη του στρατού να εμβολιαστούν, αλλά αρνήθηκε να ασκήσει αυτήν την εξουσία, ακόμη και αφού η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα έχει γίνει μια αυξανόμενη απειλή για τους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς.Ο στρατός έχει εργαστεί σκληρά για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στις τάξεις του, καθώς πάνω από το 80 % των ενεργών μελών της υπηρεσίας είναι κάτω των 35 ετών, μια ομάδα που συχνά θεωρεί ότι είναι άτρωτη από τον ιό, ενώ πολλοί από αυτούς ανησυχούν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή, αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα ή θα επηρεάσουν τη γονιμότητα τους.Η έλλειψη αποδοχής εμβολίων μεταξύ των εργαζομένων στα νοσοκομείο που φροντίζουν βετεράνους θα μπορούσε να είναι πιο ανησυχητική. Λόγω της μέσης ηλικίας και των τραυματισμών και των ασθενειών που σχετίζονται με την υπηρεσία, οι βετεράνοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Σχεδόν 12.500 βετεράνοι έχουν πεθάνει από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κοροναϊό από την έναρξη της πανδημίας.

Τουλάχιστον 20 αγνοούνται καθώς κατολισθήσεις έπληξαν πόλη δυτικά του Τόκιο, ενώ δεκάδες σπίτια μπορεί να έχουν θαφτεί στις λάσπες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του νομού Shizuoka, ο Takamichi Sugiyama. Η πόλη Atami είναι μια γραφική παραθαλάσσια περιοχή του νομού Shizuoka, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, γνωστή για τις ιαματικές πηγές.Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK έδωσε τον αριθμό των αγνοουμένων στους 20, αλλά ο Sugiyama δήλωσε ότι ο νομός επιβεβαίωσε τουλάχιστον 19, αν και είπε ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί.Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τμήματα της Ιαπωνίας από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, αυξάνουν τους κινδύνους κατολισθήσεων σε μια χώρα γεμάτη κοιλάδες και βουνά.Ο κυβερνήτης της πόλης είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ακτοφυλακή ανέσυρε δύο ανθρώπους που παρασύρθηκαν στη θάλασσα από την κατολίσθηση, χωρίς τις αισθήσεις τους, ο θάνατός τους όμως δεν έχει ακόμη επίσημα δηλωθεί. Οι δυνάμεις στρατού θα ενωθούν με τους πυροσβέστες και την αστυνομία στην επιχείρηση διάσωσης ενώ έχει φτάσει επίσης στο σημείο ένας υπουργός της εθνικής κυβέρνησης. Οι προειδοποιήσεις εκκένωσης εκδόθηκαν για μια ευρεία περιοχή, του λεγόμενου «Επίπεδο 5», το οποίο είναι η υψηλότερη δυνατή ειδοποίηση.

Πηγές: https://www.washingtonpost.com/https://www.wsj.com/https://www.nytimes.com/https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...